Německo pošle na Ukrajinu raketomety a obrněná vozidla

16. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že raketomety a obrněná vozidla budou tvořit další dodávku zbraní Německa na Ukrajinu.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová ve čtvrtek oznámila, že Německo pošle na Ukrajinu další dva salvové raketomety a 50 obrněných transportérů.

Kromě toho Německo pošle asi 200 raket pro raketomety. Ukrajina nedávno vyzvala Německo, aby po úspěšné protiofenzívě proti ruské okupaci zvýšilo své dodávky zbraní.

"Rozhodli jsme se dodat dva další salvové raketomety MARS II včetně 200 raket na Ukrajinu," řekla Lambrechtová na konferenci Bundeswehru. "Kromě toho vyšleme na Ukrajinu 50 obrněných transportérů Dingo," dodala.

Ministryně obrany také uvedla, že výcvik na raketometech MARS II pro ukrajinské operátory by měl začít v září.

Řecko brzy pošle 40 bojových vozidel pěchoty – sovětských bojových vozidel pěchoty BMP-1 – na Ukrajinu po dokončení dohody, díky které Řecko obdrží 40 německých vozidel typu Marder, řekla Lambrechtová.

Německo stále neplní ukrajinské požadavky

Německo bylo opakovaně kritizováno Ukrajinou za průtahy s dodávkami zbraní. Požádala o tanky Leopard a bojová vozidla pěchoty Marder.

Po počátečním váhání německé vlády poslat na Ukrajinu zbraně, protože se jedná o aktivní válečnou zónu, Německo dodalo ukrajinské armádě vybavení, munici a samohybné protiletadlové kanóny.

Rovněž se zavázala poslat v roce 2023 zbraně v hodnotě více než 500 milionů eur, aby pomohlo Ukrajině odrazit ruskou invazi.

Ale tlak na Německo vzrostl, když ukrajinská překvapivá protiofenzíva ukázala, že Kyjiv dokáže znovu získat velké území od ruských sil.

Berlín stále trvá na tom, že všechny zásoby zbraní pošle v koordinaci se svými blízkými spojenci. Lambrechtová již dříve hájila své ministerstvo proti obvinění z neposkytnutí potřebných zbraní Ukrajině tím, že její první povinností je zajistit, aby německý Bundeswehr byl dostatečně dobře vybaven k obraně země.

Tvrdila také, že koordinace dodávek sovětských tanků ze zemí východní Evropy by umožnila mnohem rychlejší nasazení než německé nejmodernější tanky Leopard II, které vyžadují týdny výcviku.

Zatímco hlasy dvou menších partnerů v koaliční vládě – Zelených a FDP – volaly po dodávkách těžkých zbraní na Ukrajinu, zdá se, že sociální demokraté pod vedením kancléře Olafa Scholze se zdráhají.

I když bylo předloženo mnoho výmluv, někteří se domnívají, že hlavním důvodem je snaha vyhnout se nepříjemné optice německých tanků stojících proti ruským tankům, jako tomu bylo naposledy během nacistické invaze do Sovětského svazu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4318

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022