Konflikt na Ukrajině nemůže skončit vítězstvím

18. 8. 2014 / Ammon Cheskin

čas čtení 7 minut

Má-li mít nějaká válka smysl, každá válčící strana musí mít představu o tom, jak bude vypadat vítězství. Pro spojence za druhé světové války bylo vítězstvím totální a ponižující porážka nacistického Německa a zemí Osy. Ukrajina však nemůže vůbec doufat v jakékoliv triumfální vítězství. Ze všech scénářů, které mohou vzniknout z tohoto divoce nepředpověditelného a tragického konfliktu nebude pro Ukrajinu dobrý žádný.

Toto totiž není konvenční válka. Je konvenční pouze v tom zoufalém smyslu, že tisíce vojáků, vzbouřenců i civilistů přicházejí o příbytky a o život. Avšak je to nekonvenční válka v tom smyslu, že nikdy není úplně jasné, zda je to občanská válka, která se bojuje mezi kyjevským centrem a radikálními separatisty na východě, anebo je to mezinárodní válka mezi Ukrajinou a Ruskem.

An English version of this article is HERE

The Ukraine conflict cannot end in victory

18. 8. 2014 / Ammon Cheskin

čas čtení 6 minut

For any war to make sense, each side must have a vision of what victory would look like. For the Allies in World War II, victory was the total and humiliating defeat of Nazi Germany and the Axis countries. For Ukraine, however, there is little hope of any triumphant Victory. Of all the scenarios that might develop in this wildly unpredictable and tragic conflict, none will be good for Ukraine. For one thing this is not a conventional war. It is conventional only in the wretched way that thousands of soldiers, rebels, and civilians are losing their homes and lives. But it is unconventional insofar as it is never entirely clear if this is a civil war, fought between the Kyiv centre and radical separatists in the east, or an international war between Ukraine and Russia.

USA: Vyžádá si situace ozbrojený zásah?

18. 8. 2014

čas čtení 5 minut

FERGUSON - Čínští a ruští představitelé varují před potenciální humanitární krizí v neklidné americké provincii Missouri, kde prastaré komunální spory přerostly v plnokrevné násilí, paroduje styl zahraničního zpravodajství Max Fisher.

Ukrajina: Střelba zasáhla konvoj s uprchlíky, obě strany konfliktu se obviňují navzájem

18. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Desítky lidí, včetně žen a dětí byly v pondělí usmrceny, když byl konvoj vezoucí uprchlíky zasažen raketovou střelbou nedaleko města Luhansk, uvedl ukrajinský vojenský mluvčí.

Vládní jednotky a proruští vzbouřenci se navzájem obviňují z útoku na tato vozidla, která evakuovala civilisty z měst Chrjaščuvate a Novosvitlivka.

"Vzbouřenci konvoj očekávali a úplně ho zničili. Neměli jsme možnost sečít počty obětí. Desítky osob byly usmrceny," řekl mluvčí Andrij Lysenko novinářům.

"Žiju v Rusku, protože tu mám pocit svobody"

Jak zahraniční Skoti debatují o pojmu národní identity

18. 8. 2014

čas čtení 13 minut



Zde přinášíme český překlad filmu Emy Čulík Independent Souls (Nezávislé duše) o tom, jak uvažují před referendem o skotské nezávislosti o pojmu národní totožnosti Skoti žijící v Rusku.

Ema Čulík vysvětluje, proč film natočila, ZDE

Jak vidí referendum o skotské nezávislosti Skoti žijící v Rusku

18. 8. 2014 / Ema Čulík

čas čtení 3 minuty



Ema Čulík o tom natočila tento osmnáctiminutový film Independent Souls (Nezávislé duše). Píše o tom:

Daleko ve vzdáleném Rusku zní ozvěny skotského referenda v srdci skotských vystěhovalců. Jak pohlížejí na představu nezávislosti své země lidé, kteří od ní žijí tak daleko? Jak změnil život v zahraničí jejich názor? Tento dokument je reflexí otázek o vlastenectví, národní hrdosti a o každodenních problémech. Zkoumá, co znamená národní totožnost v moderním propojeném světě přistěhovalectví, vystěhovalectví a stále více promíchaných kultur.

