Ostuda: Problémem jsou špatné školy, nikoliv romské děti. Dokazují to sami čeští učitelé

28. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nejhorším sociálním problémem Evropy je osud přibližně deseti milionů Romů, napsal týdeník Economist. Hlavním důvodem chudoby Romů je jejich nedostatečné vzdělání. Romské děti jsou odsunovány do "zvláštních" škol, buď proto, že údajně trpí duševními poruchami, anebo prostě proto, že jiní rodiče si nepřejí, aby jejich děti seděly ve škole vedle chudých, smradlavých, zaostalých dětí.

Potíž je, že romským dětem se ve školách vede dobře, když emigrují na Západ. Problémem tedy není jejich mozek, ale problémem jsou školy, které nejsou schopny nebo ochotny jim poskytnout férovou šanci, zdůrazňuje Economist. V Británii byla uskutečněna pilotní studie, které statisticky dokazuje, že problémem jsou školy, nikoliv romské děti.

Zkoumané romské děti měly v britských školách jen mírně podprůměrné výsledky (což není překvapující, protože přišly do Británie bez znalosti angličtiny a pocházejí z rodin s omezeným kulturním zázemím). Nejdůležitějším závěrem studie je:

"Všichni romští rodiče, s nimiž byly prováděny pohovory, ocenili celkovou atmosféru v britských školách, to, že tam jejich děti jsou vítány a že je s nimi zacházeno jako rovný s rovnými a že neexistují protiromské nálady a rasismus, vyjadřovaný učiteli i spolužáky, který jejich děti v různých formách zažily v České republice a na Slovensku. Všichni romští rodiče uvedli, že vyhlídky na dobré vzdělání byly nejdůležitější motivací při jejich rozhodnutí přestěhovat se do Británie. Všichni romští rodiče byli přesvědčeni, že šance jejich dětí po absolvování britské školy jsou daleko lepší v Británii, než jak tomu bylo na Slovensku a v České republice."

S tím prosím srovnejte tyto výroky. Jejich autory jsou prosím čeští učitelé... :(

Pěnice Skalicová

Kdybychom se na Romy vykašlali a nechali je na pospas náhodě (jako třeba ve Francii GB nebo Itálii), kde mají až 50% negramotnost, nemuseli jsme teď poslouchat výtky z Bruselu a řešit rozsudek D.H. Jenže snaha ČR o vzdělání Romů se nám, jak vidno, vymstila. Pro dobrotu na žebrotu. Nevadí. To je pro poučení do příště.

Zdeněk Sotolář

Romskou komunitu nedecimují zvláštní školy, Romskou komunitu decimují sami Romové svým přístupem ke vzdělávání.

Zdroj: ZDE

A deník Právo, který se v posledním roce  profiluje silně dohněda, neslýchaně publikoval toto. Je to naprostá demagogie, článek zcela manipulativně insinuuje, že vlastně ČR je ráj na zemi a kdosi jej za to trestá, poznamenává Bohumil Kartous.

Rozhovor Britských listů 50:

K obraně univerzalistických práv mě inspiroval muslim

25. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s obhájcem lidských práv Petrem Uhlem, o jeho motivaci a o jeho přesvědčení a o historii jeho činnosti od sedmdesátých let až do dneška. Má však česká společnost o lidská práva zájem? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. března 2016. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. března 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Aktuální situace v Řecku a na balkánské trase

29. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva sdružení Pomáháme lidem na útěku

Idomeni, Šid, Lesbos - 29.3.2016 - Čtyři desítky Čechů pomáhaly přes velikonoční svátky v řeckém Idomeni. Na místě je už třetí týden koordinuje Jan Zeman z organizace Pomáháme lidem na útěku, stabilně zde fungoval a bude fungovat přibližně dvacetičlenný tým. “Staráme se především o centrální sklad humanitární pomoci a sbírek pro celou oblast Idomeni a okolí. Ty pak další desítky dobrovolníků - i z jiných organizací - distribuují podle potřeby v táboře. Pokud tu máme lékaře, pomáháme s poskytováním základního ošetření.” popisuje činnost Czech teamu Zeman. “Uprchlíci tu čekají už tři týdny. Nemají kam jít, stále doufají, že se hranice otevřou, ale nestane se to...”

Britští euroskeptici vydali seznam 50 východoevropských pachatelů trestných činů

29. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve Velké Británii, v zemi, kde dosud zásadně nedocházelo k rasovému či etnickému profilování obyvatelstva, a už určitě ne oficiálně, byl dosažen přes víkend překvapivě odporný rekord.

Kampaň Vote Leave, zasazující se o odchod Británie z Evropské unie, v jejmíž čele stojí konzervativní ministr spravedlnosti Michael Gove, ve snaze prohloubit v zemi strach ze "zlých cizinců" vydala seznam (východo)evropských pachatelů 50 závažných trestních činů. Mezi nimi jsou pachatelé 14 vražd a četných znásilněný Litevci, Poláky, Slováky a Čechy.

Stoupenci setrvání Británie v Evropské unii kritizovali euroskeptiky za "vyvolávání strachu" a za nesmyslnou argumentaci. Po odchodu Británie z EU by totiž byl údajně zachován princip volného pohybu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská policie obžalovala 32 letého muže z vraždy glasgowského obchodníka

29. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tanveer Ahmed ze severoanglického Bradfordu byl u místního soudu v Glasgow ve čtvrtek obžalován z vraždy glasgowského obchodníka Asada Shaha. Byl umístěn do vazby až do dalšího soudního jednání, které bude 5. dubna.

