Jak chutná moc

17. 9. 2013 / Přemysl Janýr

čas čtení 24 minut

Tenhle text vlastně vznikl jako slohové cvičení - byl jsem požádán o komentář k několika bodům s tématem moci. Neuspokojovaly mne. Hledal jsem dál, ale vše co jsem nalezl se týkalo až její institucionalizované podoby. Jenomže v té si ji většina autorů a výzkumů jako problém teprve uvědomuje. Problémy s mocí začínají daleko dříve, u jedince, u mne, v mé hlavě.

Zapomenutí

17. 9. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

S blížícími se volbami by člověk očekával, že se aspiranti na poslanecká místa rozpomenou na své starší spoluobčany, tedy na seniory. Aby ovšem pak na ně zase rychle zapomněli. Tak už to v naší moderní společnosti, plné empatie, bývá. V nedělní politické diskusi padla zmínka o tom, že na důchodech byly ušetřeny dvě miliardy Kč, díky změně valorizačních pravidel.

Tedy kdysi vytvořená pravidla, kterými se měl důchod seniorům upravovat tak, aby rostoucí inflace ho nepostihovala plnou silou, se jednoduše změnila. Sdělení nebylo nijak komentováno. Důchodcům není třeba nic zdůvodňovat!

Šedá síla?

17. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Čulíku!

Důchodci v ČR, s průměrným důchodem 10 800 Kč měsíčně, nemají ani na PC, ani na předražené telekomunikační služby, navíc, většina z nich ani neovládá keyboard! Ti se nemohou nikdy spojit! Pivo je tak drahé, že nemohou jít ani do té hospody. Jděte s tím vaším zasraným kapitalismem do prdele! Tady bylo před tím "Sametem" dobře! My krvácíme teď! A moc!

V úctě a s pozdravem Ing. Otakar Pachmann

Jen díky důchodcům má levice podporu nad 50 procent

17. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Dobrý den pane Čulík,

Chtěl bych reagovat na článek pana Slámy a hlavně na Váš komentář pod ním, píše Martin Ševčík.

Je sice pravda, že se důchodci nijak nezorganizovali do nějaké platformy, která by diktovala požadavky či programové body stranám (to ale nedělá nikdo u nás), ale že by se důchodci nehájili, to by jste jim křivdil. Jen díky nim se drží levice kolem 50%. Podívejte se na statistiky jakýchkoliv voleb za posledních 10 let.

Personální krize aneb "Nejsou lidi"

17. 9. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 6 minut

V osmdesátých letech jsme se divili, jak je možné, že máme uzákoněnou pracovní povinnost, všichni pracují a přitom "Nejsou lidi". Dnes žasneme nad tím, že máme papírově půlmilionovou nezaměstnanost (v realitě mnohem větší) a přitom na práci "Nejsou lidi".

Zpráva inspektorů OSN o chemickém útoku na předměstí Damašku odporuje syrské zprávě Human Rights Watch

17. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V Příloze 5 včera publikované zprávy inspekčního týmu OSN (pdf) je popsána zajištěná atypická chemická munice (viz obrázek) použitá k útokům z 21. srpna na předměstí Damašku Gúta, konkrétně v oblastech Zamalka/Ajn Tarma. Na částech této munice byla zjištěna přítomnost sarinu. V lokalitě Muadamíja byl nalezen samostatně raketový motor rotační sovětské dělostřelecké rakety M-14-OF; raketa zasáhla původně druhé patro blízké budovy a zbytky její hlavice se nepodařilo nalézt. Chemický detektor LCD 3.3 neukázal v místě dopadu této rakety přítomnost bojové chemické látky a tato raketa také není v Příloze 6 zprávy zmíněna mezi zdroji 13 vzorků z lokality testovaných na přítomnost bojové chemické látky. Není tedy nade vší pochybnost prokázána souvislost mezi přítomností této rakety v Muadamíji a chemickým útokem tamtéž, existují alternativní vysvětlení (mohlo jít o standardní tříštivotrhavou raketu).

