Rozvolnění karanténních opatření v Británii je hrozbou světu, varuje 1200 vědců

16. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Mezinárodní experti varují, že "neetický experiment v Británii" by mohl vést k vzniku nezvládnutelných mutací koronaviru

 

Plán Borise Johnsona zrušit skoro všechna karanténní opatření v pondělí 19. července v Anglii je hrozbou světu. Vytváří to úrodnou půdu pro vznik variant koronaviru, schopných vyhnout se vakcínám, konstatují mezinárodní experti.

Během krizového jednání vládních poradců z Nového Zélandu, Izraele a Itálie bylo vysloveno vážné varování před strategií Borise Johnsona a více než 1200 vědců podpořilo dopis vědeckému časopisu Lancet, varující, že Johnsonova strategie může vést k vzniku mutací koronaviru, na které vakcíny nebudou fungovat.

V dopise se praví: "Jsme přesvědčeni, že britská vláda zahajuje nebezpečný a neetický experiment a apelujeme na ni, aby pozastavila plány na rozvolnění dne 19. července 2021."

"Svět sleduje, jak v Británii vzniká nynější nikoliv nevyhnutelná krize," konstatovala klinická epidemioložka Deepti Gurdasani, která se účastní pátečního summitu.

Napsala na Twitteru: "Nemějme iluze, žijeme v zemi, kde naše vláda podníká kroky, aby maximálně vystavila naše mladé lidi viru, který u mnoha z nich vyvolá chronické onemocnění. Naše vláda ruší veškerou ochranu pro naše děti vbčetně izolace kontaktů ve školách v navzájem izolovaných skupinách."


Summit, pod názvem All the Citizens, se vysílal živě na YouTube v pátek ve 13 hodin středoevropského času.





 

Mezi těmi, kdo naléhali na Johnsonovu vládu, aby "bezodkladně znovu zvážila" své plány, byl profesor Meir Rubin, poradce izraelské vlády, který na Twitteru varoval před rizikem pro mladé lidi v Británii.


Počet nových nákaz na koronavirus je v Británii nejvyšší za posledního půl roku a počet hospitalizovaných osob a umírajících osob je nejvyšší od března. Ve čtvrtek bylo v nemocnicích v Británii 3786 osob a zemřelo 63 lidí.

Téměř dvě třetiny britských dospělých bylo očkováno oběma dávkami vakcíny a 88 procent jednou dávkou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

-1
Vytisknout
4584

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021