Evropská unie musí okamžitě jednat, jinak dojde k finančnímu rozkladu eurozóny

30. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Eurozóně hrozí "finanční rozklad" a musí bezodkladně použít svůj nový záchranný fond k rekapitalizaci bank, které se dostaly do potíží a vytvořit nadnárodní bankovní unii. Konstatuje to tisícistránková analýza katastrofálního stavu evropské ekonomiky. Komise také vyžaduje vytvoření euroobligací a sdílení zadluženosti v eurozóně. Jsou to požadavky, které získávají podporu, přestože je dosud Německo odmítalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Nejvyšší soud odmítl odvolání Juliana Assange proti deportaci do Švédska

30. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Většinou pěti hlasů vůči dvěma soudci rozhodli, že veřejná prokurátorka ve Švédsku je "právní autorita", a že tedy její zatykač, vydaný na Juliana Assange, je platný.

Avšak právníci zastupující Juliana Assange dostali čtrnáct dní na rozmyšlenou, zda chtějí zpochybnit argumentaci Nejvyššího soudu a jeho deportace bude odložena do té doby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vláda ničí průběžný systém i důchodový účet

30. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity, prezentované na úterní pražské demonstraci důchodců

Vládá ničí důchodový účet a oslabuje průběžný systém, protože:

- opakovaně snižovala sociální pojistné (6x)!

- zavedla stropy pojistného pro nejbohatší

- připouští, aby lidé nad 50 let řešili tíživý problém nezaměstnanosti přechodem do předčasného důchodu.

Cílem je vytvořit ideové podhoubí pro tzv. opt-out, neboli vytvoření II. pilíře soukromé a fondové povahy. Tak znovu převést lukrativní veřejný segment zajištění na stáří na finanční sektor.

Etnická sprostota České televize

30. 5. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 8 minut

Radě České televize

Paní a pánové,

v pořadu ČT Události (od 19 hodin) dne 27.5. 2012 (v části pořadu nazvané Sedmdesát let od atentátu) řekla moderátorka Marcela Augustová toto:

Nazdar, pane Kotrbo!

30. 5. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Citace Petra Uhla z vysílání ČT je skutečně šokující a byl bych moc rád, kdyby se k tomu textu někdo sám přihlásil. Pokud se nepřihlásí, je zbabělec, který všechno nechává na chudince Augustové. Možná, že by se v tom mohl pošťourat právě pan Kotrba, který je jinak vůči ČT dosti kritický. Ubohost ovšem nezná etnicitu, je vždy individuální. Lež také. Až opadne vzrušení, bylo by (nejen pro pana Kotrbu) dobré, trochu se pošťourat ve znalostech faktů, dějin a jazyka. Například:

Soužití Čechů a Němců je možné jen na základě občanské, nikoliv etnické totožnosti

30. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

upozorňuje Štěpán Kotrba v reakci na stížnost Petra Uhla a argumentuje, že "Jediné řešení, které lze akceptovat a je cestou do budoucnosti, nikoliv do minulosti, je mezistátní ujednání Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji, podepsané Václav Klausem a Helmutem Kohlem dne 21. ledna 1997. Toto prohlášení právě hovoří o mírovém soužití občanů Česka a Německa na základě občanské, nikoliv etnické identity":

Německá strana přiznává odpovědnost Německa za jeho roli v historickém vývoji, který vedl k Mnichovské dohodě z roku 1938, k útěku a vyhánění lidí z československého pohraničí, jakož i k rozbití a obsazení Československé republiky. Lituje utrpení a křivd, které Němci způsobili českému lidu nacionálněsocialistickými zločiny. Německá strana vzdává čest obětem nacionálněsocialistické vlády násilí a těm, kteří této vládě násilí kladli odpor. Německá strana si je rovněž vědoma, že nacionálněsocialistická politika násilí vůči českému lidu přispěla k vytvoření půdy pro poválečný útěk, vyhánění a nucené vysídlení.

Česká strana lituje, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Zejména lituje excesů, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami, a nadto lituje, že bylo na základě zákona č. 115 z 8. května 1946 umožněno nepohlížet na tyto excesy jako na bezprávné a že následkem toho nebyly tyto činy potrestány.

Obě strany se shodují v tom, že spáchané křivdy náležejí minulosti, a že tudíž zaměří své vztahy do budoucnosti. ... Obě strany proto prohlašují, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti.

