Senát USA přepisuje rezoluci o Sýrii. Počítá s určitou rolí OSN, ultimátem Radě bezpečnosti, jíž diktuje obsah rezoluce, a ultimátem Asadovi

10. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Senátoři obou stran přepisují rezoluci horní komory Kongresu autorizující použití síly vůči Sýrii. Má obsahovat dodatek, který by vymáhal poslední návrh Moskvy a zahrnoval větší roli Rady bezpečnosti OSN. Návrh poskytuje RB OSN relativně krátký čas na schválení rezoluce, která bude požadovat, aby se Sýrie vzdala chemických zbraní a předala je mezinárodním silám ke zničení. O něco delší lhůtu by měla Sýrie k naplnění mandátu - a mezinárodní společenství k ověření. Zatím nejsou jasné konkrétní časové parametry. Rezoluce RB OSN by měla stanovit proces inspekcí ověřujících plnění rezoluce. Inspektoři mají mít neomezený přístup ke všem skladům chemických zbraní a úplnou svobodu pohybu na území Sýrie. Asad by měl podniknout bezprostřední kroky k předání zbraní pod mezinárodní dohled. Na každý krok budou stanoveny lhůty.

Pokud administrativa zjistí, že některé z těchto podmínek nebyly splněny, ruský plán bude považován za neúčinný a Obama bude mít pravomoc nařídit okamžitý útok.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Čeští voliči se nepoučili?

10. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Dívám se na volební model, zveřejněný Českou televizí, a žasnu, že se do Sněmovny údajně mohou dostat místo jedné nové strany z minulých voleb, totiž Věcí veřejných, hned tři nové strany. Poučení z osudu VV neproběhlo?

Prokletím českých vlád po mnoho let je slabá sněmovní většina, různé přeběhlictví a nestabilita stran, což vede k nutnosti si poslance různě kupovat, neboť vláda je vydána na pospas jednotlivcům. Tohle prostředí výrazně upřednostňuje cynické dealy bez ohledu na veřejný zájem, protože veřejnost je z kola ven se skončením voleb a hřiště je dáno již jen zákulisními dohodami, kde vůbec není jasné, kdo hraje vlastně za čí zájmy, kromě toho, že ty zájmy jsou soukromé (od černého obchodu s lihem přes exekutory a hazard po solární byznys atd.).

Unesený Belgičan: Nebyla to Asadova vláda, kdo použil sarin

10. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Belgický učitel Pierre Piccinin, unesený v Sýrii v dubnu a propuštěný neděli spolu s italským novinářem Domenicem Quiricem, tvrdí, že má důkazy o tom, že jsou syrští povstalci, kteří v konfliktu používá chemické zbraně.

"Je morální povinností tohhle sdělit. Není to vláda Bašára Asada, kdo použil plyn nebo něco jiného na předměstí Damašku," říká v rozhovoru pro RTL Piccinin, který od května 2012 podporoval povstalce ze Svobodné syrské armády.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

Český helsinský výbor: Stav lidských práv v České republice se rapidně zhoršuje

10. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva ČHV ke Zprávě o stavu lidských práv v ČR za rok 2012

Praha 10. září 2013 - Český helsinský výbor (ČHV), který monitoruje dodržování lidských práv v ČR, vydává již po devatenácté Zprávu o stavu lidských práv v České republice. ČHV je jedinou organizací v ČR, která vydává tuto zprávu pravidelně již od roku 1994.

"Zpráva o stavu lidských práv zpracovává řadu nejzávažnějších témat, která jsou pro dané období z hlediska ochrany základních lidských práv a svobod specifická. V právním státě jsou ochrana lidských práv a kvalita justičního systému jedním z nejdůležitějších principů. Tato zpráva má komplexně zachytit problematiku dodržování lidských práv za dané období," uvádí ředitelka Českého helsinského výboru, Markéta Kovaříková.

