Britské jednotky "zahájí tajné mise proti Rusku a Číně"

26. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Roli speciálních sil SAS a SBS načas převezme námořní pěchota, aby se mohly soustředit na utajované mise proti velmocenským konkurentům.
  • V případě Číny se počítá s výcvikem námořnictev zemí kolem Jihočínského moře.
  • V případě Ruska má jít o výzvědné operace proti vojenským a zpravodajským kapacitám. 

Změna zaměření britských speciálních sil po ukončení primátu protiteroristických misí může znamenat, že tyto jednotky budou cvičit námořnictva zemí v sousedství Jihočínského moře, nebo zřídí výzvědné základny zaměřené proti vojenským a zpravodajským aktivitám Ruska a Číny, napsal Tony Joseph.

Britské speciální síly se soustředí na novou tajnou misi proti Číně a Rusku. Prohlásil to brigádní generál námořní pěchoty Mark Totten pro list The Times.

Britská námořní pěchota převezme roli tradičně rezervovanou pro speciální síly. Jednotky SAS a SBS tak budou mít více času a prostředků na provedení "vysoce rizikových" akcí proti cizím státům.

Zdroje uvnitř britské armády sdělily The Times, že speciální síly mohou být pověřeny "politicky nebezpečnými" úkoly, jako je výcvik námořnictev zemí sousedících s Jihočínským mořem v obraně proti hostilitě Pekingu.

Charakter možných operací britských speciálních sil proti Rusku zůstává nejasný. Nicméně převládá přesvědčení, že může jít o vysoce utajené operace týkající se vojenských a zpravodajských jednotek protivníka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5632

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2021