Koronavirus: Maďarský výzkum ukázal neúčinnost čínské vakcíny u seniorů

26. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Studie ukazuje, že čtvrtina šedesátiletých a až polovina osmdesátiletých Maďarů není vakcínou Sinopharm chráněna před koronavirovou infekcí. 
  • Více než polovinu z milionu Maďarů naočkovaných Sinopharmem tvoří právě senioři.

Výzkum založený na laboratorních testech účinnosti vakcíny Sinopharm vedený biochemikem Balázsem Sarkadim a biostatistikem Tamásem Ferencim odhalil, že produkce protilátek je významně snížena u starších lidí, což představuje významné riziko. V Maďarsku je mnoho seniorů očkovaných právě tímto typem vakcíny a mohou být přesvědčeni, že jsou proti COVIDu chráněni - což ale nemusí být pravda, upozorňuje Péter Cseresnyés.

U pacientů očkovaných čínskou vakcínou Sinopharm s rostoucím věkem může výrazně klesat ochrana. Dosud bylo k dispozici jen omezené množství informací o účinnosti deaktivovaného viru přítomného v čínském přípravku, ačkoliv látka byla schválena k použití ve více než 50 zemích.

Kromě toho autoři zjistili, že více než milion lidí byl do konce června v Maďarsku naočkován čínskou vakcínou, z čehož více než polovinu tvořili senioři.

Studie na 450 pacientech ukázala, že pohlaví a doba uplynulá od druhé dávky měly jen malý dopad na přítomnost protilátek.

Nicméně věk byl vysoce relevantní. Měřitelnou hladinu protilátek vykázalo asi 90 % očkovaných do 50 let, ale s rostoucím věkem tato hladina výrazně klesá. 25 % šedesátiletých a až 50 % osmdesátiletých nevykázalo vůbec žádné protilátky.

Použití vakcíny Sinopharm u seniorů bylo v Maďarsku už nějaký čas předmětem vážné debaty. V posledních měsících se objevuje stále více důkazů o tom, že mnoho Maďarů naočkovaných čínskou vakcínou nevykazuje hladinu protilátek potřebnou k ochraně před koronavirem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6827

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2021