Rusko: Chudí proti válce?

1. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Rostoucí náklady na Putinovu válku na Ukrajině zasahují dvě skupiny Rusů, lidi ve velkých městech, kteří byli buď zaměstnáni zahraničními společnostmi, nebo měli prospěch z vnějších investic - a mnohem větší skupinu zbídačených Rusů mimo megalopole, říká Vladislav Inozemcev.

Protože ti první mají úspory, více příležitostí najít alternativní zdroje příjmů a dokonce i schopnost a ochotu zemi opustit, jsou v mnohem lepší pozici, aby přestáli ekonomické těžkosti, které válka způsobila, než lidé jinde v Rusku.

Posledně jmenovaní mají mnohem menší nebo dokonce žádné úspory, nemohou počítat s tím, že si najdou nové zaměstnání, pokud budou propuštěni, a mají menší schopnost nebo zájem opustit zemi žít a pracovat v zahraničí; a protože jsou Putinovou základnou, vláda udělala více pro zmírnění jejich situace dotacemi a úpravami důchodů.

Doposud vláda dokázala zabránit tomu, aby tyto ekonomické potíže vyvolaly v regionech protesty proti válce; ale existují dva důvody si myslet, že tato schopnost může být omezená. Na jedné straně je mnohem pravděpodobnější, že nezaměstnanost mimo megalopole poroste, než v dřívějších krizích.

A na druhé straně je pravděpodobné, že obě skupiny zasáhne sociální únava, čím déle bude válka trvat. U těch, kdo žijí v periferních oblastech, se mnohem pravděpodobněji se projeví dříve, protože jim chybí prostředky na obranu. Utahování opasků v regionech může být v pořádku, pokud je krátké, ale ne, když lidé zjišťují, že pokles bude pravděpodobně trvalý.

Protože tomu tak je, potenciál pro sociální exploze v reakci na náklady války bude pravděpodobně mnohem větší v menších městech a venkovských oblastech než v Moskvě a Petrohradu.

Pokud toho chce ruská opozice využít, musí nejen odsoudit zjevně zločinné činy Moskvy na Ukrajině, ale musí také důsledně vysvětlovat souvislost mezi současnými událostmi a stagnací ruského hospodářského růstu.

Doposud to opozice neudělala; a Putinův režim dokázal přimět Rusy, zejména mimo velká města, aby uvěřili, že za problémy, kterým ruský lid čelí, může kdokoli kromě Kremlu a jeho imperialistické politiky. Jestliže se to změní, sociální exploze mimo velká centra jsou téměř nevyhnutelné, pokud se válka potáhne.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6052

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2022