Felštinskij: Putinův režim je stabilní jen za podmínky, že nerozpoutá velkou válku

16. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
Vladimir Putin shromažďuje ruské jednotky na hranici s Ukrajinou, aby testoval USA. Co udělá dál zůstává nejasné, ale jedna věc je jistá. Pokud Kreml zahájí velkou válku proti Ukrajině, bude to konec nejen jeho režimu, ale také jeho země, říká ruský historik Jurij Felštinskij.


Před sedmi lety Putinovi řekli, že se Ukrajina nebude bránit ani v Donbasu. Ale Ukrajinci ukázali, že jsou ochotni bojovat, takže Moskva ustoupila od větší invaze s použitím pravidelných jednotek.

Nyní je Ukrajina schopná klást mnohem větší odpor. Nejen že má lépe organizovanou vládu a ozbrojené síly, ale má také více spojenců. Díky tomu by si Putin měl rozmyslet, jestli zahájí invazi. Jenže podnájemník v Kremlu žije v alternativní realitě a nebezpečí proto trvá.

Je nemožné říci, zda to, co se nyní odehrává, je jen poslední v řadě podvodů, nebo se Kreml opravdu připravuje k válce. Jediná věc, která je jasná, je, že pokud Putin tuto válku začne, bude to konec Ruské federace a Putinova režimu.

Režim je totiž stabilní jen do té doby, dokud Rusko nerozpoutá větší válku. Ta by musela skončit porážkou Ruska, rozkladem Ruské federace a zničením Putinova režimu, tak jako afghánská válka vedla k pádu sovětské moci a rozkladu SSSR.

Je docela dobře možné, že Putin v takový scénář nevěří, ale dojde k tomu. Možná že uznává riziko, ale ne až tak veliké. Může použít koncentrace vojsk, aby změnil postavení Donbasu tím, že ho začlení do Ruska. Nikdo ho nezastaví, ale takový krok by byl politicky ošidný.

Jednání s Putinem jsou bláhová, protože pro něj slouží rozhovory nikoliv k dosažení dohody, ale jen jako přípravná operace před dalším zločinem.

Šéf Kreml je stále více mimo a jedná bez ohledu na ruské nebo světové veřejné mínění, na své spojence, kterých už mnoho nezbývá, a ještě méně na své oponenty, kterých každým rokem v Rusku a zahraničí přibývá.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
5633

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021