Sepp Blatter odstoupí z funkce prezidenta FIFA

2. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Sepp Blatter, předseda fotbalové organizace FIFA, se uprostřed korupčního skandálu rozhodl po sedmnácti letech ve funkci odstoupit. Blatter oznámil na tiskové konferenci, že uspořádá mimořádný kongres "co nejdříve" a že bude zvolen "nový prezident".

Sedm let v Číně

2. 6. 2015

čas čtení 7 minut

Lidé říkají, že po měsíci v Číně o tom můžete napsat knihu, po roce v Číně, jste schopni napsat esej, po pěti letech v Číně možná jedinou větu. Reportérka deníku Guardian Tania Branigan strávila v Číně sedm let a nyní rekapituluje své dojmy:

Během mého pobytu v Číně ta země předstihla Německo a Japonsko a stala se druhou největší ekonomikou. Na Olympijských hrách r. 2008 získala nejvíc zlatých medailí, otevřela desítky nových letišť a 12 000 km vysokorychlostních železničních tratí. Miliardář Wang Jianlin se stal majitelem největšího řetězce kin na světě tím, že si koupil 5000 biografů v USA.

Musíme se na uprchlíky začít dívat jako na lidi

1. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

V debatě o uprchlících není vůbec slyšet jejich hlasy. Dokud je média budou považovat jen za statistická čísla, nebo je budou označovat za "šváby", situace se bude jen zhoršovat.

V dnešní době je vyháněno ze svých domovů více lidí než kdykoliv od ukončení druhé světové války. 3 miliony Syřanů vyhnala z domova čtyřletá válka, 130 000 barmských uprchlíků je trvale nuceno žít v táborech na thajské hranici, více než milion Afghánců žije v Pákistánu. Někteří takto žijí už třicet let a čekají na možnost vrátit se domů, píše v deníku Guardian Ben Doherty.

Sturgeonová: Jestli odejde Anglie z EU, Skotsko bude požadovat nezávislost

2. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

"Kromě toho, že jsme otevřeni vůči lidem z Evropské unie, Skotsko také uznává svou povinnost vůči uprchlíkům. Jsme přesvědčeni, že všechny členské země EU mají roli při tom, aby pomohly osobám, které uprchly před konfliktem a pronásledováním a přišly přes Středozemní moře do Itálie a Řecka. Proto skotská vláda naléhá na Velkou Británii, aby se plně účastnila navrhovaných akcí Evropské unie, jako je přesun uprchlíků a jejich přijetí do země - a proto jsme dali jasně najevo, že Skotsko je ochotno přijmout férový podíl uprchlíků."

"Není nic rozporného na tom, že nezávislé země uznávají svou provázanost s jinými a jsou ochotny sloučit s nimi svou suverenitu k oboustrannému prospěchu. Tak tomu je v současném světě. Myslím, že přijímáme myšlenku sdílené totožnosti. Víme, že můžete být zároveň Skot i Brit, Skot i Evropan, Skot i Polák i Skot a Pákistánec. "

Šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová varuje, že pokud Anglie bude hlasovat pro odchod z EU, požadavek Skotů na druhé referendum o nezávislosti bude nezastavitelný

Šéfka skotských nacionalistů v úterý v Bruselu ve svém projevu v European Policy Centre varovala, že pokud by Londýn vyčlenil Skotsko z Evropské unie proti jeho vůli, vznikne ve Skotsku "nezastavitelné hnutí" požadující druhé referendum o skotské nezávislosti. Odchod Británie z EU by ve Skotsku podle Sturgeonové vyvolal "vlnu hněvu" a "silnou protireakci".

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

1. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Motto:

"Ty budeš ty migranty živit že se jich tak zastáváš? ne? tak drž hubu zmrde..." Michal Maršík.

