Chtějí bezdomovci žít na ulicích?

31. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Někteří lidé o lidech bez domova mají tendenci tvrdit, že mnoho z nich ve skutečnosti chce žít tak, jak žije, píše Martin Freund.

Já jsem přesvědčený, že to téměř nikdy není pravda, respektive, že jde opravdu o velmi nízké procento.

Před několika měsíci jsme přijali jednoho pána, zvyklého žít dlouhodobě v lese. Zdravotně na tom nebyl moc dobře. Nedovyšetřený, závažné neurologické potíže, defekt na dolní končetině.


 
S nemocnicí jsme vyjednali dovyšetření některých jeho problémů, začali jsme se starat o nohu.

V prvním týdnu nám pán po porušení nějakých pravidel, které pro něj na azyláku v začátku byly obtížné řekl, že chce odejít zpět do lesa. Že je na to zvyklej, v azyláku je nuda atd. Byl nepříjemný na personál, na ostatní klienty. Naštvaný. A nějakou dobu to vypadalo, že opravdu odejde, i když jsme mu vysvětlili zdravotní rizika, které to pro něj v jeho stavu bude s jistotou mít. Bylo mu to jedno. Nakonec ale neodešel.

Noha se postupně začala hojit, pán se začal cítit lépe. Začal se i lépe oblékat...

A dnes mi vrchní sestra povídá, že s pánem na převazu mluvila. Měl obavy, abychom mu prodloužili smlouvu. Nechce už nikdy na ulici. Má obavy o své zdraví, aby se dohojila noha. Aby mohl od nás někam dál.

Ve skutečnosti je to totiž tak, že když jste v lese, uhnívá vám noha, cítíte, že svět není místo pro vás, vidíte, jak vámi procházející lidé opovrhují, přestanete si sebe vážit. Je vám jedno úplně všechno. Je vám jedno jestli zůstanete na ulici, jestli se upijete, jestli zemřete.

A často si nedovete představit žádnou alternativu pro vás. A je to vaše dlouhodobá zkušenost. A nelze ani očekávat, že se zásadně změní nějakou jednotlivostí. Je totiž velmi hluboko, tím hloubš, čím déle ten stav trvá. A i když nějaký proces "recovery" započne, stejně to trvá a je nejistý.

I u tohohle pána to bude ještě trvat. A třeba to ani nakonec nevyjde. Ale je strašně fajn vidět i tyhle krůčky, které jsou ve skutečnosti optikou toho člověka žijícího léta bez přístřeší, něco jako zázrak.

4
Vytisknout
6564

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2022