Dagestán: "Nět vojně!"

25. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Opozice v Dagestánu oznámila, že zakládá partyzánské protiputinovské hnutí:

Jsem přesvědčen, že mobilizaci zabráníme - o tom není pochyb! Dnes celé Rusko a celý Dagestán viděl, že své syny do války posílat nebude!

Dnes tento úkol dostaly všechny vesnice i všechna města v Dagestánu a od zítřka zahájíme lov na všechny, kdo napomáhají mobilizaci!

Váš majetek a vaše zdraví už nebudou v bezpečí, In ša Allah!

Oznamujeme, že v Dagestáně bylo zahájeno partyzánské hnutí.

A zítra uvidíte náš plán. Dnešek je začátek vašeho brzkého konce. In ša Allah!

Pravda je s námi, tak Allah připravuje své otroky k vážné práci k událostem, in ša Allah!



V Dagestánu dochází k velkým protestům proti Putinově válce na Ukrajině.

Tyto ženy v Dagestánu vysvětlují policii, že na Ukrajinu zaútočilo Rusko a ruská armáda je nyní na území sousední země. Pak skandují "Nět vojně!"


Ženy v Machačkale v Dagestánu zoufale protestují proti válce a proti mobilizaci: "Proč nám berete naše děti? Kdo zaútočil na koho? Kdo zaútočil na Rusko? My jsme ti, kdo zaútočili na Ukrajině. Nět vojně!"



Dagestán. Policista utíká před ženami:


"Rusko je na území cizího státu! My nejsme slepí! Nět vojně!"




 16578

V ČR alarmující výsledky komunálních voleb zjevně dále ohrozily demokracii

24. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 


Podvody Andreje Babiše a jeho trestní stíhání zjevně neodradily velké množství voličů v řadě českých měst a především na Moravě, aby hlasovali pro Babiše a jeho hnutí Ano. V některých moravských městech Ano zaznamenalo volební podporu až třiceti nebo dokonce čtyřiceti procent. Ve volbách do Senátu postupuje do druhého kola osmnáct Babišových kandidátů, nejvíce v historii.

Jen v Praze a v Brně se Babišovi zřejmě nepodařilo porazit koalici Spolu, její zjevné vítězství však není dobrou zprávou ani pro tato města. Kandidáti z koalice Spolu prosazovali v Praze automobily a vyslovovali se pro zrušení cyklotras. Kandidát na primátora Svoboda je otřesný. Bohumil Kartous upozorňoval - marně - v Britských listech, že především činitelé z ODS v Praze jsou absolutně nevolitelní a nejsou město schopni řídit.

Alarmující je také posílení Okamurovy ultrapravicové xenofobní a komerčně populistické strany SPD. Hrozí nebezpečí, že Babišovo Ano bude s Okamurovými extremisty vstupovat do koalice.

Čeští voliči absolutně a sebevražedně ignorují globální oteplování, které přímo ohrožuje jejich existenci. Česká sociální demokracie se zcela zdiskreditovala a k vážné škodě české politiky v českém prostředí dnes neexistuje žádná středolevá strana.

Vyhlídky pro budoucnost země jsou to vesměs chmurné.

 16578

Bilance proběhlých voleb: piráti asi přijdou o post primátora Prahy

25. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Volební účast v prvním kole senátních voleb a v komunálních volbách je letos podobná těm číslům, která jsme viděli před čtyřmi roky (senátní volby 42,65% letos vs. 42,26% v roce 2018, komunální volby 45,3% vs. 47,3%). Rozhodně se nestalo, že by masy nespokojených voličů přišly k volbám, aby to vládě spočítaly. Nejvíce znepokojující zpráva z těchto voleb je po mém soudu nějakých 8-10% hlasů pro krajní pravici ve velkých městech. Při vyšší volební účasti, jako je třeba ve sněmovních volbách, by to mohlo být ještě horší.

Hamburk, Kanada: Obrovské demonstrace ve věci klimatu. V Praze budou rušit cyklostezky a v ČR vítězí populisté a pravice

25. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta




Ruská agrese na Ukrajině: 2000 zadržených během protestů v Rusku; Putinovi spojenci jsou znepokojeni mobilizačními "excesy"

25. 9. 2022

čas čtení 7 minut

- Od 28. září budou mít Rusové věkem podléhající mobilizaci zákaz opustit zemi:

- Jakékoli anektované území bude mít "plnou ochranu" Ruska - Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že čtyři ukrajinské regiony, kde probíhá hlasování v "referendu", budou v případě připojení k Rusku pod "plnou ochranou" Moskvy.

Na tiskové konferenci po svém projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku byl Lavrov dotázán, zda by Rusko mělo důvod k použití jaderných zbraní na obranu anektovaných regionů Ukrajiny. Řekl, že ruské území - včetně území "v budoucnu dále zakotveného" v ruské ústavě - "je pod plnou ochranou státu".

"Všechny zákony, doktríny, koncepce a strategie Ruské federace se vztahují na celé její území," uvedl podle agentury Reuters, přičemž se konkrétně zmínil i o ruské doktríně o použití jaderných zbraní.

- Oděsa terčem útoků íránských dronů:



- Během protestů v Rusku bylo zadrženo více než 2 000 lidí, uvádí skupina pro lidská práva

Podle nezávislé monitorovací skupiny OVD-Info bylo za protesty proti   vojenské mobilizaci prezidenta Vladimira Putina zadrženo v celém Rusku celkem více než 2 000 lidí, z toho 798 osob bylo zadrženo v sobotu ve 33 městech.

Podle agentury Reuters se frustrace přenesla dokonce i do prokremelských médií, přičemž jedna redaktrka státní zpravodajské stanice RT uvedla, že problémy, jako je zasílání povolávacích rozkazů nesprávným lidem, "lidi rozzuřily".

Když byl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu dotázán, proč tolik Rusů opouští zemi, poukázal na právo na svobodu pohybu.


- Putinovi spojenci jsou znepokojeni "excesy" při mobilizační kampani


Dva nejvyšší ruští zákonodárci vyjádřili znepokojení nad způsobem, jakým se mobilizační akce v zemi rozvíjí.

Valentina Matvijenková, předsedkyně horní komory ruského parlamentu, Rady federace, uvedla, že si je vědoma zpráv o povolávání mužů, kteří by neměli být způsobilí k odvodu.

"Takové excesy jsou naprosto nepřijatelné. A považuji za naprosto správné, že ve společnosti vyvolávají ostrou reakci," uvedla v příspěvku na Telegramu.

V přímém vzkazu ruským regionálním gubernátorům - kteří podle ní nesou "plnou odpovědnost" za realizaci povolávání - napsala: "Zajistěte, aby realizace částečné mobilizace probíhala v plném a absolutním souladu s nastíněnými kritérii. Bez jediné chyby."

V samostatném příspěvku se vyjádřil i Vjačeslav Volodin, další Putinův spojenec a předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu.

"Stížnosti přicházejí," uvedl. "Pokud dojde k chybě, je třeba ji napravit... Orgány na všech úrovních by měly chápat svou odpovědnost."

Ruská agrese na Ukrajině: Evropa byla vyzvána, aby přijala Rusy, kteří utíkají před vojenskými odvody

24. 9. 2022

čas čtení 11 minut

- "Co že to děláte? Měli byste namísto toho stát s námi. On (Putin) zešílel a žene vás na smrt. Prosím vás, zůstaňte na živu." - Žena v Novosibirsku.


- Evropa by se měla otevřít prchajícím Rusům, říká předseda Evropské rady


Předseda Evropské rady Charles Michel vyzval Evropu, aby projevila "otevřenost vůči těm, kteří nechtějí být nástrojem Kremlu", píše server Politico.

Tyto výroky zazněly po Michelově pátečním projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku a předcházejí klíčovému pondělnímu setkání velvyslanců EU v rámci integrované reakce EU na politické krize (IPCR), uvádí Politico.

"V zásadě si myslím, že ... Evropská unie [by měla] přijmout ty, kteří jsou v nebezpečí kvůli svým politickým názorům. Pokud jsou v Rusku lidé v nebezpečí kvůli svým politickým názorům, protože nesledují to šílené rozhodnutí Kremlu zahájit válku na Ukrajině, musíme to vzít v úvahu."