(Pozn. red. Přichod imigrantů do jiné země VŽDYCKY pro tu zemi znamená hospodářské oživení, protože přistěhovalci pracují daleko intenzivněji než místní lidé. Přinášejí také nové nápady a myšlenky. Např. mezi nejbohatšími Brity je celá řada přistěhovalců z třetího světa. V Británii také přistěhovalci působí ve vysoké politice, ku prospěchu země.)



Britský konzervativní ministr obchodu a průmyslu Savid Javid

Britský stínový labouristický ministr obchodu a průmyslu Chukka Umunna

Vážení čtenáři,

dovolím si vám opět po určité době připomenout, že provoz Britských listů není zadarmo. Financují si ho čtenáři sami, kteří tak určují, jestli má v českém prostředí fungovat nezávislý analytický deník.

Máme zato, že v šířící se hysterii v České republice (opakovaně mi píší čtenáři, že je správné, že Němci byli v roce 1945 v Československu vražděni a vyháněni z domovů, protože - včetně malých dětí - nesli kolektivní vinu za předchozí nacistická zvěrstva! - jiní se iracionálně děsí údajné "muslimské invaze", která "zničí naši kulturu"). Třetí, protože jsou - jistě právem - nespokojeni s postkomunistickým režimem v ČR, z toho nelogicky vyvozují, že musejí podporovat ruský agresivně autoritářský režim Vladimíra Putina.

Proti hysterické hrůze z jinakosti a iracionálnímu zkratkovitému myšlení musíme trpělivě předkládat věcné a racionální argumenty.

Myslíme si, že v rychle se destabilizující České republice i Evropě je Britských listů zapotřebí dnes více než během jejich celé dosavadní téměř dvacetileté existence.

Pokud s tím souhlasíte, přispějte prosím na jejich provoz finančně.

Podle Google Analytics si Britské listy měsíčně otevře cca 300 000 individuálních čtenářů (individuálních IP adres).

Finančně však přispívá cca 150 lidí.

Za případný příspěvek děkujeme. Prosíme, pošlete ho na náš účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Jan Čulík

šéfredaktor

Merkelová se pokusila vyřešit řeckou krizi

2. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Pozdě večer v pondělí se německá kancléřka Angela Merkelová pokusila vyřešit řeckou krizi. Proměnila dlouho plánovanou rutinní schůzku politiků EU v minisumit o Řecku. Setkala se s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a prezidentem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Schůzky se účastnil i prezident Evropské banky Mario Draghi a šéfka MMF Christine Lagarde.

K záchraně Asadova režimu "bude třeba 50 000 íránských vojáků"

2. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Al-Arabíja přinesla zprávu o postoji íránských milic Ansar i-Hizballáh s blízkou vazbou na nejvyšší íránské představitele k současnému stavu syrského konfliktu ZDE. Poté co Asada údajně opouští ruský spojenec ZDE má jít o odraz vážnosti situace režimu, který po několikaleté relativně úspěšné obraně proti povstalcům různých politických a náboženských orientací sahá na dno posledních lidských a materiálních rezerv.

Rozhovor Britských listů 7:

Proč si v zahraničí pletou Českou republiku s Čečenskem

29. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Už čtyři sta let se poměry v Čechách určují ze zahraničí. Neměli by Češi usilovat o to zahraniční mocnosti ovlivňovat ku svému prospěchu?

Diskuse Jana Čulíka a Bohumila Kartouse na aktuální téma



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2015.

Obama si přivlastnil zásluhy za zrušení Vlasteneckého zákona. Snowdena neomilostní

2. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Bílý dům odmítl uvažovat o zrušení trestního stíhání whistleblowera Edwarda Snowdena, avšak přivlastnil si zásluhy za zákaz hromadného špehování amerických občanů, které Snowden odhalil.

