Pravice se v Evropě radikalizuje

22. 9. 2006 / Josef Vít

Touto zprávou nás překvapila televize Nova ve své Snídani s Novou. Je to skutečně objevná zpráva. Podle Novy už třetí noc v Budapešti řádí fotbaloví chuligáni. Zapalují auta, ničí veřejnou dopravu a rabují obchody. Musím jim přiznat výdrž. Co že se to vlastně stalo? Prohráli Maďaři zápas Evropské kvalifikace s outsiderem?

Obávám se, že pravda je jinde. Podle vyjádření demonstrantů je to proto, že "teď se dovídáme, že politici, kteří přivedli naši zem na buben, nás ještě obelhávali". A kdo že to přivedl zemi na buben? No přece socialisté ! Českému sluchu takové řeči musí připadat známé. Socialisté jsou původci všech nepravostí - to i nám říká naše prozatímní vláda. I ty bouře u nás organizovali. Nebyli to fotbaloví chuligáni, ale naši profesionální antikomunisté, kteří organizovali demonstrace proti Paroubkovi před volbami i po nich. Naši lidé naštěstí jsou trochu liknavější. Dlažební kostky zatím nelétaly a auta se také zatím nezapalovala. Říkám zatím - člověk nikdy neví. Za pár dolarů i u nás můžou brzy lítat cihly.

"Vydržíme až do konečného vítězství. Neskončíme, dokud bude vláda u moci. Kdo si myslí něco jiného, ten nás podceňuje". Říkají organizátoři. Celý problém je vlastně rozhodující boj pravice s levicí. Mimoparlamentní boj. Pravice se neštítí žádných prostředků. Zatím nebyly oběti na životech, ale když budou nepokoje pokračovat, nikdo neví, jak to skončí. Celé to připomíná staré dobré oranžové a jiné revoluce.

Dobře organizovaná menšina většinou velmi mladých lidí oblbnutých pravicovou ideologií neváhá pomocí násilí změnit pořádek ve státě. Nenávidí všechno sociální a socialistické. Jsou to zastánci tvrdé ruky, která socialistům zabrání se účastnit politického života. Není náhodou, že mezi organizátory je i člověk, který řídil na Slovensku kampaň za práva Maďarů. Dochází tady ke spojení nacionalistů a pravicových extrémistů.

To je ta nejhorší variace, stejná jako ke které došlo v Německu ve třicátých letech. Pro ty, kteří ještě nepochopili, tak takovým lidem se říká fašisté. I Hitlerovi SA-mani začínali bojem s policií, pálením a pleněním. A když zvítězili, zanikla v Německu demokracie.

Dá se říci, že pravice se v Evropě radikalizuje. Dochází ke změně režimů násilím a nikoli ve volbách. A když ve volbách zvítězí nevhodný kandidát, označí se za diktátora a vyloučí se ze společnosti "demokratických" států. I u nás se pravicoví politici radikalizují. Když nejsou schopni zvítězit legálně ve volbách, používají podpásové údery. Kubiceho zpráva, demonstrace - všechno je vhodné. Teď nás každý den oblažují nějakou jobovou zprávou o nekalých činnostech socialistické vlády. Odposlouchávání politiků, korupce, rozkrádání, snědený stát. Všechny tyto zprávy mají jediný cíl - zdiskreditovat socialisty před brzkýmí volbami. Všechny tyto zprávy vyšumí do ztracena, stejně jako Grossova aféra, Bamberská aféra, Zemanův kufřík a další. Nikdy se nic nedokázalo a po volbách už nikoho nezajímaly.

Účel světí prostředek.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006