Makrlíková: když mě zvolí poslankyní, v Radě rezignuji

17. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení < 1 minuta

Místopředsedkyně Rady České televize Dana Eklová, která ve sněmovních volbách kandiduje za ODS, by v případě úspěchu rezignovala na svou funkci. Řekla to ČTK. Rozpor se zákonem ovšem vidí ne v tom, že vyjadřuje ve volební kampani názory své strany a tím zpochybňuje svou nezávislost, ale hovoří o "funkci". Nicméně kvůli případnému střetu funkcí si nechá vypracovat právní rozbor.

Mediaguru: Místopředsedkyně Rady ČT v případě zvolení rezignuje ZDE

Důl Paskov do rukou státu a zaměstnanců!

17. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva iniciativy ProAlt k demonstraci hornických odborů v Ostravě 17. září 2013.

Za časů prosperity vydělával Důl Paskov managementu společnosti RWG a miliardáři Zdeňkovi Bakalovi desítky miliard korun. Nyní, když kvůli poklesu světových cen uhlí hrozí v tomto dole snižování hornických platů o 20% a propouštění, je Bakalovi zatěžko uvolnit alespoň malou část těchto zisků na zachování hornických mezd a pracovních míst.

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI PRŮMYSLU:

Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

17. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

V éře divoké privatizace let 90. jsme přišli o značnou část českého průmyslu. Buď některé podniky přímo zanikly, aby nekonkurovaly západu, či byly zprivatizovány do takzvaně českých rukou, aby časem skončily jako vytunelované v konkurzu. Nezřídka se podniky položily díky zásadním chybám svého managementu. Např. ve sklářství byla takovou chybou orientace na výrobu obyčejných sklenic s tím, že se budou vyvážet na západ, místo abychom se zacílili na nevšední brusičskou práci a hledali trhy v Rusku, v Číně, atp. Je otázkou, zda se jednalo toliko o neschopnost, nebo byly v pozadí ještě další zájmy.

Realitou je, že celá škála českých značek jako Liaz, Tatra Kopřivnice, ETA Hlinsko, Poldi Kladno, Crystalex, OP Prostějov aj. buď ztratily většinu svého lesku nebo zanikly úplně.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

OSN: Při chemickém útoku v Sýrii byl použit sarin a útok byl nejhorší za posledních 25 let

17. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Spojené národy potvrdily, že minulý měsíc ve východních částech Damašku došlo k nejhoršímu útoku chemickými zbraněmi za posledních 25 let. Byly použity speciálně zkonstruované rakety, které rozšířily sarin nad vzbouřenci ovládanými čtvrtěmi syrského hlavního města.

Zpráva OSN neuvedla, kdo byl pachatelem útoku, ale Spojené státy, Británie a Francie argumentují, že z podrobností o sarinu, o použitých raketách a z jejich trajektorií prý vyplývá, že za útok nese odpovědnost režim Bashara al-Assada.

Chybí vzájemná úcta a obyčejná slušnost

16. 9. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Pod rozhovorem s Annou Šabatovou, který přinesl server iDnes a z něhož BL citují, je obsáhlá diskuze. Vybírám z ní jediný názor jakéhosi Františka Nováka: "Jak může někdo, kdo podepsal Chartu, volat po cenzuře?"

Pan Novák a další se mýlí: Anně Šabatové nejde o to, aby bránila ve vyjádření názorů se kterými se neztotožňuje či s nimi hluboce nesouhlasí, ale o to, aby se často velmi složité problémy v internetových diskuzích, na které má přístup každý -- a to bez ohledu na znalost věci, četné souvislosti a nakonec i přirozenou inteligenci -- neredukovaly na nekvalifikované výkřiky plné iracionální nenávisti (a také gramatických chyb).

Sýrie: Již téměř polovina povstalců náleží k džihádistům nebo tvrdým islamistům

16. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Téměř polovina povstaleckých bojovníků v Sýrii dnes náleží k džihádistickým nebo tvrdě islamistickým skupinám. Tvrdí to analýza renomované britské konzultantské společnosti IHS Jane's.

