Čau vlastenci, aneb Padesát odstínů východoevropského antiglobalizačního nacionalismu

14. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Makarychev, A. (ed.): Multifaceted Nationalism and Illiberal Momentum at Europe’s Eastern Margins. ISBN 9781032005744. Routledge, Abingdon-on-Thames/New York 2021.

Šikovný sborník, který si můžete předobjednat (vyjde v květnu), nabízí podrobný pohled na východoevropský iliberální populismus coby nejnovější odrůdu defenzívního nacionalismu, která se vymezila proti "neoliberální" globalizaci. Příspěvek Moniky Gabriely Bartoszewiczové z Masarykovy univerzity v Brně popisuje specifickou logiku celebritního populismu v Polsku a České republice, který v postkomunistické periodě následuje po misionářské a profesionální (technokratické) vlně demokratické politiky.


Iliberálním populistům Východní Evropy se daří přesvědčit velký počet voličů, že izolace jejich země a vláda silné ruky představují ochranu před údajnými hrozbami globalizace. Z ní nabízejí únik v podobě návratu k imaginární velkolepé, do sebe uzavřené národní minulosti (viz "silné Česko" atd.). Iliberální populisté podněcují nenávist k menšinám a přistěhovalcům, prosazují protekcionistickou sobeckou ekonomickou politiku (beggar-thy-neighbour) a snaží se obcházet demokratické procesy.

Autoři příspěvků sborníku se věnují iliberálním populistům v České republice, Estonsku, Lotyšsku, Maďarsku, Polsku, Rusku, na Slovensku, na Ukrajině a (v komparaci s Ruskem) i populismu kazašskému.

Charakterizují jednotlivé lokální odrůdy antiglobalizačních defenzívních reakcí a v jejich prvoplánové různosti identifikují jednotící tendence.

Tak jako nedávalo žádný smysl prohlašovat meziválečný merkantilismus a proti němu se vymezující fašismus za jedno a totéž, ani globalizační ideologie nedávné minulosti ("neoliberalismus") není pochopitelně možné házet do jednoho pytle s jejich populistickými hrobníky prosazujícími z úrovně národního státu deglobalizaci.

Živočichopis východoevropských populistů zeditovaný Makarychevem umožňuje uvědomit si, že existují značně různé lokální hostilní odpovědi na fenomén globalizace, který měl podle původních naivních představ svých proponentů přinést univerzalizaci liberální demokracie.

Namísto toho však nepřímo podnítil renesanci národoveckého autoritářství, které vedle maďarské vanilla verze nabízí i slušný výběr dalších příchutí a balení více či méně přizpůsobených konkrétním lokálním podmínkám.

V České republice pochopitelně až dosud nejúspěšnější variantu antiglobalizačního iliberálního populismu nabízí Anofert Andreje Babiše.

1
Vytisknout
6065

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021