Mezitím v Absurdistánu 166:

Masakrování vlků, řády pro katolíky a všudypřítomná korupce

9. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Poté, co na ně zaútočila smečka vlků, se dva hrdinní dřevorubci bránili patnáct minut pomocí motorové pily. Ne, toto není scénář k novému hororovému béčkovému filmu. To je vlastně příběh, který sdělil médiím jeden z polských prokurátorů. Říká, „Bylo to bezprecedentní“ a má naprostou pravdu: vlci na lidi prakticky nikdy nezaútočí. Přesto všechna média zachytila ​​tento příběh a polské noviny a online portály jsou nyní plné děsivých příběhů o tom, jak jsou vlci nebezpeční pro veřejnost a jak by měli být všichni zastřeleni.

 

Nikdo (včetně státního zastupitelství, protože nedošlo k žádnému trestnému činu) nebude vyšetřovat, zda se na scéně například nevyskytli toulaví psi. Úřad pro životní prostředí v rekordním čase schválil lov vlků, a to navzdory skutečnosti, že místní zoo chtěla zvířata odchytit  a - pokud je pravda, že již dříve zaútočila na domácí zvířata - dát je do útočiště v zoo. Byl to závod mezi lovci a zoo a zoo prohrála - vlci byli druhý den zastřeleni.

Jsou tito vlci tedy opravdu hrozbou pro veřejnost? Nebo že by tomu bylo tak, že lovci sní o tom, aby mohli legálně střílet vlky, a tak záměrně  vyvolali mediální šílenství, aby to povolení získali, protože ti, kdo to dělají nelegálně, jsou nyní, protože vlci jsou pod pečlivým dohledem ekologických aktivistů,  často chyceni a potrestáni. Moje sázka by byla na druhou možnost. Proč? Protože dotyčný prokurátor je sám vášnivým lovcem. 

A pokud by chtěl chytat nějaké vlky nebo nebezpečná zvířata, měl nedávno šanci. V Čenstochové se konal neonacistický pochod, během kterého účastníci křičeli hesla jako „Bílá Evropa“, „Levičáky porazíme kyji“ nebo „Náš vzor je Janusz Waluś“. Ano, Janusz Waluś, bělošský rasista z Jižní Afriky, který si ve vězení odpykává vraždu černého aktivisty:


Ale jak vás asi nepřekvapuje, policie neudělala nic. Je jasné, na které straně stojí: varšavská policie byla dotázána na výsledky kontroly, kterou prováděla po protestech žen. Nadřízení nevidí nic špatného na tom, že policisté nezákonně zadržují lidi, odpírají jim přístup k jejich právníkům, bijí je nebo přepravují na vzdálené policejní stanice. Rovněž jsou akceptovány útoky na novináře nebo opoziční poslance zblízka slzným plynem. Jediní policisté, kteří dostali pokárání, byli ti, kteří dovolili jednomu  občanovi vyzdobit Kaczyńského plot nápisem „wypierdalaj“ („Jdi do prdele!“). 

Jinými slovy, za vlády strany PiS policie jen předstírá, že jejím úkolem je chránit občany. Ale zdá se, že jde o širší vzorec. Vláda také předstírá, že chrání občany - po vypuknutí nové vlny pandemie (a není divu, vzhledem k tomu, že kostely jsou stále otevřené, často bez ohledu na sociální distancování, a ti, kteří policii hlásí porušování pravidel, jsou poté šikanováni jinými věřícími anebo dokonce dostávají výhrůžky). Vláda pomáhala místním institucím s rouškami, ukázalo se však, že mnoho z nich bylo prošlých.  Poté, co byla polská armáda zesměšňována online, že její vojáci stále používají přilby navržené v roce 1967, dostali zcela nové, moderní přilby typu kevlar ... prostřednictvím photoshopu. Byly tam některé další věci, které na první pohled vypadají komicky, ale ve skutečnosti tomu tak není. Například Julia Przyłębska, předsedkyně Kaczyńského loutkového Ústavního soudu, získala katolickou cenu za to, že je natolik odvážná a nezávislá, že rozhodla zakázat potraty.  Arcibiskup Jędraszewski získal uznání za „boj za pravdu poukazem na zlé ideologie oblékané do nových šatů: LGBT, extremní feminismus, potratovost a antihumánní environmentalismus“. Možná si  jeho jméno pamatujete  - je to člověk, který lidi LGBT charakterizoval jako „nemoc“.