Opoziční skupiny bojující proti režimu Bašára Asada mají v současnosti asi 100 000 mužů, ale i po více jak dvou letech bojů jsou fragmentovány na zhruba 1000 tlup (bands). Nová studie IHS Jane's tvrdí, že asi 10 000 z nich patří mezi džihádisty (zahrnující i zahraniční bojovníky) bojující pro skupiny napojené na al-Kajdu. Dalších 30 - 35 000 se počítá k islamistům, kteří do značné míry sdílejí názory džihádistů, ale ne jejich mezinárodní plány. Dále je tu ještě nejméně 30 000 umírněných, kteří také patří ke skupinám islámského charakteru.

Falešné tóny české žurnalistiky ...

16. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Se zájmem jsem přečetl článek Marka Řezanky Novináři s kolty proklatě nízko aneb V pravé poledne. Úvodem snad jen krátká citace z článku: "Je na každém novináři a na každém reportérovi, aby se zamyslili, zda odvádějí skutečně kvalitní práci, do jaké míry jsou závislí na zájmech svých zaměstnavatelů a zda není čas na nějakou sebekritiku", píše čtenář Aleš Staněk.

Poměrně většinový systém

16. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že jsem z článku pana Mrázka nepochopil, zda je autorem předkládaného návrhu on sám, nebo hnutí Spojení 12. Ale tuto skutečnost nepokládám za podstatnou, protože chci reagovat k věci, a ne k předkladateli, píše Michael Kolařík.

Omezenost šéfa České lékařské komory

16. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nedovedu si představit, že přijde pacient do ordinace s tím, že špatně vidí, a lékař s ním začne řešit alkohol. Tak s ním určitě kontakt nenaváže. Navíc, vždycky záleží na motivaci jednotlivého pacienta," řekl šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Zdroj: ZDE

A proč ne? Skoro pokaždé, když jdu s něčím ke svému lékaři ve Skotsku, mi dává vyplnit dotazník, kolik alkoholu vypiju týdně. Co je na tom nenormálního? V normálním světě se ví, že je alkohol nebezpečný, připomíná Jan Čulík. Taky právě proto stojí v Británii jedno pivo kolem 120 Kč a sklenička vína kolem 150 Kč. Ve Skandinávii je to 190 Kč za jedno - levnější - pivo. Proč ne v Česku? Když je tam rekordně nejvyšší alkoholismus, který lidi ničí... ?

Finanční gramotnost

16. 9. 2013 / Rudolf Bláha

čas čtení 3 minuty

V době normalizace přicházel režim s různými náměty na zlepšení metod výuky. I  matematiky. Kromě bombastického zavádění množin málem už od mateřské školy, přišli ti nahoře i s nápadem v matematice matematizovat reálné situace. Tady nešlo o to, co věděl každý kantor, že úlohy z praxe motivují nejvíce. Šlo o to, jako všude jinde, propagovat bolševické poměry. Nelépe z Rudého práva brát lživé údaje o růstu výroby a blahobytu v socialistickém táboře, zejména v SSSR, a zamotat je do přísně logické matematiky. Grafy úspěchů ze socialistického tábora tak v ukázkách mířily vždy nahoru. Kapitalisti byli vykreslováni grafy mířícími dolů.

Americká NSA sleduje mezinárodní platby

16. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká zpravodajská služba NSA se zajímá o mezinárodní platby vyřizované společnostmi jako je např. VISA. Zřídila dokonce v rámci speciálního oddělení vlastní finanční databázi, která sleduje peněžní toky. Zjistil to německý Spiegel.

K problému Sýrie ... nebo Ruska?

