Mezitím v Absurdistánu 183:

Kdo pustil ty ženy z kuchyní?

14. 7. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
- Anglie prohrála v Euro 2020, protože z politické korektnosti postavila černošské fotbalisty, míní poradce polského ministra školství

- Projevem duševní hniloby ženy je uvědomění její hrdosti

- Loutkový polský ústavní soud bude rozhodovat, zda je právo EU v rozporu s polskou ústavou

- Policie a armáda ignorují rozhodnutí soudu a blokují vzpomínkovou akci na památku zavražděných židů

- Polská vláda financuje ultrapravicové milice ze státních fondů

- Vláda strany PiS nyní zklividuje poslední nezávislou televizi v Polsku

 
Pokud jste se   divili, proč anglický fotbalový tým prohrál finálový zápas s Itálií, Mirosław Szumiło, PhD, zaměstnanec Ústavu pro národní paměť (polské verze ÚSTRu)  a poradce ministra školství Przemysława Czarnka, vám to rád vysvětlí:

"Angličané prohráli kvůli politické korektnosti. Postavili  až tři černošské hráče na trestné kopy a žádný z nich neskóroval. Trenér si mohl vybrat ze zkušenějších a lepších hráčů. Proč si vybral ty tři? Mám podezření, že to bylo kvůli rasové paritě “- napsal Szumiło na svém Facebooku.   A má recht. Proto se polskému týmu, ve kterém není jediný černošský hráč, zadařilo tak dobře ve fotbale, že?

Ale možná za to mohou ženy, že Polsko nevyhrálo Euro? Možná, že polské ženské fotbalové fanynky předváděly příliš velkou část ze svých nádherných těl, když povzbuzovaly náš tým, a tak hráče dezorientovaly? Nebo, počkejte okamžik, co vůbec dělají na stadionu, kdo je pustil ven z kuchyní? Naštěstí má ministr Czarnek více poradců a jeden z nich - Paweł Skrzydlewski, PhD, přišel s brilantní diagnózou: „Dnes v naší kultuře pozorujeme velmi nebezpečný jev. Morální, ale také náboženský fenomén duchovní hniloby ženy, který spočívá v probuzení ženské hrdosti, což má za následek marnivost, egoismus a boj proti objektivnímu řádu věcí, který se žena snaží  nahradit řádem, který by byl více pro ni“- on řekl v rozhovoru pro jedny noviny podporující stranu PiS. Podle pana doktora. Skrzydlewského jsou změny školních osnov nutné. Ženy by měly být vychovávány způsobem, který „u dívek buduje ženské ctnosti“.   Já mám vlastně mám problém s překladem této věty, takže si, vážení čtenáři, jen si představte, že se mluví v zastaralém jazyce pomocí výrazů, které byly zastaralé už v polovině devatenáctého století...

Mezitím v jednadvacátém století má instituce známá dříve jako Ústavní soud a dnes transformovaná v loutkové divadlo Kaczyńského, v jejímž čele stojí  Julia Przyłębska, rozhodnout, zda jsou právní předpisy Evropské unie  v rozporu s polskou ústavou.   Toto je další kapitola pokračující války mezi tranou PiS a Polskem, podporovaným Evropskou unií, ohledně  nepřátelského převzetí soudního systému stranou PiS. Musím přiznat, že nechápu, proč premiér Morawiecki toto rozhodnutí potřebuje. I jestliže (nebo možná bychom měli napsat „až“)  tribunál Przyłębské  rozhodne, že EU nemá  právo vyjadřovat se k stavu právního státu v Polsku a Polsko se nemusí přizpůsobovat evropským normám, nebude mu to k ničemu. Tribunál Przyłębské je totiž sám o sobě nelegální institucí poté, co PiS do něho protizákonně  jmenovala některé soudce, a učinila z Przyłębské - která nemá příslušné zkušenosti ani kvalifikaci - pokud nepočítáme skutečnost, že je  Przyłębská „sociálním objevem“ Kaczyńského a vaří mu chutnou polévku - jeho předsedkyni. Takže jeho verdikty nebude brát vážně nikdo kromě těch nejfundamentalističtějších voličů strany PiS. Jedině jim  může strana PiS předstírat, že je „obráncem polské ústavy“. V okamžiku psaní tohoto článku bylo zasedání tribunálu odročeno na další den.

