Moskva varuje USA před dodávkami raket do Kyjeva; Ukrajina ztrácí až 100 vojáků denně

1. 6. 2022

čas čtení 21 minut
- Na oficiálním kanálu ukrajinského úřadu v Mariupolu na Telegramu se objevila obvinění z válečných zločinů, kterých se proruské okupační síly dopouštějí od chvíle, kdy převzaly plnou kontrolu nad městem po kapitulaci ukrajinských vojáků v ocelárně Azovstal. Uvádí se v nich: "V Mariupolu okupanti vězní a střílejí ukrajinské dobrovolníky a úředníky. Všichni odmítli spolupracovat s kolaboranty a okupačními orgány.

    Falešný soud Doněcké lidové republiky odsoudil vedoucího jedné z azovských obcí k deseti letům vězení. Nejméně jeden úředník byl popraven zastřelením.

    Desítky dobrovolníků jsou rovněž drženy ve vězení v Olenivce. V březnu a dubnu pomáhali evakuovat obyvatele Mariupolu a snažili se do zablokovaného města dopravit potraviny a vodu.

    Na verdikt falešné republiky čeká také ukrajinský soudce, který projednával několik vysoce postavených případů separatistů. Objevují se zprávy o mučení.


- Ruské jednotky  ve čtvrtek ráno  ostřelují vesnici Mykolajivka nedaleko strategického města Slovjansk na východě Donbasu.

Serhij Leščenko, ukrajinský vládní poradce a dobrovolník, uvedl, že dělostřelecké granáty dopadají na osadu "nepřetržitě".

Leščenko rozvážel potraviny, neprůstřelné vesty a další zásoby, které drží linii severně od Slovjansku proti ruskému postupu.

Doněcký vojenský gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že ostřelování ve čtvrtek probíhalo na "celé linii kontaktu" včetně Slovjansku, Bachmitu a Avdijivky, kde zůstalo 3 500 civilistů.

V celém regionu zůstalo ve svých domech 340 000 lidí z celkového počtu 1,67 milionu před invazí, uvedl.

- Rusko nyní okupuje 20 % území Ukrajiny, říká Zelenskij

Ruské síly v současné době okupují asi 20 % území Ukrajiny, uvedl prezident Volodymyr Zelenskij ve videoposelství lucemburskému parlamentu.

Frontové linie bojů se táhnou na více než 1 000 km, uvedl Zelenskij a dodal:

Musíme se bránit proti téměř celé ruské armádě. Do této agrese jsou zapojeny všechny bojeschopné ruské vojenské formace.

Podle něj na východě Ukrajiny denně umírá 100 Ukrajinců a dalších 450-500 lidí je zraněno.

- Švédsko poskytne Ukrajině další hospodářskou pomoc a vojenské vybavení, včetně protilodních raket, pušek a protitankových zbraní, uvedla švédská vláda.

    Návrhy, které jsou předkládány parlamentu, znamenají, že přidělené prostředky pro rozpočet ústřední vlády se v roce 2022 zvýší o 1,0 miliardy švédských korun.

Švédská vláda "vidí trvalou potřebu" podporovat Ukrajinu.

V únoru Švédsko oznámilo, že na Ukrajinu pošle 5 000 protitankových zbraní, přileb a neprůstřelných vest. Následující měsíc oznámilo, že pošle dalších 5 000 protitankových zbraní.

- Vladimir Putin se v pátek setká s šéfem Africké unie, senegalským prezidentem Macky Sall, aby s ním jednal o "uvolnění zásob obilovin a hnojiv" a o konfliktu na Ukrajině,
uvedl Sallův úřad.

Návštěva, která se uskuteční v Soči, byla zorganizována na pozvání Putina, uvedl Dakar. Očekává se, že Sall bude cestovat společně s předsedou Komise Africké unie.

Cílem schůzky je "uvolnění zásob obilovin a hnojiv, jejichž blokování se dotýká zejména afrických zemí", spolu se zmírněním konfliktu na Ukrajině, uvedl Sallův úřad.

AU rovněž obdrží videopřání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, datum však nebylo stanoveno.

Začátkem tohoto týdne se Sall obrátil na vedoucí představitele EU s výzvou, aby pomohli zmírnit krizi v oblasti klíčových komodit, kterou africké země citelně pociťují. 

- Ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že rozhodnutí EU částečně vyřadit ruskou ropu je "sebedestruktivním" krokem, který by se mohl bloku vymstít.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo:

    Rozhodnutí Evropské unie částečně vyřadit ruskou ropu a ropné produkty a zakázat pojištění ruských obchodních lodí s vysokou pravděpodobností vyvolá další růst cen, destabilizuje energetické trhy a naruší dodavatelské řetězce.