Dodal: "Souhlasím s myšlenkou, že bychom měli velmi rychle spolupracovat a koordinovat, protože je to nová skutečnost - tato částečná mobilizace."

- Ruští branci fasují zrezivělé samopaly:

- Mladé demonstrantce v Petrohradu s amputovanou nohou vyrvala policie z ruky transparent CHCETE BÝT JAKO JÁ?





- Duma, dolní komora ruského parlamentu, bude zřejmě 29. září projednávat návrhy zákonů o připojení Ruskem okupovaných částí Ukrajiny k Rusku, informovala v sobotu agentura TASS.

Moskva v pátek zahájila referenda o připojení k Rusku ve čtyřech okupovaných oblastech Ukrajiny, což vyvolalo odsouzení Kyjeva a západních zemí, které hlasování odmítly jako podvod a zavázaly se neuznat jejich výsledky, uvedla agentura Reuters.

Hlasování má skončit v úterý.


- Zadrženo více než 730 ruských demonstrantů

Tři dny poté, co jejich prezident Vladimir Putin nařídil první vojenský odvod od druhé světové války, bylo podle skupiny ochránců práv zadrženo v celém Rusku více než 730 lidí při protestech proti mobilizačnímu rozkazu.

Nezávislá skupina OVD-Info monitorující protesty uvedla, že ví o zadrženích ve 32 různých městech od Petrohradu po Sibiř.

Nepovolená shromáždění jsou podle ruských zákonů nezákonná a zakazují také jakoukoli činnost, která je považována za hanobení ozbrojených sil.


Záběry ze stejného protestu ukazovaly ruské policisty, jak odvádějí muže a vedou ženy do policejních antonů.

- Rusové vstupující do Gruzie:



 18577

New York Times: Putin odmítl žádosti ruských polních velitelů, aby se mohli stáhnout z Chersonu

24. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Podle amerických představitelů se ruský prezident Vladimir Putin v posledních týdnech více zapojil do strategického plánování války na Ukrajině, včetně odmítnutí žádostí svých velitelů na místě, aby jim bylo umožněno ustoupit z důležitého města Cherson na jihu země.

Stažení z Chersonu by ruské armádě umožnilo spořádaně ustopupit přes řeku Dněpr, zachovat vybavení a zachránit životy vojáků.

Takový ústup by však byl dalším ponižujícím veřejným potvrzením Putinova neúspěchu ve válce a přinesl by Ukrajině druhé velké vítězství během jednoho měsíce. Cherson byl prvním velkým městem, které padlo Rusům při počáteční invazi, a zůstává jediným regionálním hlavním městem pod kontrolou Moskvy. Jeho znovudobytí by bylo pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského velkým úspěchem.

Rozhovor Britských listů 530. Jan Čulík: Asi jsem Nečech, protože jsem nikdy nebyl na ČR existenčně závislý

22. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



První z tří rozhovorů, v nichž zjišťuje historička Muriel Blaive - v češtině - zkušenosti, postoje a názory Jana Čulíka, novináře a univerzitního pracovníka, který žije a pracuje více než čtyřicet let mezi Británií a Českou republikou. Je to součást jejího zkoumání éry komunismu a postkomunismu v České republice a postavení ČR v dnešním světě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionální televize od pátku 23. září 2022.

 19272

Ostranenie aneb Epistemologické výhody a nevýhody marginality

23. 9. 2022 / Marci Shore

čas čtení 14 minut

Foto: "Oficiálním jazykem je tu čeština. Když česky nemluvíte, přiveďte si tohoto tlumočníka". K tomu píše Andrej Ruščák: Viděl jsem to na vlastní oči i v Praze (například na registru vozidel, u okénka, kde se přihlašují zahraniční vozidla na české značky), tak tomu věřím. Prostě kántry fór da fjůčr, né vole?

* * *

V květnu 2021 jsme s Jill Massino uspořádaly kulatý stůl na ročním kongresu Association for the Study of Nationalities v New Yorku. Měl název Výhody a břemena "neviditelného kufru": Psaní soudobých dějin v roli outsidera.

Někteří z největších historiků současnosti jsou "outsidery" své studované země, například Robert Paxton a Christopher Browning v případě Francie a Německa za druhé světové války. Pohledy outsiderů obohacují, doplňují a komplikují stávající narativy, a tím pomáhají vytvářet diferencovanější a komplexnější portrét minulosti. Přesto naše kolektivní zkušenost ukazuje, že západní historici komunismu ve střední Evropě mají potíže s prosazením své legitimity ve společnostech, které jsou vázány na etnonárodní definici identity. Mnoho lidí se také domnívá, že o soudobých dějinách jsou oprávněni hovořit pouze pamětníci nebo lidé, kteří dané období osobně zažili. Tento kulatý stůl nabídl kumulované zkušenosti čtyř badatelů: Marci Shore, Jill Massino, Jan Čulík a Muriel Blaive. Zamýšleli jsme se nad tím, jak náš status ovlivňuje naše bádání, psaní a recepci. Díky tomu náš kulatý stůl nabídl také vhled do společností, které studujeme, a do zátěží spojených s produkcí dějin.

Britské listy nám laskavě nabídly prostor k publikování našich textů, stejně jako několika dalších ze strany kolegů, kteří se panelu zúčastnili a podíleli se na velmi živé diskusi. Zde je první z nich od Marci Shore (Yale University).

Muriel Blaive

 19272

Ostranenie, or the Epistemological Advantages—and Disadvantages—of Marginality

23. 9. 2022 / Marci Shore

čas čtení 12 minut

Photo: From a Czech government office.

* * *

In May 2021, Jill Massino and I organized a roundtable at the annual congress of the Association for the Study of Nationalities in New York. It was entitled The Benefits and Burdens of the “Invisible Suitcase”: Writing Contemporary History as an Outsider.

Some of the greatest historians of the contemporary period are “outsiders” to their country of study, for instance Robert Paxton and Christopher Browning in the case of France and Germany during the Second World War. Outsider perspectives enhance, complement, and complicate existing narratives, and, as such, help to produce a more nuanced and complex portrait of the past. Yet our collective experience is that Western historians of communism in Central Europe struggle to establish their legitimacy among societies that remain attached to an ethnonationalist definition of identity. Also, many people believe that only contemporary witnesses are entitled to speak about contemporary history. This roundtable offered the cumulated experience of four scholars: Marci Shore, Jill Massino, Jan Čulík, and Muriel Blaive. We reflected on the way in which our status has affected our research, our writing, and our reception. As a result, our roundtable also offered insight into the societies we are studying and into the stakes involved in the production of history.

Britské listy has kindly offered us to publish our texts, as well as a few others on the part of colleagues who attended the panel and participated in a very lively discussion. Here is the first one from Marci Shore (Yale University).

Muriel Blaive

 18577

Který z dvou mocenských okruhů kolem Putina v Rusku zvítězí?

23. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Putinův vnitřní okruh se skládá ze dvou soupeřících bloků: šéfů vojenských/bezpečnostních struktur a vysoce postavených zpravodajských důstojníků (FSB)

Ruští vojáci prchající z Ukrajiny a útěk Rusů do zahraničí, aby se vyhnuli mobilizaci, nevěstí pro Putinovu nejnovější hru nic dobrého

Ukrajinská protiofenzíva je dalším významným vývojem v rusko-ukrajinské válce, který Rusko zcela zaskočil. Záběry prchajících ruských vojáků, kteří za sebou nechávají vybavení i důkazy o válečných zločinech, opět zaplnily média. Rychlý ukrajinský postup, který zlikvidoval několikaměsíční územní zisky Ruska, způsobil dominový efekt; masivní a chaotický ústup Rusů zanechal v jejich obraně obrovskou díru.

Rusko, neschopné stabilizovat frontovou linii po zničujících porážkách u Izjumu a Kupjanska, bylo nuceno ustoupit podél řek Oskil a Severský Doněc, čímž se vystavilo dalšímu ukrajinskému postupu a zdecimovalo veškeré zbytky morálky. I ti nejpesimističtější pozorovatelé musí uznat, že při současném vývoji nepotřebuje Rusko nic jiného než zázrak, aby se vyhnulo zničující porážce, píše Olga Chyzh.

 16447

Covide, kovide, fakt nemůžu volit?

