"Bez varování": Izraelský letecký úder v Gaze usmrtil osm dětí

15. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Izraelský letecký úder proti třípatrové budově v Gaza City usmrtil osm dětí a dvě ženy z jedné rozsáhlé rodiny. Byl to tento týden dosud nejvražednější útok. Dochází k pokusům vysvobodit mrtvoly z trosek.

Izraelská armáda také zničila budovu, kde měly kanceláře Al Jazeera a tisková agentura Associated Press. V budově byly také soukromé byty. Roste kritika, že to byl útok na svobodu médií.

Mohammed Hadidi sdělil reportérům, že jeho manželka a pět dětí se odebraly oslavit svátek Eid s přibuznými. Byla usmrcena, spolu s třemi jejími dětmi, ve věku šest až čtrnáct let, a jedenáctileté dítě se pohřešuje. Zřejmě přežil jen její pětiměsíční syn Omar.

V troskách budovy bylo lze nalézt dětské hračky a hru Monopoly a talíře s nedojedeným svátečním jídlem.

 
"Nedošlo k žádnému varování," řekl soused Džamal al-Nadži, který bydlel v téže budově. Vy začnete filmovat lidi, jak jedí, a pak je bombardujete?" vzkázal Izraeli. "Proč bombardujete nás? Bombardujte silné lidi."

Said Alghoul, kteří žije nedaleko, konstatoval, že izraelská letadla shodila na dům nejméně tři bomby, aniž by předem jeho obyvatele varovala. "Viděl jsem těla čtyř lidí, včetně dětí, jak je rychle vezou do nemocnice. Nemohl jsem to snést a utekl jsem zpět domů."

Hamas dál střílí rakety do Izraele.

Počet mrtvých Palestinců v Gaze dosáhl 132, včetně 31 dětí. Asi 950 lidí bylo zraněno. OSN uvádí, že 10 000 lidí  v Gaze bylo donuceno uprchnout ze svých příbytků.

V Izraeli zemřelo 9 osob, včetně dvou dětí a jednoho vojáka hlídkujícího na hranici s Gazou, a více než 560 osob bylo zraněno.


Podrobnosti v angličtině ZDE 

Al Jazeera uvádí, že Izraelci zničili budovu, kde měla tato televize svou novinářskou kancelář, stejně jako tisková agentura Associated Press:




0
Vytisknout
5578

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2021