Ruské léto: Mráz přichází ze sprchy

16. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Rusové, ať žijí kdekoliv, se musejí v létě každoročně podrobit výpadku dodávky teplé vody v délce 10-18 dní. 
  • Sovětský systém dodávky tepla prochází během léta pravidelnou revizí. 
  • Adaptace má podobu ohřevu vody na plotně, v pračce, nebo třeba odjezdu na dovolenou. 

Ruské domácnosti se každé léto musejí obejít bez teplé vody. Až na dobu tří týdnů si každý musí dávat studenou sprchu - dokonce i v Moskvě, napsal Jurij Rešeto.

"Modernizace v Rusku dosáhla nových výšin: Nyní se můžete dostat k rozpisu výpadku teplé vody ve vaší budově online!", vtipkují obyvatelé Moskvy. Mezitím mají plné ruce práce s ohříváním vody na plotně.

Každé léto se obyvatelé ruských měst musí na dobu 10-18 dní obejít bez teplé vody. Nezáleží na tom, jestli žijete v Chanty-Mansijsku nebo v centru Moskvy. Taková je ruská normalita 21. století. Pouze obyvatele Západu to překvapuje. Rusové se s tím vyrovnávají statečně. Vědí, že to tak musí být. Ale proč?

Vše souvisí se systémem centrálního vytápění ze sovětských časů. Jde o složitý systém několik kilometrů dlouhých trubek spojených s elektrárnami na předměstí. Vodárny tvrdí, že aby zajistily bezchybný provoz v zimním období, je třeba v létě provést údržbu. Voda je při ní za teploty 40 stupňů natlakována do trubek vyhledávají se a opravují se praskliny, poté se znova kontroluje.

Moskevská integrovaná energetická společnost (MOEK) zodpovídá za kontroly v hlavním městě. Tvrdí, že potřebuje minimálně 10 dní na kontrolu potrubí a v dohledné budoucnosti nelze tento interval krátit.

Ruské domácnosti jsou nuceny vydržet výpadek v zásobování teplou vodou, protože je součástí technických standardů, vysvětluje expertka Světlana Razvorotněvová. Ty předepisují každoroční kontrolu potrubí. Všude.

Ovšem okresní systém vytápění má i své výhody. Je levný, protože dodávky probíhají ve velkých množstvích.

Zatímco se blíží uzavření centrálních kohoutů s teplou vodou, místní média se plní tipy na to, jak věc zvládnout: Od konvenčních metod jako ohřev vody v hrnci až po ohřev v pračce. Návrhy se také týkají návštěvy přátel v jiném obytném okrese, kde si můžete dát sprchu, nebo společnou návštěvu ruské bani. Nebo samozřejmě můžete odjet na dovolenou...

Podrobnosti v němčině: ZDE

-2
Vytisknout
6197

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021