Demokracie nechřadne kvůli lumpům, ale kvůli lhostejnosti

22. 8. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut


Myslím že poznámka je docela příhodná k výročí srpnové invaze.

Vnímáme, že se ve společnosti rozlézá zlo. Pro každého ale to hlavní zlo představuje něco jiného. Někdo jej vidí v Zemanovi, jiný v Babišovi. Další v komunistech bez cti a studu, deroucích se opět k moci, další v politickém kleptomanovi Okamurovi. Někdo s bolestí cítí narůstající zášť a nenávist uvnitř společnosti, další se více než obává manipulátorské, hybridní války z různých stran, z oligarchizace médií. S obavami vidíme pokusy o "novou normalizaci". Nemáme vůbec dobrý pocit z toho, jak likvidujeme vlastní planetu, jedinou kterou máme.

Ptáte se: co dělat?

Rozhovor Britských listů 179.

Proč lidi dnes vůbec nerozumějí, jaké bylo Pražské jaro?

21. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Kam se poděl duch let šedesátých? Co se s ním stalo? Vrátí se někdy? Češi většinou vůbec neznají svou historii. Současné představy o Pražském jaru 1968 se redukují jen na výročí 21. srpna a jak neuvěřitelně významné byly předcházející měsíce a roky, tuší málokdo. Proč jsme to, co se v Československu dělo v šedesátých letech, tak drtivě zapomněli a vrátí se do ČR někdy tehdejší étos? O tom hovoří Bohumil Kartous s pamětníkem Pražského jara 1968 Janem Čulíkem.  Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. srpna 2018.

O Pražském jaru ve švýcarském rozhlase

22. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Včera,  tedy v úterý 21.8., byl na švýcarském státním rádiu SRF 2 vysílán hodinový pořad k událostem Pražského jara. Jako  Čecha žijícího v CH mne velice potěšilo, že události z Československa z roku 1968 nejsou v zahraničí zapomenuty. Narozdíl od českého "rádoby" prezidenta, který k tomu nemá co říct.

Pokud byste si chtěli pořad SRF 2 poslechnout, najdete ho zde, píše Zdeněk Poláček:


K tomu poznamenává Jan Čulík: Padesáté výročí invaze Varšavského paktu do Československa vyvolalo pozornost mnoha světových médií. Psali o něm v New York Times, několikrát v Guardianu, o rozhovoru v Radio France Internationale informujeme ZDE, v úterý 21. srpna se vysílala také inteligentní diskuse o Pražském jaru na Radio Scotland, atd., atd.

"Nejhorší okamžik Trumpova prezidentství": Manafort odsouzen, Cohen přiznal vinu

22. 8. 2018

čas čtení 5 minut


Uvědomme si řádně, co se děje: Trumpův vlastní právník ho nyní obvinil, pod přísahou, z vážného trestného činu.


 

Trumpův někdejší osobní právník Michael Cohen přiznal, že zaplatil odškodné Trumpovým milenkám, "na příkaz" Donalda Trumpa za účelem "ovlivnění prezidentských voleb":



Cohenovo přiznání viny je politickou ranou pro Trumpa, který odsoudil vyšetřování Michaela Cohena jako "útok na naši zemi". Trump posléze na Cohena zaútočil s tím, že si "vymýšlí, aby se dostal z jiné šlamastiky".


Michael Cohen, dlouholetý právník a pomocník Donalda Trumpa, přiznal vinu v osmi trestných činech týkajících se financování Trumpovy předvolební kampaně a nepřímo zapletl Trumpa do skandálu placení "odškodného" ve snaze umlčet v předvolebním období jeho milenky. Jen o několik minut předtím byl odsouzen Paul Manafort, bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně, za osm trestných činů bankovních a daňových podvodů. Obě soudní dramata vážně ohrožují Trumpovo prezidentství.

"Toto je nejhorší hodina celého Trumpova prezidentského období, ne, celého jeho života," napsal na Twitteru Norman Eisen, bývalý poradce Baracka Obamy pro etiku a reformu vlády.