Mluvčí Obamovy vlády Josh Earnest odmítl argument, že nadcházející schválení zákona, které zakáže masové špehování občanů, by mělo vést k zrušení Snowdenova trestního stíhání. Bílý dům si však zároveň přivlastnil zásluhy za zrušení tohoto špehování. Podle jeho mluvčího kvůli tomu vejde Barack Obama do historie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Edward Snowden je hrdina, nikoliv zrádce nebo prospěchář

2. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Domnívám se, že to, co provedl Edward Snowden, tedy že seznámil širokou veřejnost s tím, že americká vláda bez vědomí svých občanů špehuje bez nadsázky vše, co se šustne v jejich životech, je skutečně „vlastenecké“. Je to povinnost každého čestného člověka, avšak ne každý na to má odvahu, neboť jsme svědky války proti americkým whistleblowerům, již proti nim vede vlastní vláda, a to ve větší míře než všechny předchozí americké vlády dohromady. Má se Edward Snowden zodpovídat před soudem, kde mu za jeho „zločin“ hrozí doživotí (někteří politikové dokonce volali po jeho popravě), navíc v zemi, jež byla před rokem výzkumníky z Princetonské univerzity v jejich studii označena za oligarchii, nikoliv za demokracii ZDE? Nadto případy Chelsea Manningové nebo Johna Kiriakoua, který pyká za to, že odhalil mučení v režii CIA, jsou varovně vztyčeným prstem.

Černošští Američané, usmrcovaní americkou policií jsou neozbrojení dvakrát častěji než zabití běloši

2. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Analýza deníku Guardian zjistila, že 102 osob, usmrcených letos americkou policií, bylo neozbrojených. Americká policie zabíjí občany dvakrát tak častěji, než uvádějí vládní statistiky

102 ze 464 osob, které letos usmrtila americká policie, byli neozbrojení občané. Neozbrojení černoši jsou americkou policií usmrcováni dvakrát tak častěji než neozbrojení běloši.

Analýza deníku Guardian zjistila, že 32 procent černochů, usmrcených v roce 2015 americkou policií, bylo neozbrojených. 25 procent Hispánců bylo neozbrojených a jen 15 procent usmrcených bělochů bylo neozbrojených.

Dvě třetiny policií usmrcených neozbrojených osob jsou příslušníci etnických menšin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jsme znepokojeni nad vyšetřováním "Akce Fénix"

1. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Podnět ke Generální inspekci bezpečnostních sborů a Městskému státnímu zastupitelství v Praze

V silně medializované policejní akci Fénix bylo zadrženo jedenáct lidí, a to za nasazení obrovského množství sil i techniky. Tři z nich jsou nyní stíháni s velmi závažnými obviněními, mezi kterými se objevuje i teroristický útok.

Policie veřejně avizovala odhalení rozsáhlé teroristické sítě. Dostupné informace ale zatím navozují pochybnosti nejen o policejních odhaleních, ale také o způsobu policejní práce. Podle všeho se zdá, že policie v tomto případě - tak jako to udělala vícekrát v minulosti – účelově propojila více nesouvisejících kauz.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O tchyních a muslimech, aneb Jak to bylo s lidskými právy

1. 6. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Ne každý by byl nadšený, kdyby musel žít den za dnem pohromadě ale svou tchyní. Což by ho ovšem stejně mělo zdržovat od úmyslu ji zabít, protože by ve většině případů porušoval platné zákony. Šlo by u toho o zákony dané země, ale ne o lidská práva, protože ta by vstoupila do vražedné hry jen tehdy, kdyby vládní organizace nebo jakákoli osoba jednající jménem státu zabila nebo nechala zabít tchyni.

Z některých názorů jde strach

2. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Před nedávnem jsem v elektronické poště našel e-mail od mého známého. Jeho obsahem byla úvaha jednoho gymnaziálního studenta, který vyzýval (a možná stále vyzývá) důchodce k solidaritě a označuje je za přítěž dnešní společnosti. Přiznám se, že jsem necítil rozčilení, ale spíš mi přejel mráz po zádech, neboť v jeho slovech se skrývala přímo nenávist vůči seniorům, píše student Filip Zachariáš.