Vražda šokovala multikulturní komunitu v Glasgow, v níž byl obchodník Asad Shah nesmírně oblíben. Na podporu pozůstalých už místní lidé vybrali více než 93 000 liber (3,225 milionů Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Právní nihilismus a fascinace Čínou

29. 3. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nemyslím si, že pěstovat přátelské a obchodní vztahy s Čínskou lidovou republikou je něco špatného. Díky tomu, že se Západ otevřel Číně, nestihl tuto obrovskou zemi osud jejího izolovaného souseda, zvaného Korejská lidově demokratická republika.

Nicméně čínský režim a čínský kapitalismus by se měly pozvolna ubírat směrem k západním standardům fungování práva, nevyjímaje ochranu práv pracujících. Fascinace Čínou (a Ruskem), typická pro české komunisty, je oslavou právního nihilismu a mafiánského kapitalismu.

Ukazují pražské protesty proti návštěvě čínského prezidenta na prohnilost Západu?

29. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Toto jsme v Britských listech vydali 5. listopadu 2015:



Z Facebooku: Po návštěvách diktátorů ze Saúdské Arábie, z Číny, Kazachstánu a Egypta se rozhodl David Cameron riskovat vše a vyjednat obchodní dohodu během státní návštěvy z Mordoru.

Britské ministerstvo zahraniční nedávno konstatovalo, že pro Británii už nejsou lidská práva prioritou, prioritou je obchod. A britský ministr financí nedávno během návštěvy Číny podlézal tamějším činitelům ve snaze uzavřít kontrakty, které zjevně ohrozí britskou bezpečnost, jako například obrovsky nevýhodný kontrakt s Čínou na výstavbu předražené britské jaderné elektrárny. Britský premiér David Cameron a jeho vláda se v poslední době specializují na přijímání diktátorů v Downing Street. Nejprve to byl čínský prezident, posléze kazašský a nyní Cameron hostí vraha a diktátora z Egypta, prezidenta Sisiho.

Toto dne 19. 10. 2015:

Jak Islámský stát dosahuje v České republice spektakulárních úspěchů

28. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Je svým způsobem překvapivé, a v mnoha ohledech vlastně komické, jak neuvěřitelně susceptibilní je značná část české společnosti vůči manipulaci od islamistických extremistů z Islámského státu, jejichž cílem je rozložit Evropu vyvoláváním strachu a vzájemné meziobčanské nenávisti.

Komické je sledovat všechny ty pivní odborníky na mezinárodní politiku a bezpečnost, kteří doporučují nejrůznější řešení nebo se děsí neexistujících hrozeb, čímž netolerancí a nenávistí destabilizují svou vlastní společnost.

Přitom samozřejmě Česká republika vůbec součástí mezinárodního diskursu o protiteroristických akcích není a může pouze do debaty přispět jen malou troškou v rámci svého minoritního postavení v Evropské unii, pokud se stejně spřízněnými zeměmi uzavírá zájmové koalice. Bohužel se v poslední době přičlenila k netolerantní a nenávistné visegrádské skupině a mezinárodně si tak tvrdě poškodila svou pověst. Paradoxně, když ultrapravičáci vykřikují na pražských demonstracích "Zájem Čechů je prvotní", mají pravdu, jenže prvotním zájmem Čechů by mělo být nepoškodit vlastními idiotskými postoji své mezinárodní postavení - v současnosti Česko pracuje opravdu intenzivně na své mezinárodní izolaci stejně jako na poškození svých vnitropolitických vztahů.

Unesené egyptské letadlo přistálo na Kypru

29. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Muž, který unesl letadlo společnosti EgyptAir letící z Alexandrie do Káhiry a nařídil pilotovi, aby přistál na Kypru v Larnace, byl zatčen. Činitel egyptského ministerstva zahraničních věcí vyloučil teroristický motiv. Uvedl: "Není to terorista, je to idiot. Teroristé jsou šílení, ale nejsou blbí. Tento člověk je."

Všichni cestující a posádka byli bezpečně z letadla osvobozeni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Letadlo společnosti EgyptAir s 81 cestujícími na palubě, které letělo z Alexandrie do Káhiry, bylo uneseno poté, co jeden cestující uvedl, že má na těle pás s výbušninami. Přistálo v Larnace na Kypru a byli propuštěni všichni egyptští cestující. Jediným únoscem je nadále zadržována posádka letadla a čtyři cizinci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč by se muslimové neměli omlouvat za násilí deviantních kultů jako je Daeš?

29. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že příliš nechápu, proč by se obyčejní muslimové, ať již na Západě nebo na Blízkém východě či jinde ve světě, měli neustále omlouvat za terorismus, k němuž se se železnou pravidelností hlásí džihádisté z Daeš. Měli by se snad obyčejní křesťané omlouvat za vražedná pole v Ugandě, za něž nese zodpovědnost „křesťanská“ Konyho Armáda božího odporu, nebo buddhisté za genocidní útoky proti muslimské minoritě Rohingyů v Barmě, které provádějí tamní násilníci vyznávající buddhismus?

Přestože se sdělovací prostředky na obou stranách Atlantiku exkluzivně zaobíraly teroristickými útoky v Bruselu, za něž nesou zodpovědnost tamní gangsteři, mnohem méně pozornosti pak věnovaly následujícím atentátům v Bagdádu a Jemenu, k nimž se jako již tradičně přihlásil Daeš. Při těchto dvou tragédiích přišli o život obyčejní muslimové, kteří jsou primárními obětmi fanatických džihádistů, což bychom měli mít stále na paměti. Cynik by mohl poznamenat, že Evropané či Američané vyznávající vesměs křesťanskou víru jsou očividně cennějšími obětmi než obyčejní muslimové, kteří jak na běžícím pásu umírají v oblastech, kde se pořád „něco mele“.