16. 9. 2013 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

(Polemika s článkem Alexandra Bačkovského)

Je pravda, že zásah Západu v prostoru bývalé Jugoslávie ukončil několikaleté krvavé boje v Bosně a zabránil patrně ještě horším masakrům (přinejmenším kvalitativně) v Kosovu. Vůči těm, kteří si to neuvědomují nebo nechtějí uvědomit nebo je jim to jedno (třeba proto, že za jediné významné považují "vyřešení problémů") sdílím výhrady Alexandra Bačkovského.

Nový íránský prezident se zřejmě sejde s Obamou

16. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama a nově zvolený íránský prezident Hassan Rouhani si mezi sebou vyměnili dopisy a zřejmě se spolu osobně setkají příští týden na zasedání OSN v New Yorku. Bylo by to první setkání šéfů amerického a íránského státu od íránské fundamentalistické revoluce r. 1979.

Britský ministr zahraničí William Hague se má také v OSN setkat se svým íránským protějškem Mohammadem Javadem Zarifem. Vede to k mírnému optimismu, že prezident Rouhani, umírněný íránský politik, který vystudoval ve skotském Glasgow (kulturní diplomacie! jakou by mohla používat i Česká republika), a jeho nová, většinou pragmatická vláda povede k diplomatickému řešení 11 let dlouhé krize ohledně íránského jaderného programu.

Teherán dokonce překvapil britské ministerstvo zahraničí, když zveřejnil na Rouhaniho anglickém Twitteru zprávu, že i íránský prezident by byl ochoten setkat se i s britským ministrem zahraničí, což Británie nečekala.

"Teherán reagoval pozitivně na žádost Velké Británie. Setkání prezidenta Rouhaniho se s Williamem Haguem se uskuteční na okraji Valného shromáždění OSN," praví se na Twitteru íránského prezidenta. V televizním interview vysílaném v neděli uvedl Obama, že byl zaznamenán diplomatický pokrok s Íránem nejen v jaderné otázce, ale také ve věci Sýrie. Američtí činitelé byli skeptičtí ohledně Obamova setkání s Rouhanim, ale někteří pozorovatelé poukazují na to, že nová ženevská dohoda o syrských chemických zbraních otevírá nový prostor pro globální diplomacii.

Podrobnosti ZDE

Rada České televize se pomalu ale jistě odkopává jako lobbistická struktura ODS...

15. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Místopředsedkyně Rady České televize Dana Eklová - Makrlíková kandiduje v předčasných volbách do sněmovny za ODS. To, že je v konfliktu zájmů, ji zjevně nezajímá... Zákon o ČT k tomu říká :

§ 5 (2) Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů; ...

Slušností od Dany Eklové, o jejímž angažmá v ODS se všeobecně ví, by bylo z Rady ČT odejít. A nebo alespoň po dobu volební kampaně nedocházet na její jednání a nehlasovat... Protože dikcí zákona se "dopouští jednání, které zpochybňuje její nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce členky Rady" (dle § 6 odst. 2 písm. b)... Odvolat za to nyní Danu Eklovou nemá kdo a stěžovat si není kam...

Anna Šabatová: Nenávist se nesmí šířit beztrestně

15. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Média boří hranice mezi tím, co je a není možné. To se týká všech debat šířících nenávist. Hovořím i o kritice vůči osobnostem, které zemřely. Podle mě je to naprosto iracionální. Z nějakého důvodu zřejmě existují lidé, kteří mají potřebu psát nenávistné a často lživé články, a nikdo jim v tom nebrání. Velká odpovědnost leží na učitelích. Měli by na školách aktivně vychovávat k toleranci a umět pracovat s předsudky, se kterými se děti setkají například doma nebo jinde mimo školu. Svou roli by si měly uvědomovat osobnosti, ke kterým lidé vzhlíží, například herci. Velkou odpovědnost nesou ale především politici, kteří by zaprvé neměli mlčet, když se něco děje.

Podstatné je regulovat média a veřejné diskuze a vychovávat děti na školách k rasové toleranci. Známé osobnosti musejí vystupovat tak, aby k nenávisti ještě více nepodněcovaly. Důležitá je i sociální politika. Musí být spravedlivá. Nenávist se nesmí veřejně šířit beztrestně.