Proč by mělo být Skotsko nezávislou zemí? Co nás činí odlišnými? V době, kdy jsou hranice tak otevřené a lidé tak lehce cestují z místa na místo, co to pro nás znamená žít v jedné zemi nebo v jiné zemi? Definujeme se stále ještě svou národností?

Skotské referendum jako nová bitva o Halidon Hill?

18. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Bitva na Halidon Hillu proběhla 19. července 1333 mezi třicetitisícovou armádou anglického krále Edwarda III. a dvojnásobně početnými skotskými silami pod vedením sira Archibalda Douglase. Cílem Skotů bylo pomoci obleženému městu Berwick-upon-Tweed. Odešli poraženi. Osudovou bitvu dnes připomíná skromný pomníček a na jižním svahu Halidon Hillu prasečák.

Ukrajinské jednotky tvrdí, že zaznamenávají úspěch při dobývání Luhansku

18. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinské jednotky údajně vztyčily svou národní vlajku nad policejní stanicí ve vzbouřeneckém centru v Luhansku, uvedl Kyjev v neděli, a dodal, že vzbouřenci bojují tvrdě ve snaze si Luhansk udržet. Je totiž součástí jejich dodávkové linie do Ruska. Podle Kyjeva proud zbraní a vojáků z Ruska vzrostl. Fotografie na Twitteru ukazuje ukrajinskou vlajku před policejní stanicí, nelze ji však nezávisle ověřit.

Ministři zahraničí Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa jednali o ukrajinské krizi v Berlíně. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier po jednání uvedl, že přednesou zprávu svým šéfům a pravděpodobně se dohodnou v pondělí či v úterý jak v rozhovorech pokračovat...

Teenager z Fergusonu byl střelbou zasažen šestkrát

18. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Michael Brown, neozbrojený teenager, kterého zastřelil polcista v městě Ferguson v Missouri, byl zasažen šesti kulkami a nakonec byl usmrcen smrtelnou ranou do hlavy. Vyplývá to z předběžné pitvy. Tyto informace byly zveřejněny během noci, k níž ve městě Ferguson docházelo k potyčkám mezi demonstranty a policií. Po zastřelení Michaela Browna dochází už osm dní v městě Ferguson k protestům a násilnostem, které děsí obyvatelstvo a město proměnily v oblast podobnou válečné zóně.

Po násilném střetu mezi demonstranty a policií v neděli kolem 21 hodin, při němž byla postřelena jedna žena, se policie rozhodla od půlnoci zavést zákaz vycházení. Při předchozích potyčkách použila množství kanistrů slzného plynu. Nejsou k dispozici informace o raněných.

Ředitelé nejvýznamnějších britských firem vydělávají v průměru 143krát více než zaměstnanci

18. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ředitelé jednoho sta největších britských firem, citovaných na britské burze, vydělávají v průměru 143x více než jejich zaměstnanci. Největší rozdíl je u firmy Rangold Resources, jejíž ředitel Mark Bristow obdržel loni plat ve výši 4,4 milionů liber, což je přibližně 1500krát více než průměrní zaměstnanci této firmy, kteří většinou pracují v jihoafrických dolech. Studie, kterou zveřejnila organizace High Pay Centre, také poukazuje na marketingovou firmu WPP a obchod s oděvy Next. Oba tyto podniky mají velký počet britských zaměstnanců.

Zakladatel firmy WPP Martin Sorrell dostal loni plat ve výši téměř 30 milionů liber, což je 780krát více, než je průměrný plat 38 000 liber ročně, který dostávají zaměstnanci firmy. Lord Wolfson, ředitel firmy Next, dostal plat 4,6 milionů liber, což je 459krát více než prodavači této firmy, jejichž typický plat je 10 000 liber měsíčně.

Rozdíl mezi platy ředitelů velkých firem a jejich řadových zaměstnanců rychle roste. V roce 1998 dostávali ředitelé nejvýznamnější stovky britských firem, kótovaných na burze, plat, který byl 47krát vyšší než průměrný plat jejich zaměstnanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ekvádorský ministr:

Británie porušuje lidská práva Juliana Assangeho

18. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, pondělí 11.15: : Julian Assange uspořádal na ekvádorském velvyslanectví v pondělí tiskovou konferenci a uvedl, že "brzo ekvádorské velvyslanectví opustí, nikoliv však z důvodů, o nichž píše Murdochův tisk". Odmítl svůj výrok vysvětlit. Citoval názor americké lidskoprávní organizace Human Rights Watch, která požaduje, aby USA zrušily jeho vyšetřování. Sky Television, kterou částečně vlastní Murdochovo tiskové impérium, uvedla, že Assange je vážně nemocen. Na dotaz reportérů o stavu jeho zdraví uvedl Assange, že nikdo by nebyl nepostižen dvouletým pobytem v budově bez přímého slunečního světla.