Michael Kocáb o méně známých okolnostech odsunu sovětské armády z Československa

22. 8. 2018

čas čtení 33 minut

Kocáb: Generáli z Najvyššieho sovietu po nás tak vrieskali, až som sa ich normálne bál. KGB sa zase vyhrážala

Michael Kocáb, který v roce 1991 vyjednal odchod sovětské okupační armády z Československa, nyní o svém jednání s ruskými generály a politiky poskytl rozhovor Karolu Sudorovi ze slovenského Denníka N. Rozhovor zveřejňujeme i zde, se souhlasem Michaela Kocába i Denníka N. V Denníku N je rozhovor ZDE.

Srpnový mýtus, aneb Rukopisné boje 2.0

22. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Amorfní "socialismus s lidskou tváří" zrozený v ČSSR v roce 1968 představuje dnes pouhý epifenomén širších dějin neúspěšných vzpour proti ruskému a sovětskému imperialismu.

Nehledě na sebedramatizaci "nejskromnějšího národa na světě", který se už padesát let zuřivě ohání okřídlenou formulací: "Tak jako já ještě nikdo přes držku nedostal."



Nic tak neusvědčuje ze lži dobové "filozofy" srpnové porážky Pražského jara 1968, jako absurdní tvrzení ohledně "smyslu českých dějin", podle nějž Češi "i tentokrát probojovávali velké ideje příliš brzy". S přílišným předstihem se systém sovětské nadvlády nad střední a východní Evropou pokusili změnit obyvatelé východního Německa, Maďarska či Polska z přelomu 40. a 50. let, jejichž naděje a snahy byly hned vzápětí rozmašírovány pásy tanků. Po sesazení Chruščova bylo však na jakoukoliv reformu sovětského komunismu v satelitních státech beznadějně pozdě. Šance na úspěch byly mizivé a s ohledem na konkrétní průběh čs. "obrodného procesu" dokonce téměř nulové. Řečeno s Ivanem Svitákem, čs. reformní komunisté se v roce 1968 snažili vynalézt kulatý čtverec.

Vzestup a pád "měkké moci"

22. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Takřka před třiceti lety americký politolog a bývalý úředník Clintonovy administrativy Joseph Nye načrtl ideu měkké moci, upozorňuje Eric X. Li. Tento pojem definoval éru po skončení studené války.

 12978

Facebook vyvolal v Německu násilné útoky proti uprchlíkům

22. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Dirk Denkhaus, mladý hasič v německém městě Altena, se vloupal na půdu domu, obývaného uprchlíky, a podpálil ho. Vymlouvá se, stejně jako další občané, nenávidící uprchlíky, na Facebook. Právě Facebook v Německu vyvolává nenávistnými lžemi, zveřejňovanými na Facebooku, hněv proti uprchlíkům. Zatímco na veřejnosti se lidé vůči uprchlíkům v Alteně chovají přátelsky, místní facebookové stránky překypují protiuprchlickou nenávistí a lžemi o tom, jak obrovskou "hrozbou" jsou uprchlíci, píše deník New York Times v rozsáhlé, silně znepokojující analýze.

Rusko připravuje vyzvednutí rakety s jaderným pohonem z Barentsova moře

22. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


Podle zdrojů blízkých televizi CNBC seznámených se zprávou amerických zpravodajských služeb se hledání zúčastní tři plavidla, přičemž na jednom se nacházejí přístroje pro zacházení s radioaktivním materiálem. Termín provedení operace zatím není znám. Byla publikována informace, že raketa se potopila v listopadu.

V květnu americká televize s odvoláním na své zdroje informovala, že Rusko provedlo čtyři testy nové rakety a všechny skončily neúspěšně. V Kremlu reagovali výzvou věřit slovům ruského prezidenta. Prezident na jaře tvrdil, že zkoušky rakety koncem minulého roku byly úspěšné.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Saúdská Arábie chce popravit pokojné aktivistky

22. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

 



Státní prokuratura v Saúdské Arábii požaduje trest smrti proti pěti aktivistkám, včetně aktivistky bojující za lidská práva Israa al-Ghomgham. Aktivisté jsou souzeni u protiteroristického tribunálu, přestože jsou obviněni čistě z pokojných protestů.