Papež František umyl a políbil o Velikonocích nohy muslimských, pravoslavných, hinduistických a katolických uprchlíků

29. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Pope Francis washes and kisses refugee feet

Pope Francis washed and kissed the feet of 12 Muslim, Catholic and Hindu refugees at the start of the Easter weekend.On Good Friday, he used his traditional address to criticise the West's "anaesthetised conscience" on the migrant crisis.

Posted by Channel 4 News on Saturday, March 26, 2016

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Mladí lidé v Molenbeeku dostali esemesku: "Bojujte proti Zápaďákům!"

28. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Mladí muži v bruselské čtvrti Molenbeek dostali o víkendu esemesku, která na ně naléhá, aby "učinili správnou volbu" a "bojovali proti Zápaďákům".

Texty byly odeslány v neděli večer z předplaceného mobilního účtu, který nelze identifikovat a nelze na něj odpovědět. Esemeska byla rozeslána poté, co bylo na Facebooku zveřejněno video, nyní už odstraněné, na němž bylo vidět místní mladíky, údajně oslavující nedávné bruselské útoky.

Rozeslání esemesek vyvolává obavu, že se Daeš snaží využít zvýšeného napětí v Bruselu k naverbování dalších mladých lidí na svou stranu.

Není známo, jak Daeš získal čísla mobilů mladých lidí v Molenbeeku, ale komunitní aktivisté poukázali na to, že verbíři z Isis si stahují všechna telefonní čísla z mobilů příchozích ze Západu na Blízký východ.

Kreml bude žalovat zahraniční novináře, budou-li před ruskými volbami "tisknout o Putinovi lži"

29. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

"Některé veřejné organizace, nevládní organizace, bezpečnostní služby cizích zemí a určitá média se připojily k předvolební kampani v naší zemi už před jejím začátkem," uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. "Snaží se aktivně ovlivňovat naši zemi a destabilizovat ji. Především usilují o diskreditaci prezidenta Putina. Soudruzi pracují v souladu z vyzkoušenými metodami."

V září se v Rusku budou konat parlamentní volby a kritikové se obávají, že hlasování bude znovu zmanipulováno Kremlem a většině opozičních kandidátů nebude umožněno kandidovat.

Putin varoval už v únoru, že zahraniční nepřátelé se připravují destabilizovat nadcházející parlamentní volby, a vyzval ruské bezpečnostní služby k bdělosti a k ostražitosti.

Peskov uvedl, že se novináři z více než 65 zemí (!) sdružili ve snaze hledat podrobnosti o Putinově soukromém životě, o jeho rodině a přátelích. Toto konsortium prý připravuje "informační útok". Kreml se nedá a je možné, že bude zahraniční novináře žalovat, pokud budou tisknout o Putinovi "lži".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Před odesíláním zatčených na mučení je CIA fotografovala nahé

28. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na tajných fotografiích CIA jsou nazí vězni americké tajné služby s modřinami na těle, svázání a se zavázanýma očima. Fotografie vyvolávají nové otázky ohledně toho, do jaké míry jsou Spojené státy ochotny využívat sexuálního ponižování podezřelých osob.

CIA pořizovala nahé fotografie zadržených osob, které pak posílala do zahraničí na mučení. Vyvolává to nové otázky o tom, do jaké míry jsou Spojené státy ochotny zneužívat v období od 11. září 2001 sexuálního ponižování.

Jeden bývalý americký činitel, který některé tyto fotografie viděl, je charakterizuje jako "velmi drsné". Na rozdíl od videozáznamů mučení, které prováděla CIA v tzv. "černých věznicích" v zahraničí a které byly v roce na příkaz jejího vysokého činitele zničeny, tyto fotografie v archivech CIA zůstávají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Islamistický terorismus nyní už slábne - avšak hrozba terorismu nikdy nezanikne

28. 3. 2016

čas čtení 7 minut

Víte velmi dobře, že počet lidí, usmrcených v Británii v teroristických útocích islamistických extremistů je 53 - statisticky zanedbatelný. A že v Evropě je to celkem asi 400 lidi - zcela bezvýznamné v obyvatelstvu, které čítá více než půl miliardy. Přesto však máte pocit zranitelnosti, píše v týdeníku Observer odborník na islamistický extremismus Jason Burke.

Teroristé se naučili, že rozhodující je tempo útoků. Velké "spektakulární" operace, které mohou zničit letadlo nebo mrakodrap, stále ještě vedou k radikálním změnám na světě. Avšak teroristé vyvolávají existenciální úzkost pocitem, že oni mají iniciativu, a tak mohou zaútočit, kde chtějí.

Historie islamistického extremismu má kořeny před 150 lety nebo ještě dříve. Leží v interní debatě muslimských společností, vyvolané traumatickým kontaktem s vojensky i hospodářsky pokročilejšími evropskými mocnostmi v islámském světě v devatenáctém století. Islamisté, kteří chtěli zreformovat své komunity prostřednictvím ovládání státních institucí, byli aktivní už ve dvacátých letech dvacátého století, ale masovou podporu začali získávat až v šedesátých letech. Salafisté, jejichž cílem bylo oživit světové muslimstvo návratem k životnímu stylu a zásadám raných muslimů, také rozšířili začátkem dvacátého století své hnutí. Vznikla radikální odnož, která sloučila obě doktríny a přešla k násilí. I když byli tito extremisté ostře protizápadní, zpočátku je nenapadlo, aby útočili mimo své vlastní země.