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino si stěžoval, že Británie neprojevuje zájem o vyřešení případu zakladatele serveru Wikileaks Juliana Assangeho, který je nucen setrvávat na ekvádorském velvyslanectví v Londýně už déle než dva roky.

Patino zdůraznil, že je přesvědčen, že Británie porušuje lidská práva Juliana Assangeho tím, že mu znemožňuje opustit budovu velvyslanectví. "Myslím, že v Británii neexistuje politická vůle najít řešení," dodal a varoval, že bez politického či právního řešení Assange stráví ve dvou miniaturních místnostech na ekvádorském velvyslanectví v Londýně zřejmě dlouhé roky.

Ukrajinský ministr: Rozhovory nejsou jednoduché

18. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Šéfové resortů zahraničních věcí Ruské federace, Ukrajiny, Německa a Francie pokračovali večer v Berlíně v jednáních u pracovní večeře. Poté přešli k rozhovorům kvarteta Lavrov, Klimkin, Steinmeier a Fabius.

Dobře napapaní bojovníci

18. 8. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

To, co se dnes označuje jako demokracie, je pouhá degenerace srdcí.
Ortega y Gasset

"Doba, kdy demokracie představovala potěšitelný pocit a povznášející impulz, je pryč." Na této větě je možná nejsmutnější, že vypadá, jako by ji španělský spisovatel a filozof Ortega nenapsal počátkem minulého století (Democracia morbosa, 1917), ale docela nedávno -- téměř dnes. Coby stručný komentář k mnohým neutěšeným obrazům těžce zkoušených regionů tohoto nemocného světa, do nichž jsme vyváželi demokracii tak nevybíravě, že se v současnosti mnohdy neobejdou bez humanitární pomoci.

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Orbán, Fico, Le Penová -- noví ideoví lídri l'avice

18. 8. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 7 minut

Čo má spoločné časť našej l'avice s pravicovým populistom Viktorom Orbánom, ľavicovo sa tváriacim šéfom strany slovenských oligarchov Róbertom Ficom, či s líderkou francúzskej extrémnej pravice Le Penovou? Sú ľudia ako Igor Druz nový ideál stredoeurópskej ľavice? Ideológ proruských vzbúrencov a poradca plukovníka KGB Moskovčana Igora Girkina - Strelkova na okupovanom území Donecka v rozhovore BBC presne vyjadril čo by čakalo východoukrajinské "Novorusko", keby ho anektovalo Rusko. Bola by to provincia stojaca na ochrane kresťanských hodnôt, ortodoxnej morálke a "rodinných hodnotách". Odmietajúca homosexualitu, podporujúca trest smrti.

Debata Rusko - včera, dnes a zítra

18. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva Ne základnám

Dovolujeme si Vás pozvat na debatu RUSKO včera - dnes - zítra

Místo konání Jazzová sekce, 21.8.2014 od 17,00 hodin Valdštejnská 14, Praha 1.

Debatu i závěrečnou diskusi lze sledovat on-line na www. radiohortus.cz

Referáty: O. Krejčí, T. Spencerová, I. Švihlíková, R. Valenčík, P. Žantovský.

Moderuje: L.Procházková

Nepostavit se na žádnou stranu?

18. 8. 2014 / Jan Mrskoš

čas čtení 4 minuty

Tak nějak se tady nedávno jeden čtenář zamýšlel. Ano, ale to by pak přece nebyly žádné války. Vždyť je to stejné už po tisíciletí. Bez těch stran, které nejsou ve všech svých náhledech a názorech jednotné, by přece ti vládci nemohli ty války vést. Nejdřív se musí ty strany vytvořit a pak jim pěkně vysvětlit, jak zle ty druhé strany to s nimi zamýšlí. A pak jednoduše ty zblblé strany poslat za sebe bojovat a hrdinně také zemřít.

