Ruská agrese na Ukrajině: Mučení vězňů v ruském zajetí

2. 7. 2022

čas čtení 14 minut

- Ukrajinské síly se stahují z Lysyčanska

Ukrajinská armáda se v neděli stáhla ze strategického města Lysyčansk. Rusko si připsalo významné vítězství a převzalo kontrolu nad celou východní Luhanskou oblastí.

Stažení ukrajinských vojsk následovalo po týdnech urputných bojů a znamenalo rozhodující průlom pro moskevské síly více než čtyři měsíce po jejich invazi a po odvrácení jejich pozornosti od hlavního města Kyjeva.

Lysyčansk byl posledním velkým městem v Luhanské oblasti východního Donbasu, které bylo stále v ukrajinských rukou, a jeho dobytí uvolnilo silám Moskvy postup na Kramatorsk a Slovjansk v sousedním Doněcku.

    "Pokračování v obraně města by vedlo k fatálním následkům" tváří v tvář početní a technické převaze Ruska, uvedla armáda v prohlášení.

    "V zájmu zachování životů ukrajinských obránců bylo přijato rozhodnutí o ústupu.

    "Bohužel, ocelová vůle a vlastenectví k úspěchu nestačí - je zapotřebí materiálních a technických prostředků."



-Německo je jednou ze zemí, která se nejvíce snaží poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc, uvedl kancléř Olaf Scholz a zároveň obhajoval zpoždění své země při dodávkách zbraní.

Dlouhá zpoždění německých zbraní ve srovnání s rychlými dodávkami amerických jsou způsobena potřebou vycvičit ukrajinské vojáky v Německu, řekl Scholz v neděli televizi CBS News.

"Německo je jednou ze zemí, která dělá nejvíce, protože to, co nyní posíláme, je nejsofistikovanější technologie, kterou můžete použít," řekl Scholz v rozhovoru, který byl uskutečněn ve čtvrtek na okraj summitu NATO v Madridu.

Některé americké zbraně byly dodány méně než 48 hodin poté, co Joe Biden podepsal souhlas s jejich předáním, poznamenala během výměny názorů se Scholzem novinářka CBS Margaret Brennanová.

Kancléř však řekl, že srovnávat tento časový rámec s německými týdny či měsíci zpoždění je nerozumné.

"Měli byste pochopit, že je rozdíl země, jako jsou Spojené státy, které vydávají tolik peněz na obranu, což jsou velmi velké investice, a máte spoustu zbraní a zásob."

Scholz dodal, že raketomety poskytnuté jinými zeměmi již byly na skladě, ale nebyly nutně nejmodernější ve srovnání s těmi, které pošle Německo a které budou "nejmodernější houfnicí ... na světovém trhu".


- USA dodají Ukrajině Národní pokročilý raketový systém země-vzduch (NASAMS) jako součást balíku vojenské pomoci v hodnotě 820 milionů dolarů, uvádí BBC.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na Twitteru poděkoval americkému prezidentovi Joe Bidenovi a ministru obrany Lloydu Austinovi.

Tento krok označil za "další významný krok v podpoře Ukrajiny".



-  Při útoku na Slovjansk zemřelo nejméně šest lidí, uvedli místní představitelé.

Mluvčí doněcké oblastní správy Tetiana Ihnačenko sdělila ukrajinské veřejnoprávní televizi, že při útoku bylo také zraněno 15 lidí.

Starosta města Vadym Lyakh  uvedl, že útok byl nejhorším ostřelováním, které město v poslední době zasáhlo, a způsobil téměř 15 požárů.

- Kramatorsk, další město v Doněcké oblasti, které není obsazeno ruskými silami,   také zažilo ostřelování.

-Turecké celní orgány zadržely ruskou nákladní loď převážející obilí  ukradené na Ukrajině, uvedl ukrajinský velvyslanec v zemi.

