Malým lidem bez svobody myšlení a pohybu

16. 2. 2012

čas čtení 4 minuty

Žiji v Sýrii přes 30 let.

Musím se smát a zároveň plakat. Každý den se mě někdo z Česka ptá, jestli mohu pomoci spojit se s Češkou žijící v Homsu. Ano, v Homsu žije hodně Češek a Homs žije rok! revolučními událostmi v Sýrii. Homs je právem nazýván hlavním městem revoluce.Jenom malá poznámka. Já osobně jsem poslala dva dopisy do českých novin.

První, když přišlo v noci komando vojenské policie a unesli mi muže neznámo kam a druhý později, když jsem nemohla být zticha k tomu jak se odstřelují demonstrující a tečou potoky krve.

Jediný, kdo reagoval na mé poznámky o tom, co se v Sýrii děje, byly Britské listy na internetu, píše Hana Bitarová.

Čtenářům, kteří chtějí podpořit Romana Smetanu

16. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři BL, milí přátelé;

na základě mého včerejšího článku v Britských listech jste se někteří přihlásili do Výboru na obranu olomouckého řidiče MHD Romana Smetany.

Nápad vytvořit skupinu lidí, kteří se ztotožňují s postojem p. Smetany vznikl naprosto spontánně a bez konzultace s ním. Nemám na něj bohužel jiné než e-mailové spojení, na dva zaslané e-maily mi dosud neodpověděl. To se ale stává, ne každý chodí do své schránky každý den. Vyčkejte tedy prosím dnů příštích, o jeho reakci vás budu určitě informovat.

Vzpomínáte na Libyi? A na Irák?

16. 2. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

První otázku z titulku položil nedávno v konzervativním časopise The American Interest komentátor Adam Garfinkle. A položil ji proto, aby upozornil na fakt, že další z "humanitárních" válek vedených Západem proti donedávna spolupracujícímu diktátorovi vedla k situaci, která je v mnoha ohledech výrazně horší než ta, kvůli níž válka začala. Libye, kde bylo od počátku jasné, že klíčovou roli v povstání proti Kaddáfímu hrají islamističtí extrémisté, dnes nemá vládu, jejíž vliv by sahal za zdi kanceláří; je zmítána a zbídačována vzájemným bojem různých miličních frakcí a ohromné zásoby výzbroje všeho druhu proudí ke všemožným pochybným zájemcům v regionu; no a ovšem hlava libyjských islamistů napojených na al-Kajdu Abdelhakím Belhádž odjel "dělat revoluci" do Sýrie.

Řecko obvinilo EU, že ho "vyhazuje z eurozóny"

16. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos ostře zaútočil na Evropskou unii a obvinil ji, že záměrně změnila podmínky navrhovaného záchranného balíku ve výši 130 miliard euro, protože je jejich cílem "vyhodit Řecko z eurozóny". Obvinění prohloubí v nynější nebezpečné situaci hněv na obou stranách, mezi věřiteli a dlužníky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Právo a spravedlnost Romana Smetany

16. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Neznám Romana Smetanu a vím o něm jen to, co jsem si mohl přečíst na internetu. Založení Výboru na jeho obranu, o němž jsem informoval ve včerejším vydání BL bylo spontánní . K článku jsem dostal hodně přes dvacet mailů, vesměs pozitivních, zhruba polovina pisatelů se do Výboru přihlásila (děkuji jim a rád se s nimi budu kontaktovat). Jen dvě zprávy byly vysloveně odmítavé. Argumentovaly tím, že Roman Smetana se dopustil jasného porušení práva a trest si zaslouží, stejně tak obhajovaly i postup soudkyně Langerové.

