Škemrat u Putina o plyn je stejně bláhové, jako hledat u pavouka ochranu před pavučinou

28. 9. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Centrum rozumu. Ilustrační kresba Ivan Větvička

Pořadatelé demonstrace, která se 28. září sešla v Praze na Václavském náměstí žádají demisi vlády a přejí si, aby nové vedení země v Rusku domluvilo dodávky zemního plynu a aby Česká republika vystoupila z NATO, Evropské Unie, OSN i Světové zdravotnické organizace. Dále chtějí zastavit veškerou pomoc Ukrajině i uprchlíkům odtamtud.

Požadavek na odstoupení vlády je opodstatněný, neboť stále nenalezla způsob, jak by mohla velká část populace přežít zimu, aniž by mrzla a hladověla. Zbytek jsou naprosté nesmysly.

 

Jakým orgánem pořadatelé demonstrace vymysleli, že bychom měli prosit Putina o levný zemní plyn? Je to stejně naivní, jako hledat u pavouka ochranu před pavučinou. Už se mu v ní třepe první oběť – Viktor Orbán, který navzdory tomu, že kdysi studoval na dobré západní univerzitě, nyní zdatně sehrává úlohu hloupé návnady.

Evropská unie nakonec do značné míry zastoupí naši vládu a nalezne řešení, které umožní většině obyvatel kontinentu dočkat se jara v relativně přijatelných podmínkách. Nedává smysl odtamtud vystoupit, stejně jako není racionální se zříci spojenecké ochrany Severoatlantické aliance. Organizace spojených národů se sice změnila v bezzubý debatní klub, přesto je lepší se těchto rozhovorů zúčastnit a osobně se setkávat s reprezentanty ostatních zemí, než v izolaci české kotliny spřádat konspirační teorie. Požadavek na vystoupení ze Světové zdravotnické organizace svědčí o ochotě pořadatelů zříci se základních civilizačních výdobytků, mezi které patří lékařská péče. Co nám místo toho nabídnou? Hořící hranice pro epidemiology a lidové komisariáty?

Obzvláště hanebná je pak snaha pořadatelů ukončit pomoc Ukrajině a Ukrajincům prchajícím před válkou. Tyto požadavky zaznamenaly světové agentury i Putinova propaganda. Daří se tak na mezinárodní scéně kazit dobrý dojem z toho jediného, zač je třeba naši současnou vládu pochválit – za příkladnou podporu Ukrajiny.


 

3
Vytisknout
5678

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022