Zdroj: ZDE

Kdo je v Sýrii "progresívní"?

15. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

V dobách před třicetiletou válkou se ideologická orientace v ozbrojených konfliktech točila zpravidla kolem otázek typu: "Kdo je legitimní panovník? Kdo je správný křesťan?", zatímco většina válek byla v praxi pochopitelně vedena z úplně jiných důvodů než kvůli legitimitě a křesťanství. Od té doby, kdy kolektivní imaginaci Abendlanďanů ovládla namísto křesťanství mytologie pokroku liberální či socialistické denominace, velká většina ideologicky konformních se v každém konfliktu stereotypně ptá: "A která strana je progresívní?"

V postkoloniální Angole po roce 1974 se rozhořel konflikt mezi politickými reprezentacemi kmenů Ambundu a Ovimbundu. Zatímco první přijali sovětskou nabídku asistence a začali se tvářit, že budují socialistickou společnost podle východního vzoru, druzí museli na cestě za sponzory dosti kličkovat, nějaký čas kvůli čínské podpoře vystupovali jako maoisté, když však získali pozornost Reaganovy administrativy, stylizovali se pro změnu do sociálních demokratů - a nic z toho nemění ani písmeno na faktu, že jejich hlavním sponzorem a spojencem byl po většinu času jihoafrický rasistický režim.

Kdo byl v Angole progresívní?

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI DOPRAVY:

Když doprava kulhá na obě nohy

14. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Pokud na první místo stavíme hledisko zisku, zjistíme, že v některých oblastech je v přímém rozporu se zájmy lidí. Třebaže by některé kroky vedly ke zlepšení životní úrovně i k lepší a důslednější ochraně životního prostředí, slyšíme pouze -- za významného pokrčení ramen: Toto se nevyplatí. Nejinak tomu je i v oblasti dopravy. Dozvídáme se, jak se nevyplatí provozování některých tratí, třebaže jsou dané spoje pro některé lidi klíčové. Doprava souvisí s obslužností, s dostupností škol, zdravotnických zařízení, s dostupností sociálních služeb, atd.

Další analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Nový volební zákon zlepší správu státu

14. 9. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Volby do Poslanecké sněmovny jsou klíčem k dobré správě státu, protože Poslanecká sněmovna stanovuje pravidla, podle kterých vláda řídí stát a projevením důvěry vládě potvrzuje, že ta pravidla jsou dodržována. Jde tedy o to, zvolit dobrou Sněmovnu, a to se dlouhodobě nedaří. Ústava ČR stanoví, že volby do Poslanecké sněmovny se konají podle zásad poměrného zastoupení a lid při nich zvolí tento orgán zákonodárné moci tak, že všichni oprávnění voliči volí tajně v rámci všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Výsledné špatné složení Sněmovny není chybou těchto ustanovení, ale důsledkem toho, že volební zákon umožňuje, aby nebyla dodržována.

Ohledně Sýrie je Putin moderní Machiavelli - a je to dobře

14. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Tento týden porazil Vladimír Putin Baracka Obamu na jeho domovském trávníku, píše v deníku Guardian Vadim Nikitin. Ostře kritický komentář, který vydal ruský prezident v deníku New York Times, byl něčím daleko víc než jen tím, že by způsobil, že americký prezident vypadá "bez kormidla a poražený při každém svém kroku", jak napsal Max Hastings v britském pravicovém deníku Daily Mail. To, co způsobilo, že Putinův komentář se dostal na vrchol mezinárodní debaty, byla skutečnost, že ten komentář neúprosně obrátil naruby americký truismus - že totiž lidé, kteří mají dobrou vůli, nemohou způsobit žádné zlo.