Ale zatímco nikdo nebere vážně verdikty přicházející z loutkových institucí strany PiS, strana PiS nebere vážně  rozhodnutí  skutečných soudů. Opoziční aktivista, který každý měsíc umisťuje  věnec „obětem Lecha Kaczyńského, který přinutil piloty přistát za nebezpečných podmínek,“ k  památníku leteckého neštěstí  ve Smoleńsku, který pak vždycky ukradnou vojáci za pomoci policie (více o tom ZDE) zvítězil ve svém případu u soudu: soud rozhodl, že jeho věnec není urážlivý, a pokud někdo kazí vzpomínku na oběti, jsou to vojáci, kteří násilím odvlékají lidi neschválené stranou PiS z okolí památníku. Navzdory tomuto soudnímu rozhodnutí však hned několik dní po tomto rozsudku  byli opoziční aktivisté znovu napadeni vojáky, když umístili své květiny pod pomník:


 
Napjatá byla také situace pod pomníkem obětem pogromu v městysi Jedwabne, kde byli židovští obyvatelé vesnice brutálně zavražděni svými polskými sousedy. Policie uzavřela památník do kordonu a téměř půl hodiny odmítala k němu poskytnout přístup lidem, kteří přišli na vzpomínkovou akci. Policie se pokusila zkontrolovat občanský průkaz každého účastníka - přestože k tomu neměla právní důvody, protože vzpomínková akce se konala pod širým nebem na veřejném prostranství. Policie tvrdila, že je to kvůli obavám o bezpečnost, a ustoupila až po osobním zásahu  veřejného ochránce práv, který byl na místě přítomen.

Kupodivu nebyla přítomna žádná policie, ani nevznikly žádné bezpečnostní obavy předtím, když tam  uspořádali manifestaci nacionalisté.  Polská extrémní pravice tvrdí, že v Jedwabném nevraždili Poláci a že židé byli ve skutečnosti zavražděni nacisty.  Celá věc jejen  spiknutím s cílem obvinit Poláky z nacistických zvěrstev. Skupina neonacistů, antisemitů a extrémně pravicových aktivistů zjevně není žádným rizikem. Veřejný ochránce práv, levicoví poslanci,  členové polské židovské komunity a diplomaté z  izraelského, německého a amerického velvyslanectív zjevně rizikem jsou.  

Pokud má NĚKDE JEŠTĚ STÁLE pochybnosti o  tom, jaká uzavírá spojenectví strana PiS, dovolte mi, abych vás upozornil na tohle: Robert Bąkiewicz, vůdce extrémní pravice a jeden z organizátorů každoročních Pochodů nezávislosti ve Varšavě, které jsou jen gigantickými projevy extrémního nacionalismu a během nichž se nesou transparenty s otevřeně neonacistickými antisemitskými a rasistickými hesly, obdržel (nebo přesněji: organizace s nimi spojené) více než 4,5 milionu zlotých (27 milionů Kč)    vládních grantů, včetně 1,7 milionu zlotých (10,2 milionů Kč) pro Národní gardu, což jsou pravicové milice, které byly vytvořeny v reakci na demonstrace žen proti zákazu potratů. Bąkiewicz hodlá využít nynějšího okamžiku k odrazení „levicové ofenzívy“, protože „levá strana“ se „topí v penězích“, a jedině proto má víc aktivistů, protože ti lidé zjevně nemusejí pracovat. (Hej, pane Sorosi, jsem levičák, kde jsou moje peníze? Už mě nudí pracovat!). Ale nakonec Bąkiewicz dostává to, co si zaslouží „Mnoho let jsme  tvrdě pracovali, takže v probíhající válce civilizací můžeme mít jakékoli zásoby, nástroje,„zbraně“ pro boj s naším nepřítelem, který má k dispozici jadernou zbraň,“ říká Bąkiewicz.

