Vakcinační apartheid aneb Konec pandemie je v nedohlednu

20. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO ) Tedros Adhanom Ghebreyesus v úterý vyzval země, aby nepolevovaly v ostražitosti, i když se zdá, že vlny omikronu v některých částech světa dosáhly svého vrcholu, což některé země označily za důvod ke zrušení bezpečnostních opatření. Generální ředitel WHO během svého týdenního brífinku pro média vyjádřil naději, že "nejhorší z této poslední vlny je již za námi", ale zdůraznil, že "žádná země ještě není z nejhoršího venku", protože míra infekce zůstává na celém světě rekordní, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

"Nadále jsem obzvláště znepokojen situací v mnoha zemích, které mají nízkou míru proočkovanosti, protože neočkovaní lidé jsou mnohonásobně více ohroženi vážným onemocněním a smrtí," řekl Tedros. "Omikron může být samozřejmě v průměru méně závažný, ale zkazky o tom, že jde o mírné onemocnění, jsou zavádějíc a stojí více životů."

"Nenechte se mýlit, omikron způsobuje hospitalizace a úmrtí a i méně závažné případy zaplavují zdravotnická zařízení," pokračoval. "Tato pandemie není zdaleka u konce a vzhledem k neuvěřitelnému růstu omikronu v celosvětovém měřítku se pravděpodobně objeví nové varianty, a proto je jejich monitoring a vyhodnocování nadále velmi důležitý."

Vzhledem k tomu, že bohaté země a farmaceutické giganty hromadí dávky vakcín a technologie k vakcínám, jsou země s nízkými příjmy nuceny spoléhat na nedostatečné množství darovaných vakcín, které byly v některých případech dodány těsně před uplynutím doby použitelnosti.

Tedros v úterý varoval, že "pokud nezměníme současný model, vstoupíme do druhé a ještě ničivější fáze nerovnosti, co se vakcín týče". Šéf WHO uvedl, že COVAX, iniciativa podporovaná OSN, dodala o uplynulém víkendu miliardtou dávku, ale nedávná analýza odhaduje, že k ukončení pandemie je celosvětově zapotřebí ještě zhruba 22 miliard dávek mRNA vakcín.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10686

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022