Česko-německá deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji ZDE

Štěpán Kotrba: Sieg heil, Herr Uhl ZDE

"Byla jsem o víkendu v Norimberku, jen abych propagovala naše noviny. A dost lidí se mě tím ptali, co těm novinám (čtrnáctideník německé menšiny v ČR) říkají Češi. A když jsem řekla, že vǔbec nic, jen jim dávají roční dotaci, byli úplně v šoku", poznamenává novinářka Alexandra Mostyn.

Etnická nesnášenlivost Štěpána Kotrby je nepřijatelná

30. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Každý má právo na svůj názor, avšak útok Štěpána Kotrby na Petra Uhla, podsunující mu sympatie s nacismem (!) jen proto, že protestoval proti zkreslování informací o tom, o čem jednal sudetoněmecký sjezd, je naprosto nepřijatelný. Insinuace, že Petr Uhl sympatizuje s nacismem, je neetická. Snaha vyvolávat xenofobní nálady vůči Němcům spojováním lidí, kteří se narodili dávno po válce, s hitlerovským nacismem, je také nepřijatelná. Vždyť v Německu jsou jakékoliv sympatie vůči nacismu trestným činem.

Útoků proti etnickým menšinám je v českém prostředí v poslední době stále více, ať jsou to útoky proti Romům nebo jiným národnostem. V takové situaci je neodpovědné a neetické vyvolávat xenofobní nálady umělým zneužíváním strašáků z minulosti jen proto, že někdo protestoval proti zkreslování informací. Štěpán Kotrba má pravdu, že máme k lidem přistupovat podle občanského, nikoliv etnického principu, jenže to právě Česká televize svým zkresleným zpravodajstvím porušila, takže je stížnost Petra Uhla zcela na místě.

Už titulek Kotrbova útoku "Sieg Heil, Herr Uhl", zveřejněného na Českých médiích, je neuvěřitelný a divím se, že server byl ochoten ten útok vydat. Slušná média by to neudělala.

Univerzita není továrna na (vědecké a pedagogické) absolutno

30. 5. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 8 minut

Poslední dobou vycházejí na Britských listech články, které tak trochu shazují, tak trochu ironizují a tak trochu kritizují vědeckou činnost na některých českých univerzitách. Současně byl zveřejněn i odkaz na zajímavé zamyšlení dr. Petákové, která vidí věci z poněkud jiného pohledu. Ukazuje to, že problém je širší -- a právě proto stojí za to se k němu ještě vrátit.

Jak se dělá věda na hnojárně TÉMA BL

Svět vyhostil syrské diplomaty

30. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy, Británie, Francie, celá řada další zemí EU, Austrálie a Kanada vyhostily syrské diplomaty na protest proti masarku více než 100 lidí, včetně desítek dětí, v Houle.

OSN informovala, že většina obětí byla zastřelena z těsné blízkosti. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius charakterizoval syrského prezidenta Bašara al Assada jako "vraha svého národa". Sýrie odmítá odpovědnost za masakr a svaluje za něj vinu na "teroristy".

Syrská národní rada, hlavní opoziční organizace Syřanů v exilu, požaduje, aby Rada bezpečnosti OSN schválila vojenský zásah proti Assadovu režimu. Vzhledem k tomu však, že je syrská armáda silná, vojenský zásah se neočekává.

Mezinárodní izolace Sýrie zřejmě nebude mít žádný vnitřní dopad na režim, který stále silně podporuje Rusko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Euro pokleslo na dvouleté minimum vůči dolaru

30. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

V úterý pokleslo euro na dvouleté minimum vůči dolaru v souvislosti s obavami ohledně solventnosti španělských bank. Guvernér španělské ústřední banky oznámil, že odstupuje z funkce. Euro pokleslo pod 1,25 dolaru.

Klaus odmítl udělit milost tykadlovému řidiči autobusu

29. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Žádosti o milost pro někdejšího řidiče olomoucké MHD Romana Smetanu zůstaly nevyslyšeny. Prezident Václav Klaus se rozhodl, že ji Smetanovi neudělí. On ani jeho blízcí totiž nejsou podle Hradu v tíživé sociální situaci.

Zdroj: IDNES

V demokracii je naprostá nehoráznost odsuzovat občana za politický akt, jímž pomalovávání předvolebních plakátů nesporně je. NIKDO by si v zavedenější západní demokracii nic takového neriskl. Je ohromující, že Klaus si tyto skutečnosti neuvědomuje, že totiž trestní stíhání Romana Smetany je útokem na demokracii a Klausovo odmítnutí udělit mu milost je potvrzením tohoto útoku na demokracii, poznamenává Jan Čulík a dodává: Úřední šiml se mezitím rozběhl a Romanu Smetanovi hrozí tři roky vězení za to, že nenastoupil svůj původní, absurdní vězeňský trest.