Dokument obsahuje tato témata: diskriminace, problematika hate crime, vězeňství, policie, svoboda slova, sociální práva, sociální bydlení, protiústavní a populistické předpisy, postavení Romů v České republice, práva dětí, žen, seniorů, osob se zdravotním postižením, pacientů, sexuálních menšin, cizinci a problematika extradic.

Human Rights Watch: Důkazy silně naznačují, že chemický útok spáchal Assad

10. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Konstatuje to zpráva americké organizace Human Rights Watch, založená na výpovědích svědků a zdravotníků a na analýze použitých zbraní, které, jak tvrdí Human Rights Watch, byly typem, jaký používá syrská armáda. Zpráva uvádí, že je nemožné říci, kolik lidí bylo usmrceno, ale v jedné čtvrti bylo více než 700 mrtvých a organizace Lékaři bez hranic uvedla, že nejméně 3600 osob bylo ošetřeno pro příznaky spojené s vystavením neurotoxinům.

Obamův darebácký stát porušuje všechny zákony, jejichž dodržování vyžaduje od jiných zemí

10. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Po dobu 67 let odmítají americké vlády zreformovat Radu bezpečnosti OSN. Obhajují systém, který poskytuje pěti státům veto nad světovými záležitostmi, zatímco ostatní země jen bezmocně přihlížejí. Spojené státy zneužívají moci a důvěry, které se jim dostalo. Spolupracují s ostatními čtyřmi trvalými členy Rady bezpečnosti OSN, s Británií, Ruskem, Čínou a Francií na koloniálním rozdělení světa, jehož prostřednictvím mohou tyto státy realizovat své vlastní zkorumpované zájmy na úkor míru a světové spravedlnosti, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Obama přivítal ruský návrh, aby Sýrie předala své chemické zbraně mezinárodní kontrole

10. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Barack Obama v pondělí přivítal ruský návrh, aby Sýrie umístila své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu. Poprvé od 21. srpna, kdy v Damašku zemřely stovky civilistů, tak vznikla šance na skutečné politické narovnání. V celé řadě televizních rozhovorů v pondělí Obama charakterizoval nabídku Ruska jako "možné řešení" a "potenciálně pozitivní vývoj". Vzhledem k tomu, že vznikla vyhlídka na možnost dohody se Sýrií, šéf senátní většiny Harry Reid odložil klíčové hlasování, které mělo schválit vojenský zásah v Sýrii. Obama v televizním rozhovoru pro NBC v pondělí přiznal, že může své úsilí o schválení invaze do Sýrie v Kongresu prohrát. "Nejsem si zrovna jist, že vyhraju," řekl a dodal, že se nerozhodl, co by dělal, kdyby Kongres hlasoval proti němu.

Návrh Ruska, který byl důsledkem zaklopýtnutí amerického ministra zahraničních věcí Johna Kerryho, vyvolal ve Washingtonu intenzivní diplomatickou činnost. Američtí činitelé zkoumali, zda by mohl návrh poskytnout prezidentu Obamovi únik ze slepé uličky, která se pro něho rychle stávala víceméně neřešitelným problémem.

Princip velkého psa

10. 9. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Pokud se pamatuji, výrok "dluhy se nemusejí splácet" je připisován Jiřímu Paroubkovi. Možná to myslel jinak, ale media si vykrojila přesně tolik, aby to stačilo k diskreditaci tohoto politika a pokud možno celé sociální demokracie.

S malou změnou, která nikterak nevede ke splácení, lze říct, že jakmile dosáhne dluh určité výše, je nesplatitelný. V osobní rovině existuje hranice daná empirickým pozorováním: Na úrovni sto miliónu je jedno, jestli je máte, nebo dlužíte.

Informační panely v Kuksu budou zmodernizovány

10. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Dobrý den pane Čulíku,

ve svém článku Asi to opravdu neumíme" zmiňujete mimo jiné naučnou stezku z Kuksu do Braunova Betléma. Velmi přesně jste vystihl její největší slabiny. Stávající informační panely vznikly koncem 90. let a od té doby je nikdo neudržoval. Jejich informační hodnota je dnes nulová. I nás velmi dlouho trápil její neutěšený stav, a proto jsme se rozhodli věci změnit, píše Filip Košťál z obecně prospěšné společnosti Revitalizace Kuks.

