Rusko brzy vyčerpá své bojové schopnosti, předpovídají západní hodnocení

29. 6. 2022

čas čtení 8 minut
Podle předpovědí západních zpravodajských služeb a vojenských expertů ruská armáda brzy vyčerpá své bojové schopnosti a bude nucena ukončit ofenzivu ve východním ukrajinském Donbasu, napsala Liz Slyová.

"Přijde čas, kdy se malé pokroky Ruska stanou neudržitelnými ve světle nákladů a budou potřebovat významnou přestávku k regeneraci schopností," řekl vysoký západní představitel pod podmínkou anonymity.

Hodnocení přicházejí navzdory pokračujícímu ruskému postupu proti překonaným ukrajinským silám, včetně pátečního dobytí města Severodoněck, největšího městského centra obsazeného Ruskem na východě od zahájení poslední ofenzivy na Donbasu před téměř třemi měsíci.

Rusové se nyní stahují do přilehlého města Lysyčank na opačném břehu řeky Doněck. Obsazení města by Rusku poskytlo téměř úplnou kontrolu nad Luhanskou oblastí, jednou ze dvou oblastí v Donbasu. Ovládnutí Donbasu je veřejně deklarovaným cílem ruské "zvláštní vojenské operace", i když invaze na více frontách zahájená v únoru jasně ukázala, že původní ambice Moskvy byly mnohem širší.

Obsazení Lysyčansku představuje výzvu, protože stojí na vyvýšeném místě a řeka Doněck brání ruskému postupu z východu. Místo toho se zdá, že ruské jednotky mají v úmyslu obklíčit město ze západu, vyvíjejí tlak jihovýchodně od Izjumu a severovýchodně od Popasné na západním břehu řeky.

Podle ruských telegramových kanálů a ukrajinské náměstkyně ministra obrany Anny Maljarové je ruská armáda pod tlakem, aby do neděle dostala celý Luhansk pod ruskou kontrolu, což možná vysvětluje zvýšenou dynamiku minulého týdne.

Ale "plíživý" postup závisí téměř výhradně na vynaložení obrovského množství munice, zejména dělostřeleckých granátů, které jsou odpalovány rychlostí, jakou by téměř žádná armáda na světě dlouho nevydržela, řekl vysoký západní představitel.

Rusko mezitím nadále trpí těžkými ztrátami na vybavení a mužích, což vyvolává otázku, jak dlouho ještě může v útoku setrvat, uvedl úředník.

Úředníci odmítají nabídnout časový rámec, ale britský premiér Boris Johnson s odvoláním na hodnocení zpravodajských služeb tento týden naznačil, že Rusko bude schopno pokračovat v boji jen "několik příštích měsíců". Poté by "Rusko mohlo dospět do bodu, kdy už nebude mít žádnou hybnou sílu vpřed, protože vyčerpalo své zdroje," řekl v rozhovoru pro německý list Sueddeutsche Zeitung.

Výzvy si všímají i ruští komentátoři a zdůrazňují chronický nedostatek personálu. "Rusko nemá dostatek fyzických sil v zóně speciální vojenské operace na Ukrajině... s přihlédnutím k téměř tisícikilometrové (nebo více) linii konfrontace," napsal ruský vojenský blogger Jurij Kotěnok na svůj účet Telegram. Odhadl, že Rusko bude potřebovat 500 000 vojáků, aby dosáhlo svých cílů, což by bylo možné pouze s rozsáhlou mobilizací vojáků. Ale to je potenciálně riskantní a nepopulární krok, kterého se prezident Vladimir Putin zatím zdržel.

Ruský nápor již překonal prognózy, že ofenzivní schopnosti Ruska vyvrcholí v létě. Agresivní nábor smluvních vojáků a záložníků podle ukrajinských představitelů pomohl vygenerovat 40 000 až 50 000 vojáků na doplnění ztracených nebo vyřazených v prvních týdnech bojů. Rusko vytahuje staré tanky ze skladů po celé rozlehlé zemi, aby je vrhlo do předních linií na Ukrajině.

Rusové mají stále výhodu nad ukrajinskými silami, které také trpí. Ukrajinští představitelé odhadují počet jejich vojáků zabitých v akci až na 200 denně. Ukrajincům také téměř úplně došla munice ze sovětské éry, na kterou spoléhají jejich vlastní zbraňové systémy, a stále jsou v procesu přechodu na západní systémy.