23. 9. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 4 minuty

Ani já jsem nakonec neodolal a ten covid jsem pořídil. Dobrá cena, skvělý marketink, na skladě tuny spokojených virů a vlastenecká fronta doporučuje. Přečkal jsem veškeré snažení Babišovy vlády, přečkal jsem i divoký nástup Fialovy zodpovědné vlády s podivným ministrem Válkem. Nepřečkal jsem až situaci, kdy vláda pod vedením brněnských profesorů totálně rezignovala na cokoli spojené s ochranou proti šíření zbraní hromadného smrkání, kašlání a chrmlání.

Rouška, respirátor, sociální distanc i cokoli proti šíření už u nás nemá místo. Není se pak čemu divit, že covid můžete nakoupit prakticky kdekoli, od kohokoli a kdykoli. což také statistiky i praktický lékař potvrzují.

30762

Koho dnes volit

23. 9. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Volím v Praze. Zároveň jsem měl jedinečnou příležitost udělat si detailní obrázek o úrovni metropolitní politiky s možností vidět za mediální obraz, jenž vždy, více či méně, zkresluje skutečnost.

Moje zkušenost je taková, že s čistým svědomím nelze volit jednu konkrétní stranu.

V každé straně, která je zastoupena v současném zastupitelstvu (případně na úrovni městských částí) jsem se setkal s lidmi, jejichž další politické působení bych nepodpořil.

Z mé zkušenosti převažují. Překvapivě velká část z nich není ani po letech působení kompetentní v oblasti, které se měli na politické úrovni věnovat.

Povážlivě horší je ale míra adaptace na skutečnost, že pražská lokální politika primárně konzumuje mandáty na vedení neustálých vnitřních konfliktů, jejichž smyslem je poziční boj, “war for territory” ve smyslu trvalého politického soupeření o relativně stejného pražského voliče.

 19267

Referendum o vládě, čili Nové pověsti české

23. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Podle antisystémové opozice mají být nadcházející místní volby "referendem o vládě", kterou populisté a komerční fašisté obviňují z děsivého stavu státních financí (což je stále ještě především zásluhou předchozího Babišova vládnutí) a důsledků ruské energetické války proti Evropské unii. 

O "ekonomické politice" nové britské vlíády

24. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 


Proto je šílené, že si stěžují, že náš růst není tak vysoký, jak by měl být.

Ale je to ještě horší.

To, co Kwasi Kwarteng právě oznamuje, už analyzoval Úřad pro rozpočtovou odpovědnost a jeho vláda jim to odmítá dovolit zveřejnit.

Takže vláda ví, že poškozuje naši ekonomiku, protože její vlastní odborníci jí řekli, že poškozuje ekonomiku, a teď se snaží umlčet své vlastní odborníky.

Neříkají nám, jaké škody stále působí.

Kwasi Kwarteng: Nám to ztížilo placení veřejných služeb, což vyžaduje zvyšování daní.

Takže teď viníte z nedostatku financí pro zdravotnictví a z dodatečných daní, které jste museli přidat, abyste to nahradili, ztrátu růstu, růstu, který je mimochodem nejhorší mezi vyspělými ekonomikami?

Kwasi Kwarteng: Je zcela na místě, aby vláda využila naše výpůjční pravomoci k financování dočasných opatření na podporu rodin a podniků.

Jistě, rozdíl mezi bohatými a chudými se v posledních letech jen zvětšil, energetické společnosti dosahují rekordních zisků, ale proč je zdaňovat, když si můžete prostě půjčit víc a donutit pracující, aby to zaplatili?

Kwasi Kwarteng: Z dlouhodobého hlediska by totiž byla vysoká cena za nečinnost mnohem vyšší než náklady na tyto programy.

Zdá se, že tato vláda chce vždycky získat uznání za to, že prostě nedělá nic, jako by to nějak ospravedlňovalo všechno, co nakonec udělá.

Je to vaše práce.  Představte si, že by se učitel choval jako:

Ano, všichni moji studenti dostali pětky. Ale představte si, že bych neudělal nic.

Kwasi Kwarteng: Jsme na začátku nové éry.

Kwasi Kwarteng byl před několika měsíci ministrem obchodu.

Liz Trussová, premiérka, podporovala Borise Johnsona až do hořkého konce.

A je to ta samá Konzervativní strana, která byla u moci posledních 12 let s mnoha stejnými tvářemi.

Takže se mi těžko říká, že jsme v nové éře, rozhodně ne s vážnou tváří, a zdá se, že KwasiKwarteng má stejné potíže.

Kwasi Kwarteng:Předložíme nový návrh zákona, který odstraní rozplete složitou mozaiku plánovacích omezení a zákonů odvozených od EU, které omezují náš ekonomický růst.

Zamyslete se nad tím, jak šílené je to, co právě řekl.  Právě skutečnost, že nyní máme jiné zákony než EU, vytvořila překážky obchodu, a proto se nyní podniky v celé zemi potýkají s další regulační byrokracií.

A právě tato část brexitu poškodila náš hospodářský růst, takže si představte, že byste náš nedostatečný hospodářský růst sváděli na to, že máme stále některé zákony podobné těm v EU.

Kwasi Kwarteng: Přinutíme lidi, aby se jim vyplatilo pracovat, tím, že jim snížíme dávky, pokud nesplní své závazky při hledání práce.

Aby bylo jasno, to není to, že se práce vyplatí.

To je jen snížení dávek nezaměstnaným lidem, kteří podle vás se nesnaží dostatečně tvrdě, aby si našli práci.

'Protože ve Velké Británii je stále nejvyšší inflace ze všech zemí G7, znamená to, že hodnota peněz, které lidé vydělávají, stále klesá, ale jistě vláda nadále útočí na nejchudší lidi ve společnosti. Jaký je plán pro ty nejbohatší?

Kwasi Kwarteng: To mě přivádí ke stropu na bonusy bankéřů, kterého se zbavíme.

Je mi líto, ale mnoho nejchudších lidí ve společnosti podle prognóz tuto zimu zemře, protože si nemohou dovolit vytápět své domovy.  A vaším řešením je dát bankéřům větší bonusy.

Počkat, ne, ne. Ne, já to chápu? Váš plán je zdanit jim víc peněz, které vydělají nad 150 000 liber ročně, že? Vezměte si dodatečnou sazbu daně z příjmu ve výši 45 %.

Uděláte z toho 50, dáte ty peníze lidem, kteří je opravdu potřebují, že?

Kwasi Kwarteng: Chystám se tu daň úplně zrušit.

Ale to by znamenalo, že někdo, kdo vydělává 1 000 000 liber, by dostal daňovou úlevu ve výši 55 000 liber, což je více než dvojnásobek průměrné mzdy. Můžete to vysvětlit?

Kwasi Kwarteng: Příliš dlouho jsme se v této zemi oddávali boji o přerozdělování.

Ale přerozdělování je jen výraz pro ekonomickou spravedlnost.

Už teď máme jednu z finančně nejnerovnějších zemí mezi vyspělými ekonomikami.

Celá jejich vláda byla zvolena na základě slibů brexitu, brexitu, o němž přesvědčili nejchudší části Spojeného království. Hej, o problémech, které konečně dají jejich částem země spravedlivou šanci.

Všechny ty řeči, které jste slyšeli o londýnské metropolitní elitě.

Šlo o to říct: hele, vy na severu si zasloužíte stejné možnosti jako lidé dole v Londýně.

Pojďme vám je dát.

A teď tu máme premiérku, která se doslova pokusila snížit platy státním zaměstnancům mimo Londýn, a ministra financí, který odsuzuje pojem přerozdělování bohatství, a probrexitové think tanky je podporují slovy.

"Tento balík opatření se vám nebude líbit, pokud vám více záleží na chudých."

Všechno, co tat ovláda dělá, je zradou na obyčejných lidech ve Spojeném království. 

 19274

Putinova chruščovovská chvíle se bude odvíjet stejným způsobem

23. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Jakým přesným procesem musí projít neocar Vladimír Putin, pokud se rozhodne použít jaderné zbraně? Odhaduje se, že Rusko disponuje 5977 jadernými hlavicemi, z nichž 1588 je připraveno k použití. Jeho rakety mohou být odpalovány z pevniny, z ponorek i z letadel. V blízkosti prezidenta je neustále uložen malý kufřík, známý jako Čeget, který ho spojuje s řídicí a kontrolní sítí ruských strategických jaderných sil. V dokumentu z roku 2020 nazvaném "Základní zásady státní politiky Ruské federace v oblasti jaderného odstrašování" se uvádí, že rozhodnutí o použití jaderných zbraní přijímá ruský prezident.