Rozhodně však tématem měsíce zůstává příběh Daniela Obajtka: nyní se už mění v jakýsi seriál, nebo spíše scénář kriminálního dramatu. Přesto pozornost strany PiS vůči tomuto hrdinovi rozhodně Kaczyńskému nijak neusnadňuje jeho snahu udělat z něho příštího předsedu vlády. Kromě toho, co jsem napsal v poslední kapitole tohoto seriálu, se nyní ukázalo, že je Obajtek  opravdu velmi šikovným manažerem. Vyvinul skvělý způsob, jak nechat své sídlo zrekonstruovat na náklady daňových poplatníků.

Ten systém je ve skutečnosti velmi jednoduchý. Obajtek si koupil zámek, který vyžadoval rozsáhlou rekonstrukci. V zásadě řečeno: byla to zřícenina. Poté ji nabídl bezplatně nějaké charitativní organizaci, která požádala o financování. S vědomím, že financování půjde na rekonstrukci Obajtkova majetku, byly vládou kontrolované instituce a společnosti velkorysé, a tak za několik posledních let byly na Obajtkově majetku provedeny určité práce hrazené daňovými poplatníky: 1,15 milionu złotých pochází z ministerstva kultury, 410 000 złotých od státem kontrolované těžební společnosti KGHM a další financování přišlo  od nadace provozované státem kontrolovanou bankou PKO BP. Poté byla smlouva mezi Obajtkem a touto charitou zrušena a nemovitost byla pronajata jiné charitativní organizaci, která již předtím dokázala získat nějaké finanční prostředky na další renovační práce. Příběh poprvé publikovala Gazeta  Wyborcza a záležitost byla podrobně analyzována v Oko.press.

Kdo ví, možná má Obajtek ve svém realitním portfoliu více nemovitostí, ale to se nedozvíme, protože se zdá, že Obajtek má tendenci dávat nově získaný majetek jako dar členům své rodiny  - čímž se vyhýbá nutnosti informovat  o něm veřejnost.

Polský protikorupční úřad je naštěstí velmi citlivý a nebojí se bojovat proti zkorumpovaným úředníkům. Proto byl Józef Pinior, legenda  odborového hnutí Solidarita z roku 1980 a ostrý kritik strany PiS právě odsouzen k 18 měsícům vězení za korupci poté, co ho prokurátoři obvinili, že  40 000 złotých, které mu půjčil jeho přítel (bankovním převodem), byl ve skutečnosti úplatek (psali jsme o tom před 5 lety). Pro srovnání: silně podložené obvinění z korupce proti Kaczyńskému (měl přijmout úplatek 50 000 v hotovosti) nevedlo k ničemu, obžaloba je odmítla vyšetřovat a Kaczyński nebyl ani vyslýchán (více ZDE a ZDE). Pinior (stejně jako všichni, kdo ho znají) s verdikty nesouhlasí a tvrdí, že je nevinný. Upozorňuje, že telefonní záznamy použité jako důkaz proti němu byly upraveny. On a jeho příznivci prohlašují, že ten případ byl čistě  politický, přestože soud několikrát zdůrazňuje, že jeho verdikt   politický není. Pokud tomu tak není, tak proč to tolik zdůrazňovat? Za vlády strany PiS už nelze důvěřovat ani soudům: v případě nechvalně známé automobilové nehody Beaty Szydło byl právě jmenován nový soudce - poté, co onemocněl jeden ze soudců, jej nahradil soudce známý svými sympatiemi pro stranu PiS, ačkoliv měl být pro tento případ jmenován jiný soudce.

Za zmínku stojí, že Pinior byl jedním z mužů, kteří byli zodpovědní za ochranu vratislavských fondů Solidarity (80 000 000 zł - tehdy skutečné bohatství) před komunisty během mimořádného stavu a zdůvodnil výdaje každého centu - existuje o tom dokonce vyrobený celovečerní film.

