Z ANALÝZY ČMKOS

Masivní porušování odborových a zaměstnaneckých práv v roce 2013

26. 1. 2014

čas čtení 8 minut

V roce 2013 se situace v dodržování pracovněprávních vztahů a odborových práv v Česku výrazně zhoršila. Česká společnost v důsledku bývalé vládní politiky zchudla a rychle se zvyšuje příjmová nerovnost. Nečasova vláda v daleko větší míře omezovala sociální i ekonomická práva zaměstnanců. To inspirovalo některé zaměstnavatele k vytváření vlastních pravidel zaměstnávání mimo rámec zákoníku práce. Docházelo i k přenášení podnikatelského rizika na zaměstnance. Příkladem je přístup majitele OKD Ostrava. Nezřídka zaměstnavatelé bránili zaměstnancům vstupovat do odborů a zakládat odborové organizace pod pohrůžkou ztráty zaměstnání.

ANALÝZA

Vývoj hospodaření státního rozpočtu za rok 2013 a jeho souvislosti s vývojem reálné ekonomiky České republiky v letošním roce

26. 1. 2014 / Jaroslav Ungerman, Martin Fassmann

čas čtení 17 minut

Dne 2. ledna 2014 byl ministerstvem financí publikován předběžný odhad výsledků hospodaření státního rozpočtu za rok 2013, a to pod velmi optimistickým nadpisem "Výsledek hospodaření státního rozpočtu nejlepší od roku 2008". Bývalý místopředseda Nečasovy vlády a dvojnásobný bývalý ministr financí M. Kalousek nelenil a -- aby snad nenechal nikoho na pochybách -- rychle se médiím představil jako otec tohoto "ekonomického zázraku". A nutno dodat že právem. Vždyť výsledky a v prvé řadě důsledky státního rozpočtu roku 2013 nejsou ničím jiným než přímým pokračováním destrukční rozpočtové politiky vládních pravicových koalic předchozích let.

Ukrajinská opozice odmítla nabídku vysokých vládních funkcí

25. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nabídl v sobotu večer demonstrantům široký a překvapivý kompromis: nabídl učinit předáka opozice premiérem, dát amnestii aktivistům, kteří bojují s policií a zavést zásadní ústavní reformy. Tři vedoucí opoziční politikové nabídku odmítli, ale uvedli, že jsou ochotni vyjednávat.

Ukrajina: země dvojího lidu

25. 1. 2014 / Oskar Krejčí

čas čtení 9 minut

Pro současnou Ukrajinu jsou příznačné dvě skutečnosti. Tou první je radikalizace některých skupin orientovaných výhradně buď na západ, nebo na východ. Tou druhou je chorobný strach vlády prezidenta Viktora Janukovyče z toho, že ji na Západě označí za nedemokratické potlačovatele lidských práv manifestantů. Ze smutných událostí na Ukrajině lze ovšem vyvodit i celou řadu poznatků, jak se dnes provádí politika v oblastech, které lze spolu se Zbigniewem Brzezinským nazvat „geopolitická ohniska“. Tedy místa, kde se prolínají zájmy geostrategických hráčů. Zdá se, že současná situace na Ukrajině nabízí pět různých scénářů vyústění.

V jakém smyslu je vojenská síla země prostou funkcí finančních výdajů?

26. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

31. ledna 1942 jednotky 25. japonské armády ukončily malajskou operaci. Počátkem února pak Japonci v síle 36 000 mužů za týden porazili 85 000 Britů, Australanů, Indů a Malajců v bitvě o Singapur.

Británie v té době již plně přešla na válečné hospodářství a udržovala výdaje na zbrojení víceméně v paritě s Německem. To však na rozdíl od ní bojovalo na východní frontě, kdežto britská pozemní armáda byla nasazena pouze na sekundárním bojišti v Severní Africe. Japonský HDP dosahoval 56% britského (197:353 miliard dolarů v cenách z roku 1990) a pozemní armáda z něj dostávala leda omrvinky, absolutní přednosti se totiž těšilo letectvo a námořnictvo.

Hledám české občany, kteří by se chtěli účastnit výzkumného projektu o českém školství a české identitě

23. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

jsem postgraduální studentka v oboru českých studií na University of Glasgow. Zkoumám, jak vliv má systém českého školství na rozvoj české národní totožnosti. Moje práce doplní dosavadní výzkum o české národní totožnosti (například známou knížku Ladislava Holého) tím, že bude podrobně analyzovat konkrétní zkušenosti českých občanů s českým školstvím.