Tisíce afghánských civilistů usmrcených silami NATO nám nestojí za řeč

18. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ještě ani nedohořela debata o vyjádření, či nevyjádření úcty českým vojákům, kteří byli zabiti v Afghánistánu, a Amnesty International publikovala detailní zprávu o tom, že se tisícům civilních obětí zabitých americkou armádou, potažmo ozbrojenými složkami v rámci NATO (souhrnně ISAF) nedostalo žádné spravedlnosti ZDE. Mám za to, že každý zmařený afghánský život je minimálně stejnou tragédií jako zmařené životy představitelů okupačních sil, a to z důvodů, jež uvedu v článku.

Martina Navrátilová na Hrad

18. 8. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 5 minut

Naše slavná rodačka a tenisová superhvězda nedávno prohlásila, že sexismus je i v tenisu a že pro Federera je snazší být milován /fanoušky/, než pro Serenu Williams. Martina dlouhá léta bojuje i za stejné ohodnocení, tzv. prize money, pro hráče i hráčky, což již v případě grandslamových turnajů několik let funguje. Přestože si M.N. mimořádně vážím a oceňuji kromě jejich sportovních výsledků především její aktivity mimosportovní, charitativní a politické, tak si troufám tvrdit, že v tomto případě nemá pravdu.

Platit by měl Katapult!

18. 8. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

V souvislosti s autorskoprávním sporem autora textu "co děti, mají si kde hrát?" a stranou Zelených mě napadá několik otázek:

1. Utrpěl autor textu nějakou škodu? Nebo naopak z veřejného textu profitoval?

Ruští a ukrajinští ministři zahraničí budou jednat v Berlíně o příměří

17. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Jednání mezi Pavlo Klimkinem z Ukrajiny a Sergejem Lavrovem z Ruska se budou účastnit také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

"Chceme najít cestovní mapu k udržitelnému příměří a rámec pro efektivní pohraniční kontroly," uvedl Steinmeier před rozhovory. "Jen tímto způsobem se může východní Ukrajina uklidnit a Kyjev může pokračovat s celonárodním dialogem, který vhodným způsobem bude zahrnovat i lidi na východě země."

"Začala bitva o Luhansk"

16. 8. 2014

čas čtení 15 minut

Podle projektu Informator.lg.ua, provozovaného prokyjevskými žurnalisty původem z Luhanska především na základě svědectví místních obyvatel, v pozdních večerních hodinách 15. srpna začala bitva o regionální centrum. Ukrajinská vojska vstoupila do města a v ulicích probíhají boje.

"Vzbouřenci mají "1 200 vojáků vycvičených v Rusku" a "150 jednotek bojové techniky"

16. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Nový "premiér" útvaru "Doněcká lidová republika" Alexandr Zacharčenko na včerejší tiskové konferenci oznamuje (stopáž 2:11 +), že separatistické síly získaly jako posily "150 jednotek bojové techniky" a "1 200 v Rusku vycvičených vojáků".

Echo Moskvy ZDE k videozáznamu uvádí:

Podle něj [Zacharčenka] se rezervy objevily v nejkritičtější chvíli. Čítají 1 200 osob personálu, který prošel čtyřměsíčním výcvikem na území Ruské federace. Kromě vojáků posily podle Zacharčenka zahrnují 30 tanků a 120 obrněných vozidel.

Guardian si také všímá, že Zacharčenko hovořil o personálu, který údajně prodělal vojenský výcvik přímo na území Ruské federace. Guardian informuje, že Zacharčenko uvedl, že muži i vojenská vozidla jsou umístěna nedaleko "koridoru" k ruské hranici, avšak konkrétně neuvedl, zda vozidla samotná přijela z Ruska. Guardian zdůrazňuje, že je nejasné, kolik koordinace povstaleckých bojovníků pochází z Ruska, a varuje, že žádná Zacharčenkova tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Dodává však, že je zřejmě podstatné, že přiznání, že na výcviku ozbrojenců na povstalecké straně se podílelo Rusko, poprvé přichází z povstaleckých zdrojů.

Zdroj v angličtině ZDE

Američané cvičí irácké islamisty

16. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Toto není explozívní odhalení pojednávající o tajném spojení mezi irácko-syrským chalífátem a vrahy z volstrýtu. Článek se zabývá nezamýšlenými důsledky toho, co Spojené státy v reakci na iráckou krizi právě dělají.