"Máme plnou spolupráci. Loď v současné době stojí u vjezdu do přístavu, byla zadržena celními orgány Turecka," uvedl velvyslanec Vasyl Bodnar v ukrajinské státní televizi.

Bodnar uvedl, že o osudu lodi rozhodne pondělní schůzka vyšetřovatelů.

Stalo se tak poté, co Ukrajina vyzvala k zadržení lodi, která ležela u tureckého pobřeží na cestě z ukrajinského přístavu Berďansk do Karasu.

Rusko tvrdí, že plně ovládlo Lysyčansk, město na východě Ukrajiny, které se stalo poslední velkou ukrajinskou baštou v Luhanské oblasti.

Ukrajinské ministerstvo obrany tato tvrzení popřelo s tím, že město není pod "plnou kontrolou" Ruska. Mluvčí Jurij Sak však dodal, že pokud by padla celá oblast Donbasu, neznamenalo by to pro Ukrajinu "konec hry".
 
- Zelenského poradce připouští, že Lysyčansk může padnout

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj připustil, že Lysyčansk by mohl padnout. Oleksij Arestovyč uvedl, že ruské síly překročily řeku Siverskij Doněc a blíží se ke klíčovému městu ze severu, informovala agentura Reuters. "Je to skutečně hrozba. Uvidíme," řekl. "Nevylučuji zde žádný z řady výsledků. Věci se vyjasní během jednoho či dvou dnů."

Ukrajinské jednotky na východní frontové linii popisují intenzivní dělostřelecké ostřelování obytných oblastí.  Moskva také zintenzivnila raketové útoky na města vzdálená od hlavních východních bojišť.

 
- Kampaň podporovaná Spojenými státy umožňuje Rusům přístup k anticenzurovému softwaru.
Americkou vládou podporovaný fond Open Technology Fund (OTF) vyplácí peníze několika americkým firmám, které poskytují virtuální privátní sítě (VPN) zdarma milionům Rusů, kteří je pak mohou využívat k návštěvě cenzurou blokovaných webových stránek.

- Ruští protiváleční aktivisté šíří prostřednictvím reklamy pro Rusy v Rusku informace o ruských zvěrstvech na Ukrajině na online serverech pro hazardní hry a pro pornografii. Ty totiž Putinova vláda necenzuruje.

 
- Dvacetiletá dívka zázračně přežila ruský raketový útok na nákupní středisko v Kremenčuku:


- Ukrajinští váleční zajatci podrobně popsali své zkušenosti s mučením a týráním v rukou ruských jednotek, zatímco jejich rodiny hovořily o týdnech, kdy nevěděly, zda jsou jejich blízcí mrtví nebo živí, jako o "peklu na zemi".

Americký časopis The Hill hovořil s bývalými válečnými zajatci a jejich rodinami o tom, jaký byl život těch, kteří byli zajati ruskými silami od doby, kdy Moskva zahájila invazi na Ukrajinu.

Jeden z bývalých válečných zajatců, 55letý Igor Kurajan, uvedl, že byl během několika týdnů v ruském zajetí bit a dostával elektrické šoky.

Ruští vojáci mu zkroutili a pořezali prsty kleštěmi a nůžkami na stříhání kovu, řekl Kurayan. Jiní zajatci byli zbiti tak, že zemřeli, dodal.

Kurajanův překladatel časopisu řekl: Každý den ho předvolávali k mučení a chtěli, aby jim udal své přátele.

Dvaatřicetiletá Anželika Todorašková řekla, že její matka, dvaapadesátiletá Viktorie, byla zajata v únoru kvůli své práci pro ukrajinskou armádu. Byla převezena do Ruska, kde jí podle jejích slov dávali elektrické šoky, fotili ji nahou, dostávala málo jídla a vody a slyšela křik ostatních vězňů, kteří žádali smrt, uvedla Todorášková.

Ruští vojáci vězně ponižovali, řekla Todorášková, její matka jí řekla, že vězni museli držet ruce nad hlavou několik hodin denně. Pokud ruce spustili, byli zbiti, řekla. Vojáci také ženám holili hlavy a jiné dusili.

