Studie: Po COVIDu mohou přetrvávat chronické neuropsychiatrické symptomy

24. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Po infekci COVIDem-19 jsou pozorovány chronické neuropsychiatrické symptomy. Samy hlášené symptomy ale nutně nejsou spojeny s kvantitativní dysfunkcí, uvádí studie, která vyjde v říjnovém vydání časopisu Brain, Behavior & Immunity: Health.

Alex K. Chen z Medical College of Georgia na Augusta University a kolegové nalezli dospělé pacienty pozitivní na COVID-19 (50 % Afroameričanů) z lůžkových a ambulantních zařízení v Georgii, aby prozkoumali závažnost a chronicitu neurologických nálezů pozorovaných během akutní fáze infekce ještě během pěti let po infekci. Studie uvedla předběžné výsledky od prvních 200 pacientů, kteří měli v průměru 125 dní po pozitivním testu na COVID-19.

Výzkumníci zjistili, že nejčastěji uváděným příznakem ve studované kohortě byla únava (68,5 %). Celkově 30 % účastníků mělo hyposmii (ztrátu čichu) a 30 % trpělo hypogeuzií (ztrátou chuti). Při kvantitativním neurologickém testování nebyla zjištěna žádná korelace mezi neurologickou dysfunkcí, kterou sám pacient uvedl, s dysfunkcí. Byly pozorovány asociace mezi udávanými symptomy a komorbiditami s depresí a úzkostí. Ve srovnání s demograficky odpovídajícími kontrolami měla studijní kohorta horší kognitivní ukazatele; ve všech kvantitativních kognitivních testech měli afroameričtí pacienti nižší skóre než nehispánští bílí pacienti.

"Nová zjištění zahrnují důkazy, že symptomy, které si sami hlásili, nemusí korelovat s kvantitativním testováním," píší autoři. "Tato data podtrhují důležitost kvantitativního testování pro přesné posouzení deficitů."

Zdroj angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4512

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2022