Krédo politiků v Česku?

9. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Stranický systém a volby v Česku dostávají na vrcholné politické posty většinou stejné typy osob. Bez rozdílu stranické příslušnosti jsou do popředí vynášeny především odpudivé typy. Nebude to asi slušné takhle říct, z mnohých ale ta arogantní povýšenost je patrná na první pohled. Jinak tomu ale snad ani být nemůže, neboť různé úrovně ve společnosti jsou něco jako spojené nádoby. Jestliže kupříkladu na gymnáziu jsou v maturitních ročnících takoví blbečci, jak popisuje text "Odposlechnuto na cestách", musí tam být i stejně blbí učitelé, kteří je nechali tak daleko dojít.

Kerry: Poznámka o Sýrii nebyla myšlena jako návrh

10. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americký ministr zahraničí John Kerry sdělil ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi, že jeho poznámka o Sýrii, která by podle něj mohla odvrátit vojenský úder tím, že se vzdá do týdne chemických zbraní, byla "rétorická" a nebyla myšlena jako návrh.

Kerry také nad ruským návrhem vyjádřil "vážnou skepsi" a prohlásil, že se USA budou zabývat každým vážně míněným návrhem, ale to neznamená, že to zpomalí úsilí Bílého domu zajistit si souhlas Kongresu s použitím síly proti Sýrii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Syrská krize: Jak jsou rozdány karty uvnitř amerického establishmentu?

10. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

S jistým zjednodušením lze popsat nejméně čtyři různé pozice ohledně intervence v Sýrii uvnitř současného amerického establishmentu. Pro přehlednost by se daly označit jako umírnění, bezradní-spíše umírnění, spíše militantní a jestřábi. Pokud se tedy píše o tom, jaké stanovisko zaujímají "Spojené státy" k té či oné aktuální otázce spojené s intervencí, je vždy třeba si všimnout, kdo právě hovoří, jaké jsou jeho zájmy, jak pevně se drží svých prohlášení a jaká je relativní váha jeho názorů v poměru k těm ostatním.

Záminka k válce se rozpadá, hledejme jinou

9. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Potvrzují se předchozí zprávy z méně kredibilních zdrojů, podle nichž Rusko navrhlo, aby syrské chemické zbraně byly postaveny pod globální kontrolu a tím se zabránilo válce. Americká administrativa, jejíž původní záminka k válce se každým dnem viditelněji rozpadá, stejně jako vycházejí najevo vazby proponentů útoku na lobby syrských povstalců a izraelskou lobby, reaguje tak, jak se dalo očekávat: Asad teď dostal týdenní ultimátum, aby se vzdal veškerých chemických zbraní. Americký ministr zahraničí John Kerry ale okamžitě dal najevo, že se nejedná o seriózní nabídku mírového řešení. A také jí bezpochyby není.

Zpráva Obamovy administrativy o útoku v syrské Gútě je účelový politický dokument

10. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zpravodajské shrnutí k syrské chemické válce zveřejněné Obamovou administrativou 30. srpna nereprezentuje konsensus americké zpravodajské komunity. Důkazy nasvědčují tomu, že šéf DNI James Clapper (muž, který kongresmanům lhal o výzvědných programech NSA odhalených Edwardem Snowdenem - pozn. KD) vybral informace pocházející z různých agentur i z Bílého domu, ale Bílý dům měl při editaci dokumentu poslední slovo.

