Průběžné zpravodajství:

Vakcíny nepostihují plodnost žen, dezinformace však dál trvají

28. 2. 2021

čas čtení 3 minuty
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 235 480  osob. V sobotu 27.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  7798  nových denních nákaz (o víkendu se řádně netestuje).  Zemřelo 20 339 lidí, to je denní nárůst o 145 mrtvých.   V nemocnicích je 6998 lidí, to je nárůst od včerejška o  90 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V sobotu bylo v ČR očkováno jen 3238 osob! Ukončeno bylo očkování u 543 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 649 868 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca den a půl.) Pro srovnání: V Británii bylo naočkováno první dávkou téměř 20 milionů lidí.

SITUACE SE ZHORŠUJE. ZŮSTAŇTE DOMA!



- Některé mladé ženy stále váhají nechat se očkovat proti koronaviru, protože se šíří dezinformace, že vakcína ochromuje jejich plodnost. Navzdory tomu, že lékaři a gynekologové upozorňují, že neexistuje žádný mechanismus, jak by proticovidové vakcíny mohly ovlivnit plodnost žen, dezinfomace trvají.  Channel 4 News přinesly znepokojující reportáž, že ženy jsou vážně ohroženy koronavirem v pozdní fázi těhotenství a nedostává se jim ochrany, na kterou podle zákona mají právo, zde svědectví, jak to vypadá v české nemocniční praxi.  

- Británie proočkovala první dávkou téměř 20 milionů svých občanů. První dávku vakcíny obdrželo v Británii 19,6 milionů lidí, druhou dávku 770 000. Začalo se očkovat 8. prosince 2020.  ZDE 

 

- Ve svém rozpočtu na další rok tuto středu  hodlá britský ministr financí zachránit obchody na britských ulicích dotací ve výši 5 miliard liber (150 miliard Kč).

- Australský stát Victora informuje, že nezaznamenává žádné nové případy nákazy.

- Stovky demonstrantů proti lockdownu se v Dublinu střetly s policií. Asi 20 osovb bylo zatčeno.

- Americké ministerstvo spravedlnosti se odvolá proti rozhodnutí jednoho soudce, že celostátní zákaz vystěhovávání občanů z bytů v době pandemie je protizákonný. Federální soudce v Texasu rozhodl ve čtvrtek, že Kongres nemá podle americké ústavy právo toto rozhodnout.

- Prezident Joe Biden  s radostí komentoval zprávu, že byla v USA schválena k užívání jednorázová vakcína firmy Johnson & Johnson, avšak varoval, aby Američané zůstali i nadále ostražití, protože se šíří nové varianty koronaviru.

- Británie zaznamenává nejnižší počet nákaz za posledních pět měsíců. V sobotu zemřelo dalších 290 osob a celkem v Británii zemřelo na koronavirus 122 705 lidí.

- Brazílie už pátý den zaznamenává více než 1300 úmrtí denně. V sobotu registrovala také 60 000 nákaz.

- Školy na okupovaném západním břehu Jordánu budou uzavřeny na 12 dní ve snaze zastavit rychlé šíření nákazy.

- Americká Sněmovna reprezentantů schválila podpůrnou dotaci pro obyvatelstvo ve výši 1,9 bilionu dolarů. Sněmovna balík schválila 219 hlasy vůči 212 a posílá ho do Senátu, kde plánují demokraté legislativní manévr, jímž balík schválí bez podpory republikánů. Jeden senátor však prosadil, že podle předpisů Senátu nemůže být do balíku včleněno opatření na zvýšení minimální mzdy na 15 dolarů za hodinu. Většina republikánů je proti tomuto balíku, který má většinou uhradit ceny vakcín v zemi, kde na koronavirus zemřelo více než 500 000 lidí.

 

0
Vytisknout
6312

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2021