Krásný eufemismus:

"Po r. 1989 se list Mladá fronta transformoval"

13. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

(...) Akciová společnost Mladá fronta patří podnikateli Františku Savovovi. Je nástupnickou organizací firem, které od roku 1945 vydávaly deník Mladá fronta. Po listopadu 1989 se list transformoval. ... :)

Zdroj: ZDE

Komunistický deník Mladá fronta si jeho redaktoři zprivatizovali do vlastní kapsy a zbohatli na tom. Státu nezaplatili nikdy nic. To byla ta "transformace". (JČ)

Marta Vildová, O privatizaci deníku Mladá fronta ZDE

Jiří Vančura, Ukradená Fronta, ukradené Právo ZDE

Jan Čulík, Co by měla udělat Mladá fronta Dnes k svému desátému výročí: Zaplatit státu zisk ze své kontroverzní privatizace ZDE

Ladislav Jakl, ironicky, "Karel Hvížďala šel do sebe a odevzdal na dobročinné účely Nadačnímu fondu Václava Klause 8 milionů ukradených při privatizaci deníku Mladá fronta"ZDE

Diskuse o privatizaci Mladé fronty v České televizi (Jiří Leschtina, Petr Uhl, Jan Čulík):

Český rozhlas chystá nejrozsáhlejší předvolební vysílání - chce dát slovo všem lídrům všech kandidujících stran

13. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Představení volebních lídrů, tematicky zaměřené Speciály Martina Veselovského, diskuse kandidátů na premiéra končící minutu před otevřením volebních místností, kulaté stoly i velké srovnání předvolebních slibů zahrne předvolební vysílání Českého rozhlasu. ČRo Radiožurnál, ČRo Plus a regionální stanice dohromady odvysílají přes 100 hodin speciálních předvolebních pořadů. Prostor ve vysílání dostanou všichni celostátní i krajští lídři všech kandidujících subjektů. Vše podstatné včetně záznamů pořadů najdou posluchači od 24. září i na zvláštním webu www.rozhlas.cz/volby.

To píše rozhlas v nejnovější tiskové zprávě.

Rozhlas jde svou vlastní cestou. Nepřipojil se k předvolebním průzkumům, organizovaných Českou televizí. Ukázal, že lze otevřít předvolební vysílání i těm, kteří podle sociologů nemají šanci. Ale jak mají mít šanci, když jim nikdo nedá prostor oslovit veřejnost? Český rozhlas ukázal, že veřejnou službu lze dělat jinak - a lépe, demokratičtěji. Že lze ideál služby veřejnosti naplnit bez cenzury. Neměla by se Česká televize poučit?

Novináři s kolty proklatě nízko aneb V pravé poledne

13. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Někdy mám pocit, že žiji v nějaké zemi za zrcadlem, kde je všechno naopak. Když vnímám, že je třeba podpořit občanskou společnost a poukázat na příklady zneužívání moci, které prohlubují frustraci lidí a narušují sociální smír, většina mainstreamových médií se tváří, že je vše v naprostém pořádku. Pokud se najde někdo, kdo má opačný názor a otevírá na do té doby tabuizovaná témata diskuse, jakkoli pro některé lidi nepříjemné, stává se v jejich očích hrozbou. Ale hrozbou v čem a pro koho?

Causa: Bordel jménem nový Občanský zákoník

Parlament se chytil do ústavní pasti

13. 9. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 18 minut

Jak jsem předpokládal v článku "Bohouši, přestaň blbnout a mazej k pumpám!" (BL 28. 6. 2013) obě komory našeho Parlamentu se v případě nového Občanského zákoníku vzájemně zahnaly do pasti. A Česká republika se řítí do obrovského právního průšvihu. Senát podle očekávání 12. 9. 2013 zamítl vládní návrh zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva. A pro Rusnokovu vládu též trochu nečekaně i návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Po novém roce tak hrozí, že všechny daňové zákony i zákony týkající se sociálního zabezpečení a zdravotnictví, budou v rozporu s novým Občanským zákoníkem, který má vstoupit v účinnost 1. 1. 2014. Navíc vládní legislativa i legislativa Senátu nezávisle na sobě zjistily, že řešení formou zákonného opatření Senátu je téměř ve všech případech nepoužitelné.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

42800