 19273

Neměla tato "speciální operace" denacifikovat Ukrajinu?

23. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Putinovo rozhodnutí vyměnit velitele ukrajinského praporu Azov za Viktora Medvedčuka, ukrajinského podnikatele a politika, který je Putinovým blízkým přítelem, "je pro ruské nacionalisty ještě větší ranou než ústup z Charkova," píše běloruský novinář Tadeusz Giczan.

Andrij Jermak, hlavní poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl, že Ukrajina vyměnila Medvedčuka a asi 54 dalších válečných zajatců za 215 ukrajinských válečných zajatců, včetně 108 příslušníků praporu Azov, který 80 brutálních dní bránil Mariupol proti drtivé přesile. 


 19271

The Conversation: Co je to "dieta dlouhověkosti" a budete díky ní skutečně žít déle?

23. 9. 2022

čas čtení 7 minut


Možná jste už slyšeli o dietě dlouhověkosti a jejím příslibu prodloužení života - ale co to přesně je a liší se nějak od jiných diet podporujících dobré zdraví?

K potravinám, které se nedoporučují, patří nadbytek masa a mléčných výrobků a potraviny s vysokým obsahem zpracovaného cukru a nasycených tuků

Dieta dlouhověkosti je soubor stravovacích doporučení, která sestavil biochemik Valter Longo, ředitel Institutu dlouhověkosti při Jihokalifornské univerzitě. Je známý svým výzkumem, který se zabývá úlohou půstu, vlivem živin na vaše geny a jejich možným dopadem na stárnutí a riziko nemocí,
píše Evangeline Mantzioris, ředitelka programu výživy a potravinářských věd, akreditovaná praktická dietoložka, University of South Australia


Ačkoli je dieta dlouhověkosti zaměřena na starší osoby, doporučuje se i mladším lidem. Longo uvedl, že se díky této dietě plánuje dožít 120 let.

Jak tedy dieta vypadá?

 19270

Washington Post: Nejlepší potraviny pro váš střevní mikrobiom

23. 9. 2022

čas čtení 8 minut

 

Mikroby ve střevech ovlivňují vaše duševní zdraví, zdraví vašeho srdce, to zda tloustnete a dokonce i spánek. Proto je třeba jíst větší množství kvalitních potravin

Potraviny, které jíte - spolu s vaším životním prostředím a životním stylem - hrají při utváření vašeho střevního mikrobiomu mnohem větší roli než genetika

Při každém jídle krmíte biliony bakterií, virů a plísní, které žijí ve vašich střevech. Krmíte je však správnými potravinami?

Vědci o těchto společenstvích mikrobů, která dohromady tvoří střevní mikrobiotu, známou také jako střevní mikrobiom, věděli  dosud jen velmi málo. Rostoucí počet výzkumů však naznačuje, že tato rozsáhlá společenství mikrobů jsou branou k vašemu zdraví a pohodě - a že jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak je formovat a vyživovat, je vaše strava.

Nevolená britská vláda extremistů se v pátek rozhodla brutálně zadlužit zemi

23. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Nový ministr financí Kwasi Kwarteng nové, nevolené britské premíérky Liz Trussové (do funkce ji zvolilo 0,1 procento britských voličů, ultrapravicoví důchodci-členové Konzervativní strany) oznámil v pátek v Dolní sněmovně rozsáhlé snížení daní. Znamená to, že zadluženost Británie vzroste v letošním roce o 72,4 miliard liber na 234,1 miliard liber (7023 miliard Kč).

Vláda Trussové také zastropovala ceny energií asi na dvojnásobku dosavadních cen, ale odmítla to financovat jednorázovou daní astronomických zisků energetických společností, což přispělo podstatnou měrou k britské zadluženosti. 

Extremisté Kwarteng a Trussová se domnívají, že zrušením pětačtyřicetiprocentního daňového pásma pro osoby vydělávající více než 150 000 liber ročně (nyní po pádu libry 350 000 Kč měsíčně)  dojde k "dramatickému hospodářskému oživení".

Ekonomové si to nemyslí a po oznámení, že Kwarteng drasticky snižuje daně, podstatnou měrou poklesla hodnota britské libry:

Podívejte se, co Kwasi Kwarteng dnes dopoledne udělal britské libře:


Libra odpoledne vůči dolaru klesá dál, už poklesla na 1,09 dolaru:




Ruská agrese na Ukrajině: Začíná "hlasování" v "referendu" o připojení okupovaných ukrajinských regionů k Rusku

23. 9. 2022

čas čtení 8 minut

 
- Ruská státní média informují, že v některých regionech Ruskem okupovaných území Ukrajiny, kde Putin tento týden vyhlásil referenda, začalo hlasování.


Agentura TASS uvádí, že "hlasování začalo v 8:00 v DLR a LLR, jakož i v Chersonské oblasti a na osvobozených územích Záporožské oblasti".

Ukrajina a Západ "referenda" odsoudily jako nezákonná a jako "podvod".

Podle ruské státní tiskové agentury Tass budou muset obyvatelé ve východních oblastech Doněcka a Luganska - o nichž Putin před invazí tvrdil, že jsou "nezávislé" na Ukrajině - odpovědět, zda podporují vstup své "republiky do Ruska".

Hlasovací lístky v Chersonské a Záporožské oblasti obsahují otázku: "Jste pro odtržení od Ukrajiny, vytvoření nezávislého státu regionem a jeho připojení k Ruské federaci jako subjektu Ruské federace?".

Hlasy by první čtyři dny sbíraly Ruskem vybrané orgány, které by chodily od dveří ke dveřím, a poslední den, v úterý, by byly otevřeny volební místnosti.

Referendum bylo Ukrajinou a Západem odsouzeno jako fraška, podvod a nezákonnost. Připomínají referendum z roku 2014, které vedlo k připojení Krymského poloostrova na Ukrajině k Rusku. Toto hlasování - mezinárodně kritizované jako zmanipulované - mělo oficiální výsledek 97 % ve prospěch formální anexe.

"Nám je to naprosto jedno, že vy neuznáte naše referenda"

23. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Ruský televizní propagandista Vladimír Solovjev: Vy chcete nenarušitelnost hranic? Obnovte SSSR! Co že si to myslí? My Ukrajinu nikdy neuznáme. Ukrajina existuje 31 let. A v budoucnosti už existovat nebude. Všem je to jedno. Jak říkal Gogol: Já jsem tě zrodil a já te zase zabiju.  To je všechno.

Vždyť je to úplně jedno. Všechno to ujišťování, všechen ten křik, všechny ty komické výstupy. Tak vy říkáte, že nikdy neuznáte ta referenda. Koho by to zajímalo? To vaše "nikdy"? Tak si to neuznávejte. Ale my je uznáme. To je všechno.
 



 18301

Je na čase deeskalovat konflikt na Ukrajině, nebo se vymkne kontrole

23. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Částečná mobilizace ruských vojenských sil v počtu 300 tisíc se po bleskové ukrajinské protiofenzivě na severu země dala očekávat. Jedná se o poměrně logický tah. Nadto Kreml má plné ruce práce nejen s Ukrajinou, ale i s jednotným postupem NATO akcelerovaným bezprecedentními západními sankcemi. A nyní Vladimir Putin, kterého nejedna mluvící hlava na Západě považuje za šílence, opět hrozí ultimátními zbraněmi. Už bychom se měli konečně dovtípit, kdy je šéf Kremlu nejnebezpečnější: když je zahnán do kouta.

 19268

Je načase dodat Ukrajině rychle co největší množství potřebných zbraní, aby kriminální Rusko porazila co nejdříve

23. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Jak uvedl Anthony Blinken v OSN, pokud by Rusko přestalo bojovat, agresivní válka na Ukrajině skončí. Pokud by Ukrajina přestala bojovat, skončí Ukrajina.

Svět musí nyní Ukrajině co nejrychleji poskytnout co největší množství potřebných zbraní, aby bylo Rusko co nejrychleji vyhnáno z ukrajinského území a zločinec a vrah Putin a jeho kumpáni byli postaveni před mezinárodní soudní dvůr.

