Houpe se (konečně) pod Borisem Johnsonem židle?

26. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut
Foto: Pondělní vydání bulvárního pravicového deníku Daily Mail: Boris Johnson: Ať se mrtvoly klidně hromadí po tisících!

Zatímco je Česko víceméně posedlé skandálem Vrbětice, případně tím, co o něm v neděli řekl či neřekl Miloš Zeman, v Británii se odehrává jiné drama. Už celou řadu dní je nekompetentní, prolhaný a podvodnický premiér Boris Johnson v médiích terčem ostré kritiky. Týká se to jednak dodnes zcela utajovaných kontraktů za mnoho milionů liber na přípravky proti pandemii, které Johnson a jeho kumpáni ve vládě poskytli svým naprosto nekompetentním konzervativním kamarádům, lobbování bývalého konzervativního premiéra Camerona u Johnsonových ministrů a státních úředníků  za státní finanční pomoc pro  soukromou firmu Greensil, jejímž byl Cameron zaměstnancem a držitelem akcií (kdyby se to povedlo, obohatil by se o 200 milionů liber) a v posledních dnech i zjištění, že miliardář James Dyson, brexitér, který svou firmu po brexitu odsunul do Singapuru, esemeskami nabídl Johnsonovi, že pro něho bude vyrábět ventilátory, ovšem pokud zařídí snížení daní pro jeho spolupracovníky, Johnson esemeskou odpověděl "Zařídím to zítra."

 

Když informace o esemeskách Dyson-Johnson vyšly najevo, Johnson podle svědectví poradců (píše o tom v neděli Sunday Times) v Downing Street nesmírně zuřil a podle reportérů osobně telefonoval několika šéfredaktorům britských deníků a informoval je, že tu věc o esemeskování s Dysonem prý prozradil Johnsonův bývalý vrcholný poradce Dominic Cummings, který ho dostal do premiérské funkce a vyhrál mu v prosinci 2019 volby, avšak z funkce musel odejít v listopadu 2020, kdy se znelíbil Johnsonově nejnovější milence Carrie Symondsové.

Jak mnozí komentátoři píší, obvinit Cummingse u šéfredaktorů byla od Johnsonova absolutní strategická chyba, neboť Cummings  je tvrdý bojovník a nenechal si to líbit. Okamžitě zveřejnil na svém blogu, jak píší novináři, proti Johnsonovi "nukleární" útok: Popřel, že by byl zdrojem informací o Dysonovi a upozornil, mimo jiné, že Johnson chtěl protiprávně zařídit, aby za nesmyslnou, hnusnou a drahou adaptaci jeho bytu v Downing Street (v hodnotě mnoha desetitisíců liber) zaplatili tajně dárci z Konzervativní strany. Johnson to popírá, labouristická opozice požaduje veřejné vyšetřování této věci, stejně jako různé parlamentní výbory

Dominic Cummings má vystoupit v Dolní sněmovně se svým kritickým svědectvím o své mnohaměsíční práci v Downing Street koncem května, a všichni očekávají, že prozradí na Johnsona celou řadu dalších explozivních informací. Sunday Times v neděli píše, že Cummings se začíná ostře kriticky ohrazovat proti Johnsonovi, protože se bojí, že jinak skončí ve vězení.

A to se bojí právem, píše na Twitteru investigativní novinářka Carole Cadwalladr, protože spáchal závažné trestné činy lhaním a zneužíváním financí před referendem o brexitu, nemluvě o mnoha neregulérních Johnsonových rozhodnutích během koronavirové pandemie. Jen se podívejte na tuto její sérii tweetů o tom, jak britská média i prokuratura zametla Cummingsovy a Johnsonovy trestné činy pod koberec:


O tom, jak BBC zcela selhává, hovořil ve výjimečném rozhovoru bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira Alastair Campbell, labourista, posléze vyloučený (!) z Labouristické strany, protože byl ostře proti brexitu. Ten rozhovor měl 11 minut, je na Instagramu, zde je krátký klip:

Alastair Campbell: Dovolte mi, abych vám to vysvětlil. Zmínil jsem se tu u o videu, které Peter Stefanovič (čelný odborář) zveřejnil na sociálních sítích. To video už zhlédlo 12 milionů lidí. Každý den se ptá Peter Stefanovič BBC, Sky, ITV, Channel4 News, "Proč tyhle klipy neodvysíláte?" Jsou to záběry z Dolní sněmovny, na nichž Boris Johnson při vystoupení v parlamentu lže. Přece, premiéři, jestliže začnou v parlamentu při své vystoupení lhát, musejí rezignovat! Vy to dnes berete jako něco úplně normálního! Vy prostě akceptujete, že takhle Johnson jedná. My jsme věděli, že je to lhář, my jsme věděli, že je to cizoložník, my jsme o něm všechny tyhle věci věděli. Vy říkáte, že by to lidem mělo být jedno!

Moderátorka: Ne, já se ptám, zajímá to lidi vůbec?



Jak píše v týdeníku Observer Andrew Rawnsley, konzervativci se mýlí, když si myslí, že Johnson neponese nakonec za své chování trest. Zdůrazňuje, a o Česku to platí stejně:

"Kultura beztrestnosti, v níž zůstává neetické chování, jakkoliv otřesné, zcela nepotrestáno, je zárukou toho, že v budoucnosti to bude jen ještě horší. Nemohu vám říci, jak Johnsonova vláda skončí, anebo kdy, ale šťastné to nebude. Korupce je možná nedostihne zítra ani příští týden ani příští měsíc nebo ani příští rok, ale ke dni zúčtování dojde. Abych parafrázoval Ernesta Hemingwaye, vlády se stávají zkorumpovanými v očích voličů postupně, a pak náhle."

No a teď nám v pondělí přináší bulvární pravicový probrexitový deník Daily Mail "odhalení", že Johnson v Downing Street vykřikoval: "Ať se mrtvoly hromadí třeba po tisících, mně je to jedno!"

Tak uvidíme.

PS. K tomu další tweety, pondělí ráno:

Nejsem šokován, že by Johnson řekl něco takového, ale jsem šokován, že o tom jako první napsala Daily Mail.

Je to záhada, jak Daily Mail získává tyhle důvěrně informace, co?


PPS. Johnsonovi ministři lžou, jako když tiskne. Johnsonův čelný ministr Michael Gove v pondělí odpoledne popře, že se Johnson vyjádřil, že raději nechá nahromadit tisíce mrtvol, než by zavedl další lockdown, přestože svědci potvrdili dvěma velmi seriózním a známým britským novinářům, že to Johnson skutečně řekl. Jessica Elgot z Guardianu tady spekuluje: Jestliže to Johnson jen zařval po chodbě, je méně pravděpodobné, že si to někdo nahrál. Zase to ale  slyšelo víc lidí. Pokud by existovala nahrávka, je to vážné...


Boris se vyjádřil, že chce být králem. Tak za to, co řekl, to, co udělal a to, co neudělal, jsem mu natočil tenhle vzkaz:



1
Vytisknout
6950

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2021