Kvůli změnám klimatu může být velká část Ruska zničena větrnou erozí

16. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Rusko bylo již v minulosti částečně postiženo větrnou erozí.
  • Změna klimatu a neschopnost vlády zajistit udržitelné zemědělské praktiky to dnes ještě zhoršuje.
  • Nad řadou měst se vyskytují prachové mraky, Rusové se bojí prachových bouří, ale vláda nedělá téměř nic. 

Kombinace změny klimatu a selhání úřadů při zajišťování environmentálně bezpečného zemědělství už vede ke vzniku prachových mračen nad některými většími ruskými městy. Přitom vzniká riziko, že se velká část ruského území kvůli větrné erozi promění v oblast zahlcenou prachem.

Známky takového vývoje se objevily už dříve, přičemž úřady občas reagovaly, ale častěji nikoliv. Bezprostředně po 2. světové válce velká část SSSR trpěla kvůli suchu masivním hladomorem. Následné prachové bouře usmrtily tisíce lidí.

Stalinův režim reagoval založením monitorovacího systému a uvalením tvrdé kontroly, ale s časem bylo obojí opět rozvolněno. Proto když Chruščov koncem 50. let vedl kampaň za obdělávání celiny, z Kazachstánu se rozšířily prachové bouře. Počet takových bouří se zvýšil s vysycháním Aralského moře.

Nyní v důsledku globální změny klimatu a několikaletého sucha se prachové bouře vrátily a nejen že snižují produkci potravin tím, že odnášejí ornici, ale také přinášejí nemoc a smrt, když vítr šíří vzácné chemické sloučeniny.

Jak vážná situace může být ukazuje situace v některých částech Uzbekistánu, kde větry odnášející materiál ze dna Aralského moře snížily naději na dožití na pouhých 40 let nebo i méně. Rusové se v současnosti prachových bouří děsí, ale Putinova vláda proti nim prakticky nic nepodnikla.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4982

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021