Její matka byla propuštěna několik týdnů po uvěznění a převezena do ukrajinské nemocnice, píše list.- Ruská média začala od 24. února jako na povel psát o "nacismu" na Ukrajině, přestože předtím to nedělala, píše list New York Times. Odkazy na nacismus v článcích o Ukrajině na ruských webových stránkách se podle zprávy New York Times po ruské invazi na Ukrajinu zvýšily na "bezprecedentní úroveň" tisíců článků denně.

Vladimir Putin po celou dobu války lživě tvrdí, že na Ukrajině vládnou "neonacisté" a že se Rusko snaží zemi "osvobodit" a "denacifikovat". Demokraticky zvolený ukrajinský vůdce Volodymyr Zelenskyj je žid a mnoho jeho příbuzných bylo zabito během holocaustu.

Podle deníku New York Times se ruská média podílejí na šíření nepravdivých tvrzení a propagandy ve válce, včetně článků, které lživě tvrdí, že ukrajinští nacisté využívali civilisty jako lidské štíty a plánují masové vraždění Rusů. Odkazy na ukrajinský nacismus se v ruských článcích objevují ve velkém množství  ode dne zahájení ruské invaze.

"Vidíte to i na ruských chatovacích skupinách a v komentářích v novinových článcích," řekl listu Times Jeffrey Veidlinger, profesor Michiganské univerzity. "Myslím, že mnoho Rusů skutečně věří, že jde o válku proti nacismu."

Rusko se od invaze na Ukrajinu pustilo do tvrdých zásahů proti ruským i zahraničním nezávislým zpravodajským serverům a přijalo zákon, který, jak upozorňují média, kriminalizuje nezávislou žurnalistiku.


- Běloruský prezident bez uvedení důkazů prohlásil, že se Ukrajina na začátku tohoto týdne pokusila zasáhnout vojenská zařízení na běloruském území.

Agentura Reuters s odvoláním na státní tiskovou agenturu Belta uvedla, že Alexandr Lukašenko řekl, že ukrajinské ozbrojené síly se před třemi dny pokusily zasáhnout zařízení v Bělorusku, ale že rakety byly zachyceny. Tvrdil, že Ukrajina se pokouší Bělorusko vyprovokovat a že jeho země nemá v úmyslu do konfliktu zasahovat.

Bělorusko, které je blízkým spojencem Ruska, válku podpořilo a umožnilo Moskvě využít jeho území k vedení války proti Ukrajině. Vladimir Putin nedávno přislíbil, že Bělorusku "v příštích měsících" pošle rakety schopné nést jaderné zbraně, a nabídl poskytnutí modernizovaných válečných letadel.

- CNN informuje o dobrovolnících hluboko ve východoukrajinských lesích, kteří spí v hliněných zemljankách, připraveni bránit se proti ruské armádě.

Maxym je jedním z nich, žije v zalesněném táboře nedaleko Slavjansku se svými druhy, kteří tvoří ukrajinskou teritoriální obranu. Jedná se o neprofesionální vojáky, z nichž většina se přihlásila v prvních dnech únorové ruské invaze.

Říká, že často myslí na svou těhotnou ženu doma v Charkově a na jejich nenarozeného syna.

"Vykopneme je odsud a on to bude vědět: že jsme tu jen tak nestáli a nic nedělali. Je to naše země a oni nemají právo sem chodit

Nedlouho po návštěvě CNN   úder kazetovou municí těžce zranil několik vojáků.

- V sobotu ráno otřáslyměstem Mykolajiv silné exploze, uvedl jeho starosta Oleksandr Senkevyč. V celé Mykolajivské oblasti se před výbuchy rozezněly sirény a obyvatelé byli vyzváni, aby zůstali v krytech. Nebylo bezprostředně známo, co výbuchy způsobilo.