Belgická policie použila vodního děla proti demonstraci antiimigrantských aktivistů

28. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Pořádková policie použila vodního děla proti ultrapravicovým demonstrantům, kteří v neděli napadli "svatyni" na bruselském náměstí Place de la Bourse, věnovanou obětem nedávných útoků, a vykřikovali tam protiimigrantská hesla.

Asi 200 mužů v černém, někteří v maskách, skandovalo nacionalistická a protiimigrantská hesla a zdravilo nacisticky vztyčenou pravicí. Pořádková policie se štíty a vodním dělem náměstí vyprázdnila a deset lidí bylo zatčeno. Demonstranti skandovali hesla jako "Tohle je náš domov" a lidé, kteří na náměstí zapalovali svíčky, zpětně skandovali "Ne nenávisti!"

Prominentní muslimové apelují po vraždě glasgowského obchodníka na občany, aby projevili solidaritu

28. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Do neděle vybrali obyvatelé Glasgowa pro Shahovu rodinu 50 000 liber (1,75 milionu Kč)



Prominentní členové muslimské komunity v Glasgow apelovali, aby občané zachovali klid a aby projevili solidaritu poté, co byl v Glasgow ubodán muslimský obchodník a aktivista za spolupráci mezi muslimy, křesťany a věřícími dalších náboženství.

Humza Yousaf, skotský ministr pro mezinárodní rozvoj a jediný muslim ve skotské vládě, okamžitě po vraždě reagoval na Twitteru: "Odporná rakovina sektářství musí být zlikvidována, ať existuje kdekoliv - i mezi muslimy."

Extremisté usmrtili v Glasgow mírumilovného muslima, který hlásal spolupráci s jinými náboženstvími

26. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Poučení z této tragické události: Nikdo v Glasgow neřeší ničí náboženské přesvědčení ani etnickou příslušnost. Asad Shah byl obchodník a aktivista, kterého měli rádi všichni v tamější multikulturní společnosti, bez ohledu na barvu kůže, náboženské vyznání či původ. Na jeho smrt také celá komunita reagovala "obejmutím", jak to charakterizoval skotský ministr pro mezinárodní rozvoj Humza Yusaf. Asada Shaha zabili psychopati a blázni. Ta vražda je individuálním zločinem, není problémem žádné kultury ani komunity. Když před několika lety zavražil Slovák v tamějším nedalekém parku Skotku, Glasgowané nezačali obviňovat z této vraždy celý slovenský národ. (JČ)

Během víkendu přicházelo množství kondolencí a výrazů pocty pro Asada Shaha, zbožného muslima, hluboce respektovaného celou čtvrtí Shawlands v Glasgow, který byl ve čtvrtek ubodán k smrti před svým odchodem během útoku, který policie nazvala "nábožensky motivovanou" vraždou.

Sousedé Asada Shaha založili sbírku pro jeho rodinu a do soboty odpoledne se vybralo více než 18 000 liber (630 000 Kč).

Několik hodin před tím, než Shah zemřel, publikoval na Facebooku přání šťastných Velikonoc a místní lidé hovořili o tom, že rozdával zákazníkům velikonoční vajíčka a velikonoční přání.

Nedlouho před útokem napsal Shah na Facebooku: "Přeju opravdu šťastné Velikonoce svému milovanému křesťanskému národu. Následujme v krocích milovaného svatého Ježíše Krista a dosáhněme úspěchu v obou světech."

Shah vášnivě podporoval náboženskou snášenlivost a chtěl mít těsné vazby na křesťany. Organizoval na Googlu diskusi o významu Velikonoc. Hovořil proti násilí a nenávisti a požadoval "bezpodmínečnou, skutečnou lásku pro všechno lidstvo."

V pátek byl jeho obchod v glasgowské čtvrti Shawlands obklopen květinami a přáními a mlčenlivé vigílie v pátek večer se účastnilo téměř 500 lidí, včetně skotské premiérky Nicoly Sturgeonové.

Premiérka uvedla, že přišla učinit "osobní poctu Shahovi", protože ho osobně znala."Vyjadřuju hlubokou lístost pro rodinu Asada Shaha, popuárního obchodníka v mém volebním okrsku," řekla později.

Vigílie se účastnil pod heslem #thisisinotwhoweare, #tohle nejsme, i Humza Yousaf, skotský ministr pro zahraniční záležitosti a mezinárodní rozvoj. Vyjádřil svou hrdost nad tím, jak mnoho Glasgowanů reagovalo na tuto vraždu.

Řekl: "Když je naše město zraněno, lidé z Glasgowa se navzájem obejmou."

Mezi poctami zavražděnému muži byly výroky: "Díky za to, že jsi byl nejsympatičtější člověk na této planetě."

"Hodný člověk. Budete nám chybět" a "Slušnějšího člověka byste nepoznali. Odpočívej v pokoji, příteli".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dva muži ubodali ve čtvrtek večer populárního muslimského majitele večerky Asada Shaha, jen několik minut poté, co na Facebooku poslal všem svým přátelům přání pokojných Velikonoc a inzeroval jím setkání příslušníků nejrůznějších náboženství. Policie zatkla 32 letého muže, podezřelého z vraždy.

Nastavíte-li druhou tvář, dostanete nafackováno

27. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Hlavní organizátor pařížských útoků Salah Abdeslam se po čtyři měsíce skrýval v bruselské čtvrti Molenbeek - poté, co média masivně a mnoho dní po sobě publikovala jeho portrét ZDE. A jakmile skončil za mřížemi, začalo ve městě politické násilí ze strany po léta tolerované islamistické komunity ZDE. Obojí by bylo nemožné bez podpory v řadách obyvatelstva, které se samo do ozbrojených aktivit nezapojuje.

