Kdy zahájí Ukrajina velkou protiofenzívu?

15. 6. 2022

čas čtení 7 minut
Asi 20 % území Ukrajiny je pod kontrolou ruských okupantů. Jak ji zvrátit a jak dlouho to potrvá? 

Prvních sto dní války přesvědčilo i zaryté skeptiky, že se ukrajinská armáda dokáže úspěšně bránit. Nemusíte však být vojenským expertem, abyste pochopili hlavní věc: Vyhrát tuto válku, která na nás byla uvalena, znamená osvobodit okupovaná území. Ukrajinská armáda musí přejít do protiútoku a zatlačit nepřítele za státní hranici Ukrajiny.

Úkol je to poměrně obtížný vzhledem k tomu, že se nám to v předchozích osmi letech války nepodařilo. Těžké však neznamená nemožné, zejména s ohledem na skutečnost, že naše armáda konečně začala dostávat tolik potřebné těžké zbraně od západních partnerů.

Očividně se blíží tento okamžik, kdy naši vojáci musí vyrazit k rozhodujícím útokům. Je jasné, že náklady na takovou útočnou operaci mohou být extrémně vysoké.

Za jakých podmínek tedy ozbrojené síly podniknou protiútok, aby osvobodily naše území? Uvažujeme o tom se spolupředsedou Mezinárodního bezpečnostního poradního výboru OSAC Ukrajina plukovníkem Serhijem Grabským, plukovníkem v záloze, vojenským analytikem Olehem Ždanovem, vojenským expertem Ukrajinského institutu budoucnosti Ivanem Stupakem a vedoucím ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci Serhijem Kuzanem.

- Jaké by měly být předpoklady pro zahájení velké ofenzívy ukrajinské armády?

O. Ždanov: - Hlavní předpoklad je jeden - dostatečný počet útočných zbraní pro ozbrojené síly Ukrajiny. Pokud je získáme, budeme schopni vytvořit bojeschopné uskupení, které dokáže plnit ty nejtěžší úkoly.

S. Grabskij: - Přechod do protiofenzívy se musí odvíjet i na pozadí příznivé geopolitické situace pro Ukrajinu, ekonomického oslabení Ruska (v tom už vidíme trendy) a vytvoření všech vojenských předpokladů. Zejména zákony vojenské vědy říkají: Abychom provedli ofenzívu, musíme mít nad nepřítelem početní převahu. Získat plnou výhodu v našem případě je nereálné, ale můžeme získat na tempu koncentrací jednotek na správných směrech.

Úspěšná ofenzíva také vyžaduje chráněný vzdušný prostor (aby nepřítel nemohl napadat naše útočné linie letectvem) a poskytnutí naší palebné síly na podporu útočné operace. Podle toho, jak rychle a jaké množství zbraní k nám dorazí, rozhodne generální štáb ozbrojených sil o možnosti zahájení ofenzívy.

- Kdy může ofenzíva začít a jak dlouho bude trvat?

O. Ždanov: - Očekávali jsme, že všechny potřebné zbraně dorazí do konce května. Spojené státy (Republikánská strana - KD) ale hlasování o půjčce a pronájmu o dva měsíce zdržely. Od této chvíle program funguje a lodě se zbraněmi již míří do Evropy, takže dodání první tranše očekáváme v polovině června.

S. Grabskij: - Podle mého názoru mohou přípravy na rozsáhlou protiofenzívu trvat ještě několik měsíců. Ano, pokud zítra začneme dostávat vybavení, které potřebujeme, tak soustředit dostatečné počty, zvládnout ho specialisty, vytvořit logistický systém, údržba a opravy budou trvat dva až pět měsíců. V operačním a strategickém měřítku se bavíme o 3-5 měsících za předpokladu, že dynamika na frontě bude stejná jako nyní.

S. Kuzan: - Přejdeme k nejsilnější ofenzívě, když dosáhneme rovnováhy v síle a prostředcích. Před měsícem jsme plánovali rychlý protiútok. Ne všechny země ale své závazky splnily. Tím byla ofenzíva zastavena.

- Dojdou Ukrajině vojáci?