Jak vidíte, budování totalitního státu postupuje v Polsku na všech frontách. Morawiecki se spojila s Julií Przyłębskou, aby zlikvidovala evropské standardy právního státu. Policie a armáda bojují s opozicí, a až bude potřeba udělat další krok, po boku policie jsou připraveny pravicové milice. Většinu polských místních novin už převzala PiS a z hlavních televizních stanic je stále ještě nezávislá na vládě pouze komerční televize TVN. To ovšem stranu PiS opravdu štve, proto připravila nový zákon, přímo zaměřený proti této televizní stanici. Její vysílací licence teď vyprší, bude nutno o ni zažádat znovu a nový zákon znemožní udělit vysílací televizní licenci firmám, které „jsou závislé na osobách či právnických osobách  z jiných zemí než ze zemí společného evropského trhu“ - což je jasně zaměřeno proti TVN, kterou nepřímo vlastní americký holding. Strana PiS se to ani nesnaží skrývat - jeden z nejdůležitějších politiků strany  PiS Marek Suski otevřeně řekl,  že pokud bude tento zákon implementován, TVN bude muset prodat alespoň část svých akcií „polským podnikatelům“ a to by umožnilo vládě „ovlivňovat, co se v té televizi děje“.

A to je důležité. Protože, víte, média provozovaná zahraničními firmami mohou poškodit polský státní rozpočet. Jako když vysílali  tiskovou konferenci jednoho opozičního politika, který stál před benzínovou pumpou provozovanou vládním gigantem Orlen a stěžoval si na vysoké ceny pohonných hmot. Během vysílání klesly ceny na displeji viditelném na pozadí z 5,66  zlotých za litr na 5,51 za litr.  Taková ztráta pro našeho ropného giganta, a to jen kvůli těm otravným médiím, která by mohla trávit čas moudřejší způsobem, totiž tím, že bude hájit generálního ředitele Orlenu Daniela Obajteka před obviněním z korupce tak, jak to dělá TVP  (prokuratura je samozřejmě tato obvinění vyšetřovat nebude, mimochodem, pokud jste si mysleli, že ano). Ale zpět k cenám benzínu. Argumentem strany PiS je samozřejmě to, že když byl u moci Donald Tusk, museli řidiči platit více než 6 zł za litr benzínu. Ale tehdy byla cena za barel asi 130 dolarů, dnes je to skoro jen polovina. Proč tedy tak vysoké ceny?

Je snad možné, že vláda zoufale potřebuje peníze? Nejvyšší kontrolní úřad varuje, že vláda v loňském roce k skrývání svých výdajů použila v nebývalém rozsahu kreativní účetnictví. Není divu, že se strana PiS tak zoufale snaží umlčet nezávislá média, která by mohla takové nepohodlné informace zveřejnit. Politici PiS zatím mohou jen tvrdit, že TVN je „nespolehlivým zdrojem informací“, a měli by se naučit, jak dělat správnou žurnalistiku od státní propagandistické stanice TVP (alespoň podle Marka Suskiho). Podívejme se tedy, jak by „správná“ žurnalistika měla podle PiS vypadat, sledováním úryvků z hlavního vysílacího programu na TVP. Informace, kde se diskutuje o novém vládním programu PiS s názvem „Nowy Ład (nový řád)“ a uvidíme jak vyvážená je ta zpráva:



"Z druhé strany, ze strany opozice, lze slyšet hlasy - je těžké uvěřit, že takové hlasy je vůbec možno slyšet, protože v tomto programu [Nowy Ład]  nelze najít vůbec žádné nedostatky   - ale takové manipulace se objevují, například informace, že v důsledku tohoto programu by mohly stoupnout daně. Je tohle jedna z oněch metod - nejen politického boje, ale také boje proti celé polské společnosti? “
- ptá se moderátorka.

Ale TVP samozřejmě není všechno jen politika. Tady máte klip reportéra, který vybízí diváky, aby chodili do práce „jinak než obvykle“:



Místo toho, aby chodil do práce jako normální člověk, vyjde z budovy podzemní garážovou rampou, poté přeskočí přes nějakou ulici a „trénuje rovnováhu“ slalomováním mezi některými silnicemi a tak dále a tak dále po dobu více než dvou minut .

Opravdu je to kvalitní televize, co?

0
Vytisknout
8382

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021