Mezitím mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na svém pravidelném brífinku uvedl, že Rusko nebude prodávat svou ropu se ztrátou. "Pokud někde poptávka klesá, znamená to, že na jiném místě roste - toky se přesměrují."

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prohlásil, že je "vděčný" Spojeným státům a jejich ministru zahraničí Antony Blinkenovi za nový zbrojní balík pro Ukrajinu ve výši 700 milionů dolarů.


- Etienne de Poncins, francouzský velvyslanec na Ukrajině, navštívil Hostomel v Kyjevské oblasti.
Ta byla v prvních dnech války dějištěm těžkých bojů, kdy se zdálo, že hlavní vojenský tah Ruska směřuje z Běloruska na jih k hlavnímu městu Ukrajiny. Na Twitteru napsal: "Spolu s velitelem národní gardy Lebidem v Hostomelu, dějišti prudkých bojů, které zastavily agresora dobývajícího Kyjev. Pocta hrdinné odvaze obránců, kteří bojují za svobodu a svou vlast."
 
- Slovensko dodá Ukrajině osm samohybných houfnic Zuzana 2 na základě komerční smlouvy, kterou podepsal státem kontrolovaný výrobce, uvedlo slovenské ministerstvo obrany.

Houfnice Zuzana 2, modernizovaná verze staršího modelu, používá 155mm náboje a má účinný dostřel 40 km až více než 50 km v závislosti na typu munice.


- Angela Merkelová ve svém prvním veřejném projevu po odchodu z funkce před půl rokem označila ruskou válku na Ukrajině za "barbarskou agresivní válku", která znamenala "dalekosáhlý zlom".

Řekla, že ačkoli se jako bývalá německá kancléřka zdráhá vyjádřit své názory . nemůže se vyhnout tomu, aby hovořila o "nejkřiklavějším porušení mezinárodního práva" v dějinách Evropy od konce druhé světové války.

Ve středu večer Merkelová vystoupila na shromáždění německých odborářů v Berlíně: "Jsem solidární s Ukrajinou, která byla napadena a napadena Ruskem." Řekla, že není pochyb o právu Ukrajiny na sebeobranu.

Merkelová nereagovala na rozsáhlou kritiku doma i v zahraničí, která se zejména od začátku invaze snáší na její vlastní ústřední roli v době, kdy byla ve vládě, při zřizování dnes již nefunkčního plynovodu Nord Stream II, na posilování závislosti Německa na ruské energii nebo na to, že si neuvědomuje rozsah ambicí ruského prezidenta Vladimira Putina.

- Rusko nyní ovládá většinu Sieverodoněcka, potvrdilo britské ministerstvo obran
y
 

- Rusko tvrdí, že nejnovější balík zbraní USA je "přímou provokací

USA již dříve potvrdily, že zašlou Ukrajině čtyři sofistikované raketové systémy středního doletu a munici, aby se pokusily zastavit ruský postup v oblasti Donbasu.

Dělostřelecké raketové systémy středního dosahu s vysokou mobilitou jsou součástí nového balíku bezpečnostní pomoci ve výši 700 milionů dolarů, která zahrnuje také vrtulníky, protitankové zbraňové systémy Javelin, radary, taktická vozidla, náhradní díly a další. Podle Pentagonu bude trvat nejméně tři týdny, než se přesné zbraně a vycvičení vojáci dostanou na bojiště.

Ukrajina slíbila Washingtonu, že raketové systémy nepoužije k zasahování cílů na ruském území.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov však uvedl, že dodávky amerických moderních raketových systémů Ukrajině zvyšují riziko zatažení "třetí země" do konfliktu. Lavrovův náměstek Sergej Rjabkov uvedl, že Moskva vnímá americkou vojenskou pomoc Ukrajině "krajně negativně" a že by zvýšila riziko přímé konfrontace.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov novinářům řekl:

"Domníváme se, že Spojené státy záměrně a usilovně přilévají olej do ohně."

Lavrov později řekl na tiskové konferenci v Saúdské Arábii:

    "Jedná se o přímou provokaci (ze strany Ukrajiny), jejímž cílem je zapojit Západ do vojenské akce."


- Ukrajina uctila památku 243 dětí zabitých ve válce Ruskem  výstavou v  městě Lvov.

Interaktivní akce s názvem "výlet, který se nikdy neuskuteční" využila prázdné školní autobusy a plyšové hračky připoutané k sedadlům jako symbol 243 ukrajinských dětí zabitých během ruských útoků.