Není pravda, jak píše Daniel Veselý, že "Putin je nejnebezpečnější, když je zahnán do kouta". Naopak, dosavadní historie Putinova jednání dokazuje, že kdykoliv, když se mu ukáže síla, Putin ustoupí.

Jinak představa, že pokud by Západ a Ukrajina Putinovi ustoupili, začne se Rusko chovat civilizovaně, je absurdní. Putinova agrese a jeho kriminální vraždění a mučení nevinných lidí pokračuje bez ohledu na strategii Západu či Ukrajiny. Putin své zločiny přestává provádět jen tehdy, když je mu v tom fyzicky zabráněno. 

 19248

Mýty a skutečnost

23. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

33 let svobodné země a velmi zjednodušené loupání cibule při hlavní politické debatě v České televizi, která "náhodou" měla 33 vrstev…

Mýty a skutečnost jednoho unaveného zapisovatele okrsku 10100…

1. "Žijeme v sociálním státě, který je robustní a postará se o všechny své potřebné občany.  Nikoho nenecháme padnout" = největší fráze této doby.

 19268

Důkaz, že Kreml není vláda, ale mafie

23. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 
Přátelé Vladimíra Putina na významných postech si musí cítit jako postava z populárního seriálu Hra o trůny. Další vysoce postavený úředník se nevysvětlitelně vrhl na smrt, zatímco počet mrtvých mezi ruskou politickou a ekonomickou elitou stále stoupá.

Anatolij Geraščenko, bývalý šéf moskevského leteckého institutu, uklouzl a zřítil se ze schodů v sídle institutu v ruském hlavním městě. Jeho velmi podezřelá smrt přišla necelé dva týdny poté, co Putinův muž odpovědný za rozvoj rozsáhlých ruských arktických zdrojů, který se nedávno setkal s Putinem na významné konferenci pořádané Kremlem ve Vladivostoku, Ivan Pečorin, spadl přes palubu při plavbě u tichomořského pobřeží země. 


9748

Proč se u nás nedělá skutečná dopravní politika?!

23. 9. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Smysluplná dopravní politika státu, speciálně ve vleklé energetické krizi, je důležitá okolnost. Vlastně tahle politika u nás zatím spíš neexistuje. Je tu nepochybně nějaký plán budování či revitalizace dopravních cest a jejich vybavení, to ale nezbytně není politika. Na to stačí schopný technik, který si udělá harmonogram podle skutečné společenské důležitosti jednotlivých projektů. Co se týká běžných oprav, také nejde primárně o politiku, ale o povinnou péči řádného hospodáře jednoznačně spojenou s jeho zodpovědností. Dělat z toho politikum je sice politiky oblíbené, ale úplně zbytečné.

Rozhovor Britských listů 529. O kostlivcích ve skříni vlády Petra Fialy

19. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



V neděli večer 18.9. vysílala česká média předtočený rozhovor premiéra Petra Fialy o energetické krizi. Hovořil o zastropování cen energií, o "deštníku proti chudobě" a apeloval na občany, aby energiemi šetřili. Ač velmi civilizovaný, Fialův projev byl velmi nekonkrétní a vynechal celou řadu závažných okolností. Dokáže přesvědčit občany, aby ho podpořili a zastaví to rostoucí podporu voličů pro populisty v ČR? O tom mluví Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 20.9. 2022.

 18389

Nástrahy plateb mobilem

23. 9. 2022

čas čtení 3 minuty


Přišla vám SMS s informacemi o zaplacení, přestože jste k platbě nedali žádný pokyn? Měli byste určitě zbystřit, a to i v případě, že vám nebyla odečtena nijak vysoká částka. Není totiž výjimkou, že jsou tyto platby strhávány opakovaně za využívání služby, o které jste dokonce nikdy neslyšeli. Jak je to možné a jak se dá těmto platbám zabránit?

Co může stát za takovou platbou?

Hospodaření OSBL za srpen 2022: zůstatek 31.8. 2022 - 6 383,01 Kč

2. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to.  (JČ)

V srpnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 454.02  výdaje byly  53 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci srpna byl 6 383,01  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 527. Lze říct: "Tihle voliči jsou blbí, nemusíme se o ně starat?"

8. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Kritik a komentátor Petr Fischer byl jedním z prvních, kdo se v sobotu 3. září vyjádřil k sedmdesátitisícové protestní demonstraci na pražském Václavském náměstí, která se možná stane zásadním politickým předělem ve vývoji České republiky za posledních 33 let. Vláda Petra Fialy se při řešení této krize zatím moc nevyznamenala a čas letí a společenská destabilizace hrozí. Jak se k celé věci postavit a co udělat, na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal právě Petra Fischera. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 9. září 2022.

 18990

Čínské veřejné mínění se obrací proti Rusku

23. 9. 2022

čas čtení 11 minut

Každému, kdo se spoléhá pouze na oficiální prohlášení a státní média, možná uniklo, že čínské veřejné mínění se postupně, jak se válka protahuje, obrací proti Rusku – a ve prospěch Ukrajiny, upozorňuje Mu Čchun-šan.

Rozhovor Britských listů 526. Británie: Zkorumpovaný bankéř a vesnická idiotka

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po letním odvolání Borise Johnsona z funkce šéfa britské Konzervativní strany a britského premiéra následovala zdlouhavá kampaň vyhledávání jeho nástupce. Posledními dvěma kandidáty byl bývalý ministr financí Rishi Sunak a Johnsonova ministryně zahraničí Liz Truss, která během své předchozí politické "kariéry" prokázala pozoruhodnou schopnost mnohokrát radikálně měnit své názory. Jeden komentátor je charakterizoval jako "zkorumpovaného bankéře a vesnickou idiotku". Tak v pondělí 5. září zvolili jihoangličtí důchodci, kteří tvoří členskou základnu Konzervativní strany, svou novou šéfkou právě Liz Trussovou. Není to osoba, která by zrovna rozuměla hlouběji mnoha věcem a určitě ne ekonomice.  Je to volba, kterou učinilo přesně 0,3 procenta britských voličů. Co to znamená, o tom mluví Bohumil Kartous s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů.

 19144

Dostane Ukrajina konečně německé tanky?

23. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Ukrajina potřebuje moderní západní tanky, aby mohla pokračovat v osvobozování Ruskem okupovaného území, tvrdí vojenští experti. Ozývají se výzvy, aby Německo vytvořilo v Evropě koalici, která je dodá, upozorňuje Frank Hofmann.

 16780

Útok na Evropu? Francouzská armáda by dlouho nevydržela

23. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Se svým jaderným arzenálem a špičkovými zbraněmi je francouzská armáda považována za jednu z nejmocnějších v Evropě. Nyní ale i generálové varují, že Paříž se nemůže v nouzi bránit. Protože ukrajinská válka ukázala, co je dnes pro válku rozhodující – a to Paříž postrádá, upozorňuje Martina Meisterová.

 18299

Nevědomá německá touha po ruské duši

23. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Důvody neúspěchu německé politiky vůči Rusku leží částečně v oblasti nevědomí. Rusko znamená mnoho věcí, po kterých Němci tradičně touží: Nedotčenou přírodu, únik před konzumem, okouzlující vládce. Putin ví, jak využívat tyto fantazie, upozorňuje Clemens Schneider.

 18935

Putinova mobilizace neúměrtně postihuje menšiny v Rusku

23. 9. 2022

čas čtení 6 minut

"Je to stoprocentní mobilizace"

Přicházejí zprávy o tom, že jsou mobilizací neúměrně postiženy etnické menšiny. Protestující v Moskvě byli odvedeni do armády  


Předvolání do armády doručené mužům o půlnoci. Učitelé ve školách pod nátlakem roznášejí oznámení o odvodech. Muži dostávají hodinu na to, aby si sbalili věci a odešli do odvodních středisek. Manželky pláčou.

První celý den první ruské mobilizace od druhé světové války přinesl emotivní scény v odvodních střediscích a dokonce i známky protestů, přičemž se zdá, že Rusko povolává do armády mnohem větší počet muží než 300 000, jak tvrdil ministr obrany Sergej Šojgu.

Jedna žena z malé vesnice v Zakamenském kraji v Burjatsku na východní Sibiři uvedla, že poprvé pocítila, že něco není v pořádku, když kolem půlnoci začali štěkat psi.