Pro empirickou část své práce bych ráda provedla pohovory s učiteli, kteří mají pěti nebo víceletou zkušenost vyučování na základních školách v ČR za posledních pětadvacet let. Pohovory by trvaly 30 - 60 minut a uskutečnily by se buď v dubnu 2014 v České republice, anebo online, podle toho, jak si přejete. Ráda bych provedla pohovory aspoň s šesti učiteli, nebo bývalými učiteli.

Školitelem mé výzkumné práce je dr. Jan Čulík a práci schválil Výbor pro etiku College of Arts na University of Glasgow. Všechny pohovory budou anonymní a po dokončení výzkumu nebudeme uchovávat osobní individuální informace.

Pokud byste se chtěli účastnit tohoto výzkumu, prosím napište mi na adresu k.anderson-mcmullan.1@research.gla.ac.uk.

Předem vám děkuji za váš čas.

Kirsten Anderson-McMullan MA

V Egyptě bylo usmrceno sedm protivládních demonstrantů

25. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Sedm osob bylo usmrceno při protivládních demonstracích v Egyptě v den třetího výročí povstání, které vyvrcholilo svržením Hosniho Mubaraka jako prezidenta.

Tisíce Egypťanů také vyšly do ulic na podporu vlády podporované armádou. Dokazuje to, jak hluboký politický konflikt vládne v dnešním Egyptě.

Čtyři demonstranti zahynuli v různých káhirských čtvrtích. Bezpečnostní jednotky použily slzného plynu a střílely do vzduchu ve snaze zabránit protivládním demonstrantům, aby došli na Tahrirské náměstí, kde tisíce stoupenců dnešní armádou podporované vlády požadovalo, aby šéf armády, generál Abdel Fattah al-Sisi, kandidoval na prezidenta.

Jinde v Káhiře protestovali protivládní demonstranti a šéf Muslimského bratrstva Mohamed Mursí, proti jeho svržení z funkce demokraticky zvoleného prezidenta.

Konaly se také menší demonstrace prodemokratických aktivistů, kteří protestovali jak proti Mursímu, tak proti generálu al-Sisimu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jednoduché úkoly, které zatím žádný ministr zdravotnictví nedokázal splnit

25. 1. 2014 / Petr Wagner

čas čtení 4 minuty

Bude se měnit ministr zdravotnictví. Stejně jako před všemi tuším dvaceti před ním ho čekají jednoduché úkoly,které ovšem zatím žádný ministr nedokázal splnit.

To jistě bude především propleteností velmi protichůdných zájmů a balíku finančních prostředků, na kterých, byť nepřímo ,sedí ministr zdravotnictví. A samozřejmě je potřeba si uvědomit významné judikáty v oblasti zdravotní péče, které, shrnuto do lapidárního prohlášení, znějí - péče má být provedená v souladu s odborným názorem a doporučením a nelze jí odmítnout z důvodu neproplacení pojišťovnou.

Pojďme si těch pár jednoduchých zásad zopakovat:

Anglie: "Rumuni by měli pracovat na poli, ne jako zubaři"

25. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Rumunská lékařka Felicia Buruiana, která pracuje v Anglii (mluví pěti jazyky a má dva doktoráty), si poprvé uvědomila, že palcové titulky v britských novinách, varující před vlnou rumunských žebráků a osob podvodně beroucích sociální dávky záporně ovlivňují její pracovní život. Pacienti se na ní nyní dívají podezřívavě, když zjistí, že je to Rumunka, protože "nevypadá jako cikánka". "Pak se situace vážně zhoršila," říká Buruiana u šálku kávy v nemocnici v hrabství Hertfordshire, kde pracuje. "Lidé začali dělat grimasy, když jsem jim řekla, že jsem Rumunka. Říkám si: je to takové zklamání, je to tak smutné, je to tak únavné. Tohle není Británie, kterou jsem znala."

PŘEČETLI JSME:

Nediktovat, co je pravda

23. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Proč vás vlastně tak zajímá komunistické Československo?
  • Hodně mi připomíná francouzské vyrovnávání se s vichistickým režimem. I tam se obyvatelé najednou ocitli v diktatuře -- a co teď. Zajímají mě kompromisy, co byl kdo schopen obětovat po etické stránce. Jak se lidé chovali, aby přežili. Způsob, jak se s tím Francie popasovala, určitě není dobrým příkladem pro postkomunistické země. Hned po válce byli všichni Francouzi z Vichy "hrdinové", kteří "trpěli pod nacisty, proti nimž ale srdnatě bojovali", a za to jim pak plošně rozdávali medaile. Zrádců bylo jen pár... Načež americký historik Robert Paxton na začátku sedmdesátých let zjistil, že Vichy a Pétain byli mezi obyčejnými lidmi v podstatě populární a těšili se do určité míry podpoře. Nemyslím si, že běžní Francouzi byli tímhle "objevem" překvapeni -- zažili to, věděli, o čem Paxton mluví, ale historici a politici začali bít na poplach: Jak to, že si někdo dovoluje zpochybnit, že francouzský národ byl národem hrdinů, kteří bojovali proti totalitní moci! A jak si to vůbec může dovolit cizinec? Reakce byly ostré a ne zrovna důstojné.