OTEVŘENÝ DOPIS MINISTRU ŠKOLSTVÍ:

Stav vysokého školství v ČR je znepokojující

30. 5. 2012

čas čtení 6 minut

tisková zpráva Iniciativy za svobodné vysoké školy

Vážený pane ministře,

iniciativa Za svobodné vysoké školy sleduje se znepokojením stav vysokého školství v naší zemi. Tato vláda plánuje další škrty v rezortu školství a rozhodla se zásadně proměnit fungování vysokých škol. Plánované změny vážně ohrožují akademické svobody potlačováním nezávislosti vysokých škol a zaváděním deformujících tržních principů. Připomínky a námitky vysokoškolských reprezentací nebyly respektovány a nesouhlasné projevy se setkávaly pouze s arogancí bývalého ministra. Vážíme si Vašeho zájmu o změnu přístupu v projednávání zamýšlených kroků ze strany ministerstva. Situace kolem vysokoškolské politiky je však přinejmenším nejasná. Proto se na Vás obracíme otevřeným dopisem s několika otázkami.

Státy na Blízkém východě se staly terčem počítačového viru Flame

30. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Írán nařídil naléhavou kontrolu státní počítačové infrastruktury poté, co bylo zjištěno, že byla napadena novým virem, známým pod jménem Flame. Experti konstatují, že tento virus je dvacetkrát silnější než jiné programy užívané v kybernetické válce, jako je virus Stuxnet, a že ho mohl vyvinout pouze nějaký stát.

Je to v posledních letech už třetí kybernetická zbraň, kterou kdosi používá proti státům na Blízkém východě.

Írán tvrdí, že Západ a Izrael vedou tajnou kybernetickou válku proti němu v souvislosti s kontroverzí ohledně íránského jaderného programu. Západ také zabíjí íránské vědce.

V roce 2010 zaútočil virus Stuxnet na íránský jaderný program a příbuzný virus Duqu vykradl počítačová data.

Virus Flame dokáže shromažďovat datové soubory, změnit preference v počítačích, zapnout počítačové mikrofony, aby nahrávaly rozhovory v místnosti, dělat screenshoty a kopírovat rozhovory v chatrooms.

Program Flame objevila jedna ruská bezpečnostní firma. Protivirový podnik Kaspersky Labs uvedl, že virus Flame vznikl zřejmě před pěti lety a infikoval počítače v Íránu, v Libanonu, v Izraeli, v Sůdánu, v Sýrii, v Saudské Arábii a v Egyptě.

Virus se nešíří automaticky, ale pouze tehdy, když to dovolí jeho vzdálení operátoři.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ČD nebo Regiojet?

30. 5. 2012

čas čtení 9 minut

K situaci na českých železnicích přinášíme ještě několik postřehů. Nejprve od čtenáře, který má interní informace z firmy Regiojet:

Studentka z Glasgow University získala prestižní cenu Amnesty International

30. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Amy Mackinnon, studentka politologie a rusistiky na Glasgow University, se stala držitelem novinářské ceny organizace Amnesty International ve studentské kategorii za článek The curious case of John Oguchuckwu publikovaný ve studentském časopise Glasgow Guardian. Článek se týká nigerijského studenta, jehož rodina byla vyvražděna a který získal politický azyl v Británii. Těsně před ukončením studia na Glasgow University, než mohl Oguchuckwu podat svou diplomovou práci, ho však britské úřady brutálním způsobem deportovaly zpět do Nigérie.

Mackinnonová se aktivně účastní kampaně na záchranu bohemistiky a slavistiky na University of Glasgow. Je mimo jiné editorkou internetových stránek, na nichž soustředila více než stovku mediálních výstupů týkajících se loňských pokusů vedení Glasgow University radikálně omezit výuku moderních jazyků a kultur.

Ceny se udělovaly v Londýně v úterý 29. května. Jak je vidno z publikovaného předvýběru, šlo ve všech kategoriích o velmi prestižní akci.

Jak uvedla laureátka studentské ceny, ceremonie udělování těchto novinářských cen byla nesmírně zavazující, protože někteří odměnění novináři jsou mrtví. Byli při výkonu svého zaměstnání zavražděni.