V zásadě došlo k tomu, že Bílý dům vybral tu část dostupných údajů, které potvrzují předem hotové politické zadání v podobě odůvodnění útoku na Sýrii, a naopak vyloučil ty, které jsou s ním v rozporu. V rámci radikálního rozchodu s předchozí tradicí dokument nezahrnuje shrnutí nebo excerpta zpravodajských dokumentů, které byly zveřejněny, a zpravodajské shrnutí nebylo vydáno Clapperovou kanceláří, ale tiskovým tajemníkem kanceláře Bílého domu, píše Gareth Porter.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Malé zamyšlení nad nadcházejícími volbami

10. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Po tři roky se vládnoucí garnitura asociálních psychopatů podporovaná a při životě udržovaná parlamentní většinou lidem vysmívala doslova do očí, po satisících je hnala do nemocí a bídy, dále tunelovala a rozkrádala stát.Věru "důstojní" pokračovatelé parlamentní squadry předchozí... Po úpadkové vládě "chlapa s gulama" řada lidí doufala, že po "politicích 4. cenové skupiny" snad nastoupí ti alespoň o něco lepší. Byl to ale opět omyl. Tak jak se majetek a skutečná moc spolu s ním stěhovala do zahraničí, a doma "u nás" pak do rukou pochybných kmotrů - dohlížejících na tu "jedinou správnou pravicovou vývojovou trajektorii" u nás, tak pro udržení zdání národní legitimity v ČR stačily už i jen "vláda a parlament 5., ba i nižší cenové skupiny"..., píše Martin Míček.

Nezměnila pětku synovi pana podnikatele za lepší známku

10. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jsem učitelka v důchodu, píše Květoslava Šedivá. Převážně jsem učila učně a práce mě bavila. Už v roce 1995 se začaly vytvářet velké rozdíly mezi žáky. Líbil se mi váš článek "Odposlechnuto na cestách". Také já jsem v autobuse MHD vyslechla rozhovor mezi dvěma gymnazisty. Bavili se o tom, že nemají na pivo. Pak padl návrh,že vykradou pár aut a zajdou do zastavárny.

Já sama jsem byla svědkem, kdy učitelka neopravila pětku z němčiny u žáka pana podnikatele a dostala výpověď na hodinu. Mně se pak stalo to, že jsem si pozvala tatínka do školy, protože jeho syn chodil kouřit a chodil pozdě do vyučování. Tatínek věřil synovi, na mě si šel stěžovat a dostala jsem výpověď také.

Volební kalkulačka opět radí, koho volit. Minule ji použil každý pátý volič

9. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Praha, 9. 9. 2013 -- Která politická strana má nejpodobnější názory jako vy? A kteří poslanci hlasovali ve Sněmovně stejně, jako byste hlasovali vy? Na tyto otázky odpovídá Volební kalkulačka, internetový test porovnávající názory voliče s názory stran. Dnes ji spustilo sdružení KohoVolit.eu. Před prezidentskými volbami na jaře 2013 ji použil více než 1 milion voličů.

Jižní tradice - naděje pro postimperiální Spojené státy americké?

9. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Je ironií osudu, že sever Spojených států - zhruba řečeno převážně radikálními protestanty osidlovaná část, na rozdíl od především ekonomických migrantů na jihu hlásících se častěji k anglikánství a katolicismu - se dnes navenek prezentuje jako nábožensky vlažnější a sekulárnější. Avšak stále více komentátorů současného amerického veřejného života poznamenává, že navzdory "odnáboženštění" Severu tu stále existuje hlubší kontinuita s radikálním protestantismem, která se promítá do převládajícího mýtu "americké výjimečnosti" podbudovávajícího imperiální ideologii. Právě proto se lze domnívat, že v postimperiálním období to bude právě "jižanská" mentalita, která se dokáže mnohem lépe vyrovnat s upadajícím mezinárodním postavením bývalého světového hegemona. A nemyslí se tím, samozřejmě, barvotiskový obrázek jižanství z občanské války založený na rasismu a obhajobě otrokářství.

V první řadě je nutné se informovat!

9. 9. 2013 / Ondřej Hausenblas

čas čtení 4 minuty

K příspěvku pana Štěpána Chába ("Škola, ač je to paradox, vychovává blbce", BL 5.9.2013) by asi nebylo co dodávat, protože jeho nářek nad chybami české školy je tak univerzální, že nenechává ani škvíru k proniknutí nějakého nápadu, co s tím tedy dělat.