Fachidiocie je běžná v ČR i u lékařů?

26. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

do doby než jsem si přečetl rozhovor s Janem Pirkem, byl pro mě fenomén fachidiocie spojen výlučně s lidmi pocházejících z technických oborů, píše Josef Valiašek. Jeho odpovědi v rozhovoru pro Parlamentní listy jsou snůškou lží, polopravd a dojmologie. Snažím se pochopit, jak mohl pan Pirk dospět k takovéto interpretaci reality. Jak se asi mohl formovat jeho názor? S kolika muslimy ve svém životě mluvil? Odkud čerpá informace? Jestli je schopen sám sobě připustit, že se může mýlit? Jak může tvrdit, že integrace muslimů do západní společnosti je nemožná? Byl ten pán někdy v nějaké nemocnici v Británii, nebo aspoň v Německu? Zřejmě se nikdy nepotkal ani s kolegy z IKEMu.

Jak se musí cítit členové České lékařské komory, kteří jsou muslimského vyznání, když čtou takové kategoricky odsuzující názory? Najdou se v ČR lékaři, kteří se vůči nesmyslům vysloveným Janem Pirkem veřejně ohradí?

Pozn. JČ: Je ovšem nutno upozornit, že už značka tzv. Parlamentní listy znamená, že cokoliv tento server vydá, není možno brát vážně. Kdybychom se Parlamentními listy zabývali, naplnili bychom uváděním jejich nesmyslů na pravou míru deset serverů Britských listů. Parlamentní listy publikují systematicky naprosté nesmysly, destabilizují jimi společnost a izolují ji od civilizovaného světa. Čtenáři by si měli uvědomit, že se nechávají bezostyšně oblbovat lidmi, jako je vlastník tohoto serveru, král českého hazardu. Poklesla v ČR soudnost už natolik, že jsou lidé schopni zapomenout, že jimi pro peníze manipuluje nesmysly člověk, který vydělává na hazardu?

V ČR, více než v jiných zemích, vznikl pozoruhodný jev, kdy se nespokojení občané ukájejí nesmyslným, iracionálním strašením o věcech, které strašákem nejsou. Je to zajímavý psychologický proces, rovnající se nadávání u piva. Jsem nespokojen se svou situací, a tak se ukájím zuřivostí nad neexistujícími hrozbami, které mi denodenně kvůli svému zisku vymýšlejí servery, jako jsou Parlamentní listy.

Kdokoliv, kdo vůbec publikuje na serveru Parlamentní listy, se tím nenávratně diskredituje. Soudný člověk se ani pětimetrovou tyčí nedotkne severu, který šíří rasismus, nenávist vůči náboženství a skupině obyvatelstva a rozšiřuje kolektivní vinu. V civilizovaných zemích existují regulační mediální orgány, jako je třeba britská Nezávislá organizace pro úroveň tisku, Independent Press Standards Organisation (Ipso), vytvořená konsorciem samotných médií, která kontroluje, zda média nepublikují nesmysly. Velká část článků publikovaných v Parlamentních listech by se stala v zemích, jako je Německo či Velká Británie, terčem trestního stíhání. V ČR nic takového není a lidé se nechávají  Parlamentními listy utáhnou na vařené nudli. Kdo by to kritizoval, když jde o zisk krále hazardu.

Profesor Pirk je vůl

27. 3. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Profesor Pirk je vůl, píše František Řezáč. Dneska máme demokracii, tak můžeme říkat, že i prezident je vůl. Tyhle akademické celoživotní blbečky jsem zažil už na vojně. Vono to něco odborného vyštudovalo a myslelo si, že sežralo moudrost světa. Když vystřelil tank, skoro se podělali.To by bylo zajímavý zjistit, jestli měl Pirk, jako Zeman, taky modrou knížku. Ta redaktorka Frantová si holt nějak vydělává na živobytí. To všechno už tu bylo. Svaté rozhořčení a politická neschopnost. Čeští fašističtí profesoři a novinářští honimíři obdivovali Mussoliniho, Dolfuse a Hitlera. Když ten do Čech a Moravy přišel, nechal si akorát udavače a ty řvouny nechal zavřít do koncentráků, případně při událostech kolem října 1939 popravit. S těma evropskejma vojenskejma silama bychom ale měli něco udělat. Ovšem ne podle Pirka a jiných volů, táhnout do Svaté země a udělat tam pořádek jako anno dazumal Barbarossa. Ten se na cestě utopil. Jestli něco ti bojovníci IS nebo jak se to jmenuje, ukazují, tak je to dobrý systém teritoriální obrany a mobilizace obyvatelstva. Chytrému napověz, Pirka nakopni, až ho potkáš. Jenom jemně, ale zřetelně. Někam...

Tribunál pro válečné zločiny uvěznil francouzskou novinářku Florence Hartmannovou

26. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Soud v Haagu pro válečné zločiny uvěznil Florence Hartmannovou, bývalou novinářku z deníku Le Monde. Hartmannová byla odsouzena v roce 2009 za pohrdání soudem za to, že ve své knize zdokladovala, že tribunál zatajil haagskému soudu pro válečné zločiny klíčové informace o masakru ve Srebrenici, k němuž došlo v roce 1995. Hartmannová byla původně pokutována částkou 7000 euro, avšak tento rozsudek byl posléze přeměněn na 7 dní vězení poté, co tribunál tvrdil, že pokuta nebyla zaplacena. V prosinci 2011 Francie odmítla Harmannovou deportovat do Holandska.