Požaduji přísný trest

16. 2. 2012 / Ladislav Stalmach

čas čtení 1 minuta

V roce 2010 jsem si koupil černý spray a na volební bilboard u silnice, který patřil jedné z vládních stran jsem napsal nesouhlasný text. Na závěr jsem připojil i svůj podpis a adresu. Bilboard během několika dní zmizel. Při dalších volbách jsem měl podobný záměr, ale bylo mi líto utrácet peníze za spray a tak jsem ho nerealizoval. Domnívám se, že když se ohlédneme zpět, většina billboardů, jejichž cenu bychom si možná měli ověřit (věřím, že bychom padli do mdlob), byla lživých, v horším případě i vysoce neetických.

Vládnoucí koalice opět podřídila veřejný zájem lobbistickým tlakům velkých firem

16. 2. 2012

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva iniciativy ProAlt ke schválenému Zákonu o ochraně ovzduší

V pátek 10. února 2012 schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Zákon o ochraně ovzduší včetně pozměňovacího návrhu poslance za ODS Jana Bureše. Tímto pozměňovacím návrhem byl nově stanoven výběr poplatků za emise pouze do konce roku 2015 (pro oxid siřičitý, oxidy dusíku a těkavé organické látky), resp. do konce roku 2021 (pro emise polétavého prachu).

27391

Studentská okupační stávka

16. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Hradec Králové 16. 2. 2012

Hradecké studentské hnutí 2012 vyhlašuje od 27. 2. okupační stávku za svobodné vzdělání. Okupační stávka bude probíhat ve veřejném prostoru hradeckých vysokých škol. Vyzýváme všechny členy akademických obcí k účasti na stávce. Vyzýváme veřejnost k solidaritě s okupační stávkou. Hradecké studentské hnutí 2012 nebojuje jen za svá práva, nýbrž hájí zájmy celé společnosti. Výlučnou odpovědnost za současný stav nese ministerstvo školství a vláda ČR.

Komunisté tolik nekradli

16. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, chtěl bych reagovat na článek pana Františka Řezáče o komunistech. Snad si to mohu jako nadšený zvonič klíči na Václaváku a poté dlouholetý zarputilý volič pravice dovolit, píše Rudolf Dobiáš.

Pana Řezáče velmi popuzují členové komunistické strany. Uvádí příklad plzeňského Jamese Bonda a soudružky nadšeně konspirující proti jinému soudruhovi. Nechci tady kázat klišé o tom, jak nemůžeme církev soudit podle faráře u nás doma v Ouholičkách. Měl jsem to štěstí, že jsem se dostal -- pracovně -- do kontaktu se členy aparátu různých politických stran. A jaké překvapení: jsou to všichni stejní lidé. Překvapivě dobří, naprosté svině, "normální", jak kdo. Napravo nalevo.

Výbor na obranu Romana Smetany (VORS)

15. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Někdy v roce 1972, tedy před čtyřiceti lety, jsem ve věznici na Borech inicioval vznik Klubu Marie Dojčárové. Marie Dojčárová byla předsedkyní senátu Nejvyššího soudu, která soudila zvlášť zatvrzelé zločince za podvracení republiky, trestný čin podle tehdy platného §98 trestního zákona.

Inspirován touto životní zkušeností nezakládám nyní Klub Markéty Langerové, soudkyně, která odsoudila třicetiletého olomouckého řidiče Romana Smetanu, ale výbor na podporu řečeného chlapíka. Roman Smetana si takovou podporu za svůj životní postoj, odvahu a vytrvalost, s níž se odmítá podřídit systému, jenž povoluje hru na demokracii, ale pohoršuje se nad tím, když to někdo začne brát vážně, více než zaslouží.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

27390

Smog nad Kopřivnicí

16. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

K článku o znečištění vzduchu:

V neděli jsem chtěl s klukama na hory, za čerstvým vzduchem, tak jsme jeli aspoň na "Červený kámen". Jsou to první větší kopce předhůří Moravskoslezských Beskyd hned za Kopřivnicí, píše Roman Kříbek. Je tam i sjezdovka a vlek. Už po cestě nahoru mě překvapilo jak je všude na sněhu podivný žlutohnědý poprašek a jak intenzivně cítíme ( kluci mi to potvrdili, takže to nebyl jen můj "dojem" ) ve vzduchu prach a zvláštní zápach. Jakoby všude kolem byl cítit kouř z čadících kamen a ne čistý lesní vzduch.