Ale něco se dělat dá a má: v první řadě se informovat! Tvrdím, že když vás kňourání nebo klení nad českým školství začne přemáhat, máte zkusit se víc dozvědět, víc se sami naučit o tom, nad čím hořekujete. Je dost pravděpodobné, že vám pak něco dojde.

Odposlechnuto na cestách

9. 9. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 1 minuta

V pátek jsem jel vlakem a byl nucen vyslechnout rozhovor tří gymnazistů sedících opodál. Z rozhovoru vyplynulo, že jsou v posledním závěrečném ročníku.

Pokusím se o volný přepis vysloveného.

První: Včera na mě ta kráva Válková vybalila četbu. Jako prej co jsem čet z povinný (kráva Válková bude pravděpodobně češtinářka oněch tří vejlupků, skutečné jméno učitelčino jsem nahradil vymyšleným, abych zmíněné učitelce nepochroumal profil).

Druhý a Třetí: Haha, kráva, cos jí řek?

První: No něco jsem si vymyslel. Jako že jsem čet, to jako jo.

K VOLBÁM:

Kultura na odpis aneb Za co (ne)má cenu bojovat

9. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Jsou resorty, jejichž náplň do značné míry vylučuje v devadesátých letech omílanou poučku (především V. Klausem), že vše vyřeší trh. Například v dopravě, v oblasti životního prostředí či v kultuře trh celou řadu věcí nevyřeší -- a pokud ano, princip maximalizace zisku se nutně někde negativně podepíše.

Další analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

O celebritách, infantilitě a kognitivní uzavřenosti

6. 9. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Lehce snesitelné bytí Jiřího Mádla, aneb na pitomost veřejně známých lidí je nutno systematicky upozorňovat

Lidé, okolo kterých vznikne nějaký mediální zájem a kteří se prostřednictvím toho stanou objekty adorace, mají tendenci vracet se zpět ve vlastní ontogenezi. Stávají se zase dětmi, které řízená pochvala motivuje učit se základní životní principy, jako třeba hygienické návyky. Není divu, že dítě považuje za úspěch hodný pochvaly, když se mu podaří vyprázdnit se do nočníku a tedy rychle běží tento počin oznámit a vybrat si tak sladkou odměnu v podobě potlesku šťastných rodičů. Celebrity jsou na tom v podstatě stejně.

Hrozba klimatické změny

9. 9. 2013 / Alexander Ač

čas čtení 4 minuty

Mnoho lidí se domnívá, pokud už vůbec uvažuje o změně klimatu, že nám bude stačit přizpůsobování se nadcházejícím změnám. Postavíme větší přehrady, povodňová hráze, bude více klimatizací a o něco více solárních panelů a větrných turbín či jaderných elektráren. Situace je však "trochu" složitější. Pokud totiž nedojde k rychlé změně vývoje globálních emisí skleníkových plynů, klimatická změna bude probíhat nejméně 10 až 100krát rychleji, než kdykoliv za posledních 65 milionů let. To je jeden z posledních vědeckých poznatků publikovaný v prestižním časopise Science.

Americký umělec, aktivista a duchovní Roger Siegel vypráví nejen o své práci s The Beatles

9. 9. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty



(Redakce BL se omlouvá za technicky nekvalitní záznam, zejména za velmi rušivou interferenci větru ve zvuku)

17. srpna jsem se na trutnovském Open Air Festivalu seznámil s americkým dokumentaristou, fotografem, spisovatelem, básníkem a bývalým lidskoprávním aktivistou Rogerem Siegelem, svědkem americké duchovní erupce 60. let, který se stal hinduistickým mnichem (aniž by ovšem zároveň obětoval jakoukoli ze svých uměleckých aktivit) a jako takový přijal duchovní jméno Gurudas (Mistrův služebník). Tento Newyorčan, který přišel v 60. let do San Francisca, tehdejší Mekky americké duchovní exploze, prošel všemi druhy tehdejšího duchovního poznávání, z ruky indiánských domorodců přijal posvátný peyotl, byl dobrovolníkem pokusů s LSD a spolupracovníkem Timothyho Learyho a Kena Keseyho (autora románu Vyhoďme ho z kola ven, podle nějž natočil Miloš Forman svůj první oscarový film Přelet přes kukaččí hnízdo). Později se v San Franciscu setkal se Šrílou Prabhupádou, který v roce 1965 přinesl na Západ náboženské učení hinduistické denominace bhakti, stal se jedním z jeho prvních žáků a jeho "pobočníkem pro styk s umělci".

