Atta je opět v Praze?

23. 9. 2006 / Štěpán Kotrba

Zachánit hlavní město před teroristy. Osvobodit princeznu. Dostat minimálně půl království. Tyto archetypální mediální hry Hloupého Honzy se začínají hrát v Praze. Nový ministr vnitra Ivan Langer hrozí útokem imaginárních teroristů u příležitosti židovských oslav Nového roku - svátku roš hašana. Zpráva o teroristické hrozbě je přitom podle bývalého premiéra tři týdny stará...

Konečně máme důvod se bát. V ulicích jsou policisté se samopaly. Na letišti zase nějaké transportéry. Všichni mají pohotovost. Nacvičují státní převrat za naše peníze. Tajná služba bude chtít do nového roku určitě zvýšit rozpočet, povolit odposlechy bez omezení a zvýšit pravomoce pro data mining - v souvislosti s plánovaným sloučením ministerstva vnitra a ministerstva informatiky. Konečně máme důvod se bát. V Čechách tak vznikne superministerstvo Homeland Security - ne jako v minulosti proti židozednářům, ale tentokrát proti liberálním plutokratům - a Langer bude oním superministrem. O ohrožení demokracie a "náběhu na policejní stát" nemá kdo z politiků tentokrát hovořit.

Co kdyby v rámci demonstračního pokusu přeci jen nějaká bomba nebo granát vybuchly? Touha po moci jednoho politika, znásobená jistotou kariéry desítek policistů a tajných agentů může způsobit cokoliv. I odloženou výbušninu kdesi u obchodního domu. I tak vypadá politický kšeft... Celá bezpečnostní operace v Praze podle Langera běží hladce. Topolánek o situaci informoval prezidenta republiky Václava Klause. V Budapešti se očekává až 200 000 demonstrantů. Učitel angličtiny nového českého ministra vnitra, bývalý šéf rozvědky Andor Šándor má učenlivého žáka... Nový americký velvyslanec Richard Graber právě dnes dorazil do Prahy. V roce 2004 působil jako mluvčí volební kampaně prezidenta George Bushe.

Langer i Gramber jsou muži na svém místě. A tak se nechme překvapit...

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

Aktualizace neděle 13:30 Ivan Langer připustil v Nedělní partii Primy, že si "musíme zvyknout, že budeme potkávat v Praze policisty se samopaly i nadále". Jako bychom si měli zvyknout, že budeme potřebovat "deštník" nejen proti raketám z "darebáckých" států, ale i proti osamělým "darebákům" s odhodlaným výrazem v očích... Kdo s čím zachází, s tím také schází... Langer, stejně jako kdysi předtím Gross neví, že asymetrická válka s "teroristy" se vyhrát nedá. Dnes a denně se o tom přesvědčují američtí okupanti v Iráku, kteří čelí hnutí odporu - gerilové válce o nízké intenzitě v ulicích. Kdokoliv může být nepřítelem, i desetiletý kluk. V Iráku je "resistence" - odpor vůči okupaci země tak rozsáhlý i po třech letech od začátku jejího "osvobozování" . Co je tedy lepšího pro odlákání pozornosti od ekonomických problémů a vzedmutí "vlastenecké" vlny, než válka? Plíživý strach z terorismu. Nebo válka občanská. Bylo by smutné, kdyby Česko se mělo stát druhým Perským zálivem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006