Saúdská Arábie také zablokovala vysílání feministické rozhlasové stanice. Podpořte ji!!

 



Rozhovor Britských listů 178. Proměnili uprchlíci Švédsko v peklo?

17. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: V neděli 9. 9.  se ve Švédsku konají všeobecné volby



V září se budou ve Švédsku konat všeobecné volby. Peter Larsson je novinář a aktivista, který od sedmdesátých let prosazuje ve Švédsku českou kulturu. Jan Čulík se ho zeptal, zda příchod uprchlíků do Švédska zemi zničil. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. srpna 2018.

Ohrozilo Pražské jaro 1968 Evropu možností jaderné války?

21. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

K článku Jana Čulíka obsahujícímu jeho vzpomínky na Pražské jaro 1968. V jednom detailu s Janem Čulíkem nesouhlasím, píše dr. John Dunn, dlouholetý rusista z Glasgow University, nyní žijící v Itálii:

Jan Čulík charakterizuje argument východních Němců, že Československo Pražským jarem 1968 ohrozilo Evropu jadernou válkou, jako "absurdní". Nemyslím si, že ty obavy byly absurdní, určitě ne pro východní Němce v roce 1968. Shodou okolností jsem v pondělí četl svědectví jednoho italského novináře, který cestoval do Prahy těsně po srpnové invazi ve společnosti dvou západoevropských velvyslanců, kteří se oba, alespoň zpočátku, opravdu obávali, že dojde k jaderné válce.

Sovětská invaze v globálním geopolitickém spektru druhé poloviny 60. let

USA před 50 lety neměly zásadní motivaci zasáhnout v Československu. Naštěstí

21. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Český rozhlas Plus před několika dny zveřejnil text Pražské jaro, invaze a Američané v roce 1968. Na otočení kormidla nebyl čas, doplněný téměř půlhodinovým audiozáznamem. Ačkoli ČRo Plus přináší spoustu zajímavých a důvěryhodných informací, podprahové sdělení ad - na otočení kormidla nebyl čas, posluchačům sugeruje, že kdyby existovala příhodná velmocenská konstelace, bylo možné vpádu okupačních vojsk do ČSSR předejít, Američany vedený vojenský zásah nevyjímaje.

Více než třetina Rusů si myslí, že invaze 20.-21. srpna 1968 byla správná

19. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Více než třetina Rusů si myslí, že invaze varšavského paktu do Československa v srpnu 1968 byla správná, ale co je nejzajímavější, a potvrzuje to i mé zkušenosti (poznamenává Jan Čulík), téměř 50 procent Rusů vůbec netuší, že v roce 1968 došlo k nějaké invazi do Československa. Zjistil to průzkum ruského střediska Levada Center, který cituje deník Guardian.

Podle více než pětiny Rusů  vznikl československý liberalizační program v důsledku "podvratné akce západních zemí", jejímž cílem bylo rozbít sovětský blok.

Invaze v srpnu 1968 nebyl masakr

21. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Jak sleduju stereotypní reakce českých médií na Pražské jaro a  padesáté výročí invaze Varšavské smlouvy do Československa ("o Pražském jaru nevíme nic, ale ta invaze, ta byla strašná"), myslím si, že je záhodno upozornit na pozoruhodnou knihu jednoho amerického odborníka na československé politické záležitosti. Kniha se jmenuje The Logic of Normalisation (Logika normalizace) a autorem je Fred Eidlin. Vyšla v roce 1980.

Eidlin upozorňuje, že jakkoliv byla invaze 21. srpna 1968 do Československa zločinem, naprosto se odlišovala od sovětské invaze do Maďarska v roce 1956, což byl masakr.