Ve válce dosud zahynulo 243 dětí, říká Zelenskij.


- Ruská raketa zasáhla železniční trať v západní Lvovské oblasti, která je klíčovým kanálem pro dodávky západních zbraní a dalších zásob,
uvedli činitelé. Lvovský oblastní gubernátor Maksym Kozyckij uvedl, že při úderu bylo zraněno pět lidí. Anton Geraščenko, poradce ministra vnitra země, řekl, že Rusové zasáhli železniční tunel v Karpatech ve zjevné snaze přerušit klíčové železniční spojení a narušit dodávky zbraní a pohonných hmot.

    Dánsko drtivou většinou odhlasovalo připojení ke společné obranné politice EU a stalo se tak posledním členem bloku, který se k ní připojil.
Středeční referendum, v němž voliči podpořili vládní návrh poměrem 66,9 % ku 33,1 %, následovalo po historických žádostech o vstup do NATO, které minulý měsíc podali severští sousedé Dánska, Finsko a Švédsko, kteří se dříve k NATO nepřipojili.
 
 
Zelenskij: Ukrajina přichází až o 100 vojáků denně

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskj přiznal, že kyjevské síly v současné době zaznamenávají  až 100 mrtvých a 500 zraněných každý den.


V rozhovoru pro americký televizní kanál Newsmax, který byl odvysílán v úterý, Zelenskij řekl:

Denně ztrácíme 60-100 vojáků, kteří padli v boji, a něco kolem 500 lidí, kteří byli v boji zraněni. Držíme tedy naše obranné perimetry.

Nejtěžší situace je na východě Ukrajiny a v jižním Doněcku a Luhansku, dodal Zelenskij.

Ukrajina a její obyvatelé jsou pro svět "obranným perimetrem" proti agresi Vladimira Putina, řekl Zelenskij.

Musíme si uvědomit, kdo je temnou mocností: je to Rusko. A Rusko se na Ukrajině určitě nezastaví. Ostatní země, bývalé republiky SSSR a členové EU - některé z nich jsou již členskými zeměmi NATO - jsou již ohroženy.

Ukrajinský prezident označil za "slabost" Putina a Ruska nejen to, že se jim nepodařilo obsadit menší sousední stát, ale ani pokusy o jeho odstranění z čela země.

Řekl to: "Je to pro nás velká výzva: Řekl bych, že snaha zabít vůdce té či oné země je slabost. Pokud se nedokážete domluvit, pak je to slabost."

Putin nemůže vyhrát a svět ho musí přestat bránit v důsledku  zvěrstev, kterých se dopouštějí ruská vojska, pokračoval a zároveň upozornil na nedostatečné prosazování sankcí v plném rozsahu.

    Nyní je Putin  téměř izolován. Svět mu stále dává šanci, protože sankce nejsou uvaleny úplně. Existují mezery v tom, že někteří lídři říkají, že by ruskému vůdci mělo být nabídnuto východisko. - Velká Británie údajně požádala USA, aby schválily britský plán na vyslání moderních raketových systémů středního doletu na Ukrajinu během několika týdnů poté, co prezident Joe Biden oznámil, že podobné zbraně pošle USA.

Britský premiér Boris Johnson ve středu  ráno hovořil s Bidenem o transferu raketových systémů M270 americké výroby s vícenásobným odpalováním.

Po této schůzce bude ve čtvrtek následovat jednání mezi jeho ministryní zahraničí Liz Trussovou a americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem.

Spojené království by bylo první zemí, která by vyslala MLRS americké výroby, uvádí zpravodajský web. USA musí tento krok oficiálně schválit kvůli vývozním předpisům.
 
- Generální tajemník Interpolu Jürgen Stock varoval, že mnoho zbraní zasílaných na Ukrajinu nakonec skončí v rukou zločinců v Evropě i mimo ni.

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že v nejbližších dnech svolá do Bruselu schůzku s vysokými představiteli Švédska, Finska a Turecka, na které se bude diskutovat o tureckém odporu proti vstupu Švédska a Finska do aliance.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že Ukrajina poskytla "ujištění", že nepoužije zbraňové systémy dlouhého doletu poskytnuté Washingtonem proti cílům na ruském území.
Blinkenovy výroky zazněly poté, co americký prezident Joe Biden potvrdil, že do Kyjeva pošle modernější raketové systémy delšího doletu, což je kritická zbraň, o kterou ukrajinští představitelé žádají, snaží se  zastavit ruský postup v oblasti Donbasu.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že dodávka amerických pokročilých raketových systémů na Ukrajinu zvyšuje riziko, že do konfliktu bude zatažena "třetí země". Lavrovův náměstek Sergej Rjabkov řekl, že Moskva vnímá americkou vojenskou pomoc Ukrajině "krajně negativně" a že by zvýšila riziko přímé konfrontace.