    Rozhovor s historičkou Muriel Blaive: ZDE

    Fendrych netuší, že o vědeckém ústavu nelze mluvit jako o "levicovém" či "pravicovém"

    24. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Další kulturní politika se nám tu oživuje v podání M. Fendrycha, píše na Facebooku Veronika Sušová Salminen. Samozřejmě, že neopustil svůj výrazový jazyk, "puč" a "revolta" jsou jako vždy na svém místě, a samozřejmě ho ani náhodou nenapadlo, jak naprosto nepatřičné je vůbec o vědecké instituci zkoumající české dějiny mluvit v adjektivech jako "levicový" a "pravicový".

    Fendrych: ZDE

    Škrty pohřbily nové obrněné vozidlo pro US Army:

    Symptom probíhajícího úpadku amerických ozbrojených sil

    25. 1. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 4 minuty

    Náročný projekt obrněného bojového vozidla pěchoty GCV se díky škrtům změní v cosi jako technologický demonstrátor a do výzbroje zaveden nebude. US Army tak zůstane odkázána na stará a koloniálními misemi značně opotřebovaná BVP Bradley, která nevyhovují, neboť neuvezou ani pěchotní výsadek v síle družstva.

    Druhé anglické vydání knížky o českém filmu

    25. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Vzhledem k tomu, že se první, vázané vydání anglické monografie Jana Čulíka A Society in Distress o hraném českém filmu, vzniklém od roku 1989, od doby, kdy vyšla na podzim r. 2012, relativně rychle vyprodalo (zřejmě proto, že žádná jiná taková kniha o českém postkomunistickém filmu v angličtině neexistuje, filmologové v ČR nic nenapsali), anglické nakladatelství Sussex Academic Press nyní vydalo druhé vydání této publikace, jak je v Británii zvykem, v levnější, brožované verzi.

    Další informace o knize i o tom, jak si ji objednat, naleznete ZDE; Britské listy mají však k dispozici několik výtisků brožovaného vydání za zlevněnou cenu 670 Kč (kniha má 395 stran, obsahuje barevné fotografie), kdo by měl zájem, pošlete finanční příspěvek v této výši na účet Britských listů (číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500) a napište do redakce, že vám máme výtisk poslat.

    Právo a spravedlnost versus lidská práva v ČR

    24. 1. 2014

    čas čtení 2 minuty

    Včera jsem měl schůzku se svým právním zástupcem, který mě byl bezplatně přidělen soudem. Na všechny moje dřívější žádosti nebyl brán ohled. Na této schůzce jsem se dověděl, že právo a spravedlnost je něco úplně jiného. Takže dva roky vyřizování a moje žádosti o posouzení mého současného zdravotního stavu z důvodu podané žádosti nejsou průtahy v řízení ani nesprávný úřední postup. Odkaz na mezinárodní úmluvu o právech zdravotně postižených občanů není nesprávným právním posouzením a povinnost stanovená tímto dokumentem - zabránit sociálnímu vyloučení zdravotně postižených - je asi jenom cárem papíru. Povinnost úřadu práce informovat postiženého o jeho právních nárocích na příspěvek je bagatelní, píše Jan Posolda, který byl postižen mrtvicí, dva roky nedostal sociální podporu v invaliditě a nyní mu hrozí exekuce.

    Babiš jde proti smyslu zákona o státní službě

    24. 1. 2014 / Boris Cvek

    čas čtení 3 minuty

    Klíčová osobnost vládní koalice, která má plná ústa zákona o státní službě, "ukecává" lidi ze soukromé sféry, "z nichž někteří berou "300 až 500 tisíc měsíčně", aby "mi přišli pomoci za plat náměstka, což je 90 tisíc." Náměstci prý nemají být politici, nýbrž odborníci. A kdo je odborník? Na to máme tuhle odpověď: "To posoudím já, kdo je, nebo není odborník." Zdá se mi, že odborné posuzování odbornosti by mělo záležet v nějakých objektivních, transparentních kritériích, nikoli v autoritativním úsudku jednoho miliardáře.