Ke konceptu "zrady" u Edwarda Snowdena

1. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Karel Dolejší poněkud kontroverzně operuje s pojmem "zrady" u Edwarda Snowdena na základě neprokázaných tvrzení, že Snowden snad spolupracuje s ruskou vládou, respektive tajnou službou. To je oslí můstek, který je, opakuji, neprokázán. Snowden se ve svých veřejných prohlášeních od ruských vládních struktur distancoval a v loňském televizním pořadu, v němž byly pokládány otázky ruské veřejnosti Vladimíru Putinovi, mu položil kritickou otázku ohledně ruského digitálního špehování občanů tajnými službami.

Zrušení špehovacích pravomocí v USA je velkým vítězstvím pro Snowdena

1. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Jde o první vážné snížení pravomocí amerických výzvědných agentur za posledních čtyřicet let. Došlo k němu proto, že samolibé vedení Republikánské strany se octlo izolováno a neuvědomilo si, jaká atmosféra nyní vládne ve Spojených státech. Nový Freedom Act, který bude schválen tento týden, zruší pravomoc výzvědných agentur shromažďovat záznamy o milionech Američanů, Došlo k tomu téměř přesně dva roky poté, co tuto praxi prozradil v deníku Guardian Edward Snowden.

Potřebuje demokratický Západ tajné služby?

1. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Po noční debatě v americkém Senátu vypršela platnost zákona Patriot Act, který umožňoval zpravodajským službám shromažďovat data o elektronické komunikaci (nikoliv dle lidového podání "nonstop všechny odposlouchávat") ZDE. Senátoři usilovali o reformu, avšak nedošlo včas k dohodě, zejména v důsledku postoje republikána z Kentucky usilujícího o prezidentskou kandidaturu Randa Paula.

Reforma zákona Patriot Act je nepochybně naléhavě potřebná, Paul však dělá něco jiného. Ohřívá si na tématu soukromou politickou polívčičku způsobem, který dětinským egocentrismem doslova přivádí k úžasu. Během jednání například obvinil kolegy, že "si tajně přejí, aby došlo k teroristickému útoku" a oni mu za to mohli připsat odpovědnost.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Výběr nového ministra školství by neměl být omezen nepodstatnými kritérii

1. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Premiér Sobotka čeká, až si prezident Zeman promluví s ministrem Chládkem, toho času na odchodu z vlády. Dá se předpokládat, že Zeman nebude ohýbat ústavu a Chládkovo odvolání z vlády podepíše. Je to totiž nejen v zájmu Bohuslava Sobotky, ale i Andreje Babiše, s nímž chce být Zeman, s ohledem na příští volbu prezidenta, zadobře. Výběr nového ministra se ale od počátku nepatřičně zužuje na úzký okruh lidí z okruhu kandidátů ČSSD, což je s ohledem na současné potřeby neadekvátní. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin

V USA byl zrušen špehovací program

1. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

O půlnoci z 31. května na 1. června byly zrušeny obrovské špehovací pravomoci, které měla výzvědná agentura National Security Agency od útoků z 11. září 2001. Zrušení předcházel dramatický konflikt v americkém Senátu, kdy i největší stoupenci špehování z NSA přiznali, že je nutné provést podstatné reformy.

Téměř dva roky poté, co americký whistleblower Edward Snowden prozradil v deníku Guardian, že americký Vlastenecký zákon je tajně zneužíván k shromažďování telefonních záznamů od milionů Američanů zaujali kritikové hromadného špehování radikálnější stanovisko, než se očekávalo, a zasadili se o zrušení celé řady dalších právních pravomocí, které zavedl Bushův Vlastenecký zákon.

Kdo prchá do podzemí?

1. 6. 2015 / Daniel Rejman

čas čtení 4 minuty

Protiatomové kryty – relikty studené války se dodnes krčí v podzemí nemála měst. Některé zůstaly opuštěné, jiné slouží jako turistické atrakce nebo v nich našly útočiště provozovatelé klubů a hospod.

Kdy Aun Schan Su Ťij a Člověk v tísni naplno odsoudí genocidní útoky na barmskou muslimskou menšinu?

1. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Když se v roce 2011 barmská junta rozhodla podstoupit jisté demokratizační kroky (rozuměj – šlo o fázi sbližování se s USA v rámci geopolitického tlaku Bílého domu na Čínu, k čemuž potřeboval spojence) a bývalá disidentka Aun Schan Su Ťij byla přijata „do elitního klubu“ a stala se respektovanou představitelkou oficiální opozice, blýskalo se na časy. Nicméně v roce 2012 v Barmě vyplulo na povrch špinavé prádlo v podobě násilností namířených především na dlouhodobě utlačovanou tamní muslimskou menšinu Rohingyů.

Lži v ruské televizi

1. 6. 2015

čas čtení 5 minut

Ruská televize odvysílala pořad o invazi do bývalé ČSSR v r. 1968. V celkovém lživém překrucování faktů vyniká pomluva bývalého Klubu na obranu nespravedlivě stíhaných K231, který prý měl být organizací fašistů, esesáků a kolaborantů. I u nás se vyskytuje určité přepisování historie, ale oproti fabulacím ruské televize je to jen velmi slabá káva, píše Vlastimil Podracký.

Proč Policie ČR nezasahuje proti pachatelům trestných činů z organizace "Islám v ČR nechceme"?

30. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V civilizované společnosti by bylo bezodkladně zahájeno trestní stíhání proti organizaci "Islám v ČR nechceme". Zcela zjevně porušuje paragrafy 355 a 356 zákona 2009/40. Martin Konvička by v civilizované společnosti nemohl pracovat na vysoké škole, kterou jeho přítomnost mezi jejími zaměstnanci drsně diskredituje. Jeho výroky, které zjevně také porušují paragrafy 355 a 356 zákona 2009/40, by měly být také bezodkladně podkladem k zahájení trestního stíhání.

Je naprosto nepřípustné a protizákonné skandalizovat náboženské přesvědčení. Zkuste si představit, jak by působil název organizace "Židy v České republice nechceme".

Miliardy muslimů na světě jsou civilizovaní, morální a slušní lidé. Zjevně daleko civilizovanější a slušnější než Konvička a příslušníci nenávistné organizace Islám v ČR nechceme.

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání,

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Putinova blokace evropských politiků je v diplomatickém tanci s Evropou dalším neohrabaným krokem

31. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že seznam evropských politiků, jimž Rusko zakázalo vstup na své území, je dalším špatným krokem v neohrabaném diplomatickém tanci, při němž si Rusko a EU stále dál šlapou po nohách, zatímco se Spojené státy snaží změnit hudbu. John Kerry, americký ministr zahraničí, se před dvěma týdny v Soči setkal s prezidentem Putinem a znovuotevřel s ním jednání, což EU dosud neudělala.

V Británii hlasovala pro konzervativce méně než čtvrtina registrovaných voličů

31. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Andrew Rawnsley upozorňuje v týdeníku Observer na absurdity britského většinového volebního systému, v jehož důsledku v Británii získala v Dolní sněmovně parlamentní majoritu Konzervativní strana, přestože ji volila v nedávných volbách méně než čtvrtina registrovaných voličů. Rawnsley upozorňuje, že by bylo pro Davida Camerona vážnou politickou chybou prosazovat razantně politický program své strany vzhledem k tomu, že více než 75 procent Britů pro něj nehlasovalo.

Islamofobie letecké společnosti United Airlines vyvolala virální bojkot

31. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Muslimská kaplanka Tahera Ahmad si na svém facebookovém profilu stěžuje na diskriminaci. V letadle společnosti United Airlines jí stewardi odmítli dát neotevřenou plechovku dietní kokakoly, "protože by ji mohla použít jako zbraně". Bělochovi sedícímu vedle ní bez problémů dali neotevřenou plechovku piva. Po Ahmadiných protestech na ni zaútočil spolucestující: "Jsi muslimka, tak drž hubu. Víš moc dobře, že bys té plechovky použila jako zbraně."