 19112

"Rusko se střílí do nohy s tvrdohlavostí maniaka." Vojenští experti mají za to, že mobilizace Rusku nepomůže

23. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Jednotky ozbrojených sil Ukrajiny pokračují v protiofenzívě k dosažení hranic "Luhanské lidové republiky", nyní částečně prolomily obranu Ruské federace v sektoru Dvurečnoje-Kupjansk. Přitom ani na pozadí mobilizace vyhlášené v Rusku nedojde na bojišti k žádným změnám, prostě bude "více mrtvol" a Ukrajina bude mít důvod požadovat zavedení nových sankcí proti Ruské federaci. V rozhovoru pro The Insider to uvedli vojenští experti. Také mobilizace bude pro ruskou ekonomiku obrovským problémem, protože země bude muset poskytnout statisíce vojáků.

 19106

V Moskvě zvítězila "strana války"

23. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Po vyhlášení a následném odložení referend, která Moskva plánovala použít k anektování samozvaných republik Donbas a Luhansk a okupovaných Záporožské a Chersonské oblastí Ukrajiny tváří v tvář úspěšnému postupu Ukrajiny, nyní Kreml obrátil kurz a nařídil, aby se tato konala za týden, upozorňuje Andrej Percev.

Ruská agrese na Ukrajině: Kreml popírá, že by Rusové utíkali, aby se vyhnuli službě v armádě, ale lety z Ruska jsou vyprodané a na hranicích se tvoří fronty

22. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 
- Kreml popírá, že by ruští muži utíkali, aby se vyhnuli boji ve válce

Kreml odmítl zprávy o exodu ruských mužů v bojovém věku poté, co Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci, jako "přehnané".

Údaje o prodeji letenek však ukazují,  že lety z Moskvy do hlavních měst Gruzie, Turecka a Arménie, tedy do všech destinací, které umožňují Rusům vstup bez víz, byly vyprodány během několika minut po Putinově středečním oznámení.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na pravidelném brífinku s novináři odmítl popřít zprávy ruských médií, že někteří demonstranti proti mobilizaci zadržení v noci na středu dostali povolávací rozkazy. Řekl: "To není v rozporu se zákonem."

- Rusům prchajícím před   mobilizací nařízenou Vladimirem Putinem nebude Česká republika vydávat humanitární víza, uvedl český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Lipavský řekl: "Chápu, že Rusové utíkají před stále zoufalejšími rozhodnutími Putina. Ale ti, kteří utíkají ze své země, protože nechtějí splnit povinnost uloženou vlastním státem, nesplňují kritéria pro udělení humanitárních víz.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová však ve čtvrtek naznačila, že ruští dezertéři mohou v Německu získat ochranu.

- Protesty proti povolávacím rozkazům v Dagestánu:




Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij promluvil v OSN

22. 9. 2022

čas čtení 14 minut

Syn mluvčího Kremlu Peskova se stal terčem fingovaného telefonátu, který ho povolával do armády: :))) "Já jsem Peskov, já přece nemůžu být povolán na frontu. Budu to řešit na jiné úrovni."


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se ohradil proti ruským krokům směřujícím k eskalaci války a prohlásil, že síly jeho země budou pokračovat v protiofenzívě a nedají Rusku prostor k mobilizaci a zakopání se na ukrajinském území.

"Můžeme vrátit ukrajinskou vlajku na celé naše území. Můžeme to udělat silou zbraní, ale potřebujeme čas," řekl Zelenskij ve středečním záznamu vysílaném na Valném shromáždění OSN, které se Rusko pokusilo blokovat,  ale členské státy to drtivou většinou hlasováním schválily.

"Rusko chce strávit zimu na okupovaném území Ukrajiny... Chce vybudovat svá opevnění na okupovaném území a provést vojenskou mobilizaci doma. Nemůžeme souhlasit s odloženou válkou, protože ta bude ještě žhavější než ta současná."

Zelenskij stanovil pět podle něj neoddiskutovatelných podmínek pro mír. Patří mezi ně potrestání ruské agrese, obnovení bezpečnosti a územní celistvosti Ukrajiny a bezpečnostní záruky.

Proti Ukrajině byl spáchán zločin a my požadujeme spravedlivý trest," řekl Zelenskij orgánu OSN.

"Měl by být vytvořen zvláštní tribunál, který by potrestal Rusko za zločin agrese proti našemu státu..." dodal. Rusko by mělo za tuto válku zaplatit svým majetkem," uvedl ukrajinský prezident a vyzval OSN, aby Rusku jako členu Rady bezpečnosti "odebrala právo veta".

Zelenskij v době, kdy seVvalné shromáždění sešlo, připomněl světovým poitikům masové hroby exhumované v nedávno osvobozeném městě Izjum a uvedl, že mezi mrtvolami je muž uškrcený provazem a další, který byl před vraždou vykastrován. Ukrajinský prezident uvedl, že to nebyla první taková zvěrstva.

Řekl to celosvětovému shromáždění: "Zeptejte se, prosím, představitelů Ruska, proč jsou ruští vojáci tak posedlí kastrací. Co jim bylo provedeno, že to chtějí dělat i jiným?".

 18577

Putin přiznává, že jeho předchozí hrozby byly plané, a říká, že "tohle není bluf"

22. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 
Fantastický projev ruského vůdce ukazuje, že uznává, že jeho země válku na Ukrajině prohrává, píše Keir Giles z britského výzkumného institutu Chatham House.

Ranní projev ruského prezidenta Vladimira Putina, který oznámil částečnou mobilizaci a varoval před možnou odvetou za západní akce proti Rusku, obnoví obavy z bezohledného jaderného vydírání. Celkově by však měl být vnímán spíše jako uklidňující než znepokojující.

Dobrou zprávou je, že Putinovo vyhlášení mimořádných opatření ukazuje, že si Putin uvědomuje, že Rusko ve své válce o imperiální expanzi prohrává. Tou méně dobrou zprávou je, že pokud věří byť jen malému zlomku lží a fantazií, které během projevu vybájil, je jeho vliv na realitu ještě vratší, než jsme dosud předpokládali.

31153

Váhavost vládní koalice způsobila posílení preferencí populistů

22. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tohle ovšem vypadá příšerně: pokud použiju stejný přepočet jako u předchozího průzkumu, je poměr populistického dua vůči současné pětikoalici 44,3 % versus 38 %, tedy velký, šestiprocentní rozdíl. Současná koalice by tedy vůbec nemohla sestavit většinu, a dokonce i kdyby si přibrala do party ČSSD, tak je to 44,3 versus 42.

Jsem přesvědčený že tohle je důsledek váhavosti a odtažitosti vládní koalice v uplynulých několika měsících vůči dopadům inflace a eskalujících cen elektřiny na populaci. A to jak v komunikaci vůči veřejnosti, tak v silných opatřeních (data se sbírala před oznámení o zastropování cen). Lidé mají strach, docela oprávněně, ze strachu se rodí hněv a naštvanost, též oprávněně. Tahle škoda se bude zacelovat dlouho a pracně.

Přesto jsem mírně optimistický do budoucna. Zastropování znamená aspoň jakousi jistotu, finanční podpora k tomu alespoň trochu pomůže, a jeví se, že se též uklidňují trhy (spotové ceny letí prudce dolů). Strach i naštvanost postupně přejde, zejména pokud se vláda zaměří na nejzranitelnější části populace a pomůže jim adresně a cíleně.

 18409

Máme sakra těch 300 tisíc přileb nebo nemáme?!

22. 9. 2022 / Vít Kučík

čas čtení 2 minuty

"Šojgu, říkáte, že to v součtu hodí 300 tisíc hlav, co tam pak můžeme poslat, aniž by z toho byla druhá Velká říjnová revoluce, chápu to dobře...?"
"Naprosto přesně, Vladimíre Vladimíroviči."
"Hele, Šojgu, před půl rokem jsi mi taky tvrdil, že u hranic nemáme žadný odvedence, a pak hned první den na mně začaly vřeštět ze všech stran matky, že jsme jim tam do ostré palby poslali děcka v základní službě, co jim navíc napovídali, že jsou jen v Bělorusku na spřátelených manévrech..."
"To bylo jen pár ojedinělých nedorozumění, které jsme vyšetřili, přijali nápravná opatření, a už se nebudou opakovat. Moji podřízení to kontrolovali."

