Kyjev zpřetrhává poslední smluvní svazky s Ruskem

15. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Jak ruská invaze na Ukrajinu pokračuje, ukrajinské úřady přistupují k vypovězení posledních právních vazeb mezi Kyjevem a Moskvou, přičemž ukrajinská vláda vypověděla další dvě dohody v rámci Společenství nezávislých států (SNS) a prezident Volodymyr Zelenskij vyzval k zavedení vízového režimu s Ruskou federací.

Zelenského návrh může mnohým připadat zvláštní vzhledem k tomu, že Rusko napadlo Ukrajinu, ale je to jedno ze stále většího počtu opatření, která ukrajinská vláda přijímá, aby odstranila všechny právní spletitosti, jichž se Ukrajina a Rusko během třiceti let alespoň na papíře účastnily.

Ukrajina formálně opustila Ruskem ovládané SNS v roce 2018, když tam uzavřela své zastoupení; a v posledních čtyřech letech Kyjev krok za krokem anuloval dohody, které dříve s tímto orgánem podepsal. Nyní odsoudil dvě z posledních, jednu o společné zemědělské oblasti a druhou o dvojím zdanění.

První z nich nikdy neměla velký význam, protože Rusko nedovolilo vytvoření společného zemědělského prostoru napříč SNS; a druhá nemá žádný význam, protože jen málo ruských firem zůstává aktivních na Ukrajině a jen málo ukrajinských v Ruské federaci, což je nepravděpodobné, že by se v dohledné době změnilo.

Tyto právní kroky mohou lidem připadat téměř komické vzhledem ke vztahu či přesněji absenci vztahu mezi oběma zeměmi. Jsou však důležité nejen pro nastolení pořádku, ale také jako znamení, že Rusko a Ukrajina nikdy nebudou "bratrskými národy", o kterých Putin občas mluvil.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5449

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2022