Mluvčí společnosti United Airlines Charles Hobart sdělil listu Guardian, že se letecká společnost snaží zjistit, "co přesně se během letu odehrálo".

Ahmadová sdělila listu Chicago Sun-Times, že se jí stewardka posléze jménem svým a jménem útočného spolucestujícího omluvila. Informace o incidentu se nicméně virálním způsobem rozšířila po internetu a vedla k požadavkům bojkotu společnosti United Airlines.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kritizujte islamistický extremismus, nikoliv islám

31. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Nynější vlna rasistické a náboženské nenávisti, kterou šíří v České republice u neinformovaného obyvatelstva především hloupé sdělovací prostředky, je založena na naprosté neinformovanosti, prostě proto, že v ČR v podstatě žádní muslimové nežijí a nikdo je nezná.

Faktem je, že existují nejrůznější varianty islámského náboženství a drtivá většina z nich je zcela mírumilovná. Miliardy muslimů po celém světě jsou slušní, civilizovaní a mírumilovní lidé. Evropská kultura vděčí islámu už od středověku za svůj rozvoj v oblasti věd, především matematiky.

Skandalizovat islám je asi totéž jako označovat Čechy za národ posedlý vražděním, protože někteří Češi v roce 1945 vyvraždili několik tisíc nevinných spoluobčanů jen proto, že náhodou mluvili německy.

Pokud by byly protesty v ČR zaměřeny proti islamistickému extremismu, jehož stoupenci je naprosto minimální zlomeček muslimů, a kteří vraždí především muslimy samotné, asi tak jako katolická církev má vrahy v Severním Irsku, nic by se proti tomu nedalo namítat.

Arabští studenti v Olomouci měli plné právo protestovat proti kriminálnímu hanobení jejich náboženství a kultury.

Typická muslimská aktivistka: ZDE

Vysoký britský muslimský politický činitel varuje před extremismem: ZDE

"Kdyby se v třicátých letech včas zavřeli židé a Romové do koncentráků, nebyla by druhá světová válka"

30. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Snažím se vžít do způsobu uvažování některých svých spoluobčanů, píše Martin Škabraha na Facebooku:

"Kdyby evropské země nepodléhaly ve 20. a 30. letech 20. století diktatuře politické korektnosti a ideologii pseudohumanistických intelektuálů a zavčasu by židy a cikány pozavíraly do táborů nebo je vystěhovaly do kolonií (nějaké ještě měly - taková příležitost!!), nemusela by se těchto témat chopit krajní pravice, nebyl by holocaust a možná ani válka..."

Rozhovor s muslimskou aktivistkou:

"Jsou posedlí mou vagínou a já jim říkám, ať mi do ní nelezou, pokud je tam zrovna nechci"

30. 5. 2015

čas čtení 10 minut

Muslimka Mona Elathawy je aktivistkou za práva žen v arabském světě. Její kniha Headscarves and Hymens (Šátky a panenské blány) požaduje sexuální revoluci pro dívky a ženy v zemích, jako je Egypt, Libye a Jemen a Saúdská Arábie. Chce, aby se ženy a dívky v těchto zemích vzbouřily a aby neposlouchaly a aby se vůbec nechovaly ctnostně. Tento týden ve středu ji interviewoval rozhlas BBC v pořadu Womans' Hour.

Moderátorka: Nejprve bych se vás chtěla zeptat na potraty. Jak to vypadá v arabském světě s přístupem k potratům?

Jak je odpor k nacismu využíván v ČR k nacistické agendě

30. 5. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Současné vyhrocené debaty na internetu o tom, zda chceme či nechceme islám v ČR, mne přivádějí ke zvláštnímu pozorování. Když je společnost hluboce přesvědčená, že genocida židů v nacistických lágrech byla vrcholem zla, zdálo by se nemožné, aby někdo v širší veřejnosti vyvolat vážně míněnou debatu o přijatelnosti de facto nacistické agendy, že nějaké náboženství, tedy jeho věřící, v té společnosti nechce. Poražení nacismu bylo přece vítězstvím náboženské a národnostní tolerance, tedy aspoň na Západě.