S. Grabskij: - Ne, s personálem nebudou žádné problémy. Mobilizační potenciál jsme ještě plně nevyužili.

S. Kuzan: - Územní personální centra hlásí, že v současnosti počet lidí ochotných bránit Ukrajinu daleko převyšuje naši schopnost poskytnout jim zbraně. Nyní jsou masově cvičeni specialisté, kteří budou připraveni k boji, jakmile získáme dostatek zbraní. Překonáme Rusko v profesionalitě armády a její motivaci.

- Obecně se uznává, že útočící strana vždy utrpí mnohem větší ztráty než ta bránící. Jaká tedy může být cena ofenzivy pro Ukrajinu?

O. Ždanov: - Takový axiom fungoval ve druhé světové válce. Nyní je ale Ukrajina schopna vést válku čtvrté generace, kdy ztráty personálu závisí na technologickém vybavení ozbrojených sil, dostupnosti nových zbraní a taktice bojových operací.

V roce 2020, během čtyřiačtyřicetidenní války o Náhorní Karabach, dokázal Ázerbájdžán během aktivních útočných operací dosáhnout úrovně ztrát 1:1. Můžeme mít to samé.

S. Grabskij: - Naše velení přichází ke konceptu tzv. bezkontaktního boje, kdy vzhledem k dostřelu, hromadné střelbě, efektivitě a přesnosti použití sil a finančních prostředků minimalizujeme ztráty z naší strany, ale naopak zvyšujeme eliminaci nepřátelské síly.

Postulát větších ztrát pro útočící stranu navíc vždy nefunguje. Například v bitvě u Borodina se ruským bránícím jednotkám podařilo způsobit mnohem větší ztráty než francouzskému nepříteli.

- Jaké mohou být maximální a minimální cíle protiofenzívy?

S. Grabskij: - Naším maximálním strategickým cílem je osvobození celého území Ukrajiny od nepřítele a přístup ke státní hranici s Ruskem, eliminace přítomnosti okupanta na našem území.

O. Ždanov: - Ale minimálním cílem ofenzivy může být osvobození území obsazených po 24. únoru. Pochybuji však, že to nyní společnost uspokojí. Ukrajinci se chtějí vrátit na státní hranice stanovené v roce 1991.

- Z jakých front může ofenzíva začít?

S. Grabskij: - Situace se dynamicky vyvíjí a co dnes vypadá jako vhodné, zítra jím být nemusí. Je příliš brzy o tom mluvit.

- Jaká může být odpověď Rusů na ukrajinskou ofenzívu?

I. Stupak: - Mohou zopakovat útok na Kyjev, aby odklonili ukrajinské jednotky z jiných směrů. Proto se Putin nepřestává snažit přesvědčit Lukašenka ke vstupu do války.

S. Grabskij: - Reakce Rusů bude záviset na tom, jaké síly a prostředky budou v té době mít. Nepřítel k dnešnímu dni soustředil naprostou většinu svých jednotek směrem na Donbas. V jiných oblastech má nepřítel nad ozbrojenými silami minimální výhodu – poměr ukrajinského a ruského personálu je 1:1,2. Proto si nemyslím, že nepřítel bude schopen koncentrovat dostatek síly, aby se, řekněme, opět pohnul směrem ke Kyjevu.

- Existuje alternativa k osvobození našich území?

O. Ždanov: - Rusko nebude dělat žádné ústupky. A dobře víme, že jakákoliv dohoda s Ruskem je pouze odložením nové války. Putin využije dvou- až tříletou přestávku ke shromáždění nové armády a obnovení ofenzivy na Ukrajině. Dokud ti u moci budou sdílet sny ruského Führera o oživení Sovětského svazu, budeme ohroženi.

S. Kuzan: - Rusové nám dobrovolně nic nedají, protože to bude znamenat konec Ruska. Naše území můžeme získat zpět pouze tím, že donutíme nepřítele odejít. Proto jsou naším hlavním vyjednavačem o deokupaci zbraně a schopnosti ozbrojených sil.

Zdroj v ukrajinštině a polštině: ZDE

0
Vytisknout
7977

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2022