Ve Vídni byla zahájena nadějná jednání o íránské jaderné dohodě

8. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Američtí a íránští představitelé vyjádřili optimismus po zahájení „konstruktivních“ rozhovorů ve Vídni zaměřených na oživení klíčové dohody o íránském jaderném programu z roku 2015, od níž USA v roce 2018 za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa jednostranně odstoupily. Trumpova administrativa poté na perskou velmoc uvalila tvrdé sankce. Obě země se nepřímo setkaly prostřednictvím dalších stran, které rovněž jadernou dohodu podepsaly. Zde je prohlášení mluvčího íránské vlády.

Ali Rabiei: „Jsme přesvědčeni o tom, že jsme na správné cestě. A pokud se ukáže dobrá vůle Američanů, jejich serióznost a poctivost, mohlo by to být dobré znamení pro lepší budoucnost - pro budoucnost míru a bezpečnost našeho regionu i světa. “

Mezitím to vypadá, že íránská vojenská loď byla v Rudém moři poškozena izraelskou minou. List New York Times uvádí, že izraelští představitelé Spojeným státům oznámili, že za útok nese odpovědnost Izrael. Jedná se o poslední ze série námořních útoků mezi Izraelem a Íránem.


Informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4833

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021