30066

O narušení sovětského radiového provozu v srpnu 1968

21. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Na obrázku vidíte pana Molnára, správce autokempu v Nové Živohošti na Slapech. Pamětníci v těchto dnech vzpomínají na 21. srpna 1968. Panu Molnárovi bylo tehdy dvacet a byl na vojně v Milovicích. Sovětská vojska kasárna obkroužila a vojáci základní služby dostali příkaz připravovat tanky na zazimování - aby měli co dělat. (Zanedlouho byla celá posádka československé armády z Milovic vyhoštěna, protože tam byla rozmístěna ruská vojska.)

Pan Molnár byl elektrikář a bavil se tím, že k příruční vojenské vysílačce připojil na střeše umístěný dlouhý drát, anténu.

A co se nestalo: v přijímači najednou slyšel radiový provoz okupační armády.

Dvacetiletý mladík Molnár zapnul mikrofon a do ruského radiového provozu oznámil. "Iditě domoj! Zděs ně byla nikakája kontrarevolucia. Idítě domoj!"

Okamžitě následovala poplašená ruská reakce: "Ivan?? Što ty govoriš? Što ty govoriš?"

Nad milovickými kasárnami začal kroužit ruský vrtulník.

Molnárovi se ohlásil velitel útvaru: "Okamžitě tu anténu stáhni!"

Historka mi přijde tak typicky česká...


Připomíná František Řezáč:

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Venezuela "paralyzována" zavedením nové měny

22. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Venezuelskou ekonomiku v úterý ochromilo zavedení nové měny. Tisíce podniků zavřelo kvůli snaze adaptovat se na "suverénní bolívar" a mnoho zaměstnanců zůstalo doma.

https://twitter.com/BBCNewsnight/status/1032022293814202368


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

USA se odmítly zúčastnit moskevské schůzky k Afghánistánu

22. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Představitelé USA nepřijedou na schůzku k Afghánistánu konanou v Moskvě 4. září, sdělily agentuře Interfax představitelé amerického ministerstva zahraničí. "S ohledem na předchozí schůzky v moskevském formátu se domníváme, že tato iniciativa bude sotva prospívat jakémukoliv pokroku v daném směru," prohlásil představitel ministerstva.

Drobný rozdíl mezi komunistickým režimem a dneškem: za osud bezdomovců můžete individuálně VY

21. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Čtenář, který se označuje jménem "Václav Stříbrný", nám naspamoval jeden svůj text do diskusních fór pod celou řadu článků, uvádíme ho níže. (K tomu varování: spamovat jeden text pod více článků v Britských listech porušuje etická pravidla BL a udělá-li to pan "Stříbrný" znovu, zablokujeme ho.)

Pan "Stříbrný" obviňuje dnešní "režim" v ČR z kriminálního jednání vůči bezdomovcům.

K tomu důležitou poznámku: Ať byl režim před rokem 1989 jakýkoliv, občané Československa za něj nebyli odpovědni, neboť ho neudržovali při moci prostřednictvím demokratických voleb.

Naproti tomu dnešní "režim" nenese neosobní vinu za osud bezdomovců v České republice.

Za jejich osud jsou jmenovitě a individuálně odpovědni jednotliví občané České republiky, jimž jmenovitě a individuálně nevadí, že lidi živoří a umírají na ulici. Za tyto zločiny nenese vinu žádný "režim", ale současní čeští občané a voliči. Kdyby jim vadilo, že se podílejí na ničení lidí a zabíjení bezdomovců (málokterý bez jednotliví občané České republiky, jimž jmenovitě a individuálně nevadí, že lidi živoří a umírají na ulici. domovec se dožije vyššího věku než 40 let) udělali by proti tomu razantní akci.

Ve Skotsku mají úřady povinnost bezdomovce do 24 hodin ubytovat. V Anglii přislíbila londýnská vláda, že problém bezdomovectví vyřeší do roku 2027. Je to dlouho, ale aspoň vyjádřila vůli problém řešit. (V Británii spí na ulicích jen asi 4000 osob.)

Takže tu vinu nesete individuálně vy, žádný neosobní "režim".


* * *


Polistopadový režim nemá morální právo na svoji existenci.

