Británie:

Africký žadatel o azyl spáchal sebevraždu, aby jeho syn nemusel zpět do Angoly

21. 9. 2006

Důsledky věznění osob, které sice nespáchaly žádný trestný čin, ale žádají v Británii politický azyl, byly podle listu Independent jasně prokázány, když se konalo soudní vyšetřování smrti muže z Angoly, který spáchal sebevraždu, aby jeho syn mohl v Británii zůstat. Manuel Bravo se oběsil na schodech ve vazebním středisku. Jeho poslední slova adresovaná třináctiletému synovi Antoniovi, který s ním bydlel v místnosti, kam byli nastěhováni o 12 hodin předtím, zněla: "Buď odvážný. Pracuj tvrdě. Měj ve škole dobré výsledky."

Manuel Bravo, jehož případem se zabýval deník Independent už loni, napsal před pěti měsíci v jedné veřejné knihovně v městě Leeds toto prohlášení: "Chci zemřít anebo spáchat sebevraždu, protože nemám šanci. Pokud zemřu, chtěl bych, aby se o mého syna postarala vláda anebo organizace na ochranu dětí v Británii." Své prohlášení nikomu nedal, po jeho smrti ho nalezli jeho přátelé.

Jen několik hodin po uvěznění v britském vazebním středisku pro imigranty v Yarl's Wood napsal Bravo svůj dopis na rozloučenou: "Můj syn Antonio má zůstat zde v Británii a pokračovat se svým vzděláním. Antonio, nechci, aby ses vrátil do Angoly a trpěl tam."

Soudní zkoumání u koronerova soudu v Bedfordu vzneslo otázku, zda je vazební středisko pro žadatele o azyl v Yarl's Wood schopno řádně reagovat na problémy lidí, jako byl Manuel Bravo. Ten byl přivezen do vazebního střediska se záznamem, že mu jeho obvodní lékař v městě Leeds předepisoval po celou řadu měsíců léky proti depresi. Měl v tašce také smotanou šňůru na prádlo - prý "pro svou vlastní ochranu". Místní zdravotní sestra toto vysvětlení přijala a nepovažovala ho za nic zvláštního.

Bravo a jeho manželka Lydis přijeli do Británii v roce 2001 s Antoniem a dalším synem, Mellyu. Manuel Bravo uvedl, že jeho otec byl šéfem Asociace mladých demokratů, založené v roce 1998 ve snaze odstranit režim prezidenta José Eduarda dos Santos v Angole. Tvrdil, že jeho rodiče byli zavražděni a jeho sestry znásilněny.

Žádost Manuela Bravo o azyl v Británii byla odmítnuta a jeho odvolání bylo chaotické. Jeho právník se nedostavil a Manuel Bravo se musel hájit sám, lámanou angličtinou. Bylo mu řečeno, že rozhodnutí odvolacího tribunálu přijde za měsíc, nikdy však - navzdory úsilí místního faráře Reverenda Alistaira Kaye, nepřišlo.

Loni 13. září navštívil Manuela Bravo imigrační pracovník Dave Baker. Nevysvětlil, proč přichází, a nabídl, že Bravovi pomůže získat rozhodnutí odvolacího tribunálu, které nedostal. Následujícího dne v 6.10 ráno se však Baker vrátil s pěti policisty, kteří razidlem vylomili dveře. Rozhodnutí odvolacího tribunálu přišlo až v den Bravovy smrti.

Třináctiletý Antonio dostal po smrti svého otce právo zůstat v Británii na dobu pěti let a byl umístěn k adoptování do jedné rodiny v Leeds.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006