01. 12. 2011 Amy Mackinnon: "Ostatní se vrátili k rodinám, já jsem se vrátil k hrobům" ZDE

Tisková zpráva Glasgow University ZDE

Zvadlé slávověnce

30. 5. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Vrabec mezi orly žehrá na zpackaný osud. V pralese barbarství nové dějiny nezačnou! Svět je jeden velký špitál pro lidské bytosti, takže ono být šaškem světu nic nestojí. Z vyprahlého kořene nic nevzejde, což se všeobecní ví, chce to založit nový sad a k tomu sehnat vědoucího sadaře se smyslem nekrást, odborníka, ne nedožrané právníky z krajin arktických či plzeňských, zlodějské mameluky, kteří ještě nestačili pracovat, ale už spoluřídí Titanic, neboť trpěli a musí dostat plné koryto za odměnu! Právo, vážení, utrpělo zednickou facku; hrdinové, nadšenci, mezuláni, asistenti i političtí kabrňáci, vraťte ruličky a zmizte v propadlišti dějin!

Jak se dělá kádrová politika na hnojárně - seniorské intermezzo

29. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 8 minut

Abychom získali ve světě postavení, předstíráme, že už je máme.

Francois Duc de la Rochefoucauld

Abyste neupadli v zapomnění, jakmile zemřete, buď napište něco, co bude stát za přečtení, nebo dělejte věci, o kterých bude stát za to napsat.

Benjamin Franklin

Česká zemědělská univerzita je ctihodnou veřejnou vysokou školou. Pouze trpí tím, čím téměř všechny vysoké školy, nejen ty veřejné. Někteří pedagogové v pokročilém věku ještě nepřišli na to, že důchod a dobrovolný odchod bez skandálu je lepším zakončením jejich kariéry než ostuda. A tak jejich odchod musí být vynucený vnějšími okolnostmi a provázejí ho komické, až burleskní situace.

Prvním, kdo musel ze školy odejít po odhalení skandálu PEF ČZU v Britských listech před třemi týdny, je doteď nepostradatelný Prof. ing. Ivan Vrana DrSc. . Profesor přes radary, který své doktorandy zavíral do karceru na hnojárně, podal v pondělí demisi na funkci šéfa katedry informačního inženýrství provozně ekonomické fakulty.

Bojí se Česká televize sudetských Němců?

29. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Byl jsem tam taky, na píše František Řezáč. Chtěl jsem napsat krátkou zprávu, protože jsem na internetu nic nenašel. Když někdo něco ignoruje, je ignorant. Dnes jsem našel na webu ČSSD TOTO . Líp bych to nenapsal a moc děkuju paní Marksové-Tominové za ušetřenou práci. Trapného pocitu z české ignorance mě to ovšem nezbavilo... Čtenářům BL znalým jazyka doporučuji zprávu na www.br.de - Mediathek - Video - Alle Sendungen - Bericht vom 63. Sudetendeutschen Tag in Nürnberg. Bojíte se sudetských Němců?

Festival alternativ, aneb Jak přežít Nečasy

29. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Občanská iniciativa ALTERNATIVA ZDOLA pořádá

FESTIVAL ALTERNATIV

aneb

JAK PŘEŽÍT NEČASY

Představíme vám různé možnosti, jak podpořit místní ekonomiku, jak lze získávat služby a výrobky bez peněz, jak si zajistit práci, jak zpeněžit své výrobky a služby, jak zajistit spolupráci občanů a podnikatelů ve vaší obci a podobně.

Ve volné diskuzi pak budeme společně hledat možnosti rozvoje alternativních řešení i na Znojemsku.

Jako lektoři vystoupí Ilona Švihlíková, Petr Tuček, Miroslav Kerouš, Michaela Suchardová, Tomáš Tožička, Martin Másílko, Bohumír Molnár a Milan Smrž.

Na místě získáte i informační materiály k jednotlivým alternativním projektům i těch, kteří se hledáním a provozováním alternativních postupů již zabývají.

V sobotu 2. června 2012 ve Znojemské radnici od 13,30 do cca 18,00 hod.

www.alternativazdola.cz

27698

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Mohli by jste ztratit rovnováhu

29. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

... A "neumisťujte jakoukoliv část těla na nebo mezi příčele..." !!

Upozornění na skládacím žebříku v prodejně nářadí.

K takovýmto nápisům pravděpodobně vede zanedbání čtení v mladém věku, poznamenává Jan Marek.