    Aktivisté budou protestovat proti "neúčinné ochraně zvířat"

    25. 1. 2014

    čas čtení 2 minuty

    tisková zpráva

    PRAHA - V sobotu 25. ledna 2014 se sejdou aktivisté za práva zvířat, aby vyjádřili nesouhlas s novým zněním občanského zákoníku a upozornili na problematičnost jeho dodržování. Celá akce proběhne od 16 hodin na náměstí Republiky v centru Prahy. Ve stejný den se konají protestní akce proti diskriminaci zvířat v několika státech po celém světě. Aktivisté se připojí k mezinárodní akci organizace Direct Action Everywhere (DxE) s názvem "Broken Promises". DxE Spojené Státy protestuje proti lživým tvrzením a porušeným slibům společnosti Chipotle a dalších, kteří prosazují mýtus "humánního masa", což je nesmyslné spojení obsahující rozpor.

    Útok islamistů na policejní velitelství v Káhiře

    24. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Pět osob zemřelo a takřka sedmdesát bylo zraněno při třech explozích, které dnes v egyptském hlavním městě zasáhly policejní síly.

    Nejprve vybuchla velká nálož v automobilu před policejním velitelstvím v centru Káhiry. Zabila čtyři lidi a jednapadesát jich zranila. Za několik hodin se ozvaly dvě další menší exploze v jiných částech města.

    K útokům došlo na sklonku třetího výročí povstání proti Husnímu Mubarakovi. Přihlásila se k nim organizace Ansar Bajt al-Makdís napojená na al-Kajdu.

    Podrobnosti v angličtině: ZDE

    Přinese první africká prezidentka své zemi mír?

    24. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Dlouho válkou sužovaní občané Středoafrické republiky mají dobrý důvod oslavovat čtvrteční inauguraci Catherine Samby-Panzy do funkce přechodné prezidentky. Je pozoruhodné, ale nikoliv překvapující, jak všechny znepřátelené frakce její zvolení přivítaly.

    Zvyk je železná košile? Dilemata nové vlády a česká politická kultura

    23. 1. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

    čas čtení 14 minut

    Nová vláda se už pomalu formuje a Miloš Zeman jmenoval Bohuslava Sobotku premiérem. Při svém jmenování premiér Sobotka řekl, že se jeho vláda bude v neposlední řadě věnovat zlepšení klimatu v české společnosti/politice. V neděli se potom nechal slyšet, že jeho vláda bude prověřovat klientelismus kolem personální práce (obsazování postů) úřednické vlády v demisi Jiřího Rusnoka.

    Severní Ameriku v tichosti obsazuje nová šelma

    24. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Kojotovlk (coywolf), kříženec západního kojota s východním poddruhem vlka, je novým hybridním masožravcem, který zabírá území kdysi obsazované vlky - ale také pomalu proniká do amerických měst. Objevil se teprve nedávno, před devadesáti lety, což je z hlediska evolučního času pouhý okamžik. Své tažení zahájil v Kanadě, ale v žádném případě se na ni neomezuje. Rychle se adaptuje a vyvíjí. Žije v Algonkinském parku v Ontariu, ale také na parkovištích a dvorcích Toronta a dokonce i v New Yorku.

    Podrobnosti v angličtině: ZDE

    ZDE

    ZDE

    Kolik sil má ruský medvěd?

    23. 1. 2014 / Ilona Švihlíková

    čas čtení 14 minut

    Na Britských listech se objevila diskuse ohledně ruské zahraniční politiky a jeho vojenského potenciálu. Nemíním analyzovat stav a možnosti ruské vojenské techniky, ale místo toho se podívat na především ekonomické slabé a silné stránky této obrovské země. Stav ekonomiky je bezesporu jedním (nikoliv jediným) z determinantů možností zahraniční politiky, včetně případného vedení konfliktu. Posoudit reálné možnosti ruské ekonomiky je důležité i proto, že ruští představitelé použili esenci Realpolitik, když zmínili, že zahraniční politiku země neurčují předsevzetí, ale prostě potenciál.

    Je pravda, že má Rusko ekonomické problémy. Chce je řešit zbrojením

    23. 1. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 5 minut

    S potěšením jsem si přečetl další text Ilony Švihlíkové o "holandské nemoci". Touto rétorickou figurou autorka stereotypně vysvětluje frapantní ekonomickou neefektivitu svých oblíbených autoritativních režimů, aby se nemusela zabývat např. úrovní korupce, rozkrádáním či chronicky špatnou alokací investic.

