Cambridgeská univerzita vytvořila online edukační hru proti dezinformacím o covidu GoViral! Je nyní dostupná i v češtině

15. 7. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut
- Cambridgeská univerzita vytvořila onlinovou vzdělávací hru GoViral", která uživatelům umožní pochopit nejvýznamnější dezinformační taktiky a lži šířené ohledně koronaviru.

Pražský inovační institut vytvořil českou mutaci.

Dezinformace významně paralyzují úsilí v boji proti nemoci covid-19 a úspěšné zvládnutí pandemie. Svět, včetně České republiky, ohrožují nejen mutace koronaviru, ale i nepravdivé informace, jež se o této nemoci a očkování šíří. Pochopit nejčastější dezinformační taktiky má pomoci mezinárodní online vzdělávací hra s názvem GoViral!, kterou si mohou zahrát v mateřském jazyce i Češi. Vyvinula ji Cambridgeská univerzita pod záštitou vlády Velké Británie. Českou verzi zajistil Pražský inovační institut (Pii), lokalizaci podpořilo hlavní město Praha spolu s odborníky a osobnostmi.


“Od začátku pandemie věnujeme velké úsilí vyvracení širokého množství dezinformací, co se mezi lidmi šíří prostřednictvím sociálních sítí a dezinformačních webů. Podstatnou část webu ockovani.praha.eu jsme proto zasvětili vysvětlování problematiky očkování a dalších témat spjatých s koronavirem. Velmi si vážíme gesta britského velvyslance, který nám aplikaci GoViral zprostředkoval a která bude k dispozici i v češtině. Opět narůstají počty nakažených osob a my chceme pokračovat v kampani na motivaci lidí k očkování a tohle nám do ní perfektně zapadá,” říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Hra GoViral!
je v současnosti dostupná ve 13 jazycích - angličtině, češtině, němčině, francouzštině, italštině, estonštině, španělštině, ukrajinštině, ruštině, litevštině, portugalštině, polštině a chorvatštině.

“Šíření dezinformací o nemoci covid-19 a jejím očkování vážně podkopává celosvětové očkovací úsilí. Vakcíny již prokazatelně zachránily tisíce životů, ve Velké Británii se nám alespoň jednou dávkou podařilo naočkovat již 85 procent dospělé populace. Hra GoViral je jedním z inovativních nástrojů, kterými britská vláda ve spolupráci s klíčovými organizacemi bojuje proti šíření dezinformací a jsem velmi rád, že hru můžeme dnes představit i v České republice,” uvádí britský velvyslanec v ČR Nick Archer. V Česku má ukončené očkování zhruba 28 procent obyvatel, přibližně polovina občanů má alespoň jednu dávku vakcíny nebo je k očkování registrována.  

“Máme co dočinění s virem dezinformací, jenž má daleko vyšší reprodukční číslo. Je pravděpodobně vyšší než kterýkoliv jiný z virů, který na naší planetě existuje. Šíří se daleko rychleji, než cokoliv jiného. Musíme bojovat proti dezinformacím právě proto, že mají tak rychlé šíření. Tím bojem je jedině komunikace, ať už nás lékařů s pacienty nebo politiky s voliči nebo médií se čtenáři. Jinak než vysvětlováním to nikdy nedokážeme,” upozorňuje Petr Smejkal, vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) a odborný garant projektu GoViral! v ČR.

Česká studie nazvaná Zpravodajství v digitálním věku 2020, jejíž část letos v květnu zveřejnil Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) s Nielsen Admosphere, ukázala, že se s dezinformacemi už setkalo 66 procent české internetové veřejnosti. To je o jedenáct procentních bodů více než v roce 2019. NFNZ odhadl, že v české internetové veřejnosti existuje jádro zhruba 12 až 16 procent lidí, kteří těmto dezinformacím a konspiracím věří. Jde často o starší věkové skupiny, obyvatele menších a středních měst a zástupce nízkopříjmových skupin.  

„Koronavirus s sebou přinesl nejen vlnu pandemie, ale i řadu nepravdivých a zavádějících informací, kterými se snaží ovlivnit řadu otázek týkajících se zdraví, spotřebitelských podvodů a pohled člověka na globální situaci. Proto se mi velice líbí nápad Cambridgeské univerzity, vytvořit online mezinárodní hru proti dezinformacím o covidu, které se kolem nás šíří a uvést je na pravou míru prostřednictvím odborníků a podložených dat,“ říká radní pro oblast školství Vít Šimral.

“Dezinformace jsou celospolečenský problém s vysoce destruktivním dopadem na veřejný zájem. Pandemie covidu prokázala nebezpečnost tohoto fenoménu velmi přesvědčivě. Jednou z cest, jak se dezinformacím a jejich vlivu bránit, je zvyšování resilience, odolnosti, na základě pochopení problému a kritického odstupu. Hra GoViral! je přesně tím nástrojem, který potřebujeme. Proto jsme se rozhodli hru lokalizovat do češtiny,” dodává ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous.  

Zahrát si GoViral! zabere zhruba deset minut. Zájemci najdou hru na internetovém odkazu: www.goviralgame.com/cz. Prostřednictvím interaktivních textových otázek a odpovědí provede hráče nejběžnějšími dezinformačními technikami spojenými s onemocněním covid-19 a s tématem očkování. Ukáže jim, zda podléhají falešným zprávám, či nikoliv, a ukáže směr, jak to zlepšit. Když tyto “triky” a manipulativní techniky hráči pochopí a v online prostředí na ně narazí, snáze jim pak odolají. Potvrzuje to i akademický průzkum Cambridgeské univerzity, v rámci něhož vědci zjistili, že pokud si hráč zahraje hru GoViral! i jen jednou, sníží to u něj přijímání falešných zpráv v průměru o 21 procent. Kdo by hru GoViral! měl hrát? Doporučený věk je 15 let a více, hru ale zvládnou i mladší děti (s souhlasem rodičů).

1
Vytisknout
6249

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021