Lesní správa Krnov:

Problém nezákonného vjezdu do lesa nám není lhostejný, ale naše možnosti jsou omezené

29. 5. 2012

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Borise Cveka "Chválím zásahy proti motorkářům v beskydských lesích"

Vážený pane doktore,

protože osobní setkání s námi i s pracovníky města Krnova odmítáte, pokusil bych se Vám tedy objasnit problémy, které Vás tíží touto cestou, pokud mi to bude redakcí BL umožněno.

Nejprve bych chtěl ale reagovat na Váš poslední článek o motorkářích, v němž se opět vyjadřujete k lhostejnosti Města a nás pracovníků lesní správy k tomuto jistě více než jen republikovému problému, píše Ivan Vrátný z Lesní správy Krnov.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Kam Evropu přivede iracionalita elit i obyvatel?

29. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

To, že léky na evropskou dluhovou krizi ordinované via Brusel z Berlína nefungují, je všeobecně známý fakt. Země, které se dostaly do potíží se po léčebné kúře předepsané německými doktory, se zmítají ve stále horších problémech. Co však ani ne tak překvapí jako šokuje jsou výsledky právě zveřejněného průzkumu Pew Research Centre, podle nichž Evropané kvůli krizi odmítají další integraci, ale chtějí si podržet euro.

Christine Lagarde neplatí daně

29. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Christine Lagarde, šéfka Mezinárodního měnového fondu, která vyvolala mezinárodní rozhořčení, když v pátek řekla v rozhovoru s deníkem Guardian, že by Řekové měli platit daně, sama žádné daně neplatí.

Jako činitelka mezinárodní instituce má Lagardová plat 467 940 dolarů ročně, k čemuž dostává ještě příplatek 82 760 dolarů. Její plat je tak vyšší než plat amerického prezidenta Obamy, který však platí daně.

Evropské firmy zvažují odchod z čínského trhu

29. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Více než pětina firem ze zemí EU působících v Číně uvažuje o odchodu ze země. Výzkum provedený Obchodní komorou EU v Číně zjistil, že řada firem se k místnímu podnikatelskému prostředí staví kriticky.

Rekordní pokles maloobchodního prodeje ve Španělsku

29. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Maloobchodní prodej ve Španělsku v dubnu meziročně prudce poklesl, o 9,8% - a jde o největší pokles od roku 2003, kdy začaly být tyto údaje zaznamenávány. Vyplývá to z údajů zveřejněných Národním statistickým institutem.

Starej lotr středočeskej? Neboli Kdopak by se Ratha bál...

28. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Myslím že komentátoři, kteří se ohrazují proti spojování české politické scény s mafií, dělají velkou chybu. Snahy kontrastovat nepsaný kodex mafie s údajnou absencí pravidel mezi českými politiky bychom měli považovat za autorskou nadsázku. Také čeští politici přece rozhodně mají nepsaná pravidla, podle kterých jsou za největší vyvrhele považováni Michálkové - a hrdinou je morální gigant Drobil, který držel basu. Pokud pravidla vypadají jinak než si člověk nezasvěcený do logiky událostí přeje, ještě to neznamená, že neexistují. A jestliže se rozhodnete odlišná pravidla nevidět, prostě je neuvidíte. Možná pak také budete mít problém pochopit, proč vlastně dohrál David Rath.

Čeští umělci za okupace -- mezi heydrichiádou a kolaborací

28. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Ve dnech 30. a 31. května pořádá Obec spisovatelů ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze konferenci Čeští umělci za okupace -- mezi heydrichiádou a kolaborací. Akce je zasvěcena památce spisovatele Vladislava Vančury, který byl při masových represáliích po atentátu popraven 1. 6. 1942.

Ústřední téma konference představuje reflexi osobních dilemat a jednání lidí pera -- literátů, novinářů, scénáristů, během nacistické okupace. Ve středu 30. května od 9. hodin bude v hlavní budově MKP na Mariánském náměstí probíhat blok věnovaný literatuře a historickým aspektům. Čtvrtek 31. května bude zasvěcen kinematografii a odkazu Lidic. Celé pásmo přednášek bude doprovázeno filmovými dokumenty, závěrečný večer završí promítání hraného snímku Lidice a beseda o něm.

