Přečetli jsme

Koronavirus: Přehled hlavních dezinformačních sdělení

16. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s pandemií koronaviru SARS-CoV-2 se v České republice, stejně jako jinde v Evropě a ve světě, objevila řada dezinformací, fabulací či manipulací ve snaze tuto situaci zneužít v souladu se zájmy nejrůznějších aktérů. Níže přinášíme přehled nejvýznamnějších narativů s dezinformačním potenciálem objevujících se v této souvislosti na kvazi-mediální scéně a šířených prostřednictvím sociálních sítí či řetězových e-mailů v České republice. Přehled vychází z činnosti Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které sleduje dezinformační kauzy týkající se vnitřní bezpečnosti vyskytující se v českém informačním prostoru. Přestože se CTHH v rámci své působnosti věnuje pouze oblasti vnitřní bezpečnosti, na základě rozhodnutí ministra vnitra rozšířilo svůj záběr za účelem detekce a reakce dezinformačních narativů týkajících se pandemie. 

1. NESCHOPNOST EU

TVRZENÍ: EU není schopná na danou krizi efektivně reagovat, a je tedy zbytečná, EU v nastalé krizi pouze škodí (domnělá podpora migrace, údajné snahy zabránit přijetí pomoci nabízené Ruskem apod.).

PŘÍKLAD: Silvia Kucherenko o pomoci Ruska Itálii: Putin je mužem činu, tým odborníků EU ale nedokázal udělat vůbec nic. Zdroj: Sputnik Česká republika

FAKTA: Zdravotnictví i vnitřní bezpečnost spadají mezi oblasti, ve kterých má EU jen velmi málo pravomocí – za oboje jsou zodpovědné téměř výlučně členské státy. V oblastech svých kompetencí je EU naopak při řešení krize aktivní: vytvořila záchranný fond, ze kterého může ČR využít přibližně 30 mld. korun na pomoc malým a středním firmám, stabilizaci zdravotnictví či podporu trhu práce jako takového. Další značné finanční prostředky EU vynakládá na co nejrychlejší vývoj léku proti koronaviru, zároveň se zavázala co nejvíce usnadnit a zrychlit proces jeho schvalování. Vyhlásila také společný nákup ochranných pomůcek, spolufinancuje návraty českých a dalších evropských občanů z ciziny, příp. organizuje lety tam, kam komerční dopravci již nelétají. Přichází též s dalšími doporučeními, např. návrhem zajištění pruhů pro rychlé odbavení kamionů na hraničních přechodech v EU, pro zabezpečení rychlých dodávek potřebného zboží, jako jsou potraviny či materiály pro výrobu ochranných pomůcek. Situaci se dále aktivně věnuje.

Pro aktuální přehled aktivit EU v oblasti boje s koronavirem sledujte stránky Evropské komise.

Více informací ZDE

0
Vytisknout
7573

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020