    Bohužel, fundamentálně pochybená metodologie, kterou autorka používá, ji specielně v ruském případě vede k přehlížení hned několika faktorů.

    V Kyjevě v noci trvalo příměří

    24. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Ve čtvrtek v noci v Kyjevě trvalo dočasné příměří, zatímco opoziční představitelé stále jednali s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Protesty se mezitím šíří do dalších částí země, v několika městech došlo k okupaci administrativních budov.

    V hlavním městě vyšli mezi protestující pravoslavní kněží a vyzývali je ke klidu. Mezitím předáci demonstrantů stále jednají o ukončení dvoudenních pouličních bojů, při nichž zemřelo několik osob z řad opozice.

    Zdroj v angličtině: ZDE

    Jednání mezi ukrajinskou vládou a opozicí nedospěla ke kompromisu

    24. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Více než čtyřhodinová jendání mezi ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí nedokázala nalézt politický kompromis a přinesla jen omezené výsledky. Desetitisíce lidí v mrazivých ulicích stále čekají na dohodu, která by ukončila krizi vyvolanou původně prezidentovým odstoupením od asociační dohody s EU a vyhrocenou nedávným schválením balíku represívních zákonů.

    Zdroj v angličtině: ZDE

    Kancléřka Merkelová pěkně "do naha"

    24. 1. 2014 / Daniel Strož

    čas čtení 4 minuty

    Prozatím se mi ještě nestalo, abych měl tak krátce po sobě k dispozici dvě obsahem i grafickou úpravou zcela identické knihy, jednu jako původní originál v němčině a druhou v jejím českém překladu. Jedná se o titul "Das erste Leben der Angela M." (nakl. Piper v Mnichově) a jeho doslovný, spolehlivý český převod "První život Angely M." (nakl. Ikar v Praze). Toho se zhostila Olga Kolečková a dlužno říci, že na výtečnou, což v současnosti nebývá už zdaleka obvyklé. Obojí bylo vydáno v loňském roce. Zcela výjimečně, jen pro srovnání uvádím i knižní ceny 19,99 eur a 329,- Kč.

    BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT:

    Policejní kamery fotografují každý den 26 milionů SPZ projíždějících aut

    24. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Počet policejních kamer, rozmístěných na britských silnicích, se za poslední tři roky téměř zdvojnásobil. Policie jejich prostřednictvím získává až 26 milionů záznamů o státních poznávacích značkách projíždějících automobilů, a má tak možnost získávat podrobné informace o pohybu obyvatelstva.

    Návštěva velvyslance Pojara na univerzitě v nelegální izraelské osadě je nepřijatelná

    23. 1. 2014

    čas čtení 10 minut


    PhDr. Jan Kohout
    Ministerstvo zahraničních věcí ČR
    Černínský palác
    Loretánské náměstí 5
    118 00 Praha 1 -- Hradčany

    Praha, 22. ledna 2014

    Vážený pane ministře,

    obracíme se na Vás jménem občanských iniciativ Ne naším jménem! -- Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, ISM Česká republika a Přátelé Palestiny, jakož i jménem občanské veřejnosti znepokojené dlouhodobým působením našeho velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara.

    Spojené státy "jsou ochotny jednat se Snowdenem"

    24. 1. 2014

    čas čtení 2 minuty

    Americký generální prokurátor Eric Holder naznačil, že Spojené státy by mohly dovolit americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi vrátit se do USA z Ruska na základě určitých vyjednaných podmínek a dodal, že je ochoten "zahájit s ním rozhovor".

    Holder uvedl v televizním rozhovoru, že plná milost pro Snowdena by znamenalo "zajít příliš daleko", ale z jeho výroků vyplývá, že jsou americké úřady ochotny jednat se Snowdenem o určité dohodě při řešení jeho obvinění.

    Evropský soud pro lidská práva nařídil Británii, aby ospravedlnila masové špehování občanů

    24. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Britské vládě nařídil Evropský soud pro lidská práva, aby ospravedlnila masové špehování, které provádí výzvědná instituce GCHQ. Soud přednostně jednal o žalobě, kterou proti Británii v této věci vznesli aktivisté za soukromí občanů a za lidská práva.

    Soud ve Štrasburku nařídil britské vládě, aby mu do začátku května letošního roku poskytla vysvětlení, zda špehování, které provádí GCHQ není porušením práva na soukromí podle článku 8 Evropské konvence o lidských právech.