Mezi přednášejícími vystoupí Václav Vlk st., Stanislav Motl, Miroslav Sígl, František Aubrecht, Martin Sekera, Petr Koura a další. Oba konferenční dny poskytnou zajímavou a jistě také objevnou příležitost k uchopení mnoha momentů té doby pro každého zájemce. Akce je otevřena celé veřejnosti, vstup je volný, stačí přijít - a také předložit svoje názory, zeptat se na nejasnosti, setkat s člověkem, jehož stanovisko nebo příspěvek vás zaujaly.

Odkaz na podrobný program zde: ZDE

Vina a nevina v případu břeclavské lži

28. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi největší šok minulého týdne pro mne bylo oznámení, že údajný brutální útok Romů na patnáctiletého chlapce se nestal, protože chlapec se zranil při "akrobatickém" předvádění se před vrstevníky a bál se prý matce přiznat pravdu. Je to zvláštní a napadlo mne v souvislosti s tím mnoho myšlenek.

Jako štvaná zvěř

28. 5. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Televize i tisk se mohly přetrhnout, aby vylíčily, jaký je to zloduch. Jeho kauzu považují za velmi závažnou a jeho jednání za krajně nebezpečné. Světla kamer se do něho zabodávají -- už jim neuteče. Rázem je všem na očích. Pohrdají jím, nenávidí ho. Má zničený život, tato medializace se s ním potáhne na každém kroku. O jeho verzi, natož o jeho práva se nikdo nezajímá. Je to zkrátka lump a další informace není zapotřebí znát. Hlavní je, že lidé mají senzaci a média svůj terč.

27697

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Souložíme s Rexona, tou smradlavá vodička

28. 5. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 2 minuty

V každém druhém marketingovém oddělení sedí idiot, který si v příručce přečetl, že značka je nedotknutelná, a tak odmítá přirozeně skloňovat názvy výrobků. Proto si teď v pražském metru můžeme přečíst pozvánku k soutěži "s Rexona". Je divné, že stejnému marketérovi nepřijde divné skloňovat Facebook ("použij kód XXX na Facebooku a vyhraj"), který je značkou mnohem cennější. Je to důkaz, že hloupost je málokdy systematická.

Kterak radní stranu solil, až jí zasolil

28. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V neděli policejní zásah ukončil měsíční táboření hnutí Okupujte na pražském Klárově. Již několik dnů bylo přitom zřejmé - zejména z veřejných vyjádření radního Prahy 1 Ivana Solila (ČSSD) - že se úřady ani nepokoušejí vést s protestujícími dialog a nalézt kompromisní řešení, které by umožnilo v legitimním protestu nějakým způsobem pokračovat. Hledaly se prostě jen cesty, jak se protestujících zbavit. Solil avízoval, že se tak stane ještě před koncem měsíce, a v neděli na jeho slova také došlo. Na místě zůstal pouze petiční stánek.

Čeští vyznavači Heydricha

28. 5. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

Je tomu už víc než měsíc, co se v českých médiích objevila zpráva o tom, že tři Romové v Břeclavi surově napadli patnáctiletého Petra, kterému posléze lékaři museli odejmout poškozenou ledvinu. Den poté, co se případ objevil v médiích, nestačili administrátoři-hlídači politické korektnosti mazat nenávistné komentáře pod články v internetových médiích a sociální sítě začaly houstnout úvahami o "nepřizpůsobivých spoluobčanech". V kolotu událostí i osobnostem jinak uvážlivým ušly dvě "nelogičnosti" břeclavského útoku. Ad a -- událost neproběhla jako tradičně v sociálně krizovém regionu Sudet, ale v relativně poklidném Slovácku. Ad b -- útočníci postrádali osobní motiv -- který měli i pachatelé nedávných "sudetských případů" v severních Čechách...

Egyptské volby: Mubarakovec a islamista

27. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle zatím neoficiálních výsledků prvního kola egyptských prezidentských voleb se v druhém kole ve dnech 16.-17. června patrně utkají bývalý Mubarakův premiér a velitel vojenského letectva Ahmed Šafik a člen Muslimského bratrstva Mohamed Mursí. Oficiální výsledky budou k dispozici nejpozději v úterý.

Nálet NATO usmrtil afghánskou rodinu

27. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Při sobotním náletu koaličních sil NATO vedených Američany zahynulo v provincii Paktía ve východním Afghánistánu osm členů rodiny, z toho šest dětí. Informovaly o tom místní úřady. Při nedávných událostech tohoto typu v Lógaru, Kapise, Badžhísu a Hílmandu zemřelo osmnáct civilistů.

35160