Když jsme vyšli až na vrchol, tak to, co jsem uviděl pod sebou mě naprosto ohromilo. Chodím po horách už přes 30 let. V zimě v létě, přespávám tam na chatách i ve spacáku. Samozřejmě jsem zažil inverze a nepřekvapuje mě, když zahlédnu na horizontu smogovou šmouhu. Ale to, co jsem viděl tentokrát ... se nedá jen tak popsat.

Na snímku je nedělní pohled kolem 13:00 hodin z Červeného kamenu u Kopřivnice ( nadmořská výška 690 metrů ) směrem na sever až severozápad. Tedy směrem přes město Kopřivnice dále do Ostravské pánve.

P.S. Zvlášť pikantní je tento zážitek s ohledem na tyto události ve sněmovně : ZDE ZDE

Rodí se noví političtí vězni?

15. 2. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Každý se jistě před volbami setkal s plakáty politických stran, které kolemjdoucí nějakým způsobem "vylepšili". Spousta kandidátů si o nějaký ten slogan nebo malůvku doslova koleduje. Někdo se plakátu s kandidátem křečovitě vystupujícím v maškaře jako spravedlivý Robin Hood zasměje, jiný mu tam něco připíše. To a nic jiného udělal na asi 30 předvolebních plakátech ODS, ČSSD a KDU-ČSL v autobusech MHD v Olomouci devětadvacetiletý řidič autobusu Roman Smetana. Politikům přimalovával tykadla a nazýval je lháři, zloději, korupčníky a prostitutkami. Udal jej ale kolega. Snad se to dalo vyřídit jako přestupek ve správním řízení, avšak vznikl kolem toho poprask, ODS jako jediná politická strana vyčíslila škodu 15 000 Kč a věc se dostala k trestnímu soudu, k soudkyni Okresního soudu v Olomouci Markétě Langerové.

Bitva o iPad v Číně

16. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Čínská společnost ProView podala na celní úřad žádost o zastavení vývozu a dovozu známých iPadů. Mohla to udělat proto, že si v Číně rezervovala práva na název "iPad". Pokud by žádost prošla, mělo by to pro firmu Apple vyrábějící známý tablet zničující důsledky, prodej by byl ohrožen nejen v samotné Číně, ale na celém světě. Apple totiž vyrábí většinu svých tabletových počítačů právě na území Čínské lidové republiky.

Syrská slepá ulička

16. 2. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Ať je rétorika jak chce hlasitá a občanská válka sebeotřesnější, rozhodující je, že si ve skutečnosti nikdo doopravdy nepřeje, aby Asád odešel. A tak se vší pravděpodobností zůstane.

Bašár al-Asád se dostal na vrchol žebříčku nejneoblíbenějších lidí na světě. Skoro všichni ho pranýřují jako tyrana, a to velmi krvavého. Dokonce i ty vlády, které ho nechtějí odsoudit, mu podle všeho radí, aby přestal s represemi a učinil nějaké politické ústupky svým domácím oponentům.

Írán ukončil dodávky ropy do šesti evropských zemí

15. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Írán v reakci na sankce EU postihující energetický a bankovní sektor přerušil dodávky ropy do šesti evropských zemí. EU nedávno schválila embargo na dovoz íránské ropy, to však má být v plném rozsahu uplatňováno teprve od června.

Evropská ekonomika padá - poprvé od roku 2009

15. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Evropská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vykázala záparný růst - nakonec menší než ekonomové předpovídali, protože situace v Německu a Francii celkový výsledek vylepšila. Jedná se o první hospodářský pokles celého regionu od roku 2009.