 19248

Výborný postřeh Michala Skořepy o českém systému sociálních dávek

22. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Ekonomický analytik Michal Skořepa to ve středu na Českém rozhlase Plus v pořadu Souvislosti vystihl dokonale (a musím říci, že jsem se styděl, že mne to nenapadlo dříve): tak dlouho jsme v Česku líčili (k tomu dodám, že to byla pravicová agenda, kde se prolínaly zejména krajní pravice s ODS) sociální dávky jako podezřelé a dehonestující, až se lidé stydí si pro ně jít. Je pak pikantní vidět, jak premiér Fiala z ODS vyzývá občany, aby se nestyděli jít si pro dávky. A i přesto naprostá většina z těch, kteří na ně mají nárok, je nebere.

30898

Kolik z 300 000 povolaných se dostaví?

Berme to tak, že Rusko jede dle tradiční kágébácké doktríny "ani slovo pravdy"

22. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Pár rychlých poznámek k Putinovu vyhlášení mobilizace a referend:

1) I za druhé světové války jsme viděli, že čím více v koncích diktátor je, tím je zběsilejší ve vyjádřeních a činech. Ale on vlastně nemůže jinak, protože jeho možnosti jsou a) zabalit to, b) pokračovat. Zabalit - to neudělá. Takže pokračovat. A když jste ve vážných problémech, které se valí ze všech stran, tak nemůžete pokračovat "jenom tak", protože ty problémy všichni vidí a vedlo by to jen k rychlejšímu úpadku a vzdávání se, ale musíte se o něco pokusit, i když je to čistá blufovačka (která v důsledku k rychlejšímu konci může vést též - viz např. německé protiofenzívy na sklonku války, které konec v důsledku jen uspíšily).

6177

Vládní "boj" s energiemi

22. 9. 2022 / Filip Pertold

čas čtení 2 minuty

Co se podle mého soudu povedlo a co méně

1. Určitě je pokrok s příspěvkem na bydlení a jeho rozšíření pro širší spektrum lidí. Podařilo se zavést on-line žádosti, od října se zvýší normativy zásadním způsobem. Navíc se zvýšily víc pro menší domácnosti. Též se podařilo zjednodušit reportování výdajů na služby. Nicméně stále není jasné, zda se i zvýší prostupnost úřadů práce. Velká otázka do podzimu. V komunikaci vzali za své tuto dávku nejen ministr práce a sociálních věcí, ale i ministr financí a premiér. V Česku nevídaná věc. Pevně doufám, že se časem podaří i nastavit podlahy, tedy minimální výši příspěvku.

 19266

Kyjev vyzývá Západ, aby upřesnil, jak by reagoval na ruský jaderný úder

22. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 
Foto: Mychajlo Podoljak, politický poradce ukrajinského prezidenta

Ukrajina žádá světové politiky, aby "velmi důrazně" řekli, že jaderný úder by měl pro Rusko katastrofální následky


Ukrajinští představitelé vyzvali světové politiky, aby vydali ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi důrazné varování, v němž by jasně uvedli, že jakýkoli pokus o použití jaderných zbraní na Ukrajině by měl pro Rusko katastrofální následky.

"Ostatní jaderné státy musí velmi důrazně říci, že jakmile Rusko jen pomyslí na provedení jaderného úderu na cizím území - v tomto případě na území Ukrajiny - budou následovat rychlé odvetné jaderné údery s cílem zničit odpalovací zařízení jaderných zbraní v Rusku," řekl Mychajlo Podoljak, vysoký poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v rozhovoru v prezidentské administrativě v Kyjevě.

 19265

Čeho se Putin bojí? Mrtvých synků z Petrohradu a Moskvy

22. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Vladimir Putin ve středu ráno ohlásil částečnou mobilizaci a anexi obsazených částí Ukrajiny. Je teď úplně lhostejné že v případě mobilizace "vyhověl naléhání ministerstva obrany" a v případě anexe bude formálně přikryta zfalšovanými referendy, píše na sociální síti Petr Jan Vinš.

Tomuhle nemůže věřit snad ani Severokorejec na houbičkách. Nicméně několik poznámek si k tomu dovolím.

Přijde mi až komické, že ten fíkový list referenda ještě drží. Ano, už se hovoří o tom, že to bude možná online referendum, aby nehrozilo, že ruské jednotky budou utíkat rychleji, než kompars odehraje komedii s lístkem a urnou. Je to ale každopádné jednoznačný výkladový rámec, jak nahlížet zmanipulované referendum na Krymu v roce 2014, u kterého někteří naši demokraté lavírovali, zda je nebo není autentickým výrazem vůle lidu.

Tady je odpověď: referendum (nebo volby) už pro diktátora Putina nejsou ničím jiným, než prostředkem, kterým volně disponuje a kterým zarámuje cokoli, co předem rozhodl.

Pozn. k ilustraci: Putinova mobilizace okamžitě vyhnala ceny letenek do Dubaje na neuvěřitelných 17 800 dolarů.

Ruská agrese na Ukrajině: Počet zatčených na protiválečné demonstraci v Moskvě přesáhl 1000

21. 9. 2022

čas čtení 11 minut

 

Na protimobilizačních demonstracích, která se konají po celém Rusku, bylo zatčeno více než 1 000 protestujících.

Podle OVD-Info bylo v 38 městech po celém Rusku zadrženo více než 1 178 osob, přičemž nejvíce zadržených je v Moskvě a Petrohradě.

Protesty se konají v souvislosti se středečním příkazem ruského prezidenta Vladimira Putina k částečné mobilizaci, protože ruské síly čelí řadě neúspěchů při své invazi na Ukrajinu.




- Finsko ve středu uvedlo, že pracuje na federální strategii, která má "omezit nebo zcela zamezit" turistickému ruchu z Ruska po invazi na Ukrajinu.

    "Toto národní řešení může zahrnovat novou legislativu, která by byla přijata velmi rychle," řekl ministr zahraničí Pekka Haavisto na tiskové konferenci, informuje agentura France-Presse.

Od července, kdy skončila platnost ruských omezení proti covidu, došlo k rozmachu ruských cestovatelů a v Evropě se zvyšuje odpor proti vpuštění ruských turistů, zatímco válka pokračuje.

Finsko v září výrazně omezilo turistická víza pro Rusy, ale turisté do země nadále vstupují prostřednictvím víz vydávaných jinými zeměmi EU v schengenském prostoru cestování bez hranic.

"Ani Finsko nechce být zemí, která je tranzitní zemí pro schengenská víza vydávaná jinými zeměmi," řekl Haavisto.

Podle průzkumu veřejného mínění, který ve středu zveřejnil finský deník Ilta-Sanomat, si přibližně 70 % Finů přeje, aby jejich země přestala vydávat turistická víza Rusům.

Finsko volá po rozhodnutí EU o omezení víz pro Rusy, ale Haavisto poznamenal: "Nelze zaručit, že by k tomuto kroku došlo velmi rychle."

-  Pět britských občanů zadržovaných proruskými silami na východě Ukrajiny bylo bezpečně vráceno,
uvedla britská premiérka Liz Trussová. Mezi propuštěnými byl i Aiden Aslin, bývalý britsko-ukrajinský pečovatel z Nottinghamshire, který bojoval v ukrajinských jednotkách a byl zajat   v Mariupolu, potvrdil Aslinův poslanec Robert Jenrick.

 19265

Ruská agrese na Ukrajině: Putin "velmi nebezpečně hazarduje s jadernými výhrůžkami", varuje EU

21. 9. 2022

čas čtení 10 minut

Foto: Cena letenky Moskva/Dubaj stoupla po Putinově projevu na 17 800 dolarů, upozorňuje Bohumil Kartous. 


- Ve středu večer se shromáždil na moskevském Arbatu dav demonstrantů. "Pošlete Putina do zákopů!" skandoval:


- Vladimir Putin "velmi nebezpečně hazarduje s jadernými výhrůžkami" a musí "přestat s takovým bezohledným chováním", varoval výkonný orgán EU.

Mluvčí Evropské komise Peter Stano dodal, že "falešná a nezákonná referenda" plánovaná na tento víkend v Luhansku, Doněcku, Chersonu a Záporoží nebudou uznána.

Stano  řekl novinářům: "Putin hraje jaderný hazard. Používá jaderný prvek jako součást svého arzenálu teroru, to je nepřijatelné."

