Langerova bouře ve sklenici vody

24. 9. 2006 / Petr Nachtmann

Přestože ODS patří k nejvýznamnějším politickým stranám, její politika je poznamenána zakomplexovaným křiklounstvím a zbrklými činy. Vláda tak v tichosti vyměnila zmocněnce pro lidská práva a nahradila jej bývalým poslancem za ODS. Hlučněji odvolala šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka a jako důvod uvedla záměr sloučit ÚZSI (rozvědka) s BIS (kontrarozvědka) do jedné zpravodajské služby. Bojím se, že vláda rychleji jedná, než myslí, a že pak může být nucena vytloukat klín klínem, aféru aférou. Nynější vláda si nechce nebo nedokáže uvědomit svoji dočasnost a chová se jako slon v porcelánu. Nelze se tomu divit, pokud se zamyslíme nad nekompetentností některých jejích významných členů.

Ivan Langer se pokusil před několika dny vyvolat aféru s údajnými odposlechy v režii ČSSD. Aféra se otočila proti němu a Langer začal couvat.

ČRo: Odposlechy aneb skoro vše už tu bylo ZDE

iDnes: Langerovy odposlechy a Tlustého rozpočet ZDE

Je celkem logické, že se nyní Langer/vláda/ODS chytili první příležitosti vyvolat aféru jinou, díky které by se na "odposlechy" zapomnělo. Vláda by zároveň vytvořila iluzi, že se chová kompetentně a schopně.

Pokud bude na chvíli lépe hlídán Josefov, nebude to žádná tragédie. Vláda se tváří, že hlídá i ruzyňské letiště, ale demonstrativní zaparkování policejních vozidel před terminálem nic neřeší.

iDnes - Vláda kvůli riziku terorismu posílila bezpečnost v Praze ZDE

V sobotu večer jsem zašel do letištní haly u jižního terminálu k bankomatu a málem mě stihla nevolnost, vzduch v hale byl prosycen zápachem trojice spících bezdomovců. Nikdo je nelegitimoval, nikdo je nevyvedl, pozornost policie nevzbudili ani takto nápadní lidé.

Přestože ODS patří k nejvýznamnějším politickým stranám, její politika je poznamenána zakomplexovaným křiklounstvím a zbrklými činy. Vláda tak v tichosti vyměnila zmocněnce pro lidská práva a nahradila jej bývalým poslancem za ODS.

Novinky: Vláda v tichosti vyměnila Karáska za Litomiského

Hlučněji odvolala šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka a jako důvod uvedla záměr sloučit ÚZSI (rozvědka) s BIS (kontrarozvědka) do jedné zpravodajské služby. Bojím se, že vláda rychleji jedná, než myslí, a že pak může být nucena vytloukat klín klínem, aféru aférou.

Nynější vláda si nechce nebo nedokáže uvědomit svoji dočasnost a chová se jako slon v porcelánu. Nelze se tomu divit, pokud se zamyslíme nad nekompetentností některých jejích významných členů. Za ekonomického odborníka ODS a nositele "pravicových" ekonomických názorů je vydáván zemědělský inženýr Vlastimil Tlustý, od června 1988 do listopadu 1989 členem KSČ.

ČTK: Finance povede Vlastimil Tlustý, ekonomický odborník ODS ZDE

Stínovým ministrem obrany byl Petr Nečas, jehož jedino kvalifikací byla roční vojenská prezenční služba. V rámci šachování s židlemi dostal resort obrany na starost nečlen ODS, Petr Nečas však musel jakožto zasložilý člen strany obdržet křeslo jiné. Usedl tak na ministerstvo práce a sociálních věcí. Této problematice rozumí zhruba stejně stejně jako armádě, zdánlivě se nejedná o tragédii. Ve skutečnosti však ODS disponovala stínovou ministryní práce a sociálních věcí Alenou Páralovou, která se problematikou dlouhodobě zabývala

Sociální revue: Alena Páralová: Sociální politika ODS ZDE

Řídit vládu, potažmo celou zemi se rozhodl Mirek Topolánek, který nedokázal uřídt ani vlastní firmu VAE.

BL, Irena Ryšánková: Plnou parou doprava! ZDE

Na kompetentní politiky v čele ODS si zatím musíme počkat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006