Ale podmínky pro ukrajinské jednotky se pravděpodobně zlepší pouze s příchodem důmyslnějších západních zbraní, zatímco u ruských jednotek lze očekávat, že se budou zhoršovat, až budou hlouběji sahat do svých zásob zastaralého vybavení, řekl generál Ben Hodges, bývalý velitel amerických sil v Evropě, který je nyní v Centru pro analýzu evropské politiky. Někdy v nadcházejících měsících dostanou Ukrajinci dostatek západních zbraní, takže je pravděpodobné, že budou schopni přejít do protiofenzívy a zvrátit vývoj války, uvedli.

"Zůstávám velmi optimistický, že Ukrajina vyhraje a že do konce tohoto roku bude Rusko zatlačeno zpět na linii 24. února," uvedli s odkazem na hranice Ruskem okupovaných oblastí na Krymu a Donbasu byl zajat během bojů v letech 2014 a 2015. "Právě teď je k ničemu být terčem všeho toho ruského dělostřelectva. Ale podle mého názoru se věci budou v příštích několika týdnech vyvíjet ve prospěch Ukrajinců."

Již nyní existují náznaky, že dodávky západních zbraní nabírají na tempu. Nově příchozí francouzské houfnice CAESAR byly natočeny v akci na bojišti minulý týden, tento týden následovaly německé houfnice Panzerhaubitze 2000, první z těžkých zbraní, které Německo slíbilo dodat.

První z tolik očekávaných amerických systémů HIMARS, které Ukrajincům umožní udeřit až 70 km za ruskými liniemi, byly už dodány, ačkoli tyto zbraně dosud nebyly hlášeny v použití na frontě. (Podle otevřených zdrojů naopak už jsou používány na Donbasu - pozn. KD.)

Je těžké předvídat budoucnost, protože o podmínkách a síle ukrajinských sil toho není tolik známo, řekl Mattia Nelles, německý politický analytik, který studuje Ukrajinu. Ukrajinci si zachovali vysokou míru operačního utajení, takže je těžké například zjistit, kolik vojáků stále mají v oblasti Lysyčanska nebo skutečný počet obětí.

Další neznámou je rozsah zásob ruského dělostřelectva, které odhady západních zpravodajských služeb zpočátku podceňovaly, uvedl západní představitel. Rusové očekávali krátkou válku, ve které by se ukrajinské síly rychle rozložily, a proto se před invazí nesnažili navýšit výrobu. A přestože to pravděpodobně udělali, jejich obranný průmyslový komplex nemá kapacitu držet krok s "obrovským" tempem. kterým Rusko spotřebovává dělostřelecké granáty, řekl západní představitel. "Jejich zásoba není nekonečná," řekl.

A přestože ukrajinské síly mají právě teď těžké časy, nezdá se, že by jim hrozilo zhroucení, řekl expert Michael Kofman, ředitel ruských studií v Centru pro námořní analýzu, v podcastu Silverado Policy Accelerator, Geopolitics Decanted.

Ukrajinci pokračují v pronásledování ruských sil severně od města Charkiv a dosáhli omezeného úspěchu v malé ofenzivě u města Cherson na jihu Ukrajiny, která pomáhá odklonit ruské zdroje od donbaské fronty.

Menší územní zisky, které v současnosti Rusko navyšuje, jsou méně významné než celková rovnováha sil na bojišti, řekl Kofman.

"Nyní významnou součástí války nejsou tyto geografické body, protože nyní je to soutěž vůle, ale také materiální soutěž o to, komu jako prvnímu dojde vybavení a munice a jeho nejlepší jednotky," řekl. "Obě tyto síly se pravděpodobně během léta vyčerpají a pak bude operační přestávka."

V tu chvíli, za předpokladu, že dorazí dostatečné množství zbraní a munice, je naděje, že Ukrajina bude schopna přejít do protiofenzívy a začít vytlačovat ruské jednotky, uvedli ukrajinští představitelé.

Pokud ne, obě strany se zakopají, aby bránily své pozice, a dojde k patové situaci, která zabrání nepravděpodobným vyhlídkám na diplomatický průlom, řekl západní představitel.

"Budete mít dvě strany, které nebudou usilovat o územní výhodu, ale o operační pauzu, zaměřenou na zásobování a odlehčení frontové linii, v tomto okamžiku se dostanete do vleklého konfliktu," řekl.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5172

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022