    Žalobu podali loni v září k štrasburskému soudu organizace Big Brother Watch, Open Rights Group a anglický PEN, spolu s německou internetovou aktivistkou Constanze Kurzovou.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Kdy nejde mlčet

    24. 1. 2014 / Marek Řezanka

    čas čtení 16 minut

    Když se mě opakovaně někteří lidé ptali, zda své texty otištěné na Britských listech nezkompletuji a nevydám, začal jsem o této možnosti přemýšlet. Nakonec jsem připravil výběr svých článků, které tvoří e-knihu nazvanou Kdy mi už nešlo mlčet. Je mi jasné, že e-publikace není tištěná kniha, ale i tak věřím, že si své čtenáře najde.

    Knihu je možné objednat ZDE.

    Budování kapitalismu v Čechách

    24. 1. 2014 / Marek Adam

    čas čtení 5 minut

    V současné době se česká společnost ocitá na přelomu. Uvědomujeme si však dostatečně, v jakém přelomovém období se právě nacházíme?

    Analyzujeme-li podoby kapitalismu v naší novodobé historii, nevyhneme se tendenci provádět jakousi periodizaci tohoto systému. Zkusme si proto rozčlenit naši kapitalistickou epochu na 4 základní periody.

    Japonský premiér požaduje, aby Čína snížila vojenské výdaje

    23. 1. 2014

    čas čtení 2 minuty

    Ve svém projevu v Davosu apeloval japonský premiér Shinzo Abe na Čínu, aby snížila své vojenské výdaje, a srovnal nynější rostoucí napětí mezi Čínou a Japonskem s napětím mezi Británií a Německem před sto lety, těsně před první světovou válkou.

    Shinzo Abe v klíčovém projevu na Světovém hospodářském fóru chválil "nový začátek" své země a argumentoval, že plody ekonomického růstu v Asii by se měly využívat pro inovace a pro investice do "lidského kapitálu" a nikoliv do zbraní.

    I nadále budeme nezdolně obohacovat německou ekonomiku!

    23. 1. 2014 / Štěpán Cháb

    čas čtení 1 minuta

    Pan Daniel Strož se velmi pěkně rozčiluje nad ponížením české koruny vzhledem k euru, dvě koruny navíc udělají své. Jenže s eurem, podražily nám tu i potraviny, takže i nadále je výhodnější přiživovat německou ekonomiku. Pokud měla ČNB v plánu zamezit českým občanům nákupy v zahraničí, nevyšlo jí to. A hlavně, kvalitou se německé potraviny stále, i přes zdražení eura, pohybují po poněkud odlišné dimenzi.

    Konec syrského konfliktu za stávajícího diplomatického patu nenastane

    23. 1. 2014 / Daniel Veselý

    čas čtení 6 minut



    < Ukázka z šokujícího dokumentárního filmu Channel Four o tom, co se stalo s dětmi v Aleppu

    Právě započatých mírových rozhovorů číslo 2 v Ženevě o ukončení krvavého konfliktu, který trhá Sýrii na kusy, se může zúčastnit jen "vybraná společnost". Jedna země, která se na dění v Sýrii aktivně podílí, byla z diplomatických rozhovorů vyšachována. Objevila se ale další námitka, tentokrát jde o osud syrského prezidenta Bašára Asada. Má pak vůbec neúplná a selektovaná diplomacie nárok na úspěch?

    Ještě drobnost k HBO a k Palachovi

    23. 1. 2014 / Jan Čulík

    čas čtení 1 minuta

    K celé diskusi o filmu Hořící keř paní Hollandové a televizi HBO bych rád dodal ještě dvě drobnosti. HBO je v USA známá jako relativně "lidová" televize, jejíž produkty většinou musejí mít explicitní sexuální scény (jedna je neústrojně i ve filmu Hořící keř), není tedy divu, že za peníze HBO vznikl o Palachovi nenáročný kýč.

    Druhá věc, která mi přijde pozoruhodná, je, že tvůrci tohoto filmu vůbec nepovažovali za vhodné konzultovat pamětníky, kteří organizovali Palachův pohřeb, byli u jeho smrtelné postele a vyjednávali s tehdejší vládou, jako například Miroslava Prokeše či Jana Kavana. Třicetiletý scénárista zjevně usoudil, že on tomu, co se stalo před jeho narozením rozumí líp než nějací pamětníci...

    Fiktivní umělecká verze historické události, odlišující se od faktů, je samozřejmě zcela legitimní, pokud je ovšem ta příznakovost (ono odlišování se od reality) nějak funkční a nese to nějaký originální sémantický signál.