Nelze se smířit se zabíjením civilistů

16. 8. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 7 minut

Projev Jana Kavana ze sobotní demonstrace na Václavském náměstí, kterou organizovala Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém Východě.

Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

Umírají lidé. Stovky jsou vražděny na východní Ukrajině, v severním Iráku, přes dva tisíce v palestinské Gaze. Zabíjeni jsou i děti. V Gaze zahynulo již asi 470 dětí, dalších 2000 je zraněno, mnohé těžce. Nemůžeme k tomu mlčet. Nesmíme mlčet.

Ti, kteří mlčky přijímali holokaust, byli za něj spoluodpovědní. V našich podmínkách ti, kteří mlčeli k justičním vraždám v 50.letech byli za ně spoluodpovědní. Desetitisíce lidí, kteří v těchto dnech demonstrují v Londýně, Paříži, Římě a jinde proti plošnému bombardování Gazy, tuto spoluzodpovědnost odmítají. Vy, přátelé, ji také odmítáte a děkuji vám. Děkuji, že jste dnes přišli. Mělo by nás ale být tisíckrát více. Doma stále sedí ti, kterým je lhostejný osud lidí z jiných zemí, jiné kultury, jiného náboženství. A doma zůstávají i ti, kteří se nechali zmanipulovat jednostrannou propagandou postavenou na konstatování, že bombardování je ospravedlnitelnou obranou proti raketám, které odpaluje Hamás z Gazy. Nechci nyní zmiňovat fakt, že izraelský obranný systém Iron Dome tyto rakety úspěšně ničí, a tak mezi oběťmi konfliktu jsou jen 3 izraelští civilisté, z nichž myslím dva zemřeli důsledkem šoku.

Jakou logiku používá Hamas?

16. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Hamas se snaží při vyjednávání uplatnit svých 2000 mrtvých civilistů jako argument pro ukončení blokády Gazy, tedy tohoto faktu využít.

Bez ohledu na to, jestli by s tím ti mrtví souhlasili a bez ohledu na to, že ukončení blokády využije k dovozu dalších raket a zbraní. Ano, podívejte se, my jsme obětovali (čí jsou to tedy oběti?) 2000 lidí za naše "osvobození", tak dělejte, co chceme!

Možná, že v Arábii platí dnes logika jiná, než aristotelská, i když staří Arabové Aristotela do Evropy dovezli...

Proč jsou dnes ruské "humanitární" kamiony vesměs téměř prázdné?

15. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Courtney Weaver z Financial Times se nad fotografiemi zevnitř ruských kamiónů parkujících na hranici s Ukrajinou ptá: "Proč jich je tolik takřka úplně prázdných?" ZDE.

Fotogalerie téměř prázdných ruských "humanitárních" kamiónů zaparkovaných na hranici z webu listu Novaja gazeta ZDE.

Svědectví ukrajinských vojáků

15. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vojáci ze zbytků ukrajinské 72. gardové mechanizované brigády hovoří o soustavném ostřelování z Ruska, na které mají zakázáno reagovat, a o dalších podrobnostech svého pětiměsíčního nasazení na frontě.

Babiš si koupil média, aby psala pravdu. Koupí si i soudy?

15. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Česká televize nedávno odvysílala velmi zajímavý pořad o Andreji Babišovi. Dozvíme se tam např. to, že 94 ze 153 českých firem Agrofertu v posledních letech čerpalo dotace od státu a z Bruselu ve výši necelých 4 miliard korun, přičemž Babiš jako současný ministr financí je ten, kdo kontroluje správnost čerpání těchto dotací.

Ukrajina "zničila" část ruské vojenské kolony na svém území, EU varuje Rusko před intervencí

15. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské dělostřelectvo mělo zničit "významnou" část ruské vojenské kolony, která v noci překročila hranici. Prezident Petro Porošenko to sdělil v telefonickém rozhovoru britskému premiérovi Davidu Cameronovi, oznamuje Porošenkův web. Neexistují však pro to žádné ověřitelné důkazy a Rusko tvrdí, že žádnou vojenskou kolonu na území Ukrajiny nevyslalo. ZDE

V Missouri se rozhořívají masivní rasové nepokoje

15. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Napětí na předměstí Fergusonu ve státě Missouri trvá již čtvrtý den a stále se stupňuje. Neozbrojený afroamerický výrostek byl o víkendu zabit a nepokoje se rozrostly poté, co místní policie oznámila, že vyšetřování se potáhne týdny. Odmítá také identifikovat policistu odpovědného za střelbu, po níž mladík zemřel.

