O ruském univerzalismu, aneb Proč je Putin pokračováním Lenina

24. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Protože Lenin se prezentoval jako marxista a Putin tak nevystupuje, většina analytiků vidí ostrý rozchod mezi těmito dvěma; ale ve skutečnosti se Lenin v mnoha klíčových otázkách rozešel s marxismem a místo toho se nechal formovat myšlenkami ruského filozofa Nikolaje Fjodorova (1829-1903) – a Putin také, upozorňuje Dmitrij Věrchoturov.

Výsledkem je, že v důležitých ohledech, a zejména pokud jde o postoje ke vztahům Ruska k Evropě a zbytku světa, je Putin spíše rozšířením a rozvojem leninismu, který sám o sobě rozvíjí myšlenky Fjodorovova kosmismu, než aby reprezentoval rozchod s myšlenkami zakladatele SSSR.

O sovětské myšlence světové revoluce se obvykle věří, že má kořeny v marxismu; ale ve skutečnosti existoval podstatný rozdíl mezi Leninovou pozicí a pozicí klasických marxistů. Lenin byl otevřený myšlence revoluce v ekonomicky zaostalých zemích, včetně Ruska, ne jen ve vyspělých kapitalistických státech.

Podle Věrchoturova byl jediným možným zdrojem Leninových transformačních myšlenek v tomto ohledu Nikolaj Fjodorov a jeho Filosofie společného úkolu - dílo, které informovalo myšlení mnoha ruských myslitelů v 19. a na počátku 20. století. Lenin byl nepochybně obeznámen s jeho prací, ale jeho vazby na ni byly z velké části ignorovány.

Fjodorov navrhl náboženskou obnovu světa vedeného Ruskem proti Západu. Lenin zbavil náboženské složky této vize, ale řídil se zásadou, že Rusko se musí postavit proti Evropě a Západu obecněji. V tomto světle je Putin přímým pokračovatelem Leninových a Fjodorovových myšlenek.

Kosmismus nebo to, co lze lépe nazvat "ruským univerzalismem", pokračuje jako základ existence Ruska - jako prvního zdroje a mateřské země této myšlenky a jako označení jeho role v současném světě a ve všech budoucích časech.

Zdroj ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4420

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2022