- Podle ukrajinského šéfa městské správy Oleksandra Stryuka drží ukrajinské síly pouze 20 % východního města Severodoněck, největšího města v Luhanské oblasti.
Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhansku, ve středu ráno uvedl, že Rusko kontroluje 70 % města. Očekávaná ztráta Severodoněcku "pravděpodobně nebude jádrem" ruské kampaně v Donbasu, uvedl jeden západní představitel.

 - Rusko sdělilo, že dokončilo testování hypersonické řízené střely Zircon a do konce roku ji nasadí na nové fregatě své Severní flotily. Prezident Vladimir Putin označil Zircon za součást nové generace bezkonkurenčních zbraňových systémů, které se pohybují devítinásobnou rychlostí zvuku.

- Ruské jednotky byly obviněny z mučení obyvatel v Ruskem kontrolované Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny.

- Německo dodá Ukrajině systém protivzdušné obrany IRIS-T, prohlásil kancléř Olaf Scholz po výzvách Kyjeva a německých opozičních stran k posílení dodávek těžkých zbraní. Scholz uvedl, že Německo dodává "nepřetržitě od začátku války", a prohlásil, že pokračují rozhovory s německými partnery o způsobech dalšího vyzbrojování Ukrajiny proti ruskému útoku.

- Palivo, o němž se předpokládá, že je částečně vyrobeno z ruské ropy, se údajně dostalo k americkým břehům navzdory zákazu veškerého dovozu ruské ropy, plynu a energie. Obchodníci se snaží vyhnout americkým sankcím tím, že zastírají původ ruské ropy a skrývají ji ve směsných rafinovaných produktech, jako je benzín, nafta a chemikálie, píše deník Wall Street Journal.

- Očekávaná ztráta Severodoněcku "pravděpodobně nebude jádrem" ruského tažení na Donbasu, uvedl jeden západní představitel. Válka by se nyní mohla vzhledem k pomalému tempu postupu Moskvy protáhnout "až do konce roku".

Průměrný zisk ruských jednotek v Popanse jižně od Severodoněcku se v posledním měsíci "pohyboval v průměru mezi 500 m a 1 kilometrem" denně, dodal tento činitel, což znamená, že dobytí zbytku Doněcké oblasti v Donbasu bude trvat přinejmenším další měsíce.

Rusko by muselo dosáhnout "dalších náročných operačních cílů", aby mohlo vyhlásit vítězství v nyní Kremlem omezených cílem jeho války,  uvedl činitel. Vyžadovalo by to obsazení města Kramatorsk, větší části hlavní silnice M04 mezi ukrajinským městem Dnipro a Ruskem drženým městem Doněck by bylo třeba překročit další řeky.

"Přestože vidíme, že se Rusko začíná učit ze svých chyb a  v Donbasu postupuje, myslím, že je důležité zdůraznit, že bitva o Severodoněck pravděpodobně nebude  jádrem doněcké kampaně."

- Ruské ztráty na životech klesají kvůli stále koncentrovanějším bojům v Donbasu a pravděpodobně "nemusí být nutně výrazně vyšší" než předchozí odhad 15 000 mrtvých uvedený v dubnu. Počet zraněných Rusů se od začátku války odhaduje na přibližně 40 000.

Západ se domnívá, že odhad Ukrajiny, že v současných bojích ztrácí 60 až 100 zabitých vojáků denně, je "docela věrohodný", ačkoli morálka vojáků zůstává mnohem vyšší než u útočníků, kde podle oficiálního představitele "roste rozčarování" mezi mladšími vojáky a vyššími hodnostmiz pomalu probíhajícího ruského tažení.
 

Ukrajina "nepoužije americké zbraně k úderu na Rusko", říká Blinken


Americký ministr zahraničí Antony Blinken vystoupil na společné tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, kde uvedl, že Ukrajina poskytla "ujištění", že nepoužije zbraňové systémy dlouhého doletu poskytnuté Washingtonem proti cílům na ruském území.

Nový balík zbraní směřující na Ukrajinu je "přesně to, co potřebují", a posílí jejich pozici při případných budoucích jednáních, řekl.

