Americká základna představuje hrozbu pro Českou republiku

22. 9. 2006 / Jakub Rolčík

Dnešní vydání listu Metro přináší na titulní straně článek s názvem "Rusko vyhrožuje útoky na základny". Jde o shrnutí článku ruského deníku Izvestija, který vyšel dne 21. září pod titulem Americký "deštník" způsobí problémy v Evropě. Autor článku Dmitrij Litovkin shrnuje argumentaci ruských expertů v oblasti vývoje strategických zbraní. Podle nich bude plánovaná protiraketová obrana v Polsku a v České republice zaměřena proti Rusku a Číně. Jedinou cestou, jak na ni reagovat, je aktivnější rozvoj ruských odstrašujících jaderných zbraní.

Článek dále konstatuje, že americká protiraketová obrana představuje hrozbu pro Moskvu i v případě, že by sloužila k zachycení íránských nebo severokorejských raket, protože by k tomu mohlo dojít nad územím Ruska; se všemi souvisejícími ekonomickými a ekologickými dopady.

Asi nejpodstatnější v celém článku je výrok Alexandra Pikajeva z Institutu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Ruské akademii věd: "V souladu s naší vojenskou doktrínou si Rusko vyhrazuje právo provést preventivní údery proti objektům představujícím pro nás hrozbu; a to i taktickými jadernými zbraněmi."

Článek je uzavřen konstatováním, že země Východní Evropy, které na svém území připustí americkou protiraketovou obranu, mohou za tento politický krok zaplatit příliš vysokou cenu. Toto konstatování, jakož i celý článek, ostře kontrastuje s tvrzením současného ministra obrany Jiřího Šedivého, podle nějž umístění protiraketové obrany Spojených států na našem území nepředstavuje bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Jde zároveň o potvrzení jedné z obav, kvůli nimž iniciativa Ne základnám požaduje o této záležitosti vypsání celostátního referenda.

Dnešní vydání listu Metro ZDE

Článek v listu Izvestija v ruštině ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006