Ukrajina: Pokud Putin zaútočí, "je povinností Rusů zajistit, aby nevyhrál"

9. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Dokud je Putin u moci, Ukrajiny se nevzdá, bude střídat manipulativní a násilné pokusy o její obsazení, napsal Igor Ejdman.


Důvody k tomu má tři.

Za prvé, Putinův režim nedokáže dlouhodobě existovat v mírových podmínkách. Potřebuje nepřítele k mobilizaci obyvatelstva a malá vítězství k udržování vlastenecké intoxikace. Teď by válka odvedla pozornost i od Navalného a od voleb.

Za druhé, Ukrajina je Putinovou fixní ideou spojenou s cílem vybudovat Třetí říši (po carském a sovětském Rusku). A bez Ukrajiny by nebyla úplná.

Za třetí, právě teď chce ukázat Bidenovi znechucení a sílu. Je to jako ve vězení, kde mazák zastrašuje nováčka. Bohužel je předmětem této lekce Ukrajina.

Avšak Kreml nejspíše zahájí jen slabší útok a bude čekat, jak se věci vyvinou. Pokud narazí na silný odpor, nebude pokračovat. Když bude obrana slabá přitlačí.

V této situaci čestní Rusové musejí vyzkoušet všechny možnosti, jak zajistit porážku vlastní země v agresívní válce. Jen devastující porážka může přinést do Ruska politické změny. Je to pro Rusy občanskou odpovědností.

Protože jak zpíval [ruský písničkář ukrajinského původu Alexandr] Galič, "Občané, vlast je v ohrožení: Naše tanky jsou v cizí zemi."

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9917

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021