-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Rusko z účasti na "vědomém, záměrně cíleném teroru" po dalším ze série podle Kyjeva ruských raketových útoků zaměřených na civilisty. Ve svém pátečním nočním videoposelství Zelenskij odsoudil údery na obytný dům a rekreační středisko v malém pobřežním městě nedaleko Oděsy na jihu Ukrajiny, které si vyžádaly nejméně 21 mrtvých.

- Ukrajinská armáda odmítla tvrzení, že Ruskem podporovaní separatisté a ruské síly obklíčily klíčové východní město Lysyčansk. Mluvčí ukrajinské Národní gardy Ruslan Muzyčuk uvedl, že v okolí Lysyčanska zuří boje, ale město zůstává pod kontrolou Ukrajiny. Ruskem podporovaní separatisté dříve tvrdili, že Lysyčansk "zcela" obklíčili.

- Záchranáři nalezli až 29 částí těl uprostřed trosek po smrtících ruských raketových útocích na nákupní centrum v ukrajinském městě Kremenčuk, uvedla ukrajinská státní záchranná služba. Nejméně 19 lidí zahynulo v pondělí poté, co dvě ruské řízené střely X-22 zasáhly přeplněné nákupní centrum v Kremenčuku, uvedli činitelé.

- Britská vláda odsoudila zneužívání válečných zajatců poté, co dalším dvěma Britům zadržovaným ruskými zmocněnci na východě Ukrajiny a obviněným ze "žoldnéřské činnosti" hrozí trest smrti. Andrew Hill z Plymouthu a Dylan Healy z Huntingdonu byli podle státní tiskové agentury v Ruskem kontrolovaném Doněcku obviněni z "násilného převzetí moci" a absolvování "teroristického" výcviku. Ve skutečnosti to byli humanitární pracovníci.

- Podle amerických představitelů série nedávných pokusů o atentát na proruské představitele naznačuje rostoucí hnutí odporu proti Ruskem podporovaným orgánům, které okupují části jižní Ukrajiny. Tento odpor by mohl přerůst v širší protipovstalecké hnutí, které by představovalo významným problém pro schopnost Ruska kontrolovat dobytá ukrajinská území, citovala CNN představitele. Ve městě Cherson, které je od počátku ruské invaze na Ukrajinu okupováno silami Moskvy, došlo v posledních dvou týdnech ke třem pokusům o atentát, jejichž terčem byli proruští představitelé. Podle úředníků se nezdá, že by za těmito činy odporu stálo nějaké centrální velení, ale útoky se stávají stále častějšími.

USA se nedomnívají, že Rusko má v Chersonu dostatek sil, aby mohlo region účinně kontrolovat, uvedl jeden z amerických představitelů. Michael Kofman, ředitel pro ruské studie v Centru pro námořní analýzy, uvedl: "Myslím, že Rusko bude mít značné problémy při pokusu o zavedení jakékoliv stabilní správy těchto regionů, protože pravděpodobní spolupracovníci - ti významnější - budou zavražděni a ostatní budou žít ve strachu."

Začátkem tohoto týdne ředitelka americké národní zpravodajské služby Avril Hainesová uvedla, že Kreml "čelí rostoucí aktivitě partyzánů na jižní Ukrajině".

- USA v pátek oznámily, že poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 820 milionů dolarů. Nový balík pomoci bude zahrnovat nové raketové systémy země-vzduch a protiletadlové radary, které mají reagovat na ruské údery dlouhého dosahu v jeho válce proti Ukrajině. Pentagon rovněž oznámil, že poskytne až 150 000 kusů milimetrové dělostřelecké munice.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak odmítl obavy, že západní země pociťují "únavu z Ukrajiny".
Napsal na Twitteru:

    Zapomeňte na "únavu z Ukrajiny". Svět není unavený z podpory Ukrajiny. Svět je unavený z ruského vydírání plynem, umělých krizí, inflace, politických vražd, chemických zbraní, teroru a neustálých nestoudných lží.

0
Vytisknout
6229

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2022