Pokud jde o obavy, že si Rusko vyloží balík zbraní pro Ukrajinu jako eskalaci, Blinken uvedl, že americký prezident Joe Biden svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi jasně řekl, jaké důsledky bude mít ruská invaze.

Blinken uvedl: "Od prvního dne jsme o tom měli naprosto jasno, přičemž prezident Biden to sdělil přímo prezidentu Putinovi. Takže jsme udělali přesně to, co jsme řekli, že uděláme."

Řekl, že Putin chtěl méně NATO, ale místo toho "dostává více NATO, více vojáků a více členů".

USA nemohou předvídat, jak dlouho bude konflikt pokračovat, pokračoval Blinken, ale zajistí, aby Ukrajina byla vybavena tím, co potřebuje k účinné obraně.

Blinken uvedl: ,,Nemůžeme předvídat, jak se to bude vyvíjet a kdy se to bude vyvíjet. Jak nejlépe můžeme v tuto chvíli odhadnout, čeká nás ještě mnoho měsíců konfliktu.

Řekl, že Putin chtěl méně NATO, ale místo toho "dostává více NATO, více vojáků a více členů".

USA nemohou předvídat, jak dlouho bude konflikt pokračovat, pokračoval Blinken, ale ujistí se, že Ukrajina je vybavena tím, co potřebuje k účinné obraně.

Blinken uvedl: ,,V současné době je situace v Ukrajině velmi složitá:

    Nemůžeme předvídat, jak se to bude vyvíjet a kdy se to bude vyvíjet. Jak nejlépe můžeme v tuto chvíli odhadnout, čeká nás ještě mnoho měsíců konfliktu.


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že dodávky amerických moderních raketových systémů na Ukrajinu zvyšují riziko, že do konfliktu bude zatažena "třetí země".

Jeho vyjádření přišlo poté, co americký prezident Joe Biden potvrdil, že v rámci nového balíčku zbraní, který má být dnes představen, pošle na Ukrajinu další dělostřelecké raketové systémy středního dosahu s vysokou pohyblivostí.

- Dánsko hlasuje o tom, zda se připojí ke společné obranné politice EU, a může se tak stát nejnovějším členem bloku, který se k ní přihlásí v době, kdy ruská invaze na Ukrajinu nadále mění bezpečnostní situaci v Evropě.


Středeční referendum, v němž voliči pravděpodobně podpoří vládní návrh, následuje po historických žádostech o vstup do NATO, které minulý měsíc podali severští sousedé Dánska, Finsko a Švédsko, kteří se dříve k NATO nepřipojili.

Dánsko, které je k EU historicky kritické, si v referendu v roce 1993 zajistilo výjimku z přistoupení k bezpečnostní a obranné politice bloku i k euru, ale premiérka země Mette Frederiksenová prohlásila, že nastal čas změnit kurz.

"Bohužel nás čeká doba, která bude ještě nestabilnější než ta, kterou zažíváme nyní," řekla Frederiksenová..

Frederiksenová vypsala referendum pouhé dva týdny po ruské invazi na Ukrajinu poté, co dosáhla dohody s většinou stran v dánském parlamentu a zároveň se zavázala zvýšit do roku 2033 výdaje na obranu na 2 % HDP v souladu s požadavky na členství v NATO.
 
- Americká armáda provádí útočné hackerské operace na podporu Ukrajiny, uvedl šéf amerického kybernetického velení generál Paul Nakasone.

Hackeři americké armády "provedli řadu operací" v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, potvrdil Nakasone v rozhovoru pro Sky News.

Řekl také, že je "každý den" znepokojen rizikem ruského kybernetického útoku zaměřeného na USA, a uvedl, že operace "hunt forward" umožňují USA vyhledávat zahraniční hackery a identifikovat jejich nástroje dříve, než jsou použity proti Americe.


- Na Telegramu se objevila další aktualizace od Serhije Haidaje, guvernéra Luhanska, tentokrát s podle jeho slov dobrou zprávou - úspěšnou evakuací. Napsal:

    Horská obec denně trpí nepřátelským ostřelováním, rasisté srovnávají osady se zemí dělostřelectvem a letadly. Nejhůře je v Toškivce a v Zolotě, orkové [slangový výraz pro ruské jednotky] záměrně útočí na výškové budovy. Jelo se nesmírně obtížně, silnice je neustále pod palbou, ale naši hrdinové se prodrali - přivezli sanitky a evakuovali devět lidí - důchodců a lidí s omezenou pohyblivostí. Haidai uvádí, že tito  lidé jsou nyní v bezpečí.

-1
Vytisknout
7340

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022