Torrent na Nepohodlnou pravdu

22. 9. 2006

Pokud jste ještě neviděli film Ala Gora The Inconvenient Truth, jsou k dispozici torrenty na video sejmuté při promítání v kině digi-kamerou. Kvalita obrazu slabá až mizerná, zvuk ucházející, legalita nulová, ale rozhodně to stojí za vidění.

zdroj ZDEZDE

Krom oceňovaného a vámi zmiňovaného užití "hi-tech" v prezentaci cítím potřebu vyzvednout jasnou a širokému publiku srozumitelnou stavbu argumentace - po dlouhé době bez BBC to je balzám na mé uši a oči i mozek.

Tuším za tím (samozřejmě, jak jinak) nástup Goreho obrovské kampaně za prezidenské křeslo, ale fascinující na tom je, s jak mezinárodním tématem si Gore troufá přijít, píše Břetislav Passinger.

Co přijít - po zmatku kolem Kjóta znovuvytváří, znovuvyrábí téma globálního oteplování jako mezinárodní téma.

A přitom je to tak zřetelné, jak Gore pracuje s posluchačem stejným způsobem jako Bush - získává posluchače na svou stranu skrze emocionální zásahy někam hluboko do jeho nitra.

Ovšem s podstatnými rozdíly.

Dělá to nenásilně a s vtipem - jakkoliv jde o vážné téma. Využívá přitom pravý opak Bushovy nepřátelské a nacionalistické rétoriky. Místo "They are against us, they want to destroy our values" využívá - řečeno slovy jungiánských psychologů - pozitivní přenos na Matku Zemi, kterou je třeba chránit (jeho několikrát se během filmu opakující se fráze "Earth. It's our home, isn't it beatiful?"), případně na Zemi jako společný domov, o který je třeba pečovat pro další generace ("It's not a political issue, it's a moral issue.")

Narozdíl od Bushe, cílí na střední třídu, ale přitom velmi ze široka - jeho argumentace je vědecky a logicky podložená, je pozitivní (je možné zvládnout GW s technickými prostředky, které máme k dispozici), poukazuje na naše děti a jejich budoucnost. Ukazuje se jako státník s charismatem a se širokým světovým rozhledem.

Jsem velmi zvědav, jak tento počin v americké a světové politice bude v českých médiích reflektován.

Pozn. JČ: Gorův film Nepohodlná pravda jistě vbrzku přijde i do českých kin. Je komerčně příliš úspěšný na to, aby ho české multiplexy ignorovaly. V Británii ho v současnosti inzerují reklamy v komerčních rádiích!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006