Kolaps britské privatizace železnic: Už druhý soubor soukromých tratí bude znárodněn

27. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
 Foto: Britský ministr dopravy Grant Shapps

Po chaotickém provozu zprivatizovaných severoanglických železnic, kdy vlaky pravidelně mnoho měsíců nejezdily až tak, že mnoho lidí dojíždějících do práce přišlo o zaměstnání, se nyní Johnsonova konzervativní "vláda" připravuje znárodnit selhávající koncesi soukromé železniční společnosti Northern.


Je to trapným důsledkem privatizace britských železnic, protože je to už druhá soukromá železniční firma, která nedokázala řádně provozovat vlakový provoz a musí být znárodněna. V květnu 2018 vláda znárodnila hlavní železniční trať Londýn-Edinburgh-Inverness, protože soukromé konsorcium Virgin Trains a Stagecoach nedokázaly uhradit peníze za udělenou provozovací koncesi. 

Firma Northern dostala svou provozovací železniční koncesi r. 2016, avšak plány zlepšit železniční provoz ztroskotaly v důsledku odkladů při modernizaci a elektrifikaci tratí a v důsledku zuřivého konfliktu s železničním odborovým svazem. Po zavedení nového jízdního řádu v květnu 2018 se spolehlivost železniční dopravy naprosto rozpadla a už se nikdy nevrátila k normálnímu provozu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8291

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2020