Virus nezná státní příslušnost

29. 12. 2020 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Ministerstvo zdravotnictví ČR nám dnes sdělilo:

Vážený pane redaktore,

antigenního testování se mohou zúčastnit všichni pojištěnci v ČR, kteří se prokáží průkazem pojištěnce nebo náhradním dokladem.

S pozdravem

Mgr. Barbora PETEROVÁ
tisková mluvčí
vedoucí tiskového oddělení

Zavádějící je tedy naštěstí pouze ten leták. - A na dotaz o očkování jsme dostali ještě tuto odpověď:(JČ)


Očkování na covid-19 je dobrovolné a jedná se o službu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Bezplatně jej tedy mohou absolvovat osoby, které jsou účastny systému veřejného zdravotního pojištění v ČR, resp. osoby, které jsou jim postaveny na roveň - tedy například osoby, které mají v České republice nárok na plnou péči podle evropských koordinačních nařízení.

S pozdravem

Mgr. Barbora PETEROVÁ
tisková mluvčí
vedoucí tiskového oddělení

 

* * *

Dnes jsem dostal informační leták Ministerstva zdravotnictví ČR o dobrovolných testech na COVID-19 (v. příloha), píše Giorgio Cadorini. Na konci první strany je položka:

Kdo se může nechat otestovat?

Odpověď: Všichni občané ČR (vyvedeno tučně a červenou barvou)


    Tedy se to netýká neobčanů ČR trvale žijících na území ČR (kteří také platí daně a zdravotní pojištění). Nebo je druhá možnost: ministerstvo předpokládá, že všichni neobčané ČR jsou z definice nakaženi a test pro ně nemá smysl.

 


    Dodám, že leták jsem dostal mailem až teď, dokonce po zahájení očkování, od správy obce trvalého pobytu a přesto není nikde napsáno, kde se nachází v těchto končinách "antigenní odběrové centrum", kde podle návodu se můžu nechat dobrovolně testovat. Vlastně, nemůžu: nejsem občanem ČR.

Pro jistotu, až potkám virus, ukážu mu průkaz k povolení pobytu, třeba funguje líp než vakcina :o)


Leták MZČR: Testování proti koronaviru je pouze pro občany ČR!

0
Vytisknout
8278

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021