Poločas rozpadu dona Pabla

19. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Ministr spravedlnosti si vybral náměstka, který by byl spolehlivou oporou každé sicilské coscy.

Náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka Radomír Daňhel dělal účetního ve skořápkové firmě, která stát okrádala na daních.


Takový člověk samozřejmě nemá v libovolné veřejné funkci - s výjimkou městského metaře během výkonu veřejných prací - co dělat. A odpovědnost za jmenování zcela nevhodné osoby jde jednoznačně za ministrem.

Fialova vláda byla veřejnosti představena přede dvěma měsíci, sotva získala důvěru - a už jsou dva její členové zralí na odvolání. Prvním je ministr nemocnictví Vlastimil Válek, který zvládá svou funkci plus pandemii snad ještě hůř, než posledních dvacet ministrů zdravotnictví Andreje Babiše.

Druhým je již zmíněný Blažek, v jistých brněnských kruzích pro své bohulibé aktivity známý jako Don Pablo. Jeho poločas rozpadu činí dva měsíce, asi jako u insekticidu abamektin.

Premiér podle mě už nyní musí vědět, že zmíněné dva dárečky bude třeba vyměnit, a přemýšlí nad možnostmi a příležitostmi. Protože pokud ne, jeho vláda brzy začne rapidně ztrácet popularitu a moc dlouho úřadovat nevydrží.

A Petr Fiala se do dějin české politiky místo coby transformační premiér zapíše jako příslovečný Il servitore di due padroni.

Blažka a Válka.

3
Vytisknout
7104

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2022