Zdá se, že rekonstrukce komunistického Polska je v plném proudu: Józef Pinior byl znovu odsouzen na 18 měsíců vězení, mezitím první tajemník, omlouvám se, předseda vlády, cestuje po celé zemi, dělá pompézní projevy a stříhá pásky. „Tento mohutný vrták nejen rozdrtí vrstvy Země, ale rozdrtí i bariéru nemožnosti, poddajnosti a slabosti,“ řekl Mateusz Morawiecki během slavnostního zahájení ražby tunelu ve Świnoujście (toto město na polském pobřeží leží na obou stranách řeky Świna, která poskytuje přístup do přístavu ve Štětíně, takže je dosud spojováno pouze přívozy). Jedná se o dlouhodobou investici do infrastruktury a Mateusz Morawiecki by mohl být opravdu hrdý, kdyby to byl on, kdo to umožnil ... Až na to, že není. Jak mu Evropská unie pohotově připomněla, byla to EU, která hradí 85% nákladů - a zbývajících 15% zaplatilo samotné město…

Není to jediný případ, kdy se tento týden Morawiecki pokusil získat nějaké propagační body za věci, s nimiž neměl nic společného. Ve Wrześnii se Morawiecki a někteří další  VIP ze strany PiS pokusili přednést projev na oslavu otevření nového obchvatu. Bohužel musel utéci poté, co k němu  začali přibíhat přes pole lidé doufající, že se ho zeptají na různé jeho nesplněné sliby.  Mimochodem: ten  obchvat Września, přestože je to  státní silnice, byl financován místním zastupitelstvem (některými prostředky z fondů pro místní rozvoj silnic), protože už měli plné zuby velkými kamionů, které rušily centrum města a už nemohli čekat na vládu, než v této věci hne prstem...

Překvapuje mě, proč se Morawiecki tak zoufale snaží pořád přebírat  úspěchy jiných lidí? Zožpak už stejně není hrdina? Stačí se podívat na tento propagační film připravený Polskou národní nadací (tou, který má propagovat Polsko v zahraničí):


Sledujte to od 1:00, odtamtud je to nejabsurdnější.


Množství palců nahoru a množství palců dolů pod filmem zjevně naznačuje, že tohle není úplně ten druh propagace, kterou Polsko může chtít nebo potřebovat. (Tam na YouTube, kde bylo toto video původně zveřejněno, byly stovky palců dolů, a skoro žádné palce nahoru.)

Například rok 2021 byl vyhlášen rokem Stanislava Lema. Mnoho lidí v zahraničí o tom slyšelo a hledalo  k tomu nějaké zveřejněné  materiály. Některé jsou, ale všechny jsou jen v polštině. Už jsem viděl několik lidí, kteří se na sociálních médiích ptali na nějaké materiály související s Lemovým rokem v jazycích jiných než v polštině, někteří moji přátelé, jimž jsem Lema představil,  se mě na to také ptali, takže jsem hledal, ale nic jsem nenašel.  Neexistuje absolutně nic.

Proč  se polská vláda rozhodla propagovat Polsko v zahraničí pohádkami o jedenáctiletém Morawieckim, který bojuje s komunistickou tajnou policií, místo aby propagovala dílo našeho velikána žánru sci-fi (a mnoha dalších děl!)? Myslím, že znám důvod. Byl ještě naživu, když byla strana PiS poprvé u moci.

Dovolte mi tedy oslavit Lemův rok citováním úryvků z jednoho z posledních textů, které kdy vydal: 

"Politické rady, které by stálo za to dát bratrům Kaczyńským, lze v zásadě shrnout vysvětlením, že žádná z myšlenek, které jim přijdou do hlavy, by neměla být realizována (...)

Činnost těchto dvou lze charakterizovat jako amatérskou, a to ze dvou důležitých důvodů. Zaprvé: nemají k dispozici větší množství kompetentních odborníků schopných provádět obtížné úkoly (…) Zadruhé - a možná nejsmrtelnější chybou politiky těchto dvojčat je jejich nevyvratitelná víra, že jsou neomylní, a proto nelze vidět v jejich politických rozhodnutích  ani sebemenší míru sebereflexe.

Platí velmi staré rčení, že pokud chce Bůh někoho potrestat, zbaví ho mysli. Opravdu vás mohu ujistit, že neuvěřitelná naivita, kterou prokazuje každý manévr Kaczyńských, musí být jakýmsi Božím trestem. (…) Stále si myslí, že se společnost skládá pouze z idiotů a ráda spolkne každou lež a každou výmluvu (…) Dělají všechno, co je naprosto zbytečné, a přitom nechávají palčivé problémy nedotčeny. “


Nyní pohlédněme na rok 2020 v Polsku za vlády strany Právo a spravedlnost a vidíte, že se Lemova slova stoprocentně splnila. Jako obvykle.




1
Vytisknout
7765

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2021