Boris Johnson konečně nařídil Britům, aby nevycházeli z domovů. Nesmějí se setkávat více než dvě osoby

23. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

V projevu k národu v televizi v pondělí ve 20.30 britského času nařídil Boris Johnson konečně Britům, aby nevycházeli z domovů. Zakázal setkání více než dvou osob z různých domácností. Občané smějí vycházet jen jednou za několik dní na nákup, co nejméně často,  nebo do lékárny. Jednou denně mají právo jít běhat do parku, ale nesmějí se tam srocovat. Všechny obchody kromě potravinových a lékáren budou uzavřeny. Povoleno je cestování do práce, avšak pouze v případech, kdy je to nezbytně nutné a nedá se pracovat z domova.

Účelem je zabránit zahlcení a kolapsu zdravotnictví, který by vedl k úmrtí mnoha tisíců lidí a ohrozil by stabilitu země.

 
Britové se nesmějí setkávat s přáteli. Nesmějí se setkávat s rodinnými příslušníky, kteří nežijí v jejich domě či bytě. Nesměji chodit kupovat nic než potraviny a léky, a to co nejméně. Pokud možno mají používat dodávky potravin do domu.

Policie dostává právo tyto zásady vynucovat, i pokutami, a rozptylovat shromáždění.

Budou uzavřeny veškeré obchody prodávající zboží, které není životně důležité, včetně obchodů s oděvy a elektronikou. Budou uzavřeny knihiovny, hřiště a venkovní fitka, stejně jako kostely.

Británie má 335 mrtvých, z toho jich 54 zemřelo za poslednich 24 hodin. Má horší trajektorii než Čína a Itálie před několika týdny.  Oficiálně má Británie 6650 nakažených, počet vzrostl za posledních 24 hodin o 967, ale Británie dosud v podstatě netestuje. Má dojít k dramatickému zvýšení počtu testování. V reakci na Johnsonův projev zdůraznili odborníci, že tzv. lock-down, uzamčení země, musí být doprovázeno rozsáhlým testováním populace a objevováním a izolací ohnisek nákazy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7779

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2020