Ve čtvrtek byla Hartmannová zatčena před mezinárodním soudním dvorem v Haagu, kde se shromáždily oběti války v Bosně, které tam čekaly na vyhlášení rozsudku nad Radovanem Karadžičem. Demonstranti se Hartmannovou pokusili ochránit, ale policii se jí podařilo od davu svědků izolovat a zatknout.

Poté, co Hartmannová pracovala v Bosně pro deník Le Monde, pracovala pro haagský tribunál jako mluvčí a poradce prokuratury. V roce 2007 prozradila ve své knize Paix et châtiment (Mír a trest), že dokumenty, které prokazovaly, že Srbsko bylo spoluviníkem masakru ve Srebrenici, tribunál utajil. Hartmannová, která obsah těchto dokumentů neprozradila, argumentovala, že pozůstalí zavražděných mají právo vědět, že tribunál tyto dokumenty utajuje.

Podrobnosti ZDE

Řecko začalo odvážet uprchlíky z Idomeni na řecko-makedonské hranici

26. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Řecko začalo evakuovat uprchlíky z hlavního tábora v Idomeni na makedonské hranici, zatímco se proud uprchlíků přicházejících na řecké ostrovy v Egejském moři snížil na minimum, uvedli v sobotu řečtí činitelé.

Řecká policie informovala, že osm autobusů odvezlo v pátek asi 400 uprchlíků do nedalekých uprchlických táborů. Dalších asi 10 autobusů čeká na migranty, kteří nechtějí opustit makedonskou hranici. Odešli hlavně rodiče s malými dětmi, kteří to už nemohli v táboře vydržet. Řecko uvedlo, že pro uprchlíky má okamžitě k dispozici 2000 míst a od pondělka dvojnásobek.

Počet příchozích na řecké ostrovy se zpomalil. V pondělí jich přišlo 1662, v úterý 600 a ve středu 260.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polsko schválilo rozsáhlé kácení stromů v posledním evropském pravěkém pralese

26. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve snaze bojovat proti kůrovci a navzdory protestům od vědců, ekologů a od Evropské unie schválilo Polsko rozsáhlé kácení stromů v posledním evropském pravěkém białowieżském pralese na polsko-běloruské hranici.

"Rozhodli jsme se zasáhnout proti poškození důležitého habitatu a zabránit migraci a zmizení důležitých přírodních druhů z tohoto prostoru," řekl polský ministr životního prostřední Jan Szyszko. Má být vykácen prostor větší než 180 000 kubických metrů.

Organizace Greenpeace varovala, že Evropská unie zřejmě zahájí vážné trestní procedury proti Polsku za porušení jejího programu Natura 2000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Papež František odsoudil "umrtvené svědomí" Evropy ohledně uprchlíků

26. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Papež promluvil na Velký pátek ostře kriticky proti lhostejnosti Evropanů vůči utrpení, poté, co umyl nohy v ubytovně v Římě muslimským uprchlíkům



Papež František ostře zkritizoval to, co charakterizoval jako "lhostejné a umrtvené svědomí" nad uprchlíky. Během svého projevu na Velký pátek odsoudil také pedofilní kněží, obchodníky se zbraněmi a fundamentalisty.

"Ach, kříži Ježíše Krista, dnes vás vidíme ve Středozemním a v Egejském moři, která se stala nenasytnými hroby, odrazem našeho lhostejného a umrtveného svědomí," řekl devětasedmdesátiletý papež o tisících uprchlíků, kteří se vydávají na cestu do Evropy v křehkých člunech, protože jim Evropa neumožňuje bezpečnou cestu do přístřeší před válkou a pronásledováním.

Papež opakovaně žádá globální komunitu, aby otevřela své dveře uprchlíkům a bojovala proti xenoobii. Tyto jeho apely nabývají na intenzitě po uzavření kontroverzní dohody mezi Evropou a Tureckem, jejímž cílem je hromadně deportovat imigranty přijíždějící do Řecka.

Papež v pátek také umyl a políbil nohy uprchlíků, včetně muslimů, v uprchlické ubytovně na předměstí Říma.

Ostře také kritizoval pedofilní kněží "ty nevěrné duchovní, kteří, namísto toho, aby se zbavili svých marnivých touh, zbavují i nevinné lidi jejich důstojnosti". Dále také kritizoval fundamentalisty, teroristy, kteří "páchají útoky, jež urážejí boží jméno a zneužívají ho k ospravedlňování svého bezprecedentního násilí." Dodal, že "kotel války naplňují nevinnou krví našich bratrů a sester obchodníci se zbraněmi" a odsoudil "zrádce, kteří za třicet stříbrných jsou ochotni odsoudit kohokoliv k smrti."

Papež také odsoudil osoby, pronásledující křesťany, kdy jsou "naši bratři a naše sestry zabíjeni, upalováni zaživa, a stínáni barbarskými čepelemi uprostřed mlčení".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský bulvární deník The Sun přiznal, že vydal nepravdivou zprávu o muslimech

28. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bulvární deník The Sun, vlastněný magnátem Rupertem Murdochem, byl donucen britskou regulační mediální organizací Independent Press Standards Organisation (IPSO), aby dementoval svůj článek z loňského 23. listopadu, který tvrdil, že 20 procent britských muslimů podporuje džihád v Sýrii na straně Islámského státu. Otázka, kterou průzkum muslimům položil, totiž toto tvrzení nedoložila, dotazovala se pouze, zda má respondent sympatie s mladými lidmi, kteří se chtějí připojit k bojovníkům v Sýrii, a nespecifikovala, zda proti Islámskému státu či na jeho straně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Petrův pláč a smysl velikonočního příběhu

25. 3. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Velikonoční příběh není příběhem hrdinů, kteří se nebojí a kteří neselžou. Bojí se sám Kristus, který v getsemanské zahradě prosí Boha, svého Otce, aby od něj odvrátil děsivou smrt, ale jen pokud by to byla jeho vlastní vůle. Učedníci při zatčení Krista utíkají, sám svatý Petr třikrát Krista zapře. Nikdo nechápe, co se to vlastně děje.