    Olympiáda a čeští televizní reportéři

    23. 1. 2014 / František Řezáč

    čas čtení 2 minuty

    Za časů Husákova reálného socialismu, nemluvě o letech pade- až šedesátých, se také konala různá mezinárodní sportovní klání, od mistrovství Evropy přes mistrovství světa až po olympiády. Tehdejší česko-slovenští sportovní reportéři vynikali vedle popisování sportovních událostí zvláštním typem servility vůči komunistickému režimu.

    Jan Palach a stávání se posmrtnou maskou

    23. 1. 2014 / Jan Kršňák

    čas čtení 15 minut

    Jsem ročník 1979. Nebyl jsem na Palachově pohřbu, nejsem jedním z půl miliónu lidí, kteří to zažili na vlastní kůži. Ale nějak se to ke mně doneslo. Můžu si o tom něco myslet. Ale mám právo se k tomu vyjadřovat? Nebo musím pietně přebírat, co mě předcházelo? Je Palach součástí mého života, anebo je to spíš jen minulost, která s mou přítomností už nesouvisí, a tak bych o ní měl pomlčet? I když jsem se narodil pozdě, můžu se taky popálit o Palachovy plameny? píše čtenář Jan Kršňák.

    K tomu: Jan Čulík, "Mám velké pochybnosti o klišé, které se dnes vytváří o Janu Palachovi"

    Dejte mi s Janem Palachem pokoj

    23. 1. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Řeknu to natvrdo a bez obalu, píše čtenář V. Novotný. Jsem Palachův vrstevník. Jeho čin a jeho osoba mi bylo ovšem u zadku tenkrát a tím víc je i nyní. Šlo čistě o jeho soukromou věc, za mě se neupálil. Tehdejší politická reprezentace (Dubček, Kriegel, Smrkovský atd.), které jsem tehdy fandil, se projevila jako banda totálních kreténů, kteří neuměli udržet ani to, co už jim patřilo - a stála za nimi včetně mě většina obyvatel. Oni mohou za současnou tragédii, za (klero)fašismus, který u nás vystrkuje růžky, za totalitní diktaturu peněz. Takže mi s tím Palachem, alespoň zde na BL, dejte pokoj.

    Británie v důsledku svého multikulturního obyvatelstva už nikdy neprovede v zahraničí velkou vojenskou invazi

    23. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Stále multikulturnější Británie si stále silněji nepřeje, aby britská vojska v budoucnosti prováděla jakékoliv invaze typu invazí do Iráku či Afghánistánu. Tento postoj občanů ovlivňuje přípravu současné britské obranné doktríny, informovali vysocí činitelé na britském ministerstvu obrany.

    Občanstvo v Británii má už dost zahraničních válek. Kromě toho britské vojenské kruhy pociťují mezi multikulturními britskými voliči odpor proti vysílání britských vojsk do zemí, z nichž britští občané či jejich rodinní příslušníci původem pocházejí.

    Ukrajinské protesty už nejsou jen o vstupu do EU

    23. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Extremní pravice infiltrovala opoziční hnutí, které nezastupuje všechny občany a propadá se do nesmyslného násilí, argumentuje v deníku Guardian Volodymyr Iščenko. Dodává:

    Není pochyb, že vláda Viktora Janukovyče je zkorumpovaná. V ukrajinské, tvrdě nerovné společnosti, zastává Janukovyčova vláda pouze zájmy těch nejbohatších a nese odpovědnost za brutální potlačování opozice. Většina protestujících Ukrajinců doufá ve spravedlivou demokratickou společnost, i když to naivně spojuje s nadějí na zidealizovanou "Evropu".

    Nová vlna exekucí?

    22. 1. 2014 / Petr Novák

    čas čtení 2 minuty

    Máme zde pravděpodobně nový problém.

    Banky doposud v oblasti hypotečních úvěrů a úvěrů na bydlení postupovaly opatrně.

    Nyní mám zprávy, že období klidu končí. Exekutorské úřady a vymáhací agentury nyní vedou jednání s bankami, kdo dostane největší díl.

    S touto "lahůdkou" ale přijde mnohem větší sociální napětí a problémy. Z úvěrů na bydlení je nesplácených 5,16% ZDE a celkový počet hypoték: ZDE ZDE

    Ze všech zdrojů mi vychází, že lidí, co jsou v problémech s hypotékami je zhruba 27 tisíc. To není malé číslo. Skoro určitě to zahýbe s trhem s nemovitostmi a hlavně zde přibude armáda nových bezdomovců.