Členské státy EU jednaly o tom, jak reagovat na nejnovější vývoj ruské války na Ukrajině, pokračoval a varoval Moskvu, že to bude mít "z naší strany důsledky".

- Protesty v Rusku proti mobilizaci:

- Keir Giles, který spolupracuje s programem Rusko a Eurasie v Chatham House, ve středu  pro Guardian píše, že Putin svým projevem přiznal, že jeho předchozí hrozby byly plané:

"Pro dlouhodobé pozorovatele Ruska bylo nejpozoruhodnějším aspektem Putinova projevu to, jak málo se jeho tvrzení o Ukrajině a světě posunula od jeho posledního velkého projevu při zahájení invaze v únoru. Ústřední mýtus o tom, že Západ chce Rusko zničit, byl nyní přikrášlen představou, že zemi hrozí západní zbraně hromadného ničení. Jinak to ale vypadalo, jako by srážka s realitou, kterou ruská armáda zažila v uplynulém půlroce, neměla na Putinův pohled vůbec žádný vliv.

Projev byl určen především domácímu publiku, které je předurčeno k tomu, aby přijalo nebo alespoň tolerovalo Putinem předkládanou zrcadlovou verzi světa. Obsahoval však také známé  poloviční jaderné hrozby, jejichž cílem bylo poskytnout západním lídrům záminku, kterou možná hledají, aby oslabili podporu Ukrajině. I zde však bylo cítit zoufalství. "Není to bluf," řekl Putin - což bylo uznání, že všechny jeho předchozí hrozby vůči Západu, jaderné i nejaderné, se ukázaly jako prázdné, protože postupné ruské "červené linie" se tváří v tvář západnímu odhodlání vypařily.

Tento projev je dalším uznáním toho, že Rusko dosud nebylo schopno zvítězit na bitevním poli - takže aby porazilo Ukrajinu, musí zvítězit jinde. Putin doufá, že toto vítězství bude dosaženo podkopáním mezinárodní podpory Ukrajiny. Je to výzva Západu a hra pro ustrašené západní lídry - zejména ty, kteří ruské jaderné záměry čtou spíše z propagandy Moskvy než z její doktríny."

 19264

Lilian Landová se vrací do svého domovského Gymnasia v Arabské…..

21. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Co by dnes asi říkala na společensko/ politickou situaci? A koho by v pátek a sobotu volila?

"Netoužím po smrti
žádný sebevrah po ní netouží
dívejte se jak mizím
dívejte se na mě

jak mizím
dívejte se na mě
dívejte se na mě
dívejte se

(Sarah Kane, Psychóza ve 4.48)


Destička za slečnu Lilian Landovou již je na Gymnasiu Arabská.... Úkol, který jsem v BL slíbil ( viz článek o knize věnované této statečné dívce, která byla vlastně "zavražděna" vyšetřovatelem StB Václavem Duchačem) se podařil i přes odpor stále žijících tehdejších udavačů a pasivních spolužáků, kteří mají stále velký vliv v této společnosti..

Pochopitelně mne nebo spolužačku a obrovskou kamarádku paní Platkevičovou na slavnostní odhalení nikdo nepozval, stejně bych nešel...

Tak mám radost a děkuji všem, kteří tomu pomohli ❤️ PV

K tomu:

Jaroslav Hutka, Poprava květinky

Pavel Veleman, Lilian Landová, věčná kamarádka, která nikdy nezestárne...

* * *

Ta několik desítek let dlouhá a místy velmi těžká cesta přes "černé svědomí" mnohých dnes vlivných spolužáků se konečně uskute4nila… Jako vše v této zemí - realizovat připomínku této naprosto mravně jasné,  statečné ženy, trvalo více než třicet let.

 19252

O jadernickém vlastenčení, aneb Co vše dokáže vplynout do labilní národní identity

21. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ve "zlatých devadesátkách" bylo trendy tvrdit, že čeští kritici jaderné energetiky jsou placeni z Německa (lokální bulvár zveřejňoval "zaručené" částky v markách). Ještě nedávno proruské vlivové struktury v ČR tvrdě bojovaly za vpuštění Rosatomu do tendru na dostavbu Dukovan. Mezitím se ovšem "argumentační" postupy zcela otočily: Dnes se už běžně setkáte s nepodloženým obviněním, že prý kritici jádra jsou "placeni z Ruska". 

 18169

"Pak by bylo možné ruské použití jaderných zbraní"

21. 9. 2022

čas čtení 10 minut

Taktické chyby, demotivovaní vojáci a vážné potíže se zásobováním. Ruská armáda na Ukrajině se potýká s obrovskými problémy. Půjde proto Kreml v blízké budoucnosti do extrémů? Vojenský analytik Gustav Gressel vidí dva scénáře, ve kterých by Putin mohl použít jaderné zbraně. Ptal se Ibrahim Naber.

 18794

Německo: Nebezpečí fatálního chybného rozhodnutí

21. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Olaf Scholz je prvním kancléřem, který podstupuje vážné riziko, že bude muset rozhodnout o válce nebo míru pro Německo. Svůj obrat dokončuje ve zpomaleném záběru. Ale z německé perspektivy lze kancléře z tohoto otálení obvinit jen částečně, tvrdí Sascha Lehnartz.

 18966

Jak válka proti Ukrajině ohrožuje územní celistvost Ruska

21. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

Vladimir Putin je posedlý představou, že Ukrajinci nejsou samostatným národem a že různé národy v hranicích Ruské federace tvoří jednotný celek. Ale v obou případech si situaci zhoršuje, protože sjednocuje Ukrajince proti Rusku a přiměje Nerusy i Rusy mimo Moskvu, aby se postavili proti centru, tvrdí Vjačeslav Jepurjanu.

 19085

Rusko je ve vleku iracionální protizápadní ideologie

21. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Alexandr Dugin nemá v Rusku takový vliv, jak si mnozí na Západě myslí. Avšak ideologický systém eurasianismu, který odmítá evropské hodnoty a oslavuje kult síly a destrukci jednotlivce, riskuje, že se stane hrozbou pro Rusko 20. století, stejně jako jí byl marxistický komunismus ve 20. století, říká Alexandr Cipko.

 19263

Jak Rusko získává zahraniční mikroelektroniku pro své zbraně

21. 9. 2022

čas čtení 8 minut

Rusko nevyrábí mikroelektroniku nezbytnou pro moderní vysoce přesné zbraně a munici. Zbývá ji koupit v zahraničí. Ruský vojensko-průmyslový komplex k tomu tváří v tvář přísným mezinárodním sankcím využívá složitá schémata se zprostředkovateli a fiktivními společnostmi.

 19260

Jak si ruské námořnictvo tajně obstarávalo německou techniku

21. 9. 2022

čas čtení 11 minut

Minimálně do roku 2021 si ruské námořnictvo zřejmě oklikou obstarávalo německou motorovou technologii. Němečtí dodavatelé uvedli, že si mysleli, že zboží půjde k civilním zákazníkům prostřednictvím společnosti v Lotyšsku. Ve skutečnosti byl materiál určen pro ruské válečné lodě, informuje Hans-Martin Tillack.

 18508

Rusko má letos skvělou úrodu - a zaděláno na problémy pro zemědělce

21. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Letošní úroda v Rusku je "velkolepá" a letos na podzim a v zimě nedojde k hladomoru ani radikálnímu nárůstu cen základních potravin. Ale kombinace ruské vládní politiky a omezené schopnosti producentů vyvážet obilí bude znamenat, že nejprve utrpí zemědělci a pak i obyvatelstvo, říká Natalja Zubarevičová.

 16709

Zakavkazsko: Druhá fronta proti Rusku?

21. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Nová vlna násilí mezi Arménií a Ázerbájdžánem a zvýšená aktivita v regionu ze strany USA a EU znamenají, že samoúčelné domněnky, které si Moskva dlouho dělala o svém postavení na jižním Kavkaze, již neplatí a že Rusko musí začít znovu od nuly, tvrdí Dmitrij Rodionov.

 19113

Nové "mrtvé duše" v ruských statistikách

21. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

I když nebyly zveřejněny konečné výsledky posledního ruského sčítání lidu, je nyní k dispozici dostatek údajů pro kontrolu některých čísel. A tento proces ukazuje, že populace jak mnoha jednotlivých federálních subjektů, tak země jako celku může být značně nadhodnocena, upozorňuje Alexej Rakša.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
48255