Ženy, které objeví prázdný hrob a setkají se se vzkříšeným Kristem, přišly k hrobu s vonnými mastmi, tedy za mrtvolou. Marie Magdalská, když se s ním potká, ho považuje nejprve za zahradníka, dokud ji neosloví. Když se vzkříšený Kristus připojí ke dvěma svým učedníkům na cestě do Emaus, ti ho nejenže nepoznají, ale ani nerozumějí velikonočním událostem, takže jim je musí vysvětlit.

Nejděsivější na bruselských útocích je naše reakce na ně

24. 3. 2016

čas čtení 5 minut

Myslete jako nepřítel. Představte si, že jsem terorista z Islámského státu. Nepracuji s bombami či kulkami. Špinavou práci přenechávám šílencům v suterénu. Já pracuju na tom, co se děje pak. Mým úkolem je proměnit vraždění v politické důsledky. Zakrvácené letiště je nástroj, použitý za určitým cílem. Cílem je moc, píše v deníku Guardian Simon Jenkins.

Tento týden jsem zaznamenal další úspěch. Proměnil jsem špinavý psychopatologický čin v událost, která změní politickou strategii celých států, vyvolá bojovnické postoje a vyděsí obyvatelstvo. Šokuju celý kontinent. Známí politikové mě zahrnou frázemi. Korunované hlavy na mě začnou vršit slavnou nenávist.

Vysoký komisař Rady Evropy kritizoval Británii za "alarmistickou rétoriku" ohledně migrace

24. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

"Uprchlíci nejsou ilegální"

Nils Muižnieks, vysoký komisař Rady Evropy pro lidská práva obvinil britského premiéra Davida Camerona a ministryni vnitra Theresu Mayovou, že "zintenzivňují alarmistickou rétoriku" ohledně migrace a líčí migranty jako "hrozbu britské společnosti", čímž posilují xenofobní atmosféru v Británii.

Ve své oficiální zprávě odsoudil komisař Rady Evropy pro lidská práva ministryni Mayovou za to, že se intenzivně snaží "vytvořit opravdu nepřátelské prostředí pro imigranty. Nils Muižnieks doporučuje britským politikům, aby přestali používat termínu "ilegální imigrant": "Lidi nejsou ilegální. Jejich právní status může být neregulérní, ale to neznamená, že to nejsou lidi. Výrazy jako ´ilegální migranti´ vyvolávají neprávem v očích veřejnosti podezření. Z tohoto důvodu používají mezinárodní organizace včetně Rady Evropy neutrálnější výraz "neregulérní migranti".

"Celonárodní politický diskurs musí být objektivnější a zdůrazňovat konkrétní pozitivní důsledky, které migranti přinášejí do britské společnosti stejně jako do mnoha jiných evropských států.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Neodpovědné řeči o "válce v Evropě" znamenají, že lezeme Isis do pasti

24. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Terorismus je  pořád tou nejnepravděpodobnější příčinou naší smrti

Nyní je nesmírně důležité, jak budeme reagovat na bruselské útoky, píše v deníku Guardian bývalý rukojmí Isis Nicholas Hénin. A nevypadá to dobře. Francouzský premiér Manuel Valls a francouzský prezident François Hollande už padli do pasti a hovoří o tomto problému jako o "válce". To je to poslední, co by měli říkat. Mohu jim sdělit na základě mé zkušenosti, že přesně toto Isis chce. Teroristé nechtějí o válce jen hovořit, chtějí v Evropě vyvolat občanskou válku. Ale toto není válka a nesmíme o ni jako o válce hovořit.

Je to politické násilí velkého rozsahu. A důležité je, že z historie máme zkušenost s politickým násilím velkého rozsahu. Pokud přijmeme militaristický, válečný slovník, už nebude cesty zpět. Jen tím posílíme své nepřátele.

Vnitřní dialog generace Y

Nejezte mamuty

24. 3. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 3 minuty

Nakonec muži začali čím dál tím víc vysedávat doma, což po nějaké době bylo vlastně docela pohodlné. Proč opouštět teplo domácího ohně a trmácet se za mamuty, že? Jenže ženy po čase viděly, že se z jejich chrabrého lovce mamutů stává domácí povaleč, a protože potřebovaly nakrmit rodinu, začaly se vydávat na mamuty samy. A tak vznikla ženská emancipace…

Česká televize tentokrát plní svou roli

Oběti a vrazi

24. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Samotná pochybnost nestačí. Důležité je i myslet. Média v ČR často dělají tu chybu, že pouze vzbudí pochybnost, ale k myšlení nevyzývají.

Teroristické útoky islamistů mají mnoho obětí. Mají oběti v Evropě, v USA, ale zdaleka nejvíce jich je v samotném muslimském světě. Nesrovnatelně více. V den, kdy došlo k útokům v Bruselu, zemřelo nebo bylo zraněno v důsledku islamistického teroru pravděpodobně násobně více lidí v Sýrii, Iráku, Afghánistánu či Libyi. Jen se o tom tolik nemluví. Nejde o to relativizovat to, co se v Bruselu stalo. Je to jinak. Teprve v okamžiku, kdy si budeme uvědomovat stejně intenzivně, kdo jsou vlastně oběti islamistů, může dojít k pochopení příčin a k odlišnému pohledu na to, jak hledat jejich řešení.

