Podle šéfa ukrajinské armády nelze vyloučit "omezenou" jadernou válku

15. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Nejvyšší ukrajinský vojenský velitel ve středu varoval, že nelze vyloučit "omezenou" jadernou válku mezi Ruskem a Západem, což je scénář s vážnými globálními důsledky, informuje list Washington Post.

"Existuje přímá hrozba, že ruské ozbrojené síly za určitých okolností použijí taktické jaderné zbraně," napsal ukrajinský vrchní velitel generál Valerij Zalužnyj v článku, který zveřejnila státní média Ukrinform. "Nelze také zcela vyloučit možnost přímého zapojení předních světových zemí do 'omezeného' jaderného konfliktu, v němž se již přímo rýsuje perspektiva třetí světové války."

Zalužnyj také poprvé připustil, že Kyjev stojí za údery hluboko uvnitř Ruskem okupovaného poloostrova Krym v srpnu. Letecké základny a muniční sklady, které byly zasaženy, se nacházely v oblastech, o nichž se dříve myslelo, že jsou pro Ukrajinu nedostupné - byly však součástí její strategie, jejímž cílem bylo přesunout "těžiště ruské armády", napsal Zalužnyj.

Jelikož je téměř jisté, že boje budou pokračovat až do roku 2023, Ukrajina musí válku "učinit ještě ostřejší a hmatatelnější pro Rusy a pro další okupované regiony, a to navzdory obrovské vzdálenosti k cílům", napsal Zalužnyj.

Krymské údery označil za "přesvědčivý příklad" výzev Kyjeva, aby spojenci poslali zbraně s dlouhým dosahem pro jeho přečíslené vojáky. Moskva podle něj může zasáhnout cíl nacházející se dvacetkrát dál.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

1
Vytisknout
5221

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022