Zločinecký a nelidský režim, který tu máme po roce 1989, poslal na ulici již více než 75 000 bezdomovců.  Každý rok jsou tito občané mučeni v zimě chladem.  A z nich již přes půl tisíce bestiálně umučil mrazy. V míře utrpení, které si musí umrzající bezdomovec vytrpět, je dnešní režim srovnatelný s hitlerovským, který také některé své vězně umučil mrazem.

Přečetli jsme:

Jak se podívat Rusům přímo do očí

22. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jaký tedy vlastně je a jaký by měl být vztah Evropanů k Rusku? Nejprve si pomozme několika čísly. Čtvrtina Čechů v červencovém průzkumu pro organizaci Post Bellum neuměla říci, co se v roce 1968 stalo. Podle jiného průzkumu pro Českou televizi neví třetina mladých ve věku 18 až 34 let, že do Československa v roce 1968 přijely tanky vojsk Varšavské smlouvy. Má to zcela praktické a velmi nepříjemné dopady. Hromadná ignorace moderní historie umožňuje následovníkům sovětského imperialismu, k němuž se Putin otevřeně hlásí, úspěšně prosazovat politiku rozdělování Evropanů. Umožňuje jim ovládat veřejný prostor, a tím pádem držet volant od současnosti i budoucnosti.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

21. srpen 1968: Z infekce nesvobody jsme se ani za 50 let nevyléčili

22. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

My jsme si zvykli žít v nesvobodě, být ovládáni, vzhlížet k mocným, poslušně se jim podřizovat. Pak se stal zázrak, komunistický režim padl, sám se zhroutil, vyžil, dostali jsme volnost (nikoli svobodu) zadarmo a hned jsme šilhali po vůdcích, z nichž jedním byl Václav Klaus, ze kterého se ovšem časem vyklubal člověk, který svobodu nenávidí. Dnes to vidíme, my jsme se z infekce nesvobody, tedy z jistého druhu "pohodlí", kdy jiní rozhodují za mě, kdy nejsme občané, ale manipulovaní jedinci, kteří sežerou kdejakou lež, ve velkém polykají nesmysly a polopravdy, nestačili vyléčit.

Celý text: ZDE

Michael Kocáb: "Komunisté jsou stále agresivnější"

21. 8. 2018 / Michael Kocáb

čas čtení 5 minut

Projev přednesený v pondělí 20.8. 2018 před ruským velvyslanectvím

Přátelé, srdečně vás zdravím a vážím si toho, že si takto připomínáte druhou nejtemnější událost československých dějin po hitlerovské okupaci. Okupaci sovětskou.

A to zejména dnes, kdy se naše vnitropolitická situace vyvíjí směrem k restaurování vlivu Komunistické strany, nedozírné zločiny komunismu jsou nenápadně, a někdy i nápadně bagatelizovány, eufemizovány a v čele našeho státu stojí opět bývalí komunisté. Jmenovat je nebudu, protože Babiše a Zemana všichni známe.

Alexis Tsipras: Zdravím všechny muslimy při příležitosti svátku Eid

21. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Řecký premiér Alexis Tsipras: Posílám pozdravy všem muslimům v Řecku a po celém světě, kteří oslavují Eid al-Adha, Festival oběti. Přeju všechno nejlepší pro požehnaný svátek.


30067

Noční můra českého rasisty

21. 8. 2018 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Posílám fotku obsluhy  amerického terminálu, odkud byl odlet do Prahy, kterou bych nazval “Noční můra českého rasisty” :), píše Milan Kohout...

Bude v Plzni zbourán další kulturní dům?

21. 8. 2018 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Žhavé téma pro podzimní komunální volby v Plzni
 
Podle sdělení magistrátu města Plzně je nutno uzavřít kulturní dům Peklo a plánované akce na sezónu 2018/ 2019  přesunout jinam. To nebude snadné, jelikož už byl v Plzni zbourán jeden Dům kultury, kde se konaly plesy, maturitní věnečky, taneční kursy a další akce. https://legacy.blisty.cz/art/58028.html.

