Předvolební kampaň za státní peníze

22. 9. 2006 / Josef Baxa

Jen co se ODS chopila prozatímní moci, již začala ze skříní na ministerstvech tahat domnělé kostlivce. Tu to je bulvárně vděčná kauza odposlechů novinářů a politiků, tu je to opět bulvárně vděčná hrozba nedostatku peněz na důchody, tu je to bulvárně vděčná informace o "snědeném krámu" z ministerstva financí. U této zvěsti bych se rád zastavil podrobněji.

Ministerstvo financí uvádí palcovými titulky jako "Informace pro občany ČR o stavu veřejných financí" v placeném inzerátu, publikovaném v některém soukromém tisku (ministr financí zřejmě nenašel levnější způsob, například poskytnutím informací novinářům na tiskové konferenci), že dluh veřejných financí je 1 300 000 000 000 Kč (1,3 bilionu korun). Pod tímto číslem je dále uvedeno, že státní dluh je v roce 2006 ve výši 809,1 mld. Kč. "Celková částka byla 816 090 korun," tvrdí nová mluvčí ministerstva financí Petra Krainová o inzerci, kterou platil nový ministr z rozpočtu kabinetu.

Kdybych chtěl jen rozebírat vztah těchto čísel, asi bych došel k závěru, že pětisetmiliardovou sekeru zaťali do futra hospodáři na krajích a ve městech, tedy povětšinou členové ODS. Odečtu-li navíc ztráty Konsolidační agentury, uklízející po Klausově kupónové privatizaci a dalších vlnách podnikatelského romantismu devadesátých let, a náklady na sanaci bankovního sektoru po vládách ODS, které bylo nezbytné zachraňovat z důvodu provázanosti na průmyslovou produkci a tím i zaměstnanost a sociální systém státu, není to tak hrozná bilance. I tady by se měli autoři onoho inzerátu zamyslet nad tím, než něco napíší a halasně hlásají do světa. Jinak se stačí podívat ráno do zrcadla, případně na Hrad.

Mnohem více zarážející, než obsah samotného inzerátu, je pro mě pozadí jeho výrob a profinancování. Z něho totiž jako sláma z bot čouhají otázky, které jsou až vtíravé: Proč byl tento inzerát otištěn jen MfD, LN a Metropolitním expresu? Kolik stála tato taškařice nás, daňové poplatníky? Kdo tento materiál připravil? Byli to stejní úředníci, kteří se na MF podíleli na přípravě tolik kritizovaného (jak praví inzerát) návrhu státní rozpočtu, nebo to byl někdo jiný, někdo mnohem více sběhlý v propagandistických akcích ODS? Proč, když jsme na tom tak špatně, si můžeme dovolit vyhazovat skoro milión za inzeráty a miliardy přidávat důchodcům od nového roku - víc, než nám ukládá zákon (ne, že bych to důchodcům nepřál, ale když šetřit, tak všichni)? Proč si můžeme dovolit nakoupit nákladní auta pro armádu za více než 500 000 000 Kč, obrněné transportéry za další stamilióny a dobrovolně se účastnit vojenských misí na druhém konci světa, které také něco stojí?

Nějak mi to všechno nejde dohromady. Máme peníze a můžeme si to dovolit, nebo peníze nemáme dovolit si to nemůžeme? Řečeno s klasikem: "Som z toho voľaaký zmetěný!"

Nemá náhodou velkou pravdu Jaroslav Ungerman v článku z 21. 9. 2006 "Když se pravda dávkuje po malých dávkách, někdy se lépe stravuje", když ve svém článku popisuje kroky, které povedou k situaci, kdy se veřejné finance dostanou "virtuálně" do tak špatného stavu, kdy nebude možné jednat jinak, než zprivatizovat části důchodového systému? Mimochodem, privatizace důchodového pojištění, i jeho malé části, by byla zřejmě největší privatizací v dosavadní historii České republiky.

MfD: Tlustý zaplatil statisíce za inzerát proti ČSSD ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006