Ukrajina uvádí, že "zničila ruská vozidla, která pronikla na její území"

15. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajina tvrdí, že zničila ruská vojenská vozidla na východě země den poté, co bylo zaznamenáno, že se kolona přesunuje přes rusko-ukrajinskou hranici.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sdělil v pátek telefonicky britskému premiéru Davidu Cameronovi, že kolona ruských ozbrojených vozidel byla zničena. Rusko popřelo, že by vozidla byla na ukrajinském území. Porošenkovu informaci o údajném zničení části ruského konvoje na ukrajinském území není možno ověřit z nezávislých zdrojů.

V prohlášení z Porošenkova úřadu se praví: "Pan prezident informoval [premiéra Camerona], že tyto informace jsou důvěryhodné, protože většinu těchto strojů [ruských vojenských vozidel] ukrajinské dělostřelectvo v noci eliminovalo.

Polofakta nejsou fakta

15. 8. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 10 minut

Články Karla Dolejšího nečtu rád, musím však uznat, že jsou podloženy argumenty a fakty. To ale k objektivitě nestačí. Argumenty i fakta má většinou i protivná názorová strana. Tu sice KD občas cituje, většinou však s poznámkou, že citované informace nelze ověřit.

Shaun Walker: "Může tohle někdo identifikovat?"

15. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

KD│ Reportér Guardianu Shaun Walker doprovázející "humanitární" konvoj dnes na ruské straně hranice vyfotografoval odpalovací vozidlo s radarem (TELAR) a zásobovací a odpalovací vozidlo (TEL) systému Buk. ZDE

Co když se nepostavíte na žádnou stranu?

15. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

S velkým zájmem a očekáváním jsem si přečetl článek pana redaktora Karla Dolejšího Krásný nový svět propagandy. Pochopil jsem zcela jistě záměr autora správně, tedy nebýt ani na jedné straně dvou propagandistických táborů. Není mi však jasné, co se stane, zeptá-li se Vás někdo v případě konfrontace na čí jste vlastně straně? Co se stane v takovém případě? Přijme Vás ta či ona strana bez jasně vyhraněného názoru a nechá Vás jen tak být, když se nijak neprojevíte?, ptá se čtenář Jindřich Vohnout.

Bez komentáře

15. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Obrněná kolona vojsk VDV Ruské federace v celní zóně u ukrajinské hranice nedaleko Kamenska-Šachtinského, Rostovská oblast, dnes dopoledne. Zdroj: ZDE.

29206

Povodeň

15. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení 5 minut

13. srpna 2002 kolem třetí hodiny odpolední kulminovala v Plzni několik dní trvající povodeň přívalovou vlnou, která zaplavila část středu města, viz foto č. 1 . To bylo od dvacátých let, kdy byla vybudována hluboká regulace toku Radbuzy městem, poprvé.

Lauren Bacall (16. 9. 1924 - 12. 8. 2014)

15. 8. 2014 / Josef Brož

čas čtení 8 minut

Herečka Lauren Bacall zosobňovala krásu, půvab, ale i neodolatelný projev, který si zapamatovalo hned několik generací diváků. Odchází s ní poslední představitelka velké filmové éry, jež vytvářela normy.

Podzemí jazyka otevřené

15. 8. 2014 / Matěj Antoš

čas čtení 3 minuty

Již jednou jsme zde v Britských listech informovali o probíhajícím grantovém projektu, který si klade za cíl zmapovat specifickou mluvu lidí pohybujících se v drogovém prostředí. Výzkum, který provádí tým bohemistů z Filozofické fakulty Ostravské univerzity, pokračuje i druhým rokem a v této chvíli směřuje do finále.

Evropa zoufale hledá odpověď na iráckou krizi

15. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropa oprávněně váhá s vojenskou podporou vlády v Bagdádu, vzhledem k její pokračující neschopnosti dělit se o moc s menšinami a čelit "islámskému státu". Ale ozbrojená podpora Kurdů za účelem obrany jejich dosud stabilního regionu, který je nyní bezprostředně ohrožen, znamená mnohem menší a bezprostředně proveditelný úkol.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
36784