Každý č... potřebuje ochranu!

21. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Gruzínský výrobce prezervativů vydal k desátému výročí války Ruska s Gruzií toto mimořádné vydání svého výrobku:


30065

Záběhlice: Tohle je naše zem! Je jen pro bílou rasu! Afrika do prdele!

21. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace, 21. 8. 2018: Píše autorka níže zveřejněných fotografií Marika Muchová:

Děkuji za zveřejnění. Transparenty už dnes v Záběhlicích nevisí - možná právě díky medializaci prostřednictvím BL. Dobrá práce!

 

* * *

"Tohle je naše zem."

"This country is for the white race!! Fuck Africa!"



Tyto dva rasistické a nenávistné transparenty visí už několik dní v Záběhlické ulici v Praze v Záběhlicích. Nikomu to nevadí, upozorňuje Marika Muchová, která je vyfotografovala v pátek dne 17.8.


A Personal Testimony: What was going on during the 1968 Prague Spring?

20. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 36 minut

Photo: Jan Čulík in 1968

This is a personal testimony of what a 15-year old experienced 50 years ago.

I am fully aware of the warnings of historians that personal testimonies cannot be taken as verifiable facts. However, I am very disappointed with statements about the 1960s and the 1968 Prague Spring made by younger people who have not actually experienced these events. When I compare these statements to what I actually experienced, I find them crude, unsophisticated and stereotyped, so much so that it leads me to question whether research by people who have not actually experienced a particular time can be seen as reliable. I am aware that this sceptical approach may be seen by many as extreme, on the other hand I am also aware of the views which warn that accounts of historians about events in the past are on the level of fiction – and that when individuals make statements about past events which they have not personally experienced, what they say normally tells much more about the present time than about the historical event

Jaké to bylo v roce 1968 - osobní svědectví

20. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 49 minut

Foto: Jan Čulík v roce 1968

Toto je osobní svědectví o tom, co před padesáti lety zažil patnáctiletý až sedmnáctiletý kluk. 

Jsem si plně vědom varování historiků, že osobní svědectví nelze považovat za ověřitelná fakta. Nicméně jsem velmi zklamán výroky o šedesátých letech a o Pražském jaru 1968, které činí mladší lidé, kteří tyto události nezažili. Když jejich výroky srovnám s tím, co jsem já ve skutečnosti zažil, vidím, že jsou primitivní, zjednodušené a stereotypní, a to do takové míry, že mě to vede k otázce, zda výzkum určitého období, prováděný lidmi, kteří jej nezažili, může být vůbec být považován za spolehlivý. Obávám se, že neustále vytváříme vlastně jen narativy o dnešku a minulost zkreslujeme jeho prizmatem. 

Jsem si vědom, že tento skeptický přístup budou mnozí lidé považovat za extremní. Na druhé straně jsem si také vědom názorů, které varují, že analýzy historiků o událostech minulosti jsou na úrovni beletrie - a když lidé činí výroky o minulých událostech, které oni sami nezažili, vypovídá to daleko víc o současnosti než o dané historické události.

Srpnová invaze jako přiznání povahy sovětského systému

20. 8. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V různých debatách o srpnové okupaci Československa Sověty (ta ostatní vojska Varšavské smlouvy byla jen sovětské loutky) lze zaslechnout mnoho hloupostí, nicméně jeden neustále se opakující argument ve prospěch okupantů mi přijde nádherně sebeodhalující: kdyby v ČSSR pokračoval vývoj stále stejným směrem, došlo by k nastolení kapitalismu.

Trumpův právník Giuliani: "Pravda není pravda"

20. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Rudy Giuliani, právní zástupce Donalda Trumpa, řekl v neděli v televizi, že "pravda není pravda", když vysvětloval, že nedovolí mimořádnému vyšetřovateli Robertu Muellerovi rychle přimět Trumpa, aby se podrobil svědeckému výslechu, protože nechce, aby vyšetřovatelé přistihli Trumpa při lži.