Konec českého snu

9. 9. 2013 / Jan Mertl

čas čtení 2 minuty

Sametová revoluce slibovala svobodu, rovnost příležitostí, ekonomický i sociální rozvoj. Srovnejme si její výsledky s novoročním projevem V. Havla z roku 1990 a tam přítomnými ambicemi -- jsou tristní. Na Britských listech byla publikována řada textů naznačujících cesty k nápravě -- bezvýsledně, protože není ochota po nich jít. A předvolební období situaci jen zhorší, protože primitivní antikomunismus pravice ani dílčí kroky levice nic neřeší. Odvrhli jsme komunismus a místo něj máme podmínky, z nichž kdysi vzešel.

29091

Něco pro Dominika Duku

9. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Občas se během svého současného pobytu v Bostonu ve volném čase zajedu podívat červenou linkou zdejšího metra do sousední Cambridge do parků kampusů Harvardovy univerzity (jiný kampus, totiž kampus Harvard Medical School s fakultními nemocnicemi, leží naopak v Bostonu v Longwood Medical and Academic Area). Hned poprvé jsem si všiml té zvláštnosti, že na unitářském kostele visí duhová vlajka, která bývá normálně vlajkou leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).

O pozoruhodně "levicovém" americkém akčním filmu

7. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Povšiml jsem si v deníku Guardian, že recenzenti upozorňují na pozoruhodně "levicové" zaměření amerického filmu Elysium, Neilla Blomkampa, Jihoafričana, který žije v Kanadě. Ačkoliv se akčním americkým filmům normálně vyhýbám, šel jsem to zkontrolovat. A opravdu.

K volebním programům a tradičním volbám

8. 9. 2013 / Petr Novák

čas čtení 6 minut

Pan prezident Zeman nám sdělil, že mám číst volební programy stran. Tak jsem si pročetl volební programy jednotlivých politických stran.

Konkrétně ČSSD, KSČM, ODS a TOP09. Záměrně je píši za sebou abecedně. Bohužel mám pocit, že tyto programy nereflektují moc skutečnosti a věci, které běžného občana a voliče pálí. Já jsem se zaměřil na sociální oblast a to speciálně, co chtějí strany dělat s vzrůstající chudobou, lichvou a přehnanými pravomocemi exekutorů a jak řešit již vzniklé problémy..

Co se týká ČSSD, tak ta má na svých webových stránkách volební program. Je tam dokonce i ten bod, kde se píše, cituji:

Malá justiční trapnost

7. 9. 2013 / Richard Bébr

čas čtení 6 minut

Začátkem září 2012 otiskl deník MF Dnes několik článků o zatčeném MUDr. Rathovi. Podle mého názoru byly těmito články porušeny zákony ČR. Proto jsem podal trestní oznámení na redaktory MF Dnes. Vyřizování začalo u policie ČR, pak probíhalo všemi stupni Státního zastupitelství a dodnes není nijak věcně ukončeno (!). Dočkal jsem se však několika právních perel, které v neutěšené justiční šedi sice nic neřeší, ale zato aspoň trochu pobaví.

Moje přítelkyně Helenka a vzkaz pro čtenáře BL

6. 9. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 11 minut

Navštívila jsem po roce svou přítelkyni Helenku, abych jí pogratulovala k svátku. Našla jsem jí ve zuboženém stavu, psychicky zlomenou a nemocnou. Její manžel Karel mi sdělil, že takhle zkolabovala v zaměstnání v důsledku přepracování a neustálé šikany.