Česká organizace, šířící ve společnosti hate speech, vyvolala incident v Olomouci

30. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Šéfredaktor Olomouckého deníku Martin Dostál konstatoval:

"Vážení čtenáři, jelikož jsem incident viděl na vlastní oči, dovolím si k němu napsat pár slov.

1) Nebylo to zdaleka tak dramatické, jak líčí "kolegové" z jiných médií. Skupina arabských studentů, kteří v Olomouci normálně fungují a nikdy s nimi nebyl žádný problém, vyjádřila zcela pochopitelně svůj nesouhlas s xenofobní peticí. K pošťuchování (ano, nebyl to žádný útok) došlo až po provokacích iniciátorů petice.

Shrnutí vojenské situace na Ukrajině v posledním květnovém týdnu

30. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Pozorovatelská mise OBSE v závěru týdne zaznamenala přítomnost osob a vozidel s označením příslušnosti k ozbrojeným silám Ruské federace v obci Petrivske, 38 km jihovýchodně od Doněcku, a také dětského vojáka "Doněcké lidové republiky" v Makejevce. Jedno ze svědectví implikuje probíhající boje o přechod řeky Siverskij Doněc v oblasti obce Stanycja Luhanska, kde už pokus o vytvoření předmostí na ukrajinské straně proběhl několikrát. Ruští vojáci publikovali na VKontakte snímky pontonových souprav na uvedené řece s květnovým datem ZDE. Mise zaregistrovala rovněž pokračující boje na řadě míst, mj. v oblasti Šyrokyne u Mariupolu (jak dokládají také lokální média ZDE), nárůst počtu porušování "příměří" a mnohem větší počty těžké výzbroje v blízkosti demarkační linie na straně "separatistů" ZDE.

25. května byly boje v některých místech tak silné, že pozorovatelé OBSE opravdu nemohli "monitorovat příměří" ZDE.

Podle právníků z Frank Bold, kteří za zákon lobbují, má i minimalistická verze smysl

Zákon o registru smluv projde pravděpodobně jen v "light" verzi

29. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Povinnost zveřejňovat bude platit pouze pro smlouvy s plněním nad 50 tis. Kč. Společnosti kótované na burze (ČEZ) budou mít výjimku. Společnosti se státním podílem se budou moci odkazovat na obchodní tajemství a podstatné části smluv tajit. Zveřejňovány nebudou podepsané smlouvy, ale jejich předlohy v elektronické podobě. Smlouvy bude možné ve lhůtě 3 měsíců opravovat. V této podobě je ve druhém čtení zákon o registru smluv. Podle právníků z iniciativy Rekonstrukce státu má přesto i tato minimalistická verze smysl. Na dotazy Britských listů odpovídali Zuzana Kolaříková, Jitka Kmošková a Petr Bouda.

Pohádka o prdeli

28. 5. 2017 / Alex Koenigsmark

čas čtení 5 minut

Milé děti, lituji, ale v této pohádce prostě musím používat sprosté slovo, a sice slovo prdel. Bez něho to prostě nejde a takové to p.... se čtyřmi tečkami mi připadá vlastně mnohem sprostší. Takže se omlouvám, ale tohle je prostě pohádka o prdeli.

Tak tedy, bylo nebylo, za devaterými horami, bylo to v pohádkové zemi Boémii a já šel navštívit někdejšího dlouholetého přítele. Možná to bylo proto, že jsme před tím v hospodě přemítali o starém vtipu Jak vznikl dvojocasý český lev.

U příležitosti oslavy nedožitých 71. narozenin Alexe Koenigsmarka (27. 5. 1944 - 23. 1. 2013) připomínáme jeden z fejetonů českého spisovatele, scénáristy a dramatika, autora a popularizátora Britských listů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25914