František Tomečka, Čech vězněný v gulagu

20. 8. 2018

čas čtení 7 minut



František Tomečka se narodil 19.3.1906 v Hranicích na Moravě Adolfovi a Antonii Tomečkovým. Matce Antonii, rozené Horákové, se František narodil v jejím druhém manželství, první muž jí zemřel a z prvního manželství měla malého syna Václava Machálku. Rodina, do níž se František narodil, byla chudá, postupně se manželům Tomečkovým narodilo celkem 9 dětí, píše historik Vladislav Ryčkov z Kemerova na Sibiři. Ryčkov je pravnuk Františka Tomečky.

Okupace Janovice

20. 8. 2018 / František Řezáč

čas čtení 6 minut

Foto: Bývalá kasárna v Janovicích

Motto:

Je 21. srpen 1968...varovný, protože nás napadli naši tehdejší spojenci? Ostudný, protože naše armáda invazi nečelila ani symbolicky?...protože tankům a obrněným autům se postavili alespoň stateční jednotlivci...

Jaroslav Veis, Lidové noviny v sobotu 11. srpna 2018.
 
Pokusím se popsat, co jsme dělali 21. srpna 1968 a ve dnech následujících jako vojáci průzkumného praporu, umístěného v kasárnách v Janovicích nad Úhlavou.  V kasárnách byl umístěn též motostřelecký pluk  a baterie protiletadlových děl.

Drahokamy šedesátkové češtiny

20. 8. 2018 / Pavlína Antošová

čas čtení 13 minut


Příslib svobody, který v roce 1968 i krátce po něm prostoupil různé oblasti života, se nevyhnutelně odrážel také v dobovém vyjadřování. Následující text se nemůže stát zevrubným výčtem; jenom poukazuje na některé zvlášť výrazné jazykové prostředky.

Smysl československého Pražského jara pro socialismus

20. 8. 2018 / Pavel Rybák

čas čtení 5 minut


Snahu té epochy vidím především ve snaze socialismus vylepšovat, to bylo Pražské jaro 1968 v Československu, mimořádné svou preferencí politické stránky reformy a obdivuhodným vzestupem společenského pohybu. Nalézat kompromis mezi socialismem a kapitalismem v hospodářství a mezi diktaturou a demokracii v politice, jakousi zlatou střední cestu. Komunismus byl společenský systém, který svou původní podstatou nebyl schopen vlídné budoucnosti bez liberálních reforem.

Monitor Jana Paula: Zapomenutý umělec Alois Toufar

20. 8. 2018 / Jan Paul

čas čtení 6 minut


Tak jsem se konečně vydal za výjimečným pedagogem Aloisem Toufarem (28.4.2019 – 17.11.1978) do Brtnice u Jihlavy. Někdy v  roce 1986 se ke mně dostala nevelká knížka Výtvarná výchova a dítě, sborník Toufarových textů, který zpracovala Ludmila Karbusická. Toufarovy názory na dětský výtvarný projev byly pro mě tehdy zjevením, inspirativním teoretickým zážitkem, a nakonec i pobídkou k realizaci vlastního projektu dětské výtvarné skupiny v Dolních Počernicích, kterou jsem vedl mezi léty 1988 až 1992 při místní základní škole s cílem navázat a dále rozvíjet Toufarovy nekonvenční myšlenky.

Jsou americké sankce vůči Íránu oprávněné?

20. 8. 2018 / Jan Darmovzal

čas čtení 8 minut


Nynější americká administrativa, jak se zdá, si nadmíru oblíbila uvalování sankcí s malou mírou nadsázky snad na úplně celý svět. Vedle tradičního rivala Washingtonu, Moskvy, jim musí čelit také Severní Korea, Turecko, ale hlavně Írán, na který Washington dle svého vlastního vyjádření uvalil „nejpřísnější sankce v celé historii“. Mnozí by mohli vznést zcela relevantní otázku, proč vlastně na Írán jsou sankce uvaleny? Za co vlastně Íránci podle Američanů mají platit?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červenci 2018

1. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

V červenci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 755.82 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 78 297.50 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem července 2018 277 484.92 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26804