Opakovat návraty do světa

16. 2. 2012 / Bohumír Tichánek

čas čtení 7 minut

Jedním zásadním způsobem provozujeme náš svět. Hmotu těžíme, zpracováváme, užíváme a vyhazujeme. I naše tělo je zařazeno do takového koloběhu. Někde se o hmotu válčí; bojují o nová území anebo o možnost výhodného obchodu. Prostě hmotné vlivy převádíme na peníze. Smrtí ztrácíme možnost ovládat hmotu, takže nám často bývá lhostejné, zda se pídit po nějaké posmrtné existenci.

Ale co kdyby se někdy ukázaly být pravdivé vzdálené asijské názory na opakovaná lidská vtělení? V jednom životě byl člověk agresivní a tak by mohl příště dostat příležitost poznat takové účinky na sobě. Prve člověk toužil být umělcem, a příští život mu to umožní. Jednou je ušlechtilým, ale žebrákem, příště bude finančníkem. A zase znovu.

Znečištění vzduchu výrazně zvyšuje riziko infarktu

15. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Znečištění vzduchu oxidem uhelnatým, oxidem dusičitým, oxidem siřičitým a pevnými částicemi výrazně zvyšuje krátkodobé riziko infarktu myokardu. Ukázala to metastudie analyzující data z 34 jednotlivých studií zdravotních dopadů znečištění, kterou publikuje únorové vydání časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

Mormoni posmrtně pokřtili rodiče Simona Wiesenthala

15. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Představitelé Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů (mormonů) se omluvili rodině Simona Wiesenthala - muže, který přežil holocaust a poté se proslavil jako "lovec nacistů", jichž celou řadu pohnal před soud. Wiesenthalovi rodiče totiž byli v lednu v mormonské svatyni posmrtně pokřtěni na mormony.

OECD: České školství upadá

15. 2. 2012 / Emil Ruml

čas čtení 4 minuty

Dovolil jsem si vypůjčit titulek z dnešních zpráv. Ten titulek dál pokračuje: Tady je 17 kroků k záchraně. Hlavní motiv všech sedmnácti doporučení expertů, jak říká autor příspěvku Petr Holub, zní: "Nejdřív musíte říci, co vlastně chcete udělat, a pak musíte kontrolovat, jestli to opravdu děláte a jestli má vaše práce výsledky."

Protipirátská kampaň REFLEXu aneb Zloděj křičí: chyťte zloděje!

14. 2. 2012

čas čtení 7 minut

V posledních několika týdnech se intenzivně zabývám problematikou tzv. protipirátských dohod SOPA, PIPA a ACTA, které se mě týkají jednak jako konzumenta digitálních obsahů, tak i jako vášnivého propagátora a amatérského tvůrce elektronické hudby. Na facebooku jsem se kvůli tomu zapojil do sledování a komentování aktivit různých skupin včetně Anonymous (facebook.com/AnonymousCzech), píše Michal Kandler. Jejich akce považuji ve vztahu k uvedeným dohodám za legitimní projev občanské neposlušnosti proti připravovanému omezení osobních svobod, které nám kvůli zmíněným dohodám hrozí (srovnej liberální legislativu ve Švýcarsku ZDE).

Řecko a návrat ekonomické spirály smrti

14. 2. 2012

čas čtení 4 minuty

V druhé polovině roku 2008 se obávali ústřední bankéři po celém světě, že se blíží spirála smrti. Kolapsu bylo zabráněno v důsledku soustředěných nápravných opatření v oblastech měnové i fiskální politiky. Úrokové míry byly sníženy na nulu. Vlády zachránily banky a dokonce i automobilky. Do ekonomiky bylo včleněno obrovské množství likvidity. Bez těchto zásahů by zřejmě stoupla nezaměstnanost v USA a v Evropě na více než 24 procent - což je nynější situace ve Španělsku a v Řecku, píše v deníku Guardian David Blanchflower.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

36816