Kdo spáchal atentáty v Bruselu? Nenáboženští kriminálníci

24. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Kdo spáchal bruselské atentáty? Dva bratři, o nichž bruselská policie věděla. Mnoho místních obyvatel bruselské čtvrti Molenbek, kteří se tam narodili a byli zradikalizováni, mají zázemí drobné zločinnosti. Existují přímé vazby mezi kriminálním podsvětím a násilnými džihádisty. Mnozí tito zdejší mladí lidé neměli zrovna velký zájem o muslimské náboženství, až náhle je zaujala možnost radikálních atentátů. Oba bratři el-Bakraouiové, kteří spáchali bruselské atentáty, měli kriminální minulost. Ibrahim byl odsouzen na devět let do vězení poté, co provedl ozbrojené přepadení. Khalid byl v roce 2011 odsouzen na pět let za krádeže automobilů. Minulý týden oba bratři byli po protiteroristických policejních raziích na útěku před policií. Jiný podezřelý, Najim Laachraoui, vyrábí údajně bomby pro Isis. Policie ho také hledá v souvislosti s listopadovými útoky v Paříži. Při policejních prohlídkách byla na obou místech nalezena jeho DNA.

Andrej Babiš perfektně popisující stav věci

Vy jste mě stvořili

24. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Asi málokdy byl Andrej Babiš tak pravdomluvný, jako když během mimořádné schůze sněmovny vysvětloval okolnosti vlastnictví komplexu Čapí hnízdo a šířeji také svou vlastní politickou existenci. V jednom okamžiku se obrátil k poslancům TOP 09 a ODS, aby jim sdělil, že do politiky vlastně nechtěl, ale právě kvůli nim do ní vstoupil. Věta "vy jste mě stvořili" je skutečně hodnotným příspěvkem do stenografického záznamu o vývoji české parlamentní demokracie.

Propagace České republiky ve světě

24. 3. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Česká republika by měla usilovat o to, aby o ní svět věděl. Měly by se zakládat univerzitní obory, které se věnují České republice, historii a kultuře. Česká republika by se měla hnát kupředu, rozevírat, třebas i násilně, náruč dalších národů, aby se o ní vědělo. Máme co předat. Naše místo v Evropě, ve světě, by mělo být pevné. V USA si myslí, že jsme někde uprostřed Ruska. V Číně měli dojem, že jsme odněkud z Afriky. V západní společnosti se všeobecně uvažuje, když už, o tom, že potravu si pořizujeme kyjem, nikoliv v obchodech. Ale opravdu České republice pomůže to, když se ukryje na anglosaské univerzity pod obor jakési slavistiky? Jako další z mnoha? Polsko, Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko Česko, Slovensko... Slovanských národů a států je příliš a člověk ukonejšený západní kulturou v západním světě nemá a nemusí mít potřebu o nás něco vědět. Jak tedy zaujmout jinak?

Co ještě nevíme o teroristických útocích v Bruselu a jejich zákulisí?

24. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Tragické atentáty v Belgii nám jako mnoho obdobných děsivých událostí nabízejí možnost tvrdé reflexe i sebereflexe. Ze všeho nejdříve je zapotřebí rázně odsoudit zločinné jednání útočníků v belgické metropoli a vyjádřit soustrast těm, kteří přišli při útocích o život. My máme samozřejmě na výběr. Buďto zintenzivníme represivní opatření, propadneme nikam nevedoucímu strachu, kolektivně svalíme vinu na celé náboženské společenství na základě aberací jeho víry a budeme spřádat konspirační teorie, nebo zachováme chladnou hlavu a pokusíme se pokorně analyzovat kořeny těchto zločinů pomocí racionálních úvah a dějinných okolností.

OSN a Lékaři bez hranic se odmítli podílet na dohodě EU s Tureckem o uprchlících

23. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zásadní rána byla udělena dohodě EU s Tureckem o uprchlících: Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky uvedlo, že ruší většinu své činnosti na řeckých ostrovech, protože jsou nyní zneužívány jako vězeňská infrastruktura pro deportaci lidí zpět do Turecka. Totéž oznámila organizace Lékaři bez hranic, která poukázala na to, že hromadné deportace uprchlíků jsou porušením mezinárodního práva.

Mluvčí Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky Melissa Flemingová uvedela: "UNHCR není součástí dohody mezi EU a Tureckem o uprchlících a nebude se podílet na věznění ani na deportaci uprchlíků."

Marie Elisabeth Ingres, šéfka mise Lékařů bez hranic v Řecku, zdůraznila: "Nedovolíme, aby naše pomoc byla zneužita k masovým deportacím uprchlíků a odmítáme být součástí systému, který ingornuje humanitární potřeby a potřebym ochrany žadatelů o azyl a migrantů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mimořádné nároky lékařů na výši platů by sebou měly nést i mimořádná omezení

23. 3. 2016 / Rudolf Havelka

čas čtení 3 minuty

Česká televize nás informovala o tom, že zdravotníci vyzvali vládu, aby jim do tří let zvýšila platy o necelou třetinu, každý rok o deset procent. Představitelé zdravotnických odborů a České lékařské komory připomněli, že z Česka lékaři odcházejí do zahraničí. Jsou přesvědčeni, že pouze vyšší platy odchody zastaví.  

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2016

12. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

V únoru 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 75 580,90 Kč. Příjem z reklamy byl 8189  Kč.

Zůstatek byl koncem února 2016 131 994,10 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27265