Helenka má zničené nervy, neustálé tiky a škubání rukou jí dělají potíže se najíst. Takhle zničeného člověka jsem viděla jedinkrát v životě ještě v mládí, byl to strýc mého manžela, který nám přijel na svatbu. Strýc prošel tvrdým vyšetřováním v Bartolomějské a několika lety věznění. Nevím, z čeho byl tehdy obviněn, protože se o tom v rodině nemluvilo a všichni, kdo o něm něco bližšího věděli, již zemřeli, ale dnes už to není důležité.

Levicoví stínoví ministři na seminářích SPaSu

6. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) se rozhodlo s ohledem na konání předčasných parlamentních voleb pozměnit charakter svých pravidelných seminářů v Domě odborových svazů, aby v nich mohly před veřejností zaznít politické názory parlamentních politických stran, které se deklarují jako levicové a abychom tak přispěli k posilování levicového diskurzu.

Pro období září-říjen jsme vybrali čtyři termíny (čtvrtky) a čtyři následující témata a pozvali jsme stínové ministry ČSSD, KSČM a SPOZ. Do dnešního dne potvrdili účast panelisté z ČSSD a KSČM:

1. 12.9. -- Směřování české zahraniční politiky,její hodnoty, smysl i postoje ke konfliktním situacím za ČSSD Lubomír Zaorálek,za KSČM Jiří Maštálka

2. 26.9. - Jakou daňovou, důchodovou a zdravotní politiku podporujeme za ČSSD S.Němeček a R.Sklenák, za KSČM Soňa Marková

3. 10.10. - Jak podporovat sociální a lidská práva za ČSSD Michaela Marksová-Tominová, za KSČM Miroslav Opálka

4. 24.10. - Co chceme udělat pro ekonomické oživení ČR a zvýšení zaměstnanosti za ČSSD Jan Mládek, za KSČM Jiří Dolejš.

Všechny semináře začínají od 17:00 a budou se kromě prvního konat ve velkém sále Přítomnost v budově DOS, přístupném ze zadní strany budovy.


Ilona Švihlíková, Jan Kavan a Milan Neubert
Mluvčí SPaS

STÍŽNOST RADĚ ČT NA REDAKTORY ČT

Bakalova česká televize aneb střet zájmů jako Brno

6. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 18 minut

Dne 5. 9. 2013 vysílala Česká televize rozsáhlou sérii reportáží o situaci v OKD. Mj. v pořadu Události komentáře moderátor Martin Veselovský k tomuto tématu provedl interview s redaktorkou serveru Aktuálně.cz - serveru, vlastněném Zdeňkem Bakalou. Není vám na tom něco divného?

Jak přimět politický systém, aby se sám léčil a vyléčil

6. 9. 2013 / Josef Mrázek, Zdena Radičová

čas čtení 13 minut

Škod všeho druhu jsme v naší zemi v posledních desetiletích utrpěli hodně a tak bychom rádi poznali pocit, že se stát konečně dostal do dobrých rukou, že končí období pádu a společnost začíná prosperovat.

Po opakujících se devastujících vládách však zůstaly nejen zmíněné škody, ale také politický systém opevněný proti zásahům, které by vedly ke zlepšení. Stále narůstající část občanů včetně politiků si začíná uvědomovat, že nové volby uspořádané postaru nepřinesou natolik podstatné změny, aby se společnost uzdravila, a volají po systémových úpravách.

Když systém onemocní

6. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Reforma má být obecně určitou zásadní dlouhodobou systémovou změnou, od níž se očekává nějaké zlepšení stávajícího stavu. Nečasův kabinet slovo "reforma" skloňoval snad ve všech pádech. V praxi však bylo vidět především "šetření", a to tam, kde redukce výdajů může dlouhodobě představovat značný společenský dluh. Například úspora na stavu policistů či hasičů s tím, že tito lidé si hledají další zaměstnání, aby jejich životní úroveň neklesala, může být pro společnost sebevražedná. Ztráty převyšují zisk.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39333