    Pokud se zamyslíte, že větší část jsou rodiny s dětmi, tak mi vychází hrozné číslo cca 50 tis lidí ve velkých problémech.

    Všeobecný základní příjem ve světle vztahu svobody a odpovědnosti

    22. 1. 2014 / Michael Kroh

    čas čtení 8 minut

    Ve stínu předčasných voleb a napínavého sestavování vlády proběhla bez větší pozornosti médií celoevropská petiční kampaň, jejímž cílem bylo posunout otázku tzv. všeobecného (nepodmíněného) základního příjmu mezi evropské priority. Jak dopadla v Evropě, není v tuto chvíli ještě známo, nicméně u nás se přidělená kvóta 20 000 podpisů zdaleka nesplnila.

    2014: 85 osob vlastní tolik, co polovina lidstva

    22. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Podle nové studie britské charitativní společnosti Oxfam pouhých 85 nejbohatších osob světa nahromadilo ekonomická aktiva zhruba odpovídající majetku 50% zbytku lidstva.

    To znamená, že každý z nejbohatších kontroluje tolik zdrojů, jako 42 milionů nejchudších.

    Rusko letos přezbrojí brigádu v Leningradské oblasti raketami Iskander-M

    22. 1. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 1 minuta

    Ruská raketová vojska letos obdrží brigádní raketový komplex Iskander-M. Přezbrojena jím má být 26. raketová brigáda na základně v Luze - asi 140 km jižně od Sankt Petěrburgu a přibližně 100 km východojihovýchodně od estonské hranice, vyplývá z vyjádření velitele Západního vojenského okruhu generálplukovníka Anatolije Sidorova.

    PŘEČETLI JSME:

    Hlavně, že v demokracii jste bezdomovcem svobodně

    22. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    "Patočka nerozumí anebo nechce rozumět naprosto zásadnímu rozdílu mezi demokracií (i špatnou) a diktaturou. Adamcova vláda (přesněji ústřední výbor) mlátila a zavírala disidenty úmyslně, protože tak udržovala obyvatelstvo ve strachu a sebe -- tedy diktaturu -- u moci. Nečasova vláda neposílala bezdomovce na ulici a nenechávala penzisty na pospas exekutorům úmyslně, natož proto, aby se udržela u moci."

    Zdroj: ZDE

    To je zase výkon, poznamenává na Facebooku Veronika Sušová Salminen a pokračuje:

    Z hlediska bezdomovce je v tom určitě rozdíl - leží v mraze na ulici a říká si, ale to je skvělý, že žiju v demokracii, sice jsem na ulici, ale moje demokratická vláda to nechtěla a jaké štěstí, že na tom, jestli budu na ulici a umřu tam, její bytí u moci nezáleží.

    Přesně tak. V tom je určitě dnešní režim "lepší" - bezdomovci, penzisti a jejich problémy a bída, to fakt není na čem vlády v ČR stojí...

    Staré stromy rostou rychleji než mladé, ukázala studie

    22. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    V protikladu k dlouho převládající falešné představě stromy během svého života nikdy nepřestanou růst. Ve skutečnosti čím jsou starší, tím se jejich růst zrychluje, i když už dosáhly masívní velikosti. To znamená, že staré stromy v uhlíkovém cyklu na Zemi hrají mimořádně důležitou roli.

    MLK -- jsi i nadále velkou inspirací pro své krajany - ale bohudíky, nejsi svatým

    22. 1. 2014 / Jan Mrskoš

    čas čtení 2 minuty

    To posílá Twitter zprávu Oliver Stone a adresátem v nebi je Martin Luther King jr. To je jedna z více zpráv Twitter, kterými Oliver Stone-- známý filmař zdramatizovaného faktu -- oznámil v těchto dnech veřejnosti, že končí se svou činností na očekávaném novém filmu o životě MLK, kde titulní roli měl hrát známý Jamie Foxx.

    Rozhovory v Montreux mále skončily, ještě než začaly

    22. 1. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Mírová jednání zaměřená na ukončení syrské občanské války se krátce po začátku zastavila kvůli rozhořčenému sporu o politickou budoucnost Bašára Asada. USA a opozice tvrdí, že syrský prezident ztratil legitimitu, když silou potlačil pokojné protestní hnutí. Syrský ministr zahraničí Valíd al-Mualim reagoval obviněním, že zemi rozdělily teroristé a vnější vměšování. Navzdory žádosti generálního tajemníka OSN poté odmítal opustit pódium.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za prosinec 2013

    14